onsdag 29 februari 2012

Hundpromenad i vårsolen...


Jag måste lägga ut lite bilder från dagens promenad med Gimmie och Fame och några goda vänner med sina hundar.


Fullt bus i glada vänner lag...

Vi tog en långpromenad i underbart, milt, får man kalla det för vårväder? Kruxet är att man klär sig för mycket... :)) Jag bjuder på lite bilder från vår promenix. Hundarna älskade det. Här kan man snacka om levnadsglada individer :)) Hundpolarna är av rasen Australian Shepherd, som är en brukshundsras med vall- och vaktinstinkter. Jag tänker inom kort återkomma och skriva några rader om rasen som vallhund. Vi har fortfarande perfekt underlag att valla på.



Busan och Busan...


Två jyckar hoppar ur bild... :))


Jaghar lite svårt att få till kroppshållningen på en av hundarna...



Gimmir tittar upp ur snön.


Hundarna älskar verkligen dessa promenader...


Snyggingen...



Sköt om er!





Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199



You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :)) 




tisdag 28 februari 2012

Vallar får för första gången...


Dagens inlägg på bloggen vill jag tillägna ett par hundmännsikor som hälsade på oss på Gårdsbacken i dagarna. Detta par har ett par vackra, trevliga och livliga vallhundar.



Tiken träffar på får för första gången...

Hundarna är en treårig tik och hennes son, en snart ettårig hanhund. De är Border Collies men klassas som blandraser på grund av att tiken och hanen som parades och fick denna tik inte är godkända vallhundar, och då blir ju, i sin tur, hennes valpar klassade som blandraser.

Detta trevliga par ska ha en stor eloge för att de kom med sina hundar, lyssnade på vårt "prat" om vallhundars medfödda instinkt att valla och sedan lät båda sina hundar prova på att valla får. Ingen av hundarna hade sedan tidigare träffat på får och varken husse eller matte visste någoting alls om vallning. Tiken var först ut och nonchalerade första passet fåren för att pass två tända till ordentligt och visa mycket medfödd vallningsinstinkt.


Den unge hanhunden rör sig snart fint runt flocken...

Unge hanhunden var även han lite ointresserad till en början, tyckte fåren var lite skumma och skällde en del. En bit in i andra passet klickade det till även för honom och han tystnar helt i sitt skällande, rör sig mjukt och fint och lyssnar absolut inte ett dyft på stannakommandot :))


Det är alltid spännande att se en vallhunds första möte med fåren...

Vi blir så glada varje gång vi får förmedla, denna vallningsinstinkt i våra vallhundar, till människor, och det gör oss ännu gladare när vi ser hur duktiga många hundar är, trots ibland ingen som helst erfarenhet av vallning sedan tidigare. Tusen tack käre/kära husse och matte till dessa två fina vallhundar för att ni kom och hälsade på oss på Gårdsbacken och lät era vallhundar få utlopp för sin vallningsinstinkt. De var verkligen jätteduktiga!






Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199



You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :)) 






måndag 27 februari 2012

Ungdomsarbetslösheten?

På nyheterna på tv i går berättade de om den enorma bristen på arbetskraft med att slyröja skog i Sverige och intervjuar sedan en polsk arbetare som jobbar i Sverige med detta. Han fann nöje i att röja sly för att det blev fint i skogen. Men det är ett fysiskt krävande jobb...

I programmet Agenda i går pratade de om den enorma ungdomsarbetslösheten i Sverige och intervjuar två "stackars" unga arbetslösa svenska killar i sina bästa år som istället spelar dataspel, åker skateboard, och låter pappa betala telefonräkningen...




Jag får inte ihop den ekvationen...
Får ni?





Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199



You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :)) 







söndag 26 februari 2012

Lamm på löpande band... :))



Det fortsätter att lammas på Gårdsbacken. Nu kommer de på löpande band. Och det jag sa om den lite ovanliga teckningen med svart kropp och vitt huvud kan ni glömma. I år ser så gott som alla lamm ut på det sättet :))

Två tacklamm senast i raden...

Så kan det bli när man har X-korsningsfår. Det finns inte mycket logik i hur lammen kan komma att se ut. Baggen var i det närmaste Suffolkbagge, tackorna lite texel och lite päls, och lite... Well, vansinnigt söta är de i alla fall. Och det bästa av allt är att alla lamningar har gått bra. Tackorna mår bra och tar väl hand om sina små :))


De här två svarta bagglammen har Agnes döpt till Adam och Oskar.

Vissa av lammen är bara en dag gamla och redan fulla av bus. De hoppar och skuttar omkring. Vi har fortfarande tackorna med sina lamm i egna boxar. Vi brukar låta lammen bli några dagar innan vi släpper tillsammans dem.


Lammen behöver bara bli ett par dagar förrän de smakar på
hö för första gången, om ändock mammas mjölk föredras :))


Agnes har gjort lite ändringar på namnen,
Kokos och Tussan har fått byta namn...
Det är nu Kokos som är svart...

Vi har påbörjat ett litet projekt i ladugården för tillfället. Det passar bra när vi ändå mest vill vara hemmavid, nu under lamningstiden. Vi ska renovera ett rum i ladugården. Det har varit ett stort rum, fyllt till bristningsgränsen av prylar. Där har varit lite dålig belysning och dåligt med hyllor. Nu ska vi göra ett isolerat rum, med bra belysning, massor av hyllplan och plats för förvaring. Vi ska kunna ha plusgrader därinne hela vintern. Så för tillfället är vi i "kastartagen". Här ska röjas, det är förfärligt vad man samlar på sig prylar.

Fame roar sig själv :))




Till sist måste jag visa en liten filmsnutt på Fame som vi filmade i dag. Hon har hittat en gammal leksak i ladugården och blir verkligen jätteglad att återse den ;)) Det är en liten prinskorv i plast...

Ha det så bra så länge så hörs vi snart igen. Imorgon blir det bus och vallning för hela slanten då hundfolk kommer till Gårdsbacken... :))





Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199





torsdag 23 februari 2012

Tussan och Kokos

Agnes, sex år, är en mästarinna på att hitta på jättebra namn till djuren på Gårdsbacken.



Tussan och Kokos käkar och växer...

Ni vet, de två första tacklammen i år har Agnes döpt till Tussan och Kokos. Bra namn va? Den lilla vita heter Kokos och hon, den lilla svart/vita Tussan. Hon har även döpt flera av hönsen och kycklingarna...



Några av kycklingarnas namn :))

Några av Hedemorahönsen på Gårdsbacken,
Ja, och en av stortupparna...


Nylammade lamm...




Ikväll blev till tillökning igen i fårstallet. Enligt baggselens märkning skulle tackan ha lammat redan i går, men hon föredrog att vänta in kronprinsessan Victoria och föda samma dag som henne. Grattis Vickan!!!

Den här gången blev det två stora, fina, svarta bagglamm.
Lamningen gick bra. Den förste låg som han skulle och lammades lätt, men den andre kom med huvudet först, inga småklövar alltså, men han tog sig smidigt ut ändå, med lite hjälp bara. På filmen här ovan är lammen endast några minuter gamla. Tackan slickar dem frenetiskt och är väldigt mån om dem. Härligt att se :))



Till nästa gång,
sköt om er!!!



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




onsdag 22 februari 2012

De fyra elementen


Jag har en väldigt stark känsla för de fyra elementen;
Eld, Vatten, Jord och Luft, eller Vind som jag brukar kalla den istället för Luft.

Alla dessa fyra element gör mig lycklig. Jag vill inte på något vis låta flummig och prata om ockultism eller annat, utan för mig är alla dessa fyra "ting" helt enkelt någonting som fyller mig med lycka.

Elden ger oss värme och är bland det vackraste man kan titta på. Sedan vi installerade braskaminen i huset har vintern blivit betydligt trevligare. För att inte tala om lyckan att få sitta utomhus vid en lägereld och bara njuta och lyssna på knastret som hörs när brasan brinner... och kasta in en klabbe med jämna mellanrum. Här nedan delar vi med oss av vår brasa på Gårdsbacken. Varsågod och njut :))




Vatten Att bada, underbart... Vad är en sommar utan att få bada? Ingenting! Att få bo vid en sjö som vi gör, ger mig lycka. Att få följa en bäck när jag fjällvandrar ger mig lycka. Att få drömma om att åka någonstans för att snorkla gör mig lycklig... Att få bada i vårt bubbelbadkar gör mig lycklig...

Jord Att få ha mitt eget potatisland gör mig lycklig. Att få plocka och äta solmogna jordgubbar som vuxit i egen jord gör mig också lycklig. Att få gödsla trädgårdslandet med får- och hönsskit för att odla mina egna morötter gör mig lycklig. Att måsta skrubba händer och naglar för att få händerna hyfsat rena från smutsig jord gör mig lycklig.

Vind Att få stå i motvind uppe på klipporna vid havet när det blåser gör mig lycklig. Att ha klättrat upp på en höjd i fjällen, sträcka ut armarna och luta mig mot vinden gör mig också lycklig.



Ett hus utan eld är
en kropp utan själ
Ordspråk från Spanska Baskien

Jag hittade detta ordspråk och tyckte det var så passande,
därför att när vi hade installerat vår braskamin i huset
och eldade för första gången var det som om huset plötsligt  "fick liv"




Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199



måndag 20 februari 2012

Årets första lamm på Gårdsbacken

Så har då första tackan lammat på Gårdsbacken. Hon lammade precis på dagen som det var tänkt. Eftersom vi har baggsele på baggen ser vi precis på dagen när hon blev märkt och räknar sedan de 145 dagar som de är dräktiga. Oftast stämmer det på, plus minus en dag.


Tackan är rädd om sina två små flickor...

Tackan som lammade är en förstföderska, det är alltså första gången hon får lamm. Vi brukar inte betäcka tacklammen första året utan låta dem växa på sig ett år innan vi låter baggen betäcka dem.


Här är lammen bara en halvtimme gamla...

Lamningen gick bra. Tackan tar väl hand om sina små. Hon har slickat dem torra och vi har sett att båda två har fått äta den så viktiga råmjölken.



Så fort lammen har kommit på benen letar de sig fram till juvret.

Det är alltid lite spännande att se så att tackan tar hand om lammen. Är det första gången hon lammar kan man inte säkert veta i förväg. Det händer ibland att de inte vill veta av sina småttingar och då har man flasklamm att ta hand om. Men som tur är tar vår förstföderska väl hand om sina lamm.



Här har den lilla precis kommit upp på benen för första gången...

Tackan småbräker hela tiden för att prata med sina lamm och slickar och puttar på dem. Det är med gläjde vi ser att allting har gått bra. Efterbörden är på väg ut ur tackan som ett kvitto på att hon inte har fler lamm i magen.


Söt som socker :))

Hon födde två tacklamm, en är i princip hel vit medan den andra är lite mer ovanlig i teckningen. Svart med vitt huvud, vita sockar på bakbenen, vit svanstipp som en Border Collie :)) och svarta ringar runt ögonen. Otroligt söta båda två!!! Nu väntar en härlig tid i ladugården med busiga smålamm som skuttar omkring...
:))



Fyll inte bara livet med år,
fyll även åren med liv...
<3




Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199






söndag 19 februari 2012

The bravest rabbit in the world...

Champis the Rabbit still seems to engage a lot of people from all over the world, so I feel that I want to give my readers some more information about him. Everyday I have readers from many different countries wanting to know more about the Big little Rabbit.


USA seems to love  Champis -the herding rabbit. It's the country that shows the most interest, and we have got many wellwritten and kind e-mails. We get warm in our hearts reading these e-mails and realising how the video of Champis has made people happy all over USA.

New Zealand is another country that has shown, and still shows great interest in a rabbit herding sheep. I may be wrong, but isn't New Zealand a country with bot a lot of sheep and wild bunnys? Maybe that's why they're so interested ? :) For us, it's extra exotic to have readers on Gardsbacken blog from so far away. We are really happy for that, feel very welcome to our blog !


I want to tell you some more about Champis, because i assume you want to know. Champis lives with about 60 sheep (with lambs it could be about 150) and some rams in a big barn. There is also some chickens wandering free in the barn, along with their protector, the rooster. Champis loves to hang around the chickens. He loves to lie next to a chicken when she's taking a sandbath. Sometimes you see him with his nose into the feathers of a chicken, just to give, and get some comfort.

As you understand of watching the video of Champis herding the sheep, they have a lot of respect for him. They move quickly when Champis comes against them, and if they don't, he either grips them in one of their legs, or in the nose. He demands that they shall move away when he tells them to...:)) It's the same thing in the barn...there he is the boss... Sometimes when the farmer comes in to the barn, the whole flock of sheep stands in just a corner of the big barn. In the other part of the barn, with a lot of space for himself, reigns a rabbit... He is really special, dear big little Champis.


Stripped to the skin...

Here at Gårdsbacken it will soon be lambing time. It's early this year as well, it's just a few days until the first lambs will arrive, and we have sheared the ewes who's carrying lambs. In the picture above you see one of the ewes, just sheared. The green on the wool is from the mark the ram makes when mounting the ewe.
The winter wool isn't very nice, it's a lot of hay in it and we just throw it away. We don't have a lot of sheep and there is no value in the wool. The ewes really like being sheared, and stands calm and quiet when the wool falls off. For us, it's really important to have the ewes sheared due to lambing. It's so much easier for the lambs to find the udder, and get their milk.


I got this on Valentine's Day!  <3





-Are you the bravest rabbit in the world? I ask Champis.
-I'm afraid of that, he answers...
;))





Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199





lördag 18 februari 2012

Världens modigaste kanin!

Kaninen Champis verkar fortfarande vara av intresse för många, så jag känner nästan att jag är skyldig, alla läsare, som kommer in till min blogg, lite information angående honom. Varje dag har jag många olika nationaliteter som tittar in på bloggen för att söka lite fakta om Champis.


USA verkar älska Champis -den vallande kaninen. Det är det land som vi fått absolut mest respons ifrån. Vi har fått många fantastiskt välskrivna och snälla mejl. Det värmer vårt hjärta när vi läser dessa mejl om hur vår film om Champis har glatt många människor runt om hela USA.

Nya Zeeland är ett annat land som visat och fortfarande visar stort intresse för kaninvallning. Rätta mig om jag har fel, men Nya Zeeland är ett land med mycket får och många vildkaniner, kanske därav deras intresse. :)) För oss känns det extra exotiskt att få männsiskor så långväga ifrån in till oss på Gårdsbackens blogg.
Verkligen jätteroligt, känn er välkomna in till vår blogg!!!
Jag vill berätta lite mer för er om Champis, för jag antar ni vill veta. Champis bor tillsammans med ett sextiotal tackor och några baggar i ett stort fårhus. Som jag tidigare berättat finns även några frigående höns och deras beskyddare, tuppen, i fårhuset. Champis älskar att hänga tillsammans med hönsen. Han ligger gärna nära någon höna när hon tar sitt sandbad. Ibland ser man honom trycka in sin lilla nos in i hönsens fjäderdräkt bara för att få, och ge lite ömhet.

Som man förstår när man tittar på filmen där Champis vallar fåren, så har de en väldig respekt för honom. De flyttar sig snabbt undan när Champis kommer emot dem, och gör de inte det, får de ett litet nyp i endera benen eller så i nosen. För att de skall flytta sig för honom, det kräver han... :)) Samma sak händer i fårhuset... Där är han boss... Ibland när gårdsfolket kommer in i fårhuset står hela fårskocken inklämda i ena halvan av de väl tilltagna ytorna, och i den andra halvan där huserar en kanin, alldeles själv. Han har med andra ord, tryckt in hela fårskocken i ett hörn... för att få den andra halvan för sig själv. Han är verkligen speciell, käre store lille Champis.


Avklädd in på bara skinnet...

Här på Gårdsbacken börjar vi närma oss lamning. Det blir tidig lamning även i år. Nu är det endast några dagar kvar till den första ska lamma. Vi har klippt alla lamningstackorna. På bilden här ovan kan ni se en av tackorna när ullen är klippt. Det gröna är från märkningen av baggen när han betäckte tackan. Vinterullen är inte speciellt vacker då mycket skräp från hö och ensilage har fastnat i den. Vi slänger faktiskt bort den ullen. Eftersom vi har så få tackor också så blir det inte så mycket ull. Tackorna tycker det är skönt att bli klippt och står oftast snällt medans man klipper dem. Vi tycker det är jätteviktigt att ha tackorna klippta innan lamningen. För det första blir det så mycket enklare  för lammen att hitta juvret.


Jag fick en semla på Alla Hjärtans Dag!  <3




-Är du världens modigaste kanin? Frågar jag Champis.
-Jag är rädd för det, svarar han...
;))





Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




torsdag 16 februari 2012

Sällskaps Border Collie


Ni som hittar till Gårdsbackens blogg och är intresserade av Border Collies och kanske speciellt ni som tänker er Border Collien till sällskapshund, var snäll och läs hela mitt inlägg och tänk er för två gånger innan ni köper en BC endast som sällskapshund. Border Collie är kanske vår främsta arbetshund inom vallning så låt oss bevara den som just det!!!

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta...
Jag fann en annons på Blocket som gjorde mig rejält upprörd. Jag vet att det är en demokrati vi lever i och att var och en får tycka som man tycker, men att läsa sådana idiotiska påståenden som jag kunde läsa i denna annons gör mig nästan gråtfärdig...



Vår fantastiska vallhund, Gimmie...


Det är väldigt lätt när man hör eller läser någonting som man inte håller med om, att man snäser lite fula kommentarer en stund, och sedan går man vidare. Man har avreagerat sig. Det kan vara om bensinpriserna, vården, skolan o.s.v. o.s.v. Man har lite högljudda diskussioner på fikarasterna på jobbet eller tar upp eländet i telefonen med någon god vän. Men väldigt sällan gör man någonting mer åt saken. Min första tanke efter jag läst denna vansinniga annons, och efter jag fått avreagerat mig genom att berätta för nära vänner om min ilska, var också att lägga detta till handlingarna. Men, så kom jag på, jag har ju min blogg! Här ska ventileras!!!

Jag väljer att lägga ut delar av annonsen som jag kopierat från blocket.
All text i rött är kopierat från Blocket, och jag ser rött när jag läser den :((


Lunga bluemerle sälskap border collie 10v

Säljes av Maria  17 december 16:26. .




Nu har vi en ny kull renrasiga, vackra, lugna, blue merle och svar/vita tricolor familje Border Collie valpar, att sälja.

Föräldrarna är ointresserade av vallning och har därför inte tagit valningsprov. Dom används som familje hundar till agility.

Ett erbjudande för ni som vill ha en lättlärd familjehund, (som inte vallar) att träna Agility och lydnad med.

Precis som vi inte längre har behov för många kraftiga arbets hästar i skogen, eller på åkrarna. Men behöver hästar til ridning och häst sport.
Tror vi att Sverige efter nedläggningen av alla fäbodar, och all effektivisering i landtbruket, inte längre har behov för många, extrema vallhundar.
Vi tror att Sverige har större behov av Border Collie till sälskap och agility.
Vi tror att dette blir rasens framtid.

Därför har vi valt att hitta lugna Border Collier utomlands, efter utställnings linje som inte är intresserade av att valla. Dessa lugna hundar avlar vi nu på.



Jag ska börja med att säga att jag tvivlar inte en sekund på att denna Maria verkligen älskar sina hundar och att hon sköter dem exemplariskt. Jag är också övertygad om att det är fantastiskt trevliga hundar, MEN VARFÖR? Varför måste man skriva på detta sätt. Att ha sådan syn på Border Collien är verkligen att utplåna rasen. Jag har skrivit om detta förut också, förstår inte dessa människor att det är rasen vallningsinstinkt som gör den till den vakna, lättlärda, allerta, signalkänsliga... ... ... hund som den är. Och att prata om att hon tror att detta blir rasens framtid, snacka om att inte se längre än näsan räcker. Det blir snarare rasens förfall...

Världens bästa Gimmie...
foto: Lillemor Bylund

"Effektivisering av lantbruket", jösses... Absolut ingen koll överhuvudtaget, påstår jag. Här på Gårdsbacken har vi en liten, liten besättning får och är ändå väldigt beroende av våra hundar i den praktiska skötseln. Nej , jag kommer inte att gå in på hur oumbärlig en vallhund är i lantbruket, det är så uppenbart.
Det finns så otroligt många hundraser i världen, måste man då vara aktivt vara delaktig till att förstöra vår absolut främsta vallhundsras? Border Collien är många gånger unik på grund av att den hämtar djur på mycket långa avstånd. Många andra vallhundsraser har inte riktigt den instinkten.
Ordet sällskaps Border Collie, bara det. Våra underbara tikar, som vallar regelbundet, är de absolut bästa sällskaps Border Collies man kan ha. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst i detta inlägg om den totala okunskap som skiner igenom i nästan varje mening i annonsen, men jag väljer att avsluta här...


Att få utlopp för sin vallningsinstinkt gör rasen harmonisk!

Tänk om Maria kunde få komma till en fårgård och titta på när Border Collien arbetar i sin rätta natur, för det tar jag för givet att hon inte har gjort förut. Det borde få henne på andra tankar...
Välkommen till Gårdsbacken!




Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




onsdag 15 februari 2012

Pizzatjuven

Vi tycker att vi har ganska väluppfostrade hundar på Gårdsbacken.
De är ganska duktiga på att lyssna på vad vi säger och försöker nog vara oss till lags, så gott det går...

...Jag förmodar att ni uppmärksammat att jag skrivit ganska väluppfostrade?

Nu tänker jag berätta en liten historia som hände på Gårdsbacken förra veckan. Denna historia handlar inte om en kanin utan om en Border Collie tik som är sju år och heter Gimmie.  Gimmie är en väldigt snäll  tik, men hon har en förmåga att kunna överraska oss. Hon är, ibland, lite svår att förstå sig på och man kan omöjligt räkna ut hur hon tänker många gånger... :))

Som jag tidigare berättat så har de två senaste veckorna varit hysteriska hos oss, på grund av all uppmärksamhet som vi och vår Champisfilm har fått. Tiden har stått still när det kommer till vardagssysslorna, ja förutom de absolut nödvändigaste, som att mata djuren och dyligt. Matlagning har knappt existerat, det har blivit mycket äte ute, och mycket köpa hem snabbmat...




En av dagarna köpte vi hem en pizza till lunch efter jobbet. Pizza är bra på det viset att man kan äta halva och bli mätt på det. Sedan har man andra halvan kvar till en mumsbit på kvällen. För när kvällen kommer så är man rejält hungrig igen. Vi hade haft mycket att göra hela dagen och tog oss inte tid att äta. Jag kände hur magen kurrade och kanske lite extra på grund att att jag visste att vi hade våra pizzabitar att se fram emot. Danne tog sig till slut tid att ta fram och värma pizzorna. Jag hade min supergoda med kyckling, banan, curry och cremefraiche.
-Mmmmmmm! Jag längtade...

-Paula, pizzan är varm och klar att äta, ropade Danne till mig efter en stund, samtidigt som han går in i vardagsrummet och lägger en vedklabbe i braskaminen. Det tog typ trettio sekunder...
När han kommer tillbaka till köket var det första han såg en tricolourfärgad hund i ögonvrån som pinnade iväg och la sig under trappen, det andra hans ögon stirrade på var en tom tallrik!!!
Jag var precis på väg ner för trappen när jag hörde Danne säga:
-Gimmie, du är skyldig!!!
-Vadå, frågar jag samtidigt som jag ser den tomma tallriken på diskbänken och en liten bananskiva med curry på golvet. Fame hade nu också kommit in i köket och slickar i sig den sista bananskivan.

Danne förklarar att han varit ute ur köket en kort, kort stund och när han kom tillbaka var pizzan...
...borta!!!
Saken är den att Gimmie under sina sju år på Gårdsbacken aldrig tagit någonting från bänken förut. Det har varit nära, om vi haft överblivna pannkakor på bänken men hon har inte tagit något utan lov!
Förrän den här dagen... Pizzan med banan och curry blev tydligen för frestande :))
Och som jag började mitt inlägg, man kan inte räkna ut hur hon tänker. Vi går tillsammans och tittar på henne där hon ligger under trappen... Vi frågar om det smakade bra med banan och curry :))
-Såg hon skyldig ut?
-Svar, Ja!
Pizzatjuv, vadå? Jag?


Trots besvikelsen över min försvunna pizza så kunde vi inte bli arga på henne. Danne var snäll och delade med sig av sin bit till mig... men Gimmie fick inte smaka!






Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199



tisdag 14 februari 2012

Champis continues to charm the world...


Thanks, all you nice people...
This will not be a long contribution tonight, but I want to thank you, all you friendly people out there, who sends us e-mails and comments.We will answer all of your messages... :))

The film of Champis, - the herding rabbit soon reaches 2 500 000 viewings, and that is absolutely amazing... I looked at the statistics on You Tube this evening and there are people from 209 different countries, out of 244, who have watched the video. Most of the hysteria from media has calmed down, but on the other hand, there can not be so many left, who hasn't written about, or shown the Champis video. This afternoon, BBC from England phoned us up again at Gårdsbacken and this time it was an popular radioshow from Coventry and Warwickshire, who did an interview with Dan, live on air. He seldom gets nervous and talks really good english, but today when he waited to go out live, and heard the radio host, talking really fast, in a dialect that wasn't easy to follow (for him, anyway), he got a bit anxious. Not understanding too much of what she said, he wondered if he was going to hear when he was live on the broadcast, and he thought, -"I must listen after 'bunny' or 'rabbit', then it should be my turn".  :))
Luckily for him, she slowed down and was very nice and easy to understand in the interview, and it all went well :))


Champis - the rabbit, has been in a lot of media,
here in Sweden's biggest newspaper...



A four-year-old laughs up to 500 times a day,
a grown-up up to 15...

-To not laugh, or reduce your laughter, is in some way taught.
So never tell a laughing child to stop fooling around.
Surely seriousness could wait a while...

Quoted from Skrattboken ( The Laughter Book), by Svante Björkum





Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




måndag 13 februari 2012

Champis fortsätter att charma världen...


Så tack alla vänliga människor...

Jag tänker inte göra ett så långt inlägg i kväll, men jag vill i alla fall återigen tacka alla vänliga människor som skriver till oss. Vi kommer att svara på era mejl och kommentarer... :))

Filmen med Champis, -den vallande kaninen är snart uppe i 2 500 000 visningar, vilket för oss är helt magiskt... Jag tittade på statistiken på You Tube ikväll igen och nu är det människor från 209 olika länder, av 244, som kollat på filmen. Den mesta hysterin från media har lagt sig, men å andra sidan känns det som det inte kan finnas så många fler kvar, som inte har skrivit, eller visat filmen om Champis -den vallande kaninen. På eftermiddagen idag ringde BBC från England återigen upp Gårdsbacken, den här gången från en populär radioshow i Coventry and Warwickshire, för att göra en intervju i direktsändning med Danne om filmen. Han blir sällan nervös och pratar bra engelska, men när han hörde kvinnan som gör radioprogrammet, hur snabbt hon pratade och hur hennes dialekt lät, blev han lite fundersam. Han hörde henne i luren, när hon, efter sista låten, pratade ut i radio, innan det var dags för honom i direktsändning. Han förstod inte så jättemånga ord av vad hon sa :)) Han kände nu att han faktiskt blev lite nervös, men tänkte :
- Jag borde i alla fall höra när hon säger "bunny" eller "rabbit", och då borde det vara min tur. :))
Som tur var saktade hon ner och blev mer lättförståelig, - och var mycket trevlig, när hon intervjuade Danne... så det slutade bra... :))


Kaninen Champis har synts i många medier...




En fyraåring skrattar upp till 500 gånger per dag,
vuxna omkring 15...

-Att hindra eller dämpa sitt skratt kan åtminstona delvis vara inlärt.
så säg aldrig till barn som skrattar att sluta tramsa.
Säkert kan det som kräver allvar anstå någon tid...

Citerat ur Skrattboken av Svante Björkum





Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199



söndag 12 februari 2012

Solens första värmande strålar! :))

Äntligen, Äntligen, Äntligen!!!

Äntligen börjar solen värma och det droppar från taket. Vi har haft en underbar helg med massor av aktiviteter främst med hundarna. Vi har haft lite dåligt samvete för dem de senaste två veckorna. Eftersom Gårdsbacken inte riktigt har varit sig likt med den enorma hysterin med Champisfilmen har vi spenderat ovanligt mycket tid framför datorn. Visserligen har det var rejält kallt utomhus så man har inte velat vara ute så mycket heller så får vi ursäkta oss lite med det också...  :))


Solens strålar värmer äntligen!!!

Men som sagt, nu börjar de fantastiska dagarna med sol som värmer och som sakta men säkert töar undan de enorma snömängder som vi har fått här på Gårdsbacken. Träden är tunga av snömassorna och det knakar i dem av tyngden. Många grenar och trädtoppar har knäckts under vintern. Man kan nästan höra en lättnadens suck från träden när snön rasar av dem, med hjälp av solens värme och de kan sträcka lite på sig igen :))


Här under snön göms min kruka med enris... :))

Hundarna ligger nu nedanför mina fötter och sover, nöjda och belåtna. Jag känner deras belåtenhet och tillfredsställelse från att ha varit mycket aktiva några dagar. Hemma på Gårdsbacken har de både fått vallat fåren och gässen.


Fame fokuserar...

Gimmie retar en av gåshanarna,
de är lite extra vaktiga då en av gåshonorna har börjat lägga ägg...

Gässen har fått vara ute på dagarna, vilket de tycker mycket om. Hanarna har blivit lite extra vaktiga för tillfället då en av honorna har börjat lägga ägg. Tre fina ägg har hon värpt än så länge. Hon har inte byggt något rede ännu så jag har plockat undan äggen. Vi får se var som händer om hon bygger rede och lägger sig sur eller...


Fame tycker det är skoj att dela och kommer gladeligen in mot Danne när han kallar..

En av dagarna tränade vi vallning hos goda vänner. Vi bugar oss tacksamt för att få möjligheten att komma och träna på Lägdoms gård. Gästvänligheten där är som vanligt stor. Danne och Fame fortsätter träna delning och gör framsteg hela tiden. Kul med en hund som älskar att träna och verkligen vill göra rätt! Danne lär sig också, mer och mer... Nu är det bara att fortsätta träna och sedan träna lite till... och lite till... och lite till...


Sparktur med hundarna med dragselar :))

Vi har dessutom varit ute på en rejäl sparktur med hundarna i helgen. De fick ha dragselarna på sig. Gimmie tycker det är hur kul som helst att dra och det är inga problem att driva på henne att springa. Men man måste vara väldigt försiktig när man låter hundarna dra sparken. Man måste vara på sin vakt hela tiden så man inte kör in i dem. Usch, det skulle kunna bli allvarliga skador om man skulle köra på deras små tunna ben. Fame springer hellre bredvid sparken men det får hon gärna göra, då riskerar vi inte att köra in i henne...


Fika utomhus smakar super!!!

Självklart hade vi fika med oss. Årets första semlor. Om de smakade bra? Jo, det gjorde de!!!
Vi satt en stund i solen och njöt av värmen. Tänka sig, äntligen kom ett par såna här underbara dagar. När vi sparkat oss tillbaka till Gårdsbacken var solen fortfarande uppe och vi kunde inte förmå oss att gå in. Det blev en skotertur istället :)) Vi hade upptäckt en nyuppskottad väg som vi bara måste utforska. Det visade sig vara en perfekt skogsväg på ca fem kilometer som något skogsbolag plogat upp för att avverka skog. Den blir perfekt för oss och hundarna.



Vy från vårt köksfönster...

Att få bo som vi gör är en gåva. Imorse när vi tittade ut över sjön så såg vi "vår" älgko med två årskalvar promenera över sjön. Om ni tittar riktigt noga på min bild här ovan så kan ni se henne och henns småttingar. Hon har fått tvillingkalvar många år. Tyvärr så kan man knappt se älgarna, men de finns där :)) Närmare kommer jag inte med min kamera :))



-Gimmie sprang ovanligt fort idag!
-Jaha, hur kom det sig?
-Hon löper...

;))



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199