tisdag 30 december 2014

Med önskan om ett TYST nyårsfirande...!!!


Vi på Gårdsbacken försöker inför varje nyårsfirande att dra ett litet strå till stacken att upplysa människor om hur många djur som lider endast för vårt nöjes skull, vårt nöje att skjuta upp fyrverkerier vid tolvslaget...

Vi la upp vår bild på Gimmie med hörselkåpor på Gårdsbackens facebooksida och har för tillfället över 3000...!!! delningar, jag är SÅ stolt över Gårdsbackens följare. Vi har nått närmare 200 000 männsikor med dessa delningar. Bilden kommer även att visas i Dala- Demokraten imorgon. 1000 tack alla ni som har delat, vi är stolta över ER!!!
https://www.facebook.com/Gardsbacken
Jag tror, ärligt talat, att väldigt många inte ens tänker på vad deras firande med fyrverkerier får för följder... Om man inte har djur själv, eller om man har djur som inte blir rädda, så tänker man kanske inte på följderna av fyrverkerierna man skjuter iväg. Man tänker inte på grannens hund kanske ligger och skakar av rädsla för varje smällare som man skjuter iväg, eller en annan grannes hund som kanske flytt i vild panik av en raket i närheten och inte törs komma hem igen. Efter nyårsfirandet så kan man alltid läsa om massor av bortsprungna hundar. Vi måste bli bättre på att informera... Så alla ni som har rädda djur, berätta för folk hur de led under nyårsfirandet.

Hunden är människans bästa vän heter det, är det då rätt av oss att plåga så många bästa vänner bara för vårt nöjes skull...??? Så gör man inte mot en vän, tycker jag i alla fall.

Vi har tur, alla våra hundar på Gårdsbacken klarar oljudet, Fame och Lime är helt oberörda, Gimmie kan bli lite stressad, hon blir inte blockerad men ändå lite påverkad. Från att ha varit helt skottsäker som valp/unghund så blev hon skrämd av en blixt från klar himmel, en gång när hon var ung och efter det så är hon lite skottberörd... Men som sagt, Fame och Lime bryr sig inte alls och det är SÅ skönt att se. Jag lider när jag ser djur, som blir riktigt rädda... ofta blir de så blockerade att det inte går att få kontakt med dem. Det bästa i såna fall, om man inte har bett sin veterinär om lugnande tabletter till sin rädda hund, är att stänga in hunden i ett litet rum utan fönster, ställa in en radio och spela musik på hög volym för att överrösta ljudet från fyrverkerierna. De kan tycka det känns lite tryggare att kunna krypa under något, som sängen tillexempel, låt dem då göra det. Det man INTE ska göra är att tycka synd om hunden, man ska inte ömka den, försök att vara så oberörd som möjligt själv som för att tala om för den att situationen är okej. Dalta inte med den, det blir bara värre.
Jag blir så frustrerad när jag hör/läser vad många människor som inte tycker fyrverkerier är något problem, många av dem anser att det är vi hussar och mattar det är fel på, att det är vi som rår för att våra hundar är skotträdda. Man får den hund man förtjänar, typ... Och det är inte för att skapa debatter som dessa människor skriver om att det är hussar och mattars fel att hunden är livrädd för smällare och raketer, de TROR verkligen att det är så...!!! Visst jag köper att man inte ska ömka hunden om den visar rädsla, det man då förmedlar är att det verkligen är någonting att vara rädd för, men det är inte hussar och mattar som i grunden rår för att hunden är skotträdd. Det värsta är att detta verkar vara en jättevanlig syn på det hela... Jag tror dessvärre att det enda som skulle få dem att ändra sin syn är den dag de själva får en hund som är livrädd för smällare och raketer...

Olika hundraser är olika signalkänsliga, vår ras Border Collien är en mycket signalkänslig ras, och jag är säker på att det är en ganska hög procent av Border Collies som är skottberörda, men det är en nackdel som vi får på köpet av att rasen är så lyhörd och uppmärksam och så enormt villig att ta in saker... dessvärre även ljud från smällare och raketer och det blir lätt en obehaglig känsla för dem och de blir skottberörda. Vi på Gårdsbacken försöker som uppfödare att jobba med detta från när valparna är mycket små, vi spelar en dvd-skiva med fyrverkeriljud ända från när de inte ens hör, vi spelar skivan varje dag i några veckor och ökar ljudet allteftersom valparnas hörsel utvecklas... Därefter utsätter vi dem för andra typer av skott, när vi vet att de är i en väldigt trygg miljö, eventuellt kanske dias av tiken, som självklart måste vara helt oberörd av skott. Detta är måste göras med finkänslighet så att du istället inte skrämmer dem och det får motsatt verkan...

Vår kultur har under så lång tid firat nyår och andra högtider med fyrverkerier, det är en tradition som funnits så länge, men jag måste ändå tro på oss människor, att en dag kommer det att vara totalt ute att skjuta fyrverkerier. Visst skulle det vara bra om smällare och raketer totalförbjöds men jag tror att det viktigaste är att få upp ögonen på folk och få dem att själva välja att avstå otyget... för djurens skull. Inte bara våra hundar och katter utan även alla andra djur som till exempel livrädda hästar och vettskrämda vilda fåglar.

Vi fick några bra tips på Gårdsbackens facebooksida vad man hitta på istället för fyrverkerier att fira in det nya året på. Kanske med stora eldfacklor, jättetomtebloss och eldkorgar som är så i ropet. Då kan vi grilla korv som vickning vid tolvslaget... vad festligt, trevligt och tyst det skulle vara... :))  Mycket, mycket festligare än fåniga fyrverkerier...!!!

 
GOTT NYTT BÄSTA NÄSTA ÅR,
Kära vänner...!!!

3 kommentarer:

 1. Vi vill önska er ett gott slut på 2014 och en bra början på 2015! Vi brukar också ljudträna Jorm då och då men det är ju när man som minst anar det dom blir rädda. T.ex överaskande åskväder... Men som hundägare gör man allt bad man kan för att dom ska känna sig trygga. Gott nytt år på er så ska jag försöka komma och hälsa på er någon dag. /Linnea & Jorm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Linnea... detsamma till dig och Jorm!

   Du vet att du har en stående inbjudan... :)
   Välkommen när det passar!

   Gott Nytt År!

   Radera
 2. Hello and Happy New Year, dear ones!

  Yes, poor Mr. Matty will be hunkered down with us tonight because he is scared of fireworks, thunder, etc. And around our town, people tend to set off firecrackers throughout the year, I presume celebrating holidays from their home countries. So, it is something we cannot avoid.

  Patch and Data were not afraid of any loud noises when they were pups and would lie out on the porch with us on the 4th of July for Independence Day fireworks right above our heads. As they got older and their hearing changed, Patch got frightened of the loud noises. Dear Data went deaf and so was not bothered.

  We don't "throw a pity party" for Matty though, as you said. We let him tuck himself in between us on the bed but do not act as if anything is wrong. Most often we will watch a movie and the action of Iron Man or Thor or Captain America will drown out the outside noise!

  A funny story: friend Theresa brought a rescued Border Collie back from Korea; his name was Buster and he was a dear boy! He would come and stay for the weekend sometimes. Once, I was taking a nice leisurely hot bath and - first the boom of thunder and then the splash of Buster jumping into the tub with me! Well, I drained the tub and put towels over him because he would not come out until the storm passed.

  A very happy and blessed New Year to you all from all of us! Stora kramar! K.

  SvaraRadera