torsdag 31 juli 2014

Vallhundstävlingar på Gotland


Danne och Fame var anmälda till vallhundstävling i IK2, lördag och söndag. Tävlingarna hölls i Hamra som ligger nästan längst ner på södra Gotland.

Efter en god natts sömn och en lika god frukost på pensionat Grå Gåsen så begav vi oss de få kilometrarna till tävlingen. Vädret var inte lika soligt och varmt den här dagen, faktiskt så blåste det en del ifrån havet och det kom en och annan regnskur också. Men om man får välja så föredrar man nästan mulet och regn framför soligt och varmt. Både hundar och får sliter mindre ont... Och vi som har vårt Royal Canin tält har inget problem med en och annan regnskur... :))



Det här var vår trivsamma frukostmiljö...

Tävlingarna på Gotland skulle bli vår sista chans att komma med till SM-kvartsfinalen. Vi hade 7 poäng sedan tidigare och det behövs tio poäng. Vår tävlingssäsong med Fame blev ju som ni säkert kommer ihåg abrupt avslutad på grund av hennes lunginflammation i höstas. Så nu var det alltså sista chansen för att komma med på årets SM. Dock ska tilläggas att hela vår resa till Gotland såg vi som en semestertripp och varje tävling som Danne och Fame medverkar i gör att de blir lite mer erfarna av att just tävla. Många gånger så tävlar man emot förare som har mååååånga gånger fler starter än oss och mycket, mycket större erfarenhet...


Danne och Fame laddar inför tävlingen...

Ulf Eng var domare för helgen och banan var utställd på en åker som var plan, välslagen och bara hur perfekt som helst. Inga dolda hämt eller svackor där hunden tappar fåren här inte... :)) Svårigheterna skulle eventuellt vara att hanteringen var helt synlig i bakkant av utställningen, det var relativt starkt drag till höger om banan, då fåren går på bete där och att domaren satte tiden till åtta minuter vilket är väldigt ont om tid. Jag tyckte inte riktigt om det, då ekipage som förde sina hundar med perfekt djurhantering och dessutom delade relativt snabbt ändå inte hann med att göra fållan. Nej, en minut till i alla fall borde tävlingsekipagen ha fått, då hade det varit realistiskt att genomföra banan med fin djurhantering och hinna med alla momenten. Fördelen dock med att tiden är kort satt är att dagen flyter på snabbt. Nåväl, det är trots allt lika för alla... :))


Här visar Danne upp registreringsbevis och
vaccinationsintyg på Fame innan start...

På lördagen så gjorde Fame en utgång som gav full poäng, upptaget däremot blev lite snett och de tappade tre poäng. Framdrivningen okej, förutom att fåren slank precis utanför grindarna och det blir så klart dyrt, tolv poäng kvar i framdrivningen. Fråndrivningen var inte så bra, det blev några stopp, någon krok och en missad grind där också och de hade 18 poäng kvar av 30. När Danne och Fame kom till delningen ser jag att Danne tittar på klockan och tyvärr så ser jag att han stressar, men trots att han inte delar så lugnt och fint som han brukar så lyckas han få till en lucka... Han visar dock Fame lite otydligt vilken flock han vill att hon ska ta och de tappar hälften av delningspoängen på grund av det. Någon fålla hanns inte alls med, som för så många andra.


Fråndrivningen var rak och fin men Danne visslar högerkommando till Fame
en bråkdels sekund för tidigt och fåren slinker utanför... :((    (söndagens IK2)

Danne och Fame slutade dagen med en 14:e plats och vore det inte för de efterlängtade tre poängen så skulle vi ha varit väldigt nöjda med den placeringen. En klart godkänd tävlingsdag kan jag tycka.
http://vallreg.svak.se/t_calendar.php?MENUSELECT=3&TAVLING=6031&RESULT=1

Gårdsbackens Bowmore, Jamie, med husse och matte kom och hälsade på oss på tävlingsplatsen på lördagen, hur skoj var inte det... Jag tänker återkomma med bilder på honom tillsammans med Fame och Lime.

Lördagskvällen avslutade vi tillsammans med ett trettiotal tävlande och arrangörer på en krog i närheten av tävlingsplatsen. Det var trevligt. Jag hamnade bredvid en kille vid namn TorBjörn som tydligen tävlade i fårklippning och hade varit med på årets VM i fårklippning på Irland. Det blev intressanta samtalsämnen vid bordet kan jag tycka... :))

Nu återstod då bara en tävlingsdag innan kvalperioden var slut och Danne och Fame var taggade. De hade en rätt sen start så efter en lugn och trivsam frukost på pensionatet så städade vi ur rummet och packade sedan in oss i bilen och bilade söderut, så långt söderut du kan komma på Gotland. Där är mycket karg och vacker natur, får och rabbisar betar markerna så där är inte så grönt och frodigt. Nu har det ju dessutom varit en lång period med värme och torka så det gör ju inte att marken blir frodigare. Men det var trevligt att köra och titta lite på omgivningarna. Vi parkerade vid Hoburgsgubben, den rauk som liknar ett mansansikte, men jag tycker nog att den är lite överreklamerad... :)) Man får ha väldigt bra fantasi för att se gubben. Fast det ä vackert där vi havet, med eller utan Hoburgsgubbe... Jag återkommer med ett inlägg med bilder ifrån vår tripp till allra sydligaste Gotland. Nu tillbaka till tävlingen...


Fame är så laddad innan start!!!


Danne och Fame gjorde söndagens bästa hämt, av alla tävlande, full poäng på utgången, fullt på upptaget och endast fyra poäng bort på framdrivningen Superbra!!! De tog fåren fint runt stolpen och började fråndrivningen spikrakt, det såg verkligen jättefint ut. Precis när fåren skulle ta det sista steget genom grindarna så blåste Danne Fame åt höger för att göra en snäv sväng åt vänster, direkt efter grinden... men skräp... han blåste hundradelen för tidigt så fåren vek av precis innan grindarna och det blev en missad grind helt i onödan... :(( Nåväl, Danne var rädd att fåren skulle få vittring på får som betade i en hage bredvid banan så han ville vara uppmärksam och skicka Fame innan fåren drog mot de andra. De hade 18 poäng kvar i fråndrivningen vilket är okej, de prickade den andra grinden.


Här håller Danne på att hitta en position för att kalla in Fame och dela bort
två får från fyra...
 
Så till delningen... Den såg ut att bli klockren och jag som stod på sidan om tittade på delningen genom kameran och gav till ett hurrarop, men såg endast ett får komma mot mig genom kameralinsen... Vad nu??? Danne berättade i efterhand att delningen blev superbra, man ska dela av två får av fyra och hunden ska sedan ta kontroll över dessa, men ett av dessa två vill inte delas av utan hoppar över!!! Fame och tillbaka till de andra två... jag menar hur ofta händer det? Har den snällt fogats sig så hade poängen räckt till SM-kvalet, SÅ nära var det!!! Nu fick de göra några fler försök för att klara delningen och tappade onödiga poäng... :(( Fållan i slutet gick sådär, de klarade den och fick sex poäng.
 
 
Danne och Fame vid fållan, domare Ulf Eng dömer...
 
...och där trycker Fame in dem...
 
Slutpoängen blev 72 poäng och helt klart godkänt.
http://vallreg.svak.se/t_calendar.php?MENUSELECT=3&TAVLING=6034&RESULT=1
De hamnade på en 14:e plats vilket inte räckte till för att komma till SM-kvalet, men det var ytterst nära. Tyvärr tyckte vi att vi hade lite stolpe ut, men det beror förmodligen på för lite tävlingserfarenhet, så vi får istället glädjas åt att vi var nöjda med Fame och tävlingarna. Hon lyssnar bättre och bättre för varje tävling och jag tycker inte det var länge sedan jag tyckte att fråndrivningarna var SÅ långa men nu fixar hon dem utan problem. För att inte tala om hämten. Och att göra det bästa hämtet av alla tävlande på söndagenstävling, det var bara superbra!!!

Så detta var alltså sista chansen att komma med till SM-kvalet för detta år och vi tog den inte... :(( Men vi är trots det väldigt nöjda med säsongen, på grund av att vi missade flera tävlingar i höstas när Fame fick lunginflammation, vi har inte haft så många tävlingar på oss under våren/sommaren fram till nu. Så vi var absolut inte bitter när vi lämnade södra Gotland och tävlingarna där. Vi tackar Gotlands VK för väl arrangerade tävlingar i dagarna två. Banan var superfin... Det var som att valla på en nyklippt fotbollsplan, utställningen flöt på ypperligt och fåren, som vanligt, perfekta! Det enda minuset var tiden som var satt för de tävlande, den var för kort satt tycker jag... Bara åtta minuter. Visst det är lika för alla, men ett solklart exempel är när Kristian Åmark med sin Race tävlade. Han körde sin hund på ett ypperligt sätt och visade stor hänsyn till god djurhantering hela banan. Han gjorde en fin snabb delning men hann ändå inte fållan, tiden tog slut innan han ens tagit i snöret... :((

Nu kör vi vidare mot nya mål i sikte... Vi ska hälsa på en bloggläsare utanför Visby, en ny hjärtlig bekantskap....

gardsbacken@telia.com


onsdag 30 juli 2014

Födelsedagsfirande i Visby


Här kommer ett av mina utlovade inlägg från Gotlandsresan...

Jag kan lätt berätta för er, att en födelsedag kan inte firas på ett så mycket bättre sätt... Nu slutade jag visserligen med att fylla år för ganska många år sedan men "so what" man är inte äldre än man gör sig... :))


Me and my dogs... <3

Efter en god natts sömn för oss och hundar så började vi dagen med en liten rastningspromenad med hundarna. Därefter väntade en frukost som var perfekt, med god aptit mumsade vi i oss rejält för att klara av en hel födelsedag... Därefter packade vi ihop våra prylar från rummet och checkade ut. Bilen lämnade vi på hotellets parkering. Vi hade sedan tidigare planerat att vi skulle börja dagen med att utforska Visby och promenera gata upp och gata ner och titta på vackra byggnader och ljuvliga trädgårdar.


Ett sådant otroligt cool träd, det hade precis samma mönster på stammen som
kamoflagemönster... :))

Hur rart är inte detta lilla hus innanför murarna?

Vår promenad började genom Visbys botaniska trädgård, bland ursköna, underbart doftande växter. Jag med mitt trädgårdsintresse njöt i fulla drag.

Överst på min önskelista stod ett par nya skor, skulle vi knata omkring hela dagen så behövde jag något bra på fötterna. Och när man har så fantastiska bloggläsare som jag, som tipsat om fotvänliga skor, så vet man vad man ska köpa. Så efter promenaden i trädgården promenerade vi längs några gator och den första butik vi stöp på var en skobutik!!! OCH de sålde de skor jag ville ha!!! Rock spring är märket och de sitter helt perfekt på foten. Sedan jag fått dem på mina fötter kändes som om jag skulle kunna gå hur långt som helst... :))


Hundarna med ringmuren i bakgrunden.

Med nya skor på fötterna så traskade vi vidare, Danne, jag och dogsen. Det kändes bra att ha hundarna med, då det var så soligt och varmt ute. Vårt andra stopp blev en smyckesbutik... Smycken tillverkade av stenar från Gotland. I butiken fanns massor av fynd från Gotlands stränder och jag och Lime, för hon fick tillåtelse att följa med in, tittade länge runt i butiken. Det var jätteintressant och jag hade kunnat stanna där mycket länge och tittat på stenar. Jag är på jakt efter en ring, som är justerbar med en stor cerise sten... OM något ser någon sådan någonstans "let me know". Jag letar med ljus och lykta och har fortfarande inte hittat någon. Med justerbar menar jag att den måste vara öppen, jag har skräck för ringar som inte är öppningsbara...

Nu berättade Danne att han hade läst om ett ställe som skulle vara Europas största glassbutik. Wow, berätta sådant för mig och jag blir glad!!! Jag älskar glass!!! Vi behövde inte gå långt förrän vi kom ner till hamnen där glassbutikerna slogs om oss turister. Vi tog bord på uteserveringen, hundarna var nöjda att få en liten paus. Det skulle visa sig att de hade 180 olika sorters glass och hur tror ni Paula, med mellannamn vela, kan välja då??? Jag beställde i alla fall en bägare med fyra kulor!!! Jag tog panna cottaglass, smurfglass, viol och Pokemon... Danne undrade hur man kunde ta Pokemonglass när man hade 180 olika smaker att välja emellan... :)) Jag hade inget bra svar... Glassen smakade supergott, hundarna fick lite de också... för hur tokigt jag än är i glass så tar det stopp... :))


Saluhall No 1, Europas största glassbar!

Glass är gott!!!

Med mellannamn Vela så är det inte lätt att bestämma sig... vad man vill ha :))

Nu vandrade vi vidare, svalkade av glassen och med supersköna skor på fötterna... Vi gick Visbys gator upp och ner och beundrade all byggnadskonst. Det finns så mycket att upptäcka, man går ett femtiotal meter, stannar upp... tittar sig omkring och upptäcker, går femtio nya meter och stannar upp igen... En fantastiskt vacker stad och man får utlandskänsla...

Vi stannade till på Stora torget, där var det marknad och jag borde ha hittat min cerisa ring där men icke. Trots att det mestadels var smycken som såldes så hittade jag den inte. Hhmm!! Nåväl det hade nästan varit för bra... :)) På torget fanns en jättebra "vattenautomat" där hundarna kunde få dricka fräscht vatten.


Längst ner på vattenautomaten finns en vattenskål, perfekt för hundarna!


Vid sen eftermiddag började det kännas som vi kunde Visbys gator och torg. Vi hade även promenerat utanför murarna för att just titta på det otroliga byggnadsverk som ringmuren är.  Nu gick vi tillbaka till bilen och beslöt oss för att köra norrut. Jag och en mycket god vän cyklade tandemcykel på Gotland för många år sedan och jag ville gärna, denna gång köra dessa vägar, en bit. Dessutom var det hög tid för oss att bege oss vidare på nya äventyr. Danne och Fame skulle tävla i fårvallning dagen efter och vi hade hyrt rum på Pensionat Grå Gåsen på södra Gotland, för natten. Vi hade även bokat bord där för födelsedagsmiddagen.


 

Pensionat Grå Gåsen

Här åt vi middag och här spelas "Så mycket bättre" in...

Så först bilade vi en bit norrut, därefter körde vi östkusten söderut. Vi stannade till i en liten by, som jag glömt namnet på för tillfället och käkade lite sen lunch.


Vi stannade ofta till så att hundarna fick svalka sig i havet.

Pensionat Grå Gåsen ligger i Burgsvik och bara typ tio minuter från där vallningstävlingen var. Helt perfekt!!! Jag vet inte om ni tittar på "Så mycket bättre" på tv, men detta är i alla fall pensionatet där den tvserien spelas in. Årets program var tydligen redan inspelade. I övrigt ett jättefint pensionat, välskött, och modernt. Vi hade bokat bord för middag och hann mest bara checka in, ta in hundarna på rummet, ta en snabb dusch förrän det var dags för middagen...


Foton, tavlor och noteringar i gästböcker vittnar om kändisarnas vistelse på
Grå Gåsen... Nu ska det bli extra skoj att titta på årets program.

Agnes tackar för sig...

Det blev avslutningen på en underbart lyckad födelsedag!!! Rökta räkor till förrätt och köttet i varmrätten i från en lokal producent, det smakar bra. Dessutom bjöds vi på underhållning av några lokala förmågor, som kanske inte var riktigt lika bra som maten... ;)) men ändock. Dagen kan inte varit bättre, trots musik som inte riktigt var i min smak!!!


Gårdsbackens blogg med kändistavlorna på Grå Gåsen i bakgrunden...



<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3


gardsbacken@telia.com



tisdag 29 juli 2014

P4, Radio Västernorrland besöker Gårdsbacken


Idag har vi på Gårdsbacken haft besök av radio Västernorrland, P4. De hörde av sig och ville komma på ett besök till oss för att göra ett reportage angående den extrema värme som råder och hur den påverkar våra djur.




Vi hälsade reporter Viktor Åsberg hjärtligt välkommen till oss, vi vill gärna dela med oss av våra erfarenheter, det som vi fick genomlida med Lime, hennes uttorkning och överhettning. Kan vi få någon att tänka till och vara lite extra rädda om sina djur i värmen så känns det jättebra. Det vill vi gärna vara delaktiga i.

Så lyssna gärna på Radio Västernorrland i eftermiddag. Reportern trodde att det skulle sändas vid 15-tiden i dag, tisdag.

Här är en länk till Radio Västernorrlands sida, där man i alla fall kan lyssna på klippet från nyheterna.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=110&artikel=5924977


Lime hjälper gärna till att varna hussar och mattar att vara extra försiktiga med
sina hundar i värmen...
 
 
Var rädda om varandra och andra!!!
 
 
 
 
 


måndag 28 juli 2014

Vad ger man Paula i födelsedagspresent?


Svaret är enkelt... En sådan här... :))




Visserligen skulle det vara lite skoj att kunnat få vara med tillverkaren när han/hon designade fågeln... Hur funderade man? Jo, jag kanske klär på den ett par limegröna stövlar... Ja, men...Det blev ju supersnyggt!!! ;))

Tack för presenten!!!



gardsbacken@telia.com



Sover under bar underbar himmel...


Hej allihopa! Hoppas att ni har det bra i sommarvärmen!


-Vem vill smaka?

Vi har det bra om fast man inte har lika mycket ork att göra saker i sådan här extrem värme. Idag är det dock lite normalare temperatur faktiskt. Vi behöver inte sätta hundarna i källaren, där de har fått tillbringa dygnets allra varmaste timmar i några dagar. Har jag jordkällardörren öppen så har det varit ca 18 grader där nere. Det har varit lugnt och skönt för dem att ha en siesta så mitt på dagen.

Jag är dålig på att uppdatera för tillfället, trots att jag har massor att berätta om, för att inte tala om alla bilder jag har fotat, men det kommer... Förr eller senare blir det lite sämre väder, så jag kan lägga tid till bloggen igen. Å andra sidan förstår jag att ni inte heller sitter vid datorn, när solen bjuder på sådan underbar värme. På tal om underbar så har Danne och jag flyttat sängen utomhus. Vi sover numera under bar himmel på altanen och det är helt ljuvligt. Imorse vaknade vi dock av några regndroppar på näsan men då var det ändå dags för oss att kliva upp. Vilken väckarklocka... :))


Vårt nya sovrum... :))

Vi sover skönt ute under bar himmel.

För er som undrar så mår Lime bra. Vi försöker att hålla henne i stillhet, så gott det går, men hon har alltid så fullt upp. Jag är så tacksam för alla vänliga och omtänksamma människor som verkligen bryr sig om och som har hört av sig på många olika sätt... Det är så mycket värt... <3

Djursjukhuset i Sundsvall länkade till vår blogg på deras facebooksida och för varje husse och matte som vi har kunnat påverka till att vara försiktiga med sina hundar i extrem värme är vi glada för. Då var det ändå någon mening med Limes uttorkning.
https://www.facebook.com/pages/Djursjukhuset-Sundsvall/175730259283348?fref=ts

Jag återkommer snart igen, jag har ju fortfarande massor av bilder från vackra Gotland att visa för Er. Välkommen att titta in igen!

gardsbacken@telia.com


torsdag 24 juli 2014

Lime hemma igen!


Helt galet hur mycket man saknar dem när de inte är omkring och runt en...

Och vad lätt att ta för givet när allt är som det ska. Lime har "sovit borta" tre nätter och hon har varit saknad Gårdsbacken. Hon är en alltid, glad och glädjespridande liten BC och fyllde gården med enorm saknad när hon inte var här ibland oss... <3

Först skulle jag vilja tacka alla som har hört av sig och det värmer verkligen i hjärtat när ni visar sådan omtanke för oss och våra djur. Så STORT tack för det!!!

Veterinären på Djursjukhuset i Sundsvall kontaktade oss strax efter klockan tio på förmiddagen och bad oss... -Snälla... Hämta hem vilddjuret!!! Nä, skojar bara, så sa de inte... De berättade att Lime var mycket piggare, feberfri, åt med god aptit och hade varit utan dropp en tid. De trodde och hoppades att hon nu var återställd ifrån uttorkningen. Alla värden var dessutom bra så de hade ingen anledningen att tro att det skulle vara något annat... De tyckte att det var okej för oss att hämta hem Lime.


Djursjukhuset i Sundsvall, där Lime fick stanna några dagar...

 Så vi lastade hundarna i bilen igen och startade aotupiloten, för vid det här laget så kändes det som om bilen själv hittade till Sundsvall. Tre gånger på lika många dagar...!!! Den här gången så var vi däremot på strålande humör för att få hämta hem vårt lilla sockergryn... :))

Vi blev glada att träffa Limpan igen och hon blev förmodligen lite glad att få träffa oss också. Vi pratade med veterinären som återigen berättade att de inte hade någon anledning att tro att det var någonting annat fel på Lime än en rejäl uttorkning och att hon nu var återställd.


Lime slickar Fame i mungipan... Oban bryr sig inte... :))

Självklart kommer hon att få ta det lugnt en tid framöver, och ni kan lita på att vi kommer att erbjuda vatten och vätskeersättning, dogsen kommer att bli less på vårat tjat... Drick... drick... drick...!!! ;) Vi kommer dessutom att hålla dem i vila under den varmaste delen på dygnet, de får vila på något svalt ställe, i alla fall under denna extrema värmebölja som råder för tillfället och vi kommer att vara ytterst försiktiga med fysisk aktivitet för hundarna under dygnets varmaste timmar...


Ni kan lita på att det kommer att bjudas på vatten...

Det var intressant att iaktta Fame och Lime när de möttes igen efter ett par dagars frånvaro från varandra. Fame nosade av Lime ytterst noggrant och Lime slickade Fame i mungipan, väldigt inställsamt. När vi på vägen hem tog en rastningspaus så kunde vi knappt hålla Fame och Lime från varandra. De busade som aldrig förr... :))



Fame och Lime fick inte nog av varandra...

Glada att vara tillsammans igen... <3
 
 Nu kan vi bara hoppas och önska att Lime inte får några fler återfall. Och som jag uttryckte i mitt tidigare inlägg, var rädda om Er själva och Era djur i värmen. Är uppmärksam på uttorkning och överhettning... det går så ruskigt fort när den slår till... :((
 
STORT TACK till alla veterinärer och övrig personal på Djursjukhuset i Sundsvall för vården av vår älskade Lime.
 
 
 
 
 


onsdag 23 juli 2014

Uttorkning och överhettning av hund


Egentligen skulle här ha varit ett inlägg om min helt perfekta födelsedag i Visby, men... Saker blir inte alltid som man har tänkt sig... Tyvärr!!!

Istället kommer här ett inlägg om vår lilla Limpa och om att hon just nu ligger inlagd på Djursjukhuset i Sundsvall. Jag tänker berätta ifrån början och en stor anledning till att jag skriver detta inlägg är för att JAG VILL VARNA OCH UPPMÄRKSAMMA hussar och mattar att vara försiktig med sina hundar i extrem värme!!!


HELT GALET, precis nu visar termometern på över femtio grader...
visserligen i solen men ändå!!!

Det var i måndags det började, Limes kullbror Oban kom hit till gården och Danne, jag och hundarna skulle ha en härlig dag hemma. Vädret var soligt, vilket egentligen bara är förnamnet, vädret var stekhett!!! Vi hade dörren öppen till huset och hundarna kunde gå lite som de ville, ute eller inne. Vi har vattenskålar på ett flertal ställlen på gården som jag alltid försöker ha färskt vatten i och man tänker att de sköter detta själv... Att hålla sig i skuggan, att dricka vatten och så vidare.

Mitt på dagen, när solen var som allra varmast så bestämde vi oss för att ta med hela gänget ner till sjön för att de skulle få svalka sig i vattnet. Alla hundarna älskar vatten, så det var skönt för dem att kunna simma omkring. (Nu i efterhand har vi fått veta att ett svalkande bad är bra för stunden för hunden, men är ofta överskattat när det är extrem värme)

Väl uppe på gården igen så fortsatte Danne och jag med våra trädgårdsbestyr och hundarna var med, de var ganska loja i värmen men de var tillsammans med oss hela tiden. Jag klippte lite gräs och fick be Lime att inte vara i vägen, då hon gillar att stjälpa till vid gräsklippning. Klockan blev nio på kvällen och så kommer Lime fram till oss och ser väldigt ynklig ut. Hon ställer sig i vägen och trycker sig både mot Dannes och mina ben. Öronen är bakåtstrukna och det rinner saliv ur hennes mungipor. Hon hässjar inte men andas tungt. Hon går stelt med frambenen och vi förstår direkt att någonting är riktigt fel.

Jag sätter mig ner bredvid henne och stryker henne över kinderna och ryggen och jag tittar i hennes mun för att upptäcka att hennes tandkött är alldeles ljust. Danne har gått in för att hämta vatten till henne, men hon är inte intresserad av att dricka. Hon mår troligtvis för illa vid denna tidpunkt. Vi hämtar febertermometern för att tempa henne och får en chock... Hon har närmare 42 i feber!!!

Nu kastar vi oss på telefon och ringer jourveterinären här i Ö-vik och får besked om att vi får komma in på tjugo minuter. Perfekt. Vi förstår samtidigt att det kan bli så att de skickar oss vidare, till typ Sundsvall, så vi gör snabbt klart med djuren hemma och packar in alla hundarna i bilen, i fall att...

På djursjukhuset i Örnsköldsvik mottogs vi av en dansk veterinär och en dansk djurskötare. Sorry, Gitte... men jag har SÅ svårt för att förstå danska. Det är någonting med det danska språket och mig som inte faller sig naturligt. Jag önskar jag hade haft dig som tolk Gitte!!! Som tur var så förstod Danne bättre vad de sa. De tog några blodprover på Lime, de röntgade henne och de gav henne dropp och skickade oss vidare till Djursjukhuset i Sundsvall.

Febern gick ner lite i samband med droppet och när vi stannade mitt på hållet till Sundsvall, vi har ca 17 mil dit, så var hon mycket piggare, hon gick med svansen i vädret och rastade sig riktigt. När vi kom till Sundsvall så hade hon drygt 40 grader i feber. Efter att fått träffa en veterinär som lyssnade noggrant på vad vi hade att säja och undersökte Lime grundligt så ville de att hon skulle stanna kvar över natten. Klockan var nu över två på natten och vi var inte så uppåt när vi lämnade Djursjukhuset och vår käraste lilla Lime... <3

Vi tänkte att hon skulle få följa med oss hem igen dagen efter så vi beslöt oss för att stanna kvar i stan. Vi slog en signal till Scandic Hotel, berättade för dem om vår situation och bad om ett schysst pris för några timmars sömn och för hundarna att få sträcka på benen. Det schyssta... priset var 1200 spänn så vi sa tack och nej tack!!!  Det fick bli några timmars sömn i bilen. Vandringshem och stugbyar svarade inte denna sena timme... :(( Men det var inte oss det var synd om, det var kära hjärtat som inte fick följa med oss hem... :((

Dagen efter ringde veterinären upp som utlovat och berättade att Lime var feberfri och i full fart. Vi hade funderat hit och dit vad hon hade råkat ut för och veterinären tror starkast på uttorkning och överhettning. Lime är i en ålder där hon inte lägger på någonting, trots att vi ger henne nästan dubbla portioner mat, så lägger hon inte på sig nämnvärt, därför så blir det väldigt sårbart i sådana här extrema situationer. Vi har en sommarvärme över oss som vi inte brukar ha... Vi är inte vana av sådan här värme och inte våra hundar heller och trots att vi tänker att de ska känna av själva hur mycket de tål, söka sig till skugga, dricka vatten och så vidare så är det nog inte så alla gånger... Inte i Limes fall. Hon är ung och vill alltid vara med, hon är glädjen själv och missar inte mycket som händer på gården i vanliga fall. Hon har förmodligen i sin iver att vara med glömt bort att känna efter och bara hållit igång och tagit av sitt lilla, obetydliga reservförråd tills det är helt tomt och då börjar kroppen istället ljudligt protestera...

Så synd bara att det inte gick att se tidigare, vi har funderat i efterhand om vi hade kunnat göra annorlunda och vår lärpenning ska bli att vi sådan här extrem värme som råder för tillfället så håller vi hundarna i stillhet, på så svalt ställe som möjligt. Hos oss är källaren svalast, med jordkällardörren öppen... Man får vända lite på dygnet och aktivera hundarna på sena kvällar, nätter istället.

Nu är inte historien slut här... När vi kom till Djursjukhuset dagen efter så är det första jag hör, välbekanta skall långt ner från korridoren... Det är Lime som skäller, säger jag till Danne, tror du svarar han. Ja, jag är säker på att det är Limes skall och visst var det det... Om inte något är så bra som hon tycker så protesterar hon gärna med lite skall, och att sitta där i en box var utöver hennes vilja... :)) En sköterska hämtade henne och jag blev jätteglad över att få se hur pigg hon var... Superbra!!! Vi fick träffa en veterinär innan hemfärden och vi kom överens om att det måste ha varit en rejäl uttorkning Lime drabbats av... Vi och dem lämnade dock en liten reservation öppen...

Nu hade vi ett par timmar hem igen och väl hemma så var djuren prio ett. Vi skulle ha besök senare på kvällen och började fixa lite inför det besöket. Hundarna fick vara inomhus, där var det i alla fall lite svalare är utomhus. Lime var trött och vi tänkte att hon säkert behövde vila upp efter vad hon hade varit med om. Våra kära vänner dök upp och visst hälsade Lime på dem men hon återvände ganska snart tillbaka till bädden och somnade. När vi skulle ta hundarna på rastningsrunda var Lime inte alls lika alert som hon vanligtvis är, så jag började iaktta henne igen. Det knöts sig lite i magen då jag konstaterade att hon var sämre igen. Jag tittade på tandköttet som återigen var alldeles ljust... Vi tempade... 40, 5 visade termometern... och det blev en ny tur till Sundsvall...


Här hade vi precis kommit hem från Djursjukhuset och Lime såg då pigg
och kry ut och ville gärna vara med...

Vårt käraste lilla knyte... <3 Bli frisk!!!

Och där är vi nu...
Lime ligger inlagd under bevakning. Vid vårt senaste samtal med veterinären, för några timmar sedan så berättade de att hon är mycket piggare... Hon äter, busar med personalen och... hmmm... Skäller... Men hon får stanna ännu en natt, vi vågar inte hämta hem henne, för att ska få ännu ett återfall... Nu vill vi att de ska se att läget är stabilt innan vi åker ner och hämtar hem henne.

Jag vill främst med detta inlägg varna hussar och mattar att vara lyhörda på sina hundar och inte utsätta dem för fysiskt ansträngning när det är sådan här extrem och ovanlig värmebölja. och se till att de får i sig vätska!!!

Och snälla... håll tummar och tassar för att Limpan kryar på sig snabbt, hon är SÅ saknad här hemma!!!

Jo, vi har precis fått nys om Royal Canins vätskeersättning, Rehydration Support Dogs... det ska i alla fall våra hundar få från och med nu i sådan här värme och vid stor fysisk ansträngning!! Och tydligen finns det någonting som heter Resorb för oss människor som vi kan ta som vätskeersättning... Resorb finns att köpa på Apoteket...



Gimmie gör gärna reklam för Royal Canins vätskeersättning, som det från och
med nu kommer att bjudas på, här på Gårdsbacken...





gardsbacken@telia.com





måndag 21 juli 2014

Vacker Visbyafton

 

Efter att vi checkat in på hotellet i Visby, den där första kvällen, så gick en promenad med dogsen, på stan...

Visby stad är så otroligt vacker och det finns så mycket att upptäcka... Man går en stund, man stannar upp och tittar sig omkring och man upptäcker många små detaljer, främst på alla unika, antika byggnader. Gatorna är charmiga... Det blir lite utlandskänsla!


En typisk liten gata innanför murarna...


Tänk om fåren hade haft denna villa i sin fårhage... Vilken mumsbit!!! 

Det blev en underbar första afton där i Visby. Efter att ha bekantat oss lite med Visby stad så letade vi oss ner till havet och gick en lång kvällspromenad med hundarna efter stranden. Vi upplevde solnedgången i horisonten och färgerna på himlen blev urtjusiga... Vilken kväll!!!








Jag njuter verkligen av att vistas nära havet. Jag satte mig ner på stranden, bland alla vackra stenar, jag petade och letade och hittade den ena efter den andra vackra stenen. Jag byggde ett litet torn av sten och hundarna strosade i vattenbrynet och vi hade det bra!!!


Havet, stenar, hundar - då trivs jag... <3

Dagen efter fyllde jag år... eller vänta nu... det slutade jag ju med för fler år sedan, vid tjogofem typ... ;))


gardsbacken@telia.com











söndag 20 juli 2014

Gårdsbacken besöker Gotland


Nu har jag tänkt att ni ska få följa med oss till Gotland... Okej inte direkt kanske, men så här i efterhand...




Jag har fotat massor och vill så gärna dela med mig av vår resa till underbart vackra Gotland. Vi åkte tidigt i torsdags förra veckan och bilade ner till Nynäshamn, där färjan låg och väntade på oss. Vi var där i så god tid att vi hade tid att rasta hundarna ordentligt innan vi klev på färjan...


Här står vi i färjekön... När man har hundar i bilen får man stå i en speciell fil, 
Vi valde att behandla vår hundar med Frontline mot fästingar medan vi väntade
 att få köra ombord på färjan...

Vår resa till Gotland var planerad att vara, en semestertripp, plus att vi skulle tävla med Fame ett par dagar och jag skulle få fira min födelsedag där på ön... Wow... Nice!!!

Färjan över tar ca tre timmar. Vi valde att låta hundarna stanna kvar i bilen eftersom bilresan inte är speciellt lång och vi hade låtit dem springa av sig ordentligt innan vi körde på färjan. Jag vet att man kan, om man vill, ta med dem till en, för hussar och mattar avsedda sittplatser, men våra hundar är så trygga i bilen att vi bedömde att det var lugnast för dem att få ligga kvar i bilen.

Det var soligt och varmt väder och efter att vi kört på bilen på färjan så letade vi oss upp på soldäck där vi hittade ett par sittplatser i solen. Jag njöt av solen, av vinden från havet och av ljudet från färjans motorer som var på väg att ta oss till några dagar på Sveriges största ö.




Detta är vår färja som lämnat oss på ön och som nu styr kosan mot fastlandet
igen...

Så efter ca tre timmar så började vi skymta land i sikte och vi letade reda på bilen och kollade så att hundarna hade klarat bilfärden bra. Det hade dom, Gimmie låg med benen i vädret och tungan utanför och sov som en stock, det var svalt och skönt på bildäck. Fame och Lime såg däremot äventyrsladdade ut, jag är säker på att Fame hade koll på att det nalkades tävling för hennes del... :))

Väl på torra land så bestämde vi oss för att leta rätt på vårt hotell som vi bokat sedan tidigare... Det låg innanför murarna vilket innebar att vi hade rätt att köra bilen igenom och innanför murarna. Gatorna är verkligen trånga där inne i Visby, jag upplevde som om de flesta gatorna var enkelriktade och jag är glad att Danne gillar att köra bil och är duktig på det också. Jag sitter gärna på passagerarsidan och är nöjd med det...



Vårt hotell innanför murarna...

Vi hittade ganska snart vårt hotell, Breda Blick, som ligger nära stranden och havet. Vi fick ett stort trevligt hotellrum, där vi hade tillåtelse att ha med hundarna. När man är ute på sådana här resor så blir det mycket bil för hundarna så vi bokar alltid hundrum så att de sak få möjlighet att röra på sig.

Efter att vi checkat in så tog vi en underbar promenad längst stranden med hundarna, som gillade att vi har semester... :)) Jag är, som ni kanske vet, galet förtjust i stenar, ni kan förstå min förtjusning när Visbys strand var täckt med sten, och med den allra vackraste sten. Jag fick lära med senare att många av stenarna är kalksten längs stränderna i Visby.


Vi gick en lååång promenad längs Visbys ständer...
 
Stränderna var täckta av dessa fantastiskt vackra stenar...

Här på piren satt vi oss ner och njöt av havet, semestern och utsikten!!!

Jag tänker stanna här för ikväll... Jag kommer att fortsätta berätta om vår tripp till Gotland i mitt nästa inlägg också, för dagen efter fyllde jag år, och vilken födelsedag det blev!!! Titta gärna in igen... :))


Fame och Lime njuter av att svalka tassarna...



gardsbacken@telia.com