fredag 28 februari 2014

Gåshonan har börjat värpa


Det fortsätter att vara mildväder på våra breddgrader, en dag denna vecka hade vi plus åtta grader fast det var mulet... Hhmm, ytterst ovanligt!

Med sitt milda väder så har det inneburit att vi har kunnat luncha utomhus, och hur ljuvligt smakar inte en blåbärssmoothie på ljugarbänken ute i solen?


Ett stort glas blåbärssmoothie och lite nötter som tilltugg...

Nu till helgen går Vasaloppet av stapeln och det brukar anses som mitt första vårtecken... men i år kom ett annat tecken faktiskt före starten av skidloppet, gåshonan har nämligen börjat lägga ägg redan.


Ett ägg varannan dag har hon värpt så här långt.

I år tänker vi försöka att vara lite smarta, ifjol värpte hon ganska sent och byggde boet i deras sommarviste, där står dörren alltid öppen och trots att hon var noga att gömma äggen så lyckades ändå skatorna att plundra hela boet på ägg. Jag tycker det är så synd om henne, när hon har legat så lång tid som nästan en månad och så stal skatorna alla hennes ägg... :((

I år hoppas jag att hon kommer att bygga boet inomhus, så får hon ligga där tills dess att äggen kläcks, möjligtvis att vi kör igång äggkläckaren i samband med att hon lägger sig sur på äggen, så kan vi synkronisera kläckningen i maskinen med hennes egna och lägga över de eventuella gässlingarna till henne sedan de blivit några dagar gamla och lite starkare...


När du får oväntat besök...

Jag vill ju allra helst att hon ska ta hand om gässlingarna själv, det är så klart det allra bästa, men det är så mycket som kan hända under den långa tid som hon ruvar på äggen. Vi får se hur det blir, vi samlar äggen nu i alla fall och hon har istället fått några boägg att pyssla om...


Ha en trevlig helg!!!


gardsbacken@telia.com





tisdag 25 februari 2014

Dålig kombination


Eftersom Hope skuttar fritt i lagårn så måste vi tänka oss för vad som ligger på golvet... Detta är inte en så bra kombination... ;))


Elsladd och ett stycke kanin är inte en så bra kombination...


gardsbacken@telia.com



måndag 24 februari 2014

VinterVackert


Idag vill jag bjuda på lite vinterbilder från Gårdsbacken.

Vi har ju äntligen fått en del snö och idag har till och med solen visat sig och bjudit oss på lite av dess värme. Faktiskt så fick jag lite vårkänslor...


Detta är taget uppifrån gården och ner över åkrarna och mot sjön...

Som jag skrev om i tidigare inlägg så hade vi ett rätt rejält oväder för några dagar sedan och det föll en hel del snö på bara några timmar.


Baksidan lagårn, de två nedre fönstren till vänster är fårstallet och det andra
från höger är hönshuset... Den vänstra öppna porten är in till "mitt rum",
trädgårdsrummet...

Jag skulle gott kunna avblåsa vintern just nu om jag kunde, för just nu är mängden snö perfekt och vi har skottat gårdsplanen och träningshagen sedan senaste snöovädret. Det tog oss sex timmar att röja bort snön. Det behövdes inget pass på gymmet efter det kan jag berätta... :))


Vinterbild från friggens veranda...

Vi har även kört upp våra promenadspår med skoter. Det är en sådan känsla av frihet att vara ute med skotern i naturen. Jag gillar det mycket.


Här kör vi upp vårt promenadspår med skotern...

Tyvärr så är det svårt att föreviga vinterns vackra färger med kameran. Här
var det en sådan vacker kontrast, den vita snön som fastnat i träden efter senaste
ovädret, mot den ovanligt mörkblåa färgen på himlen... VACKERT!!!
 
Jag tillbringade ett år i soliga Kalifornien för X antal år sedan och jag kan än idag för mitt inre känna de ljumma Santa Anavindarna från öknen, de var bara så ljuvliga. Jag kommer även ihåg solnedgångarna i horisonten över Stilla havet, där solen var SÅ STOR och vacker som ett eldklot och jag kommer ihåg vågorna som svepte in över stranden likt smält tenn i natten. Jag hoppas få uppleva det igen en dag... <3 Trots alla dessa underbara minnen från solen och värmen så har vinter ändå sin tjusning.


Snöängel

Och jag är ju född Norrlänning med vad det nu innebär... ))

I höstas så bad jag er mejla höstbilder till mig och så la jag ut några här på bloggen. Jag skulle tycka det vore supernice att få några vinterbilder mejlade till mig från er läsare. Jag lägger gärna ut bilder från er på Gårdsbackens blogg, anonymt om ni vill det, annars med namn på fotografen. Jag vill så gärna att ni ska vara en del av bloggen... :))


Simma lugnt!!!


gardsbacken@telia.com



lördag 22 februari 2014

Videoblogg på Fame med sina valpar


Under tiden Fame hade sin valpkull så filmade vi en hel del.

Dessvärre vi tog oss inte så mycket tid till att lägga ut filmklippen på bloggen eller på Gårdsbackens facebooksida, vi tillbringade hellre dagarna med att gosa med valparna än till att sitta vid datorn... :))

Därför tänkte vi att vi nu i efterhand kan lägga ut lite filmsnuttar från Famekullen. Dagens lilla klipp visar när Fame busar med valparna och mestadels med Lad. Lime, Oban och Ila ser ganska trötta ut för tillfället och tycker mest att de andra stör lugnet. De ser lite besvärade ut... :)) Goy och More busar fint med varandra och Toby syns inte så mycket på filmen, han busar för sig själv, med en leksak, utanför kameran... Ibland syns han till litegrann. Håll till godo!!!


Fame med sina valpar





gardsbacken@telia.com



fredag 21 februari 2014

Snöstorm och mysig brasa


Jösses vilket oväder... Det snöar rejält och det blåser ännu rejälare...

Efter att ha tillbringat nästan hela dagen i staden, så kändes det skönt när vi närmade oss Gårdsbacken och äntligen fick komma innanför husets varma vrå, för nog har vi det bra, när vi får bo som vi gör. Jag hinner knappt kicka av mig vinterstövlarna förrän sockar, brallor, och tröja åker av och så strosar jag omkring barfota, i linne och i kjol. Det är jag...hemma!!!

När de mesta av kläderna åkt av och bytts ut till myskläder och med oväder som detta utanför knuten så är prio ett att tända en brasa i kaminen. Därefter är allt som det ska. Jag provade att fota genom fönstret så att ni får kika lite på ovädret som drar över oss just nu, dessutom... om ni tittar noggrant så ser ni brasan som reflekterar sig genom fönsterglaset...


Värsta ovädret, men med en knastrande brasa tänd i kaminen...

Jag har varit lite dålig på att blogga den senaste tiden, på grund av att det är mycket som händer på Gårdsbacken för tillfället, som tar mycket av min tid och jag hoppas kunna delge er ganska snart om våra planer... Jag hoppas att ni har tålamod och fortsätter titta in...

Jag måste berätta lite mer ingående om vakteläggen som jag berättade om i ett tidigare inlägg. Vi kokade alltså dessa till frukost en morgon denna vecka. Koktiden är tre minuter för att få dem hårdkokta. Vi rostade toast, bredde lite majonäs, skivade vakteläggen och strödde lite tryffelsalt ( som min bror i Luxembourg köpt till mig) på äggen...


Koktiden för vakteläggen är tre minuter... Hårdkokta...

Ja men kan ni gissa hur gott det var??? O boy!!! Små, men riktigt naggande goda, vitan var möjligtvis lite hårdare än vitan på vanliga hönsägg, men gulan... krämig och ljuvligt god... :))



Med lite tryffelsalt så smakade äggen delikata...

Nu har jag beställt några vaktelkycklingar som får flytta in på Gårdsbacken till våren, de är hjärtligt välkomna... <3
Till sist vill jag dela med mig av min värmande brasa till Er.






gardsbacken@telia.com



onsdag 19 februari 2014

Grattis Gitte!


Vi gratulerar på din födelsedag idag!!!
 
Jag är så glad att du hittade till min blogg och att vi har blivit så goda vänner. Jag uppskattar mycket dina kloka kommentarer och dina alltid så trevliga mejl. Det glädjer mig att kunna roa dig med små berättelser om djuren och om livet allmänt här på Gårdsbacken. Jag hoppas att du får en riktigt trevlig dag idag. Hade vi bott närmare hade jag gärna bjudit på födelsedagsfika!!! Födelsedagskramar från alla oss på Gårdsbacken, framförda av Gimmie... ;))


Pimpad Gimmie för Gittes skull... :))


Grattis Gitte!!!




gardsbacken@telia.com



tisdag 18 februari 2014

Tack snälla Johan...


Tänk vad en liten gåva kan bli uppskattad. Imorgon blir det vaktelägg till frukost, på en tisdag... lyxigt va???


De små äggen är makalöst vackra...

Små men naggande goda... :))


Vakteläggen är så vackra och spräckligt färgade i diverse bruna kulörer. Jag förmodar att naturen har låtit färga dem så att de ska smälta in i jordfärgerna på grund av att vakteln är en liten fågel som mestadels lever på marken. Vill du läsa mer om vaktlar?





STORT Tack för äggen, Johan, vi håller kontakten!



gardsbacken@telia.com





måndag 17 februari 2014

Gässen knackar på


Vi brukar låta gässen vara utomhus så mycket det går, under dagarna.

De är roliga på det viset att de är rätt sociala och vill gärna vara i närheten av oss, så när vi går in, så hänger de gärna precis utanför ytterdörren och ibland tror vi att det är någon som knackar på, då det är gässen som pickar med näbben på dörren.


Gässen hänger gärna utanför ytterdörren...


Så om ni kommer och hälsar på oss på Gårdsbacken och möts av våra gäss, så kom ihåg att inte backa om de kommer emot er, då kan ni få ett nyp i rumpan. Man måste gå bestämt mot dem och gärna schasa bort dem, då vänder de och går ifrån er istället. De är inte så tuffa som de verkar... :))


gardsbacken@telia.com


lördag 15 februari 2014

Hope mår bra.


Det är nu en vecka sedan Hope och Champis parades och jag tänkte att ni skulle få en lägesrapport.


Fina Hope!

Jag kan inte se någonting alls på Hope ännu, om hon är dräktig eller inte, pigg och kry är hon i alla fall och det är full fart på henne. Hon får fortfarande skutta fritt i lagårn, men snart tänker jag nog låta henne stanna i buren, så att hon inte bygger bo på något konstigt, otillgängligt ställe.


Hope plockar hö som hon flyttar omkring...

Lime tycker att Hope är jätteintressant men hon är försiktig med henne... Hope har ingen som helst respekt för Lime och ibland skuttar hon nästan på henne, då blir Lime lite förnärmad.


Hope har ingen respekt för Lime...

Fotbollen i lagårn har lurat mig många gånger då jag, i ögonvrån, trott att den varit Hope... Sedan ser jag förstås att det inte är det, nog för att jag, för inte så länge sedan, berättade om att jag tjackat läsbrillor! Jag satte ner fotbollen tillsammans med Hope, fotade och gjorde sedan en kanin av den, ja, jag vet... Lite fånigt!


Fotbollen har narrat mig många gånger...

Men som sagt... Inga tecken på dräktighet ännu, men pigg och kry och full fart är det på henne... Och Champis också för den delen... :))

 
Ha en fortsatt trevlig helg kära vänner!



gardsbacken@telia.com




Paula funderar


Vad tycker ni om Melodifesti... nej förlåt Mello?

Förr i tiden, tyckte jag den var festligt, kvällen för melodifestivalen. Vi bunkrade upp med chips, läsk och andra nyttigheter, sorry... glömde ett o... ;)) Idag tycker jag att mello helt har tappat sin glansdag. Jag ser på affären att de pyntat chipspåsexploateringen med cerisa boor, glitter och annat och man funderar på vad som är så festligt? Så kommer man på, just det, mello på lördag och så känns det inte så festligt längre.

Jag förstår att inte alla tycker som mig eftersom arenor fylls och många sitter bänkade framför tv där på lördagkväll. Nästa lördag har mello kommit till min stad, Örnsköldsvik, och jag tänker INTE gå dit. Det skulle vara för Linda Bengtzing då, nej förresten, hon har aldrig lockat... ;))

Mello känns uttjatad för mig. Jag tror det var när de började med massor av delfinaler och i varje delfinal skulle låtarna stötas och blötas så man var skitless innan programmet var slut. De tjatade ut låtarna redan första kvällen. Dessutom känns utbudet inte så högkvalitativt längre, jag kunde tycka om att titta på melodifestivalen och så gott som garanterat få uppleva en ny hitlåt, så känns det inte heller längre.

Jag är övertygad om många i mellostaben känner varandra väl och att många sitter i knä på varandra, för ibland undrade man hur vissa låtar och artister hade lyckats komma med, och det här var för flera år sedan då jag kunde se någon av delfinalerna, förmodar att det är ännu tajtare stab idag.

Nej, för mig har melodifestivalen blivit uttjatad och har sedan länge tappat sin glans. Jag tänker inte se det på tv'n ikväll och definitivt INTE vara på plats nästa lördag, än fast den kommer till min egen stad...

Vad känner ni?

Jo, det också... varför måste programledarna vara så förskräckligt klämkäcka? Det är som om det måste finnas en lustighet i varje mening de säger, det blir inte roligt!!!


gardsbacken@telia.com


fredag 14 februari 2014

Stackars Gulldus


Visst kommer ni ihåg Gulldus? Gårdsbackens ulltupp som kläcktes i somras och som nu börjar bli ganska stor...

Vi har egentligen för många tuppar i vår hönsgård, de är sex stycken för tillfället och det är för många för våra tjugo höns. Vi sparade dessa från sommarens kycklingar på grund av att de hade lite olika fina färger. Jag hoppas att de hittar nya hem nu till våren/sommaren.

Tillbaka till Gulldus... Han får för tillfället husera tillsammans med Champis, då några av de andra ungtupparna har ryckt stjärtfjädrar av honom... :( Jag brukar alltid tala så gott om Hedemororna att de är så vänliga och lugna och trots att det är ett helt gäng med ungtuppar i flocken så går det jättebra, men Gulldus som skiljer sig lite från de andra, han har tydligen blivit lite utfryst för tillfället och de jagar honom runt ibland, grabbar tag i en stjärtfjäder och rycker bort den. Är det någon av de större stjärtfjädrarna så kommer det lite blod när en sådan lossnar och då är de gärna på honom igen. Det är ytterst sällan som något sådant här händer, men när det nu gjort det så måste man agera fort och skilja av honom från de andra så att han får läka. Det brukar inte vara några problem att sätta tillbaka honom i flocken sen igen. Så nu får han alltså rumstera med Champis istället, som i övrigt är mycket snäll med honom. Där får han vara tills hans stjärtfjärdrar har vuxit ut igen... :))


Gulldus och Champis, Gulldus med tilltuffsade stjärnfjädrar...

gardsbacken@telia.com


Från att ha varit vinters värsta oväder igår kväll, så är det en underbart vacker vinterdag idag... Sol!!!


torsdag 13 februari 2014

tisdag 11 februari 2014

Krossat korn



Det är en speciell känsla när man "bärgat" fodret till djuren. Eftersom vi har rätt så många höns och dessutom gässen så går det åt en hel del foder. Tackorna som är betäckta har vi precis också börjat utfodra med lite extra kraftfoder, vilkas givor även ska ökas ju närmare lamningen de kommer...

 
Vår stora vackra, funktionella  kornlåda

Vi brukar åka med hästsläpet till Fodercentralen och köpa pallvis med krossat korn och havre och även lasta på några säckar med allfoder till hönsen, det kostar några tusenlappar, men då räcker det visserligen en tid...


Gott att finna...

Vi hade dessa vackra kornlådor i vår bod och när vi skulle renovera boden var vi tvungna att bära ut dem därifrån. De var då fullpackade med diverse gamla saker... Vi tömde dem och kan numera förvara just de som de ursprungligen är menade att vara till, nämligen korn. Lådorna är välgjorda att ingen liten mus kommer in för att snylta på kornet.


gardsbacken@telia.com

Paula funderar...


Härmed inför jag en nyhet på Gårdsbackens blogg som jag kallar för Paula funderar... :))

I sådana här inlägg kommer jag att skriva av mig lite om saker i vardagen som jag funderar på och ni får jättegärna fundera tillsammans med mig...

Idag har jag funderat på hur man ska förhålla sig till alla tänkbara sätt som finns att kontakta folk på. Det är via SMS, MMS, hemtelefon, mobiltelefon, personliga facebooksidor,  företagets facebooksida, via mejl, brevledes och så vidare...

För inte alltför många år sedan så kunde man kontakta folk via telefon eller brevledes. That was it!!! Så mycket enklare det var... Nu läser man ett meddelande i farten, man tänker att man ska svara så snart man får tid och sedan börjar man fundera... få se... sms:ade hon eller mejlade han, eller skrev hon på Gårdsbackens facebooksida eller hur vad det??? Ibland... speciellt när man har fullt upp, så känner man sig lite splittrad och stressad på alla sociala medier som man är uppkopplad till. Med detta vill jag absolut inte säga att jag inte vill ha kontakt med er läsare, vänner, bekanta eller obekanta, fortsätt gärna kontakta mig på valfritt sätt... :))


Hur funderar ni om detta???



gardsbacken@telia.com





måndag 10 februari 2014

Plus på kontot...


Idag blev det, förutom en skotertur, plus på husmoderskontot...

Kanelbullebak!!!




 


gardsbacken@telia.com



söndag 9 februari 2014

Skoterpremiär...


Idag blev det skoterpremiär för min del denna vinter...
Hur roligt var inte det???
Det blir fina promenadspår... :))


gardsbacken@telia.com



Champis+Hope=sant


Så var det då äntligen dags... <3

Idag fick Champis möta sin tilltänkta och tycke uppstod relativt snabbt... :)) Jag har medvetet dragit på parningen av dem båda på grund av att jag inte tycker det lämpat sig för Hope att behöva föda mitt i vintern, då vissa dagar kan vara riktigt kalla, det kändes inte schysst för varken henne eller de eventuella kaninbäbisarna...


Detta är taget precis efter Hope har kommit in i rummet...

Hope börjar med att doftmarkera...
 
Å andra sidan har jag inte velat vänta för länge då Champis har sina år på nacken och man kan inte vara helt säker på att allt går som det ska med födseln och vi kanske måste göra om parningen. Champisbäbisarna kommer alltså, om allt går som det ska, att födas en bit in i mars.

Champis och Hope fick mötas under ordnade former. Jag började med att dela av med kompostgaller, så de fick mötas för första gånger genom gallret. Jag skrattade lite åt Champis som så fort han fick ögonen på Hope sträckte på sig och reste öronen. Värst vad alert han blev helt plötsligt... :))

Ingen av de båda visade någon som helst tendens till att vara aggressiv mot den andre, utan gjorde istället försök att ta sig in till varandra, så ganska snart vågade jag ta undan kompostgallret så de kunde bekanta sig med varandra.


Jag delade av med ett kompostgaller för att se att de var okej med varandra...

Här nosar de på varandra för första gången... <3

Jag märker med detsamma att de inte är aggressiva mot varandra...

De försöker hitta ett sätt att ta sig igenom...

Jag blir så glad för Champis skull, jag har verkligen önskat honom en hona, det känns som om det var det enda som fattades honom. Dessutom så vill jag så gärna ha en avkomma efter honom. Champis och Hope uppvaktade varandra och utan att jag blev alltför förvånad så parade de sig relativt snart.


Här träffas de för första gången utan ett skiljande galler mellan dem!
 
De får skutta fritt i lagårn...

Champis jobbar hårt för att uppvakta Hope... <3

Mer än så här får ni inte se, jag tycker att även djur ska respekteras!!!

De fick vara tillsammans under en stor del av dagen, men tillslut delade jag av Hope då jag märkte att Champis hade svårt att koppla av, han var hela tiden tvungen att hålla koll på var hon var någonstans... :)) Jag tänkte att han är ju inte purung så det vore trist om det skulle bli för mycket av det goda för honom... :))


Två lyckliga kaniner!!!

Champis visade Hope sitt tillhåll, hönsen tittade nyfiket på den nya stjärnan!

Så nu får vi hålla tummarna att allt går bra, att Hope har blivit betäckt och att det går bra med födseln. Det kommer verkligen att bli spännande att se hur Champis avkommor blir, Åh, vad jag hoppas att det blir en Champis look a like i kullen. Fast å andra sidan är det viktigast att allting går bra och att Hope blir en bra mamma.


Hope & Champis är nu parade och kaninbäbisar väntas i mars... <3

Jag hoppas kunna skriva och hålla er uppdaterade hur det går och när/om jag ser något tecken på att Hope är dräktig.

Jag tar gärna emot tips och idéer av er som har erfarenhet av kaniner. Någonting speciellt som man bör tänka på inför födseln till exempel?


gardsbacken@telia.com


lördag 8 februari 2014

Grouphug...?


Snowboard slopestyle, bronsposition, railsektioner, håller grabben, översladdningar, trippel 16, fifty-fifty 360, avslutar med en 1440... matrjojskadocka

OS har börjat och jag fattar ingenting... ;))




Gimmies gosenalle


Hoppas ni mår bra, det gör jag... :))

Det är några dagar sedan sist nu. Jag har haft ovanligt mycket att göra, dagarna och tiden har tyvärr inte räckt till, till allt jag egentligen velat göra.

Idag vill jag förutom att önska er en trevlig helg visa några bilder på Gimmie och hennes gosedjur. Jag vet att jag har skrivit om Ikeas små nallar förutom och att jag tycker att de är så prisvärda leksaker för hundarna. Nio spänn för en liten nalle, billigt va? Och även om de tillslut måste gå hädan så har de då i alla fall gjort skäl för priset.


Gimmie ligger gärna och smånoppar i pälsen på nallen... Hon kan ligga länge!


Så här fina är nallarna nya...

Begagnad och välanvänd... <3

 
Ha en trevlig helg!!!




gardsbacken@telia.com


onsdag 5 februari 2014

To You Kelly!


Dagens inlägg behöver inte så många ord, bara att inlägget består av ett par vantar och en mössa... Men inte vilka som helst... :))


Det här är mössan...













Tänk vad roligt man kan ha på en promenad med ett par udda vantar och en annorlunda mössa. Att det är lite barnsliga bilder... det bjuder jag på... :))





Jag tänker dessutom bjuda på ett litet filmklipp av högsta kvalitet... ;))


Håll i er!!!






gardsbacken@telia.com