fredag 28 september 2012

Champis, den specielle lille kaninen


Att filmen om Champis, den vallande kaninen skulle bli en sådan succé hade vi väl aldrig trott. Det är nu en tid sedan vi släppte kortfilmen på Youtube och snart har den hela tre miljoner visningar!!!



Underbare lille Champis <3

Vi har fått en sådan otrolig respons från människor från hela världen och vi kan se statistik på Youtube att folk från 211 olika länder har tittat på klippet. Det är endast ett par länder i centrala Afrika och Iran som inte har sett filmen. Vi har många gånger sagt att vi skulle kunna skriva en bok om historien runt filmen och berätta om den overkliga situtaion som vi hamnade i med all hysteri som filmen och Champis orsakade.

Vi har i dagarna filmat Champis, tillsammas med hans favorithöna, Gullina, när de spisar på en brödskiva tillsammans. Det klippet skulle vi gärna vilja visa er, så endera dagen kommer ett inlägg... Håll koll!!! :))

Eftersom Champis numera bor på Gårdsbacken så kommer vi att kunna berätta, så mycket mer för er om honom och hans liv tillsammans med Gullina, de andra djuren på gården och oss själva, än vad vi kunnat tidigare. Vi vet att han har fans över hela världen som verkligen vill veta och det är för dem vi skriver. :))

För varje dag som går så blir Champis mer och mer hemmastadd på Gårdsbacken. Han är en liten, med betoning på liten dvärgkanin och hans päls har samma färg som drycken Champis, därav hans namn. Varje dag går jag till honom med bland annat en skiva torkat bröd. Nu har det blivit en rutin, och när jag kommer in till honom så kommer han skuttande i full fart fram till mig för att få sin brödskiva. Han har blivit en mycket kär personlighet på Gårdsbacken, för han är speciell, vår lille Champis!



Champis, håller utkik!!!


Be good to each other and others...
Champis





Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))



Volt med skördetröska

Stora sjöåkern har varit odlad med korn. Det hade vuxit på sig bra denna kalla sommar till trots och var moget för att skörda den gångna veckan. Inte helt utan dramatik :((




Skördetröskan är stor, röd och fin...

Storbonden i byn startade upp sina röda, fina skördetröska och började sakteligen skörda det mogna kornet. Åkern är stor, ett x antal hektar. Väderprognosen visade på sol och uppehåll några dagar framöver så det lämpade sig väl att skörda.

Danne och jag som bor granne med denna stora sjöåker såg på hur flitigt Bonden jobbade. Bondens fru assisterade med traktor och stora säckar att fylla kornet i. De hade jobbat, från tidig morgon och när klockan började bli fikatid så kom Danne och jag på att vi skulle koka kaffe och fylla termosen. Dessutom hade jag bakat en blåbärspaj med smuldeg och vaniljsås.
-Vi bjuder Bonden och hans fru på fika, sa jag och Danne tyckte det var en ypperlig idé.



Här ska kornet fyllas i stora säckar...


Jag stegade ut på kornåkern och mötte upp frun som var på väg upp till gården med traktorn och en stor säck sprängfylld med korn.
-Vad sägs om lite kaffe och paj? Frågade jag.
-Det låter gott, svarade frun.

Paret tog en välbehövlig rast och vi satt tillsammans och fikade och pratade och hade riktigt trevligt tillsammans. Tiden gick och vi drack påtår och och pratade lite till. Vi pratade om gamla tider och om hur det var förr. Vad vi inte märkte var hur många timmar vi suttit och fikat och pratat...
-Oj, sa Bonden till slut. -Klockan är mycket, hela dagen har gått och vi har mycket kvar att tröska.
-Det var inte bra, fortsatte han bekymrat.

Jag kände att jag fick dåligt samvete, det var trots allt vi som rådde för att de låg efter i planeringen. Jag måste hitta på någonting...
Jo, nu kom jag på!!!





Jag skulle hjälpa till att tröska. När de var tvungna att avbryta för att mjölka korna och mata djuren kunde ju jag köra tröskan!!! Sagt och gjort... Jag hoppade in den stora, röda, fina skördetröskan och såg mig omkring. Jo då, här satt jag bra. Få se bara... Var startar man schabraket? Jag fingrade lite på knappar och spakar och plötsligt mullrade skördetröskan igång.

Sjöåkern är en stor åker och det är många hundra meter ner till sjön så det var väl bara att gasa, tuta och köra. Och det var vad jag gjorde också, tutade och körde, för hejsan vad det gick... fortare och fortare... Nu var det dags att minska farten lite, hmmm, hur gjorde man det då? Jag såg en pedal långt fram vid golvet på skördetröskan, det kunde vara bromsen, men saken var den att jag nådde inte fram till den pedalen.

Skördetröskan hade nu fått upp en speed utan dess like och jag hade fullt sjå med att styra den stora maskinen. Nu började sjön komma närmare också! Jag måste nå fram till bromspedalen, tänkte jag och började få lite smått panik, men hur jag än sträckte på mina ben så nådde jag inte fram. Nu fastnade jag dessutom med mina byxor och insåg att jag inte skulle hinna få stopp på maskinen innan sjön var så nära att det bara fanns två alternativ för mig. Ett; att köra rakt ut i sjön. Två; att tvärt gira, och förmodligen kvadda den stora, röda, fina skördetröskan. Jag valde att gira... Skördetröskan sladdade och voltade... jag hamnade upp och ner. Jag blinkade lite, rörde på en arm... rörde på ett ben... tittade upp mot byn, upp mot bondens gård. Bonden var ute, han tittade tillbaka, han såg inte glad ut. Jag ville ju bara hjälpa till. Den stora, röda, fina skördetröskan var inte så fin längre.

Jag såg att Bonden satte sig in i traktorn och jag minns att jag tänkte, vad fel det blev! Mitt ena ben hade domnat och jag hade lite svårt att röra på det. Det satt som fast. Jag fick ta i lite för att komma loss...

Då ruskade Danne i mig och sa att vi var tvungna att kliva upp. Klockan var mycket och vi kunde inte sova längre. Jag öppnade ögonen, funderade lite och kände hur mina läppar formades till ett leende.
Än hur sant det var att Bonden och hans fru tröskade korn och att Danne och jag bjöd dem på kaffe och blåbärspaj med smuldeg och vanlijsås och att vi suttit länge och pratat och haft trevligt så började min dröm där någonstans. Jag satte mig aldrig i skördetröskan i verkligheten, endast i drömmens värld :)) Eller ska vi säga mardrömmens värld :))



Sov Gott och låt skördetröskorna stå inatt!





Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))



onsdag 26 september 2012

Det sägs att humlor egentligen inte ska kunna flyga......

...eller hur var det nu?

I Gårdsbackens trädgård finns det kvar några tappra blommor som kämpar mot nattfrosten. För mig betyder det mycket att kunna besöka dessa och njuta av deras fägring de få dagar som de har kvar att fägra...

Idag när jag kom förbi så hade de redan besök... Till och med flera besökare... :))

Eftersom jag hade kameran med mig så passade jag på att föreviga dem, de vackra blommorna och deras besökare... Och eftersom blommorna är få och humlorna många så var de tvungna att samsas om nektaren. Det var speciellt en humla som fångade min uppmärksamhet. Hon/han hade precis tömt en av de vackra cerisa blommorna på nektar och fick för sig att förflytta sig till nästa vackra blomma. Men... tror ni att hon flög? Nänämen... Den lilla humlan klättrade från blomma till blomma, som dessutom redan var ockuperad av ett par andra humlor. Därför är det nästan så att jag börjar fundera, kan de verkligen flyga?

Här nedan bjuder jag på ett litet bildspel på den lilla humlan som klättrande från den ena blomman till den andra...


Humlan har precis tömt blomman på nektar och är sugen på mer...


Flyga? Vad är det? Jag klättrar...

Ja, det krävs lite akrobatiska övningar men det ska nog gå...

Skam den som ger sig...

Den som vågar vinner...

Jag hittade en informativ sida om humlans egenskaper att flyga om det är någon som är intresserad att läsa om det.



Var dig själv...
...det finns redan så många andra






Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))



måndag 24 september 2012

Pärupptagardagen

Idag har vi tagit upp pärern.


Asterix var en ny sort för i år.

Vi har ett ganska stort pärland... och på grund av just detta så blir vi väldigt glada när kära mor och far erbjuder sig att hjälpa till att ta upp knölarna ur jorden. Ja, och inte nog med det... dogsen stjälpte också till ;))


Gimmie och Fame är överlyckliga för att få stjälpa till med pärupptagningen.

I strålande sol grävde vi så pärgrävena gick varma... och vi med :)) I år hade vi köpt in lite nya sorters sättpotatis för att testa vilka sorters som växer bäst i vår jord. Fem olika potatissorter hade vi satt, däribland Gårdsbackens egen, Tjärnpäran.


Gårdsbackens Pärern...
Det visade sig att alla varianterna hade gett bra ifrån sig. Man brukar säga att om sättpäran ger tiofalt tillbaka är det bra och det gjorde nog fyra av våra fem sorter i alla fall. Trots att vi för ca. femte året i rad har måsta skära bort blasten tidigt, på grund av bladmögel.


Denna riska gav niofalt av fina potatisar :))

Vi är mer än nöjda med årets skörd och visst känns det bra att återigen få fylla jordkällaren med färsk egen potatis. Här ska kokas, mosas, stekas, ungsbakas, gratineras... you name it!


Asterixpotatisen är ganska röd i sitt skal...

Skottkärran gick varm med potatissäckar :))

Det är verkligen en fröjd att odla egen potatis när det blir så många, fina potatisar.



Vet ni förresten vilket land potatisen kommer ifrån?
svaret hittar du längst ner på inlägget...


Vår älgko med nya tvillingkalvar...

En tidig morgon när jag satte mig upp på sängkanten och tittade ner utöver åkrarna och sjön i vanlig ordning så fick jag syn på vår älgko. Minns ni bilderna jag la ut i vintras när hon gick över isen med sina två kalvar? Dessa har hon nu stött bort och återigen gett liv till två nya kalvar. Hon är verkligen en duktig älgmamma. Tänk att klara de små från trafiken, jägare och björnen. Duktig morsa!!!







Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))



Rätt svar på gåtan: potatislandet



lördag 22 september 2012

Var ska Champis sova?


   Så har då Champis och Gullina bott in sig på Gårdsbacken. Vi pysslar om dem så bra man kan pyssla om en liten dvärgkanin och en favorithöna.


   Jag tittar ofta till dem... ibland säger jag ingenting när jag går in, jag bara iakktar... Det är spännade kan jag lova er. Det är de här gångerna som man kan få uppleva små episoder ibland djuren, det gäller bara att vara mottaglig för dem. :))

   Som häromkvällen till exempel;
Jag tassade in i lagårn för att släcka ljuset hos djuren för natten. Klockan hade slagit sent och jag gissade att alla redan sov. Jag gläntade på dörren hos Champis och Gullina och där var det full fart. Jag förstog att någonting var på gång och vilken tur att jag hade kameran med mig så jag kunde föreviga episoden som utspelades inför mina ögon.


Var och hur ska jag sova? Undrar Champis

   Gullina hade redan hoppat upp på sittpinnen och hon var trött. Ögonlocken var tung och snart så sov hon. Hönor har en fantastisk funktion i sina fötter som gör att när de väl greppat sittpinnen och sätter sig så låser sig tårna automatiskt runt pinnen och de behöver inte medvetet hålla i sig för att inte ramla ner när de sover. Nu hade Gullina inte sovit lång stund förrän hon vaknar av ett konstigt ljud. Det är Champis hon hör och det är nu som jag kikar in hos dem...


Gullina har nästan somnat på pinnen

   Champis hoppar omkring på golvet och verkar orolig. Gullina tittar ner på honom och funderar på vad som är fel. Champis förklarar på ett sätt så Gullina förstår att han vill sitta brevid henne, han vill inte sova själv på golvet. Den trötta hönan hoppar ner från sittpinnen för att lyssna närmare på den lille kaninen.
-Jag vill sova brevid dig, förklarar Champis.
-Hmm, hur ska vi lösa det då? funderar Gullina.
-Det ska i och för sig inte vara något problem, kaniner är ju jättebra på att hoppa, fortsätter hon.


Champis provar att hoppa... det går inte...
pinnen sitter för högt upp.

   Champis sträcker sig uppför väggen för att komma närmare sittpinnen men den sitter alldeles för högt upp för en kanin som är så liten som honom. Gullina erbjuder Champis att hoppa upp på hennes rygg och på så sätt få hjälp att komma närmare pinnen.



Gullina hukar sig ner och säger åt
Champis att hoppa upp på hennes rygg.

   Trots att Champis hoppar upp på Gullinas rygg så når han ändå inte upp.
-Men gör som mig då, säger Gullina som nu är alldeles omåttligt trött och vill verkligen sova.
-Se och lär.
Hon flaxar utan problem upp på sittpinnen. Champis tittar på henne och tycker att det ser enkelt ut. 



Gullina viker ut vingarna och tar sats...

Utan problem sitter hon snart uppe på pinnen...

   Återigen gör Champis ett försök att hoppa och återigen misslyckas han. Gullina försöker locka upp honom genom att hålla i det allra grönaste, godaste grästrå hon kunde hitta.
-Det här vill du väl ha? Pockar och lockar hon honom till att försöka hoppa ännu högre.



-Titta vilket gott grönt grässtrå, lockar Gullina

-Seså, ta det då!
   Gullina sträcker grässtrået ner mot Champis men nu börjar även han att bli riktigt trött. Han bäddar ner sig i det varma höet och känner att det är inte så dumt trots allt. Vid närmare eftertanke så saknar han vingar som gör det enkelt för Gullina att flaxa upp till pinnen. Han saknar dessutom hönans tår som kan låsa fast sig i sittpinnen så att hon inte trillar ner och slår sig. Han får nöja sig med att sova på marken som andra kaniner gör, om inte... en ramp anordnas...!



Godnatt alla!







Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))





Första frostnatten

Så kom den då...
...den allra första frostnatten i höst.




Vad kan man säga? Väntad? Oväntad? You tell me...
Ikväll var jag tvungen att bära blommor till varmare grader, en del fick komma in i stugvärmen, andra i lagårdsporten... :))


Ceris Pelargon, inte kan man låta så här vackra blommor frysa bort...




torsdag 20 september 2012

Förberedelser inför vintern...


Den här tiden på året är det förberedelser inför vintern som gäller på Gårdsbacken. Det viktigaste av allt är att ordna med djurens vinterfoder.



Här har jag fyllt cykelkärran full med kornkärvar

En av de närmaste dagarna har jag stått på knäna i kornåkern med en sax och en snörbunt. Jag har nämligen klippt och bundit kornkärvar till hönsen. Det är perfekt aktivering för dem på vintern att knyta upp en kornkärve i hönshuset och de får picka loss och äta upp kornen.


Här hänger de i taket i lagårn...

Jag har spikat upp märlor i taket i lagårn där jag hänger upp kornkärvarna. På så vis kommer inte råttorna åt dem så lätt, nog för att ibland när man kommer in i lagårn kan man ändå höra ett prassel i kärvarna. Då har någon cirkusråtta tagit sig upp i taket och kastat sig in i kornkärven. Snacka om att riskera livet!


De torkar bra när de hänger uppåner i taket :))

Att slå brännässlor och knyta ihop dem till kärvar är också perfekt för hönsen vintertid. Dessa hänger jag också upp i taket på tork. Torkade brännässlor är även en delikatess för fåren och om vi har någon tacka som verkar lite hängig så kan vi ge henne en knippe torkade brännässlor som fungerar som en ren vitaminkick!
Så fortsätter vi med införvinternbestyren på gården och faktiskt så har det en viss tjusning.



Champis & Gullina delar på allt... hmmm... broderligt...



Det kom ett brev :))


Så galet vänligt... :))

Häxligan






Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))



onsdag 19 september 2012

Föreläsning med Ola Skinnarmo


Inspirerad, motiverad, engagerad är bara några av de ord som sammanfattar mitt utbyte av kvällens föreläsning av Ola Skinnarmo. Oavsett om man bor på landet eller i stan, är ung eller gammal... jobbar eller är arbetslös... så kan lite motivationsprat vara en kick att lyssna på ibland :))


Tyvärr har jag bara ett kasst foto från kvällen, taget med mobilen :(

Jag såg fram emot att lyssna på Skinnarmo och höra honom berätta om de olika bravader han varit med om. Ola startade kvällen med att visa en kort dokumentär från en av hans resebyrås, Expeditionsresor anordnade resor. Filmen visade en forsränningstur i botten av Grand Canyon. Det såg spännande ut :)) Jag har själv upplevt Grand Canyon från ovansidan och det var nog så mäktigt.

Därefter berättade han att han under kvällen skulle tala om 4M, som betyder; Mål, Motivation, Mental styrka och Miljö. Jag tänker inte gå in så ordagrannt på vad han sa, men en sak han tryckte på var:
-Leva livet medans man lever och
-Om du sätter begränsningar på vad du tror att du kan så sätter du begränsningar på vad du kan...
Klart tänkvärda ord.





Han berättade om sina expeditioner, hur han först satte upp delmål och sedan planerat noggrannt för att kunna klara av det slutgiltiga målet. En sak som jag bär med mig av vad han sa var att det var viktigt att fokusera på det som är positivt. Innan han, som förste svensk, skulle skida till Sydpolen hade han läst ett par böcker av norrmän som tidigare hade gjort samma expedition, men han fann ingen inspiration ifrån dessa utan tyckte att de var allför negativt skrivna. Kontentan av vad han ville förmedla var att han inte gjorde saker för att de var besvärliga utan för att de gav honom glädje.
-Konsten är att nå ända fram med ett leende på läpparna :))

Han gav som förslag att man skulle sätta upp korta och konkreta mål/delmål och om man lyckades uppnå dessa så tyckte han att man skulle fira!
-Ta ett glas vin, baka en kaka eller nått...
Men där kan jag säga att det var "old news" för oss på Gårdsbacken :)) Vi firar ofta!





Kvällens drygt två timmar långa föreläsning gick fort. Ola berättade för oss om Svalbard, om Grönland, om Sydpolen och Nordpolen, Han berättade även om sin expedition till Antarktis. Är ni intresserad och vill läsa mer om hans expeditioner gå in på Ola Skinnarmos hemsida. Där kan ni även se Olas segelbåt, Explorer of Sweden, som numera är till salu.

Det som berörde mest under kvällens föreläsning var dock det han berättade om Arktis islager. Hur mycket is som smält bort och hur fort det har gått. Vi tror på hans ord eftersom han själv upplevt och sett det med egna ögon. Det låter verkligen skrämmande och vi fick oss en tankeställare angående miljön. Vi är alla miljöbovar och jag funderar på vad jag kan göra mer än jag redan gör för att vara rädd om min jord.






Hemma på Gårdsbacken går däremot livet sin gilla gång :))
Champis gör sig snabbt hemmastadd på Gårdsbacken. Han har ett stort rum i lagårn där han, tillsammans med hönan Gullina, får husera. Liten som han är är han ändå ett stort matvrak och äter varje dag minst en stor morot, en skiva torkad brödkant, färskt gräs och lite kaninpellets. Champis är inte så vacker i pälsen för tillfället då han håller på att byta till vinterdräkten. Pälsen är tuffsig och när han ligger i mitt knä och blir kliad så ser det ut som jag själv har päls... i vart fall på benen... :))


Champis håller på att byta till vinterpälsen.



Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))