torsdag 27 mars 2014

Fames fotölj...


Hur mysigt kan man ha egentligen? Fame gosar ner sig i sin fotölj... Bortskämda hundar? Njääaaa... ;)



Fame i sin favoritfotölj... <3


gardsbacken@telia.com








Lime vallar utanför träningshagen...


Vilken underbart strålande dag!!! OM det gick på något sätt skulle jag väldigt gärna vilja stanna tiden och låta en sådan här dag vara huuuuur lååååång som helst... :))

Klarblå himmel och strålande sol. Danne och jag tog fåren, Fame och Lime och begav oss ner på Storåkern. Vi tyckte att det var dags att ge Lime lite mer förtroende och se om hon skulle klara av att valla på helt lösa får, utanför träningshagen. Och om hon gjorde!!! Med tryggheten Fame som backup så fixade hon fåren utan problem.

Vi testade även några korta hämt och av vad vi kunde se så förstår hon principen av det. Fåren ska tas till husse. Jag brukar inte så ofta valla med Fame men idag fick hon och jag ordna med fåren till Danne och Lime. Det gick också bra, fastän Fame är husses hund... :))

Bjuder på några bilder på Lime från dagens vallningspass... <3


 





Vi är väldigt nöjda med Limes egenskaper i vallningen av vad vi kan se så här långt. Hon har de egenskaper vi vill ha hos en vallhund, framför allt vill hon vara till lags och försöker alltid göra rätt. Efter ett ovanligt långt vallningspass med henne så var hon väldigt trött och nöjd på eftermiddagen och kvällen. Limpan fyller ett år nästa vecka, liten börjar bli stor... <3


gardsbacken@telia.com



måndag 24 mars 2014

Fame trodde inte sina ögon...


I slutet på förra veckan så åkte vi med hela flocken, och hälsade på goda vänner...


Fame fick stora ögon när hon förstod att hon skulle få valla... :))

Våra vänner har, precis som vi, får och en bunt vallhundar. Ni vet hur det är när man strålar samman med människor med samma intressen, vad härligt trevligt man kan ha tillsammans... :)) Om man dessutom blir bjuden på god mat och gott vin så är allt fulländat.


Fame väntar snällt på sin tur...

Nu tänker inte jag gå in mer detaljerat på vad vi pratade om där vid köksbordet och det tror jag inte ni är intresserade utav heller. Istället tänker jag berätta om Fames reaktion när Danne plockade ut henne från bilen, där på gårdsplanen hos våra bekanta. När han hängde visselpipan runt halsen, greppade vallstaven och sa... "Kom Fame" så trodde hon nog knappt sina öron... :))


Vilken lyckodag för Fame...

Fame tittade upp på hussen och hon viftade på svansen... Hon tittade ut över åkern och såg, vår bekanta kommer gåendes med tolv, nyklippta, vackra ryatackor som fick hjälp av en av sina duktiga vallhundar att flytta fåren. Fame tittade på fåren och sedan tittade hon på hussen... Det var som om hon ville säga... "Menar du verkligen att jag ska få jobba nu...  här...? Och Hussen svarade ja och Fame blev överlycklig...


Danne tränar "turnback" med Fame

Det var länge sedan hon fick valla på en riktigt stor yta. Hemma har vi fortfarande så mycket snö kvar att de inte går att valla på åkern, vi kan visserligen valla på gårdsplanen men den är inte så stor. Fame och Danne hade inte vallat på sådan yta sedan i höstas... Men nu!!! Två långa träningspass fick Fame och hon var rejält trött efteråt. Trots att hon är riktigt på G när det kommer till vallning så märkte vi ganska snart att det fattas en hel del kondition på henne, så nu är det bara att åka hem och fortsätta träna, och träna mera kondition, så hon får bättre ork... :))

Lime och Milla fick också var sitt pass. Vi blev väldigt glada över Limes reaktion när vi släppte henne på ryafåren, visst blev hon ivrig... nytt ställe och nya får, men hon behöll huvudet kallt och hetsade inte upp sig trots att hon är så oerfaren...Duktig tös... <3


Lime håller huvudet kallt och föser duktigt fåren framför sig...

Milla in action...

Så Fame och vi andra kan inte mer än säga ett STORT tack till våra vänner som ordnade en riktigt trevlig dag för oss, hoppas vi kan bjuda tillbaka snart... :))


En trött och nöjd Fame... <3
 

gardsbacken@telia.com



lördag 22 mars 2014

Limes Moster Milla


Lime är överlycklig... Moster Milla är på besök på Gårdsbacken några dagar, det betyder bus...


Moster Milla ställer gärna upp som lekkamrat till Limpan...

Hur trevligt är det inte att få en Gårdsbackenhund på besök några dagar... Vi tycker mycket om det och Lime gillar det definitivt också... :))


Lime har dragkamp med moster Milla...

När man har busat blir man trött... mycket trött... Zzzzzz...

Milla är vacker som en dag... <3

 
 
 
 



fredag 21 mars 2014

Busväder...


Vi har varit så bortskämda i vinter med vädret... Ibland har man funderat på om termometern fastnat på nollpunkten...


Till och med hundarna tycker det var busväder...

Det har snöat ovanligt lite och dessutom varit ovanligt milt. Lite orolig måste jag ändå säga att jag blir då jag har hört, att i samband med växthuseffekten så ska våra vintrar har i norr bli mildare och somrarna kallare... Nej, låt det vara fel... Jag vill ha en solig och VARM sommar, fastän vintern varit extremt mild.

Mycket av snön på Gårdsbacken hade töat bort och vägen till stan var snöfri och till och med torr, när bakslaget igår kom. Hela dagen bestod av blåst, snöoväder och dessutom ganska kallt, så nu är landskapet återigen vintervitt och årstiden känns mer som vinter än som vår... Å andra sidan brukar man ju säga att snön som kommer den här tiden äter upp den gamla snön, så jag väljer att tro på det... :))


Brrr!!!


Jag bjuder på en liten gåta att klura på...

Vi sitter bredvid varandra,
och vi kan se allt omkring oss - utom varandra...

Kan du svaret???




gardsbacken@telia.com





torsdag 20 mars 2014

Runda om magarna...


Det närmar sig lamning på Gårdsbacken och några av de betäckta tackorna börjar bli rejält runda om magarna...


Magen putar ut... :))

Ifjol våras så hade vi inga lamm, vi ville ägna all tid åt Fame och hennes valpkull så vi valde att inte betäcka några tackor, men jag ska ärligt säga att de var mycket saknade. Det är en sådan glädje att titta på de urgulliga lammen som efter endast några timmar, om allt gått som det ska, börjar skutta runt och busa lite, sedan de fått i sig den viktiga råmjölken...


Världens bästa tackor... <3

Vi har inte betäckt alla våra tackor, på grund av att vi tränar vallhundar på de obetäckta. Våra träningstackor är de allra, allra bästa. De är vana hundarna sedan de var små lamm, då vi låter lammen springa fritt ute på gården, tillsammans med hundarna. Visst kan hundarna vara intresserade av dem men de vallar dem inte. Det sägs att vallhundar förstår att koncentrera sig på att flytta tackan och nonchalerar lammen, de förstår att dessa följer tackan dit hon går...



Gottgottigottgott!!!

Nu kniper vi bara tummarna att lamningen ska gå bra... och att vi snart har små gulliga ulliga lammungar springandes ut och in ur lagårn... De är efterlängtade... <3

gardsbacken@telia.com


Underbara Oxnäset


Nu börjar det bli tätare mellan våra utflykter ner till vårt älskade Oxnäset, nu när solen visar sig lite oftare och dessutom har börjat värma lufttemperaturen.

Ibland låter jag kameran följa med oss dit ner, vilket också gör att även ni kan få vara med på ett hörn. Efter vintern så känns det så bra om hundarna kan få vara ute lite längre stunder på dagarna, de behöver, precis som oss få solljus.


Gimmie tycker också om Oxnäset...

Ofta kan vi göra upp en eld...

Furorna på Oxnäset är vackra och ståtliga...

Fame trivs också...

En vacker isbit reflekterar solen...
 
Runt Oxnäset har isen nästan släppt ifrån land, vilket är väldigt mycket tidigare än den brukar göra. Isen på sjön är förmodligen fortfarande tjock men jag har en väldigt respekt för isar så jag ger mig inte ut på dem den här tiden på året... Nära strandkanten kan jag däremot gå... :))
 
 
 
 
 

måndag 17 mars 2014

Border Collien, utställning och medfödda instinkter


Att ställa ut sin Border Collie är någonting som inte existerar i vår hundvärld. Border Collien är en riktig bondhund och låt oss slippa se dem i utställningsringen även i fortsättningen, tack snälla ni!!!

Jag tycker faktiskt inte om hundutställning överhuvudtaget. Utställning är en bedömningssport och för ingenting gott med sig, tvärtom... tänk så många raser där exteriören barkat iväg åt håll som är helt horribla.

Tack och lov är det ytterst ovanligt att man ställer ut sin Border Collie i Sverige och jag vore så glad om BC'n även i fortsättning slapp springa runt i utställningsringen och bedömas exteriört. Border Collien avlas på sin vallningsinstinkt men har ändock bibehållit utseendet.

Jag tycker det pratas alltför mycket exteriör på många raser och alltför lite om hundens medfödda instinkter. Ta alla vallhundsraser till exempel... hur många med vallhundsraser vet vilken instinkt som hunden föds med??? Mentala egenskaper för all del, men medfödda instinkter???

Tänk er om vi människor också skulle dömas efter vårt utseende för att få producera barn... Huva, så hemskt!!! Nä, du har alldeles för lång näsa... bort med dig... du har för hög panna... vi vill inte ha med dig heller... För korta ben... näää, det vill vi inte se!!! För glad för ditt eget bästa idag i ringen, bort med dig också!!!

När vi säljer våra valpar har vi två stora önskemål:

1. Vi vill absolut veta och ha möjlighet att köpa tillbaka hunden, om våra valpköpare inte vill/kan ha kvar sin hund. Det vore en mardröm för oss om vi fick höra på omvägar att hunden är omplacerad, eller hemska tanke, i en "blocketannons".

2. Vi vill absolut inte att en Gårdsbackenhund ställs ut, det skulle smärta vårt hjärta rejält...


Border Collien, en riktig bondhund... <3

Tack för att ni läser mina åsikter och respekterar dem, som jag respekterar era...


gardsbacken@telia.com




lördag 15 mars 2014

Lätthanterade hundar


Redan från när våra valpar är riktigt små, från ett par veckor gamla,  så lägger vi ner mycket tid till att vänja dem att bli hanterade av oss, så när klotången kommer fram, litar våra hundar på oss till hundra procent och låter sig både kloklippas och allmänt tittas igenom...

Vi anser att tiden vi lägger ner när valparna är små tjänar vi igen genom att det alltid går lugnt och smärtfritt när vi hanterar dem på något vis när de har blivit äldre. Bilden nedan visar när jag precis har klippt klorna på dem och Danne friserar tasshåret...


Fame somnar och Lime väntar på sin tur... Gimmie är klar... :))

Jag kan nu konstatera att Hope tydligen bara var skendräktig, för jag har inte sett skymten av några kaninbäbisar... De får stråla samman en gång till, relativt snart. Champis kommer även att paras med en annan kaninhona inom kort... :))


gardsbacken@telia.com


tisdag 11 mars 2014

Gårdsbacken tipsar


Jag tycker om smarta tips och idéer som förenklar vardagen och idag ska jag dela med mig av hur jag gör för att ha en ren och fräsch disktrasa...

Med jämna mellanrum, eller typ varje morgon när vi äter frukost och kokar upp tevatten, så spar jag lite vatten i vattenkokaren och så hänger jag disktrasan över blandaren och häller det nyss kokande vattnet över trasan och blandaren...

På så sätt tar jag väck alla bakterier som annars lever hoppsanhejsan i disktrasan. Den håller sig luktfri och fräsch. Självklart kastar jag in den i tvättmaskinen eller diskmaskinen ibland också.


Jag kokar upp vatten i vattenkokaren och häller det över disktrasan...

OM ni har något bra vardagstips som ni skulle vilja dela med er till mig så skulle jag bli överlycklig. Som sagt allt som förenklar vardagen är min melodi... :))


gardsbacken@telia.com


lördag 8 mars 2014

Champis hos tackorna

 
Champis, our man... <3


Lille pluttelutten...

Han är för rolig... Under tiden vi klippte tackorna hade han koll på vad vi gjorde. Med jämna mellanrum kom han skuttandes från hönshuset till oss i fårstallet och inspekterade vad vi sysslade med.


Tackorna har väldigt respekt för Champis...

När vi var klara med klippningen och vi gav tackorna en stor bal torrhö för att ströa med så ville Champis gärna vara med och styra och ställa...


Champis styr och ställer i fårstallet...


Han har fortfarande inga problem med att flytta på tackorna som han behagar, de har en väldig respekt för honom.


Med Champis tillåtelse får tackorna äta hö...


Vi passade även på att filma honom lite, ni kan speciellt se på ett ställe i filmen där tackorna har respekt för Champis och inte vågar sig fram för att äta ur höbalen så länge Champis själv står där och äter... :))


Champis styr och ställer i fårstallet...




gardsbacken@telia.com



Klippta dräktiga tackor


Det börjar närma sig lamning på Gårdsbacken...


De börjar bli ganska runda om magarna, tackorna...

Det är ungefär en månad kvar till lamningen och då passar det bra att klippa de dräktiga tackorna. Dessutom så blir det lite fuktigt i fårstallet eftersom det är så milt väder ute och tackorna blir fuktiga i ullen, det är inte så bra och ännu en anledning till att klippa dem.


Ett stycke ryatacka, klippning nödvändig... :))

Så snart de var klippta så blev det mycket torrare i fårstallet. Det är verkligen nödvändigt att klippa ullen, de blir rena och fina och lammen kommer lätt att kunna hitta juvret och spenarna på tackorna. Om de istället har en massa tjock ull så blir det svårare för lammen att hitta rätt och de kan också börja suga på en ulltuss, istället för på en spene.



Klippstolen fyller sin funktion...
 
en liten filmsnutt... :))




En annan bra anledning till att frisera dem är att man ser hullet och dräktighetsstatusen så mycket bättre utan ett tjockt lager ull. Alla tackorna visade sig se jättefina ut, runda och trinda, alla såg ut att ha tagit lamm...


Tackorna har en tjock vinterull...

Under ullen är tackan väldigt varm...
 
Tackan njuter av att få ullen klippt...Hon står lugnt och stilla...

Det går jättebra att klippa dem, Danne är duktig på att ställa in klippskäret på klippmaskinen och han verkar även fårens klövar. Det är nödvändigt att verka dem innan tackorna blir alltför tunga på grund av dräktighetsmagar, så att de kan stå riktigt på fötterna.


Definitivt dräktig...

En säck med ull...

Belöningen för dagens slit blir att stå och titta på tackorna, när de nyklippta, rena och fina, fick frossa i en bal med torrhö. Champis hände med oss under dagen och vi filmade och fotade honom också...

Se kommande inlägg...

gardsbacken@telia.com


fredag 7 mars 2014

Billy vallar


Bjuder på ännu en bild på Gårdsbackenhund i fårhagen. Gårdsbackens Knockando, Billy, arbetar med "sina" får i vinterhagen. Rebecca Crosson har fotat.

Vi vill också passa på att gratulera Billy och Peppe med husse och matte som fått utökad familj, med lille John. STORT grattis och de allra varmaste lyckönskningar från oss på Gårdsbacken.


Billy i vinterhagen. Foto: Rebecca Crosson.


gardsbacken@telia.com


Fårvallning


När vi säljer våra valpar är vi noga med att betona hur viktigt vi anser att det är att hundarna får utlopp för sin vallningsinstinkt, under kontrollerade former. Därför blir man extra glad när man får se fina filmklipp och bilder som visar hur det tränas i fårhagen... :))

Här nedan kommer ett litet filmklipp på Felicia som tränar med Ila, under fina förutsättningar...
 
 
Felicia vallar med Ila
 

onsdag 5 mars 2014

3 * löptik


Alla tre tikarna löper samtidigt på Gårdsbacken...

Vi såg faktiskt på Lime först av alla tre att hon börjat löpa, och därefter med ett par dagars mellanrum så har de andra två också börjat blöda. Vi har som tur är alltid haft tikar som hållit sig väldigt rena och även rent omkring sig och det verkar som om Lime också hör till den kategorin.


Tre löptikar...

Fame löper däremot lite tidigt, i förhållande till sitt tidigare löp, men hon har varit lite risig i pälsen en tid så egentligen borde vi förstått att det var på gång. Gimmie som börjar bli upp i åren, får vi vara lite uppmärksam på, då det kan utvecklas livmoderinflammation på äldre tikar och då ofta i samband med löpperiod... en tik fortsätter ju att löpa livet ut.

Jag tycker att det är praktiskt att alla tre löper samtidigt, hellre det än att de löper var för sig.

gardsbacken@telia.com







söndag 2 mars 2014

Paula funderar


Idag blir det ärbesamt, först ska vi "åka" vasaloppet och efter det ska vi klippa får. Ikväll har jag förmodligen både skoskav och ont i ryggen... :))

Saker ska fungera

Bildskärmen på vår stationära dator har kapsejsat och visar inget annat än en svart skärm vilket innebär att det gör det svårt att kunna göra någonting överhuvudtaget med den. Dumt kan jag tycka, saker ska bara fungera, eller hur? Fast det lustiga är att så länge saker fungerar så är allt som det ska, men när de går sönder då blir det besvär. Ta bilar till exempel, för varje gång de startar så reagerar man inte alls, men om de inte startar, så blir det oftast stora problem. Förmodligen för att man tänker att så fort det gäller bilen så blir det ofta dyrt, med reservdelar och arbetskostnader för att få bilen fixad.

Å andra sidan är det materiella saker vi pratar om, de är ersättningsbara. Fast jag ska nog, i fortsättningen tänka en tanke av tacksamhet varje gång bilen, datorn, skotern, gräsklipparen, ugnen, tvättmaskinen, diskmaskinen och så vidare, och så vidare, startar.

Nä, nu måste jag börja värma upp, loppet startar strax. På Gårdsbacken blir det dock semlor istället för blåbärssoppa... :))

Det är bara att staka och stå på...


gardsbacken@telia.com