måndag 28 maj 2012

Stora hönsutsläppardagen...

Jag läste i vår lokaltidning, för några dagar sedan, att det hade varit ett makalöst stort intresse när en bondgård i trakten hade vårens kosläpp.

Närmare två tusen personer hade letat sig till platsen för att se när korna släpptes ut på grönbetet. Vilket intresse va?!!!

När vi i helgen hade Gårdsbackens stora hönsutsläppardag var intresset inte fullt lika stort. Visserligen hade vi inte annonserat nämnvärt, eller rättare sagt; inte alls, om att det skulle ske just i helgen, men till nästa år kanske... för det vore väl något? När höns och tuppar "kastas" ut genom dyngluckan och ut i det fria... Till den efterlängtade solen och det gröna gräset. Vi kunde fixa med lite korvmedbrödförsäljning och kaffe och kaka efteråt :))

Men det får bli till nästa år... i år bjuder jag endast på lite bilder från föreställningen.

Hönan på bilden ovanför ser ut att fundera på om detta verkligen kommer att sluta bra? Gammeltuppen är så tung att hans försök att flyga iväg slutar med en djupdykning...


Fjäderlätt hopp ut i luften...

I helgen fick alltså hönsen och tupparna komma ut i sommargården. Vi har dem inomhus, i ett hönshus, i lagårn hela vintern och när vädret har blivit varmt och det finns gräs för dem att äta då får de komma ut. En stor fördel med att ha en sommar och en vintergård för dem är att man kan städa ur vintergården noggrannt när man flyttar ut dem och tvärtom. Vi har haft höns så många år nu och vi har aldrig haft problem med parasiter eller annan ohyra på hönsen. Jag brukar rengöra rummet väldigt noga med högtryckstvätten och använder såpa som rengörningsmedel. Jag ser till att rengöra reden och i alla hörn, sittpinnar och så vidare extra noga. Sedan låter jag rummet stå luftigt och torka upp riktigt, då är det superfräscht till hösten när hönsen ska in igen.Landningen är påbörjad...


Flax...

Nu är det inte långt kvar till marken...

Jätteskutt...
Äntligen!!!
Då går jag ner för landning...

På Gårdsbacken har vi Hedemorahöns, genbankade, vilket betyder att de är rasrena och att vi som genbanksgård för Hedemoran uppfyller vissa krav på vår hönshållning. Vi har bland annat maskinkläckningsförbud på äggen, kycklingarna måste vara en viss ålder för att säljas och så vidare. Om någon är intresserad har jag ett par tuppar till salu från i fjolsommar.
-Hur gick det här till?
Huvudet upp och fötterna ner ska det ju vara...


Jag tycker Hedemorahönsen är en väldigt trevlig ras. De är lugna och harmoniska. De älskar att ligga och sola och tar ofta livet med en klackspark. De är vänliga med varandra, för tillfället har jag fem tuppar varav tre är jämngamla men det är inga problem. Under alla år med Hedemoror har jag aldrig varit med om en tuppfight.Hönsen hamnade i gåshagen istället för hönsgården
och Fame måste rycka in för att valla ut dem...

Vi har endast hönsen frigående i trädgården när vi själva är hemma och ute. Att ha dem fria i trädgården är som att ge räven ett dukat bord anser jag. Vi har tappat höns till räven när vi själva och hundarna har varit hemma, inomhus. När vi kommit ut har vi hittat en hög med fjädrar precis utanför huset. Räven är inte lite fräck han. Och att man brukar säga; listig som en räv är inte utan anledning...Hönsen älskar att gå omkring och äta gräs och leta mask...


Den mörka tuppen till vänster är vår stortupp.

Chefen...

Dagens inlägg blev verkligen tillägnad hönsen med sína uppvaktande tuppar. Det är trevligt med höns på gården och vi skulle inte vilja vara utan dem. Det är trevligt att höra tupparna gala och det är också trevligt att plocka in färska ägg varje dag.
Då är ni välkomna nästa år på...
...Gårdsbackens
hönssläpp
;))
Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199


 
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))

4 kommentarer:

 1. Hejsan! Tänkte bara berätta det att den 2 juni är det bredbydagen kom gärna dit mellan 10-15
  MVH/Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lina!

   Har vi möjlighet kommer vi gärna,
   vi tycker mycket om Bredbyn som samhälle...

   Ha det!

   /Paula

   Radera
 2. Härliga bilder, både på valparna, det förlupna lammet och hönsen :)

  Har ni sommar än?

  I Göteborg har vi haft många underbara dagar och mycket varma nätter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus!

   Tack för snälla ord!

   Jo du, nu har sommaren hittat även till oss här uppe :))
   Helgen som var bjöd på strålande sol och varma grader, härligt!
   Lite roligt bara då många av oss nu går omkring med solbrända nackar och röda näsor. Vi är ju inte vana dessa starka solstålar ännu... ;))
   Fast värmen kom ovanligt sent i år.

   Jag kan förstå att ni har haft många utav dessa dagar nere hos er redan. Men man kan inte få allt ;))

   Sköt om dig!

   /Paula

   Radera