onsdag 23 juli 2014

Uttorkning och överhettning av hund


Egentligen skulle här ha varit ett inlägg om min helt perfekta födelsedag i Visby, men... Saker blir inte alltid som man har tänkt sig... Tyvärr!!!

Istället kommer här ett inlägg om vår lilla Limpa och om att hon just nu ligger inlagd på Djursjukhuset i Sundsvall. Jag tänker berätta ifrån början och en stor anledning till att jag skriver detta inlägg är för att JAG VILL VARNA OCH UPPMÄRKSAMMA hussar och mattar att vara försiktig med sina hundar i extrem värme!!!


HELT GALET, precis nu visar termometern på över femtio grader...
visserligen i solen men ändå!!!

Det var i måndags det började, Limes kullbror Oban kom hit till gården och Danne, jag och hundarna skulle ha en härlig dag hemma. Vädret var soligt, vilket egentligen bara är förnamnet, vädret var stekhett!!! Vi hade dörren öppen till huset och hundarna kunde gå lite som de ville, ute eller inne. Vi har vattenskålar på ett flertal ställlen på gården som jag alltid försöker ha färskt vatten i och man tänker att de sköter detta själv... Att hålla sig i skuggan, att dricka vatten och så vidare.

Mitt på dagen, när solen var som allra varmast så bestämde vi oss för att ta med hela gänget ner till sjön för att de skulle få svalka sig i vattnet. Alla hundarna älskar vatten, så det var skönt för dem att kunna simma omkring. (Nu i efterhand har vi fått veta att ett svalkande bad är bra för stunden för hunden, men är ofta överskattat när det är extrem värme)

Väl uppe på gården igen så fortsatte Danne och jag med våra trädgårdsbestyr och hundarna var med, de var ganska loja i värmen men de var tillsammans med oss hela tiden. Jag klippte lite gräs och fick be Lime att inte vara i vägen, då hon gillar att stjälpa till vid gräsklippning. Klockan blev nio på kvällen och så kommer Lime fram till oss och ser väldigt ynklig ut. Hon ställer sig i vägen och trycker sig både mot Dannes och mina ben. Öronen är bakåtstrukna och det rinner saliv ur hennes mungipor. Hon hässjar inte men andas tungt. Hon går stelt med frambenen och vi förstår direkt att någonting är riktigt fel.

Jag sätter mig ner bredvid henne och stryker henne över kinderna och ryggen och jag tittar i hennes mun för att upptäcka att hennes tandkött är alldeles ljust. Danne har gått in för att hämta vatten till henne, men hon är inte intresserad av att dricka. Hon mår troligtvis för illa vid denna tidpunkt. Vi hämtar febertermometern för att tempa henne och får en chock... Hon har närmare 42 i feber!!!

Nu kastar vi oss på telefon och ringer jourveterinären här i Ö-vik och får besked om att vi får komma in på tjugo minuter. Perfekt. Vi förstår samtidigt att det kan bli så att de skickar oss vidare, till typ Sundsvall, så vi gör snabbt klart med djuren hemma och packar in alla hundarna i bilen, i fall att...

På djursjukhuset i Örnsköldsvik mottogs vi av en dansk veterinär och en dansk djurskötare. Sorry, Gitte... men jag har SÅ svårt för att förstå danska. Det är någonting med det danska språket och mig som inte faller sig naturligt. Jag önskar jag hade haft dig som tolk Gitte!!! Som tur var så förstod Danne bättre vad de sa. De tog några blodprover på Lime, de röntgade henne och de gav henne dropp och skickade oss vidare till Djursjukhuset i Sundsvall.

Febern gick ner lite i samband med droppet och när vi stannade mitt på hållet till Sundsvall, vi har ca 17 mil dit, så var hon mycket piggare, hon gick med svansen i vädret och rastade sig riktigt. När vi kom till Sundsvall så hade hon drygt 40 grader i feber. Efter att fått träffa en veterinär som lyssnade noggrant på vad vi hade att säja och undersökte Lime grundligt så ville de att hon skulle stanna kvar över natten. Klockan var nu över två på natten och vi var inte så uppåt när vi lämnade Djursjukhuset och vår käraste lilla Lime... <3

Vi tänkte att hon skulle få följa med oss hem igen dagen efter så vi beslöt oss för att stanna kvar i stan. Vi slog en signal till Scandic Hotel, berättade för dem om vår situation och bad om ett schysst pris för några timmars sömn och för hundarna att få sträcka på benen. Det schyssta... priset var 1200 spänn så vi sa tack och nej tack!!!  Det fick bli några timmars sömn i bilen. Vandringshem och stugbyar svarade inte denna sena timme... :(( Men det var inte oss det var synd om, det var kära hjärtat som inte fick följa med oss hem... :((

Dagen efter ringde veterinären upp som utlovat och berättade att Lime var feberfri och i full fart. Vi hade funderat hit och dit vad hon hade råkat ut för och veterinären tror starkast på uttorkning och överhettning. Lime är i en ålder där hon inte lägger på någonting, trots att vi ger henne nästan dubbla portioner mat, så lägger hon inte på sig nämnvärt, därför så blir det väldigt sårbart i sådana här extrema situationer. Vi har en sommarvärme över oss som vi inte brukar ha... Vi är inte vana av sådan här värme och inte våra hundar heller och trots att vi tänker att de ska känna av själva hur mycket de tål, söka sig till skugga, dricka vatten och så vidare så är det nog inte så alla gånger... Inte i Limes fall. Hon är ung och vill alltid vara med, hon är glädjen själv och missar inte mycket som händer på gården i vanliga fall. Hon har förmodligen i sin iver att vara med glömt bort att känna efter och bara hållit igång och tagit av sitt lilla, obetydliga reservförråd tills det är helt tomt och då börjar kroppen istället ljudligt protestera...

Så synd bara att det inte gick att se tidigare, vi har funderat i efterhand om vi hade kunnat göra annorlunda och vår lärpenning ska bli att vi sådan här extrem värme som råder för tillfället så håller vi hundarna i stillhet, på så svalt ställe som möjligt. Hos oss är källaren svalast, med jordkällardörren öppen... Man får vända lite på dygnet och aktivera hundarna på sena kvällar, nätter istället.

Nu är inte historien slut här... När vi kom till Djursjukhuset dagen efter så är det första jag hör, välbekanta skall långt ner från korridoren... Det är Lime som skäller, säger jag till Danne, tror du svarar han. Ja, jag är säker på att det är Limes skall och visst var det det... Om inte något är så bra som hon tycker så protesterar hon gärna med lite skall, och att sitta där i en box var utöver hennes vilja... :)) En sköterska hämtade henne och jag blev jätteglad över att få se hur pigg hon var... Superbra!!! Vi fick träffa en veterinär innan hemfärden och vi kom överens om att det måste ha varit en rejäl uttorkning Lime drabbats av... Vi och dem lämnade dock en liten reservation öppen...

Nu hade vi ett par timmar hem igen och väl hemma så var djuren prio ett. Vi skulle ha besök senare på kvällen och började fixa lite inför det besöket. Hundarna fick vara inomhus, där var det i alla fall lite svalare är utomhus. Lime var trött och vi tänkte att hon säkert behövde vila upp efter vad hon hade varit med om. Våra kära vänner dök upp och visst hälsade Lime på dem men hon återvände ganska snart tillbaka till bädden och somnade. När vi skulle ta hundarna på rastningsrunda var Lime inte alls lika alert som hon vanligtvis är, så jag började iaktta henne igen. Det knöts sig lite i magen då jag konstaterade att hon var sämre igen. Jag tittade på tandköttet som återigen var alldeles ljust... Vi tempade... 40, 5 visade termometern... och det blev en ny tur till Sundsvall...


Här hade vi precis kommit hem från Djursjukhuset och Lime såg då pigg
och kry ut och ville gärna vara med...

Vårt käraste lilla knyte... <3 Bli frisk!!!

Och där är vi nu...
Lime ligger inlagd under bevakning. Vid vårt senaste samtal med veterinären, för några timmar sedan så berättade de att hon är mycket piggare... Hon äter, busar med personalen och... hmmm... Skäller... Men hon får stanna ännu en natt, vi vågar inte hämta hem henne, för att ska få ännu ett återfall... Nu vill vi att de ska se att läget är stabilt innan vi åker ner och hämtar hem henne.

Jag vill främst med detta inlägg varna hussar och mattar att vara lyhörda på sina hundar och inte utsätta dem för fysiskt ansträngning när det är sådan här extrem och ovanlig värmebölja. och se till att de får i sig vätska!!!

Och snälla... håll tummar och tassar för att Limpan kryar på sig snabbt, hon är SÅ saknad här hemma!!!

Jo, vi har precis fått nys om Royal Canins vätskeersättning, Rehydration Support Dogs... det ska i alla fall våra hundar få från och med nu i sådan här värme och vid stor fysisk ansträngning!! Och tydligen finns det någonting som heter Resorb för oss människor som vi kan ta som vätskeersättning... Resorb finns att köpa på Apoteket...Gimmie gör gärna reklam för Royal Canins vätskeersättning, som det från och
med nu kommer att bjudas på, här på Gårdsbacken...

gardsbacken@telia.com

26 kommentarer:

 1. Fina Lime 💕
  Vi håller alla tummar o tassar för att hon ska bli bra igen!
  Och tack för att du berättar för oss. Jag kör oxå med Royal Canins vätskeersättning.
  Tänker på er!
  Kram 💕

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla Kerstin! Det är vansinnigt tomt här hemma utan Lime omkring oss... :( Men vid senaste rapporten från veterinären så var hon feberfri och åt med god aptit. Hoppas att hon repat sig ordentligt nu!
   Ha det bra och sköt om dig och hundarna i värmen.

   Kram!

   Radera
 2. Håller tummar och tassar för att lime snart är hemma igen, frisk och sitt vanliga sprudlande jag! <3 <3

  Kram kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annika!

   Vi uppskattar omtanken <3

   Kram!

   Radera
 3. Men fy så tråkigt! Hoppas allt går bra och ni får hem en frisk Lime framöver. Resorb finns även i Ica-butikerna ;) Vi fick också åka akut till samma Djursjukhus i torsdags. Raya blev sämre med hög feber, så jag förstår precis vad ni går igenom nu :( Vi lämnade henne i två dygn,de hittade en medicin som hon svarade på, så vi fick hämta hem en mycket piggare tjej. Kram till er alla!

  SvaraRadera
  Svar

  1. Vad skönt att höra att Raya är piggare! Det glädjer mig att höra.
   Det är så jobbigt när djuren inte mår bra. Jag skulle hellre ha krämporna själv än att se dem lida.

   Ha det bra så länge så hörs vi!

   Kram!

   Radera
 4. Fick det här receptet på vätskeersättning som man kan göra själv till hunden:

  1 liter vatten
  1 msk honung el druvsocker
  1 tsk salt
  1 knivsudd bikarbonat

  Koka ihop det och låt svalna...

  SvaraRadera
  Svar

  1. Tack för tipset... Jag gillar beprövade huskurer... :)

   Radera
 5. Lilla Lime-gumman!!! Fy bubblan, gillar heller inte den här extrema värmen och extra mycket inte-gillar när den har den här effekten på lilla rara Lime! Var på en fantastisk strand idag, där man får ha hundar med sig, det finns skugga och stranden är oändligt lång - tänkte faktiskt på era vovvar då och undrade om de skulle ha uppskattat ett besök där. Kanske nästa gång ni kommer? Massor av krya-kramar till Lime och massor av trösta-kramar till er andra från alla oss i Endre <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack gulliga Kattis för din omtanke, den värmer oss på Gårdsbacken. Det låter underbart med din strand och jag är helt övertygad att hundarna skulle älska den. Vi måste ha mer tid tillsammans nästa gång vi ses!

   Jag kramar om Limpan ifrån dig <3

   Radera
 6. Ojoj
  Våra tankar är hos er. Lilla Lime hon är nog förskräckt, hon som inte har så stor erfarenhet av livet, men det här fixar hon elegant. Jag hade gärna tolkat och hållet henne i tassen den lilla gullunge inte svårt att förstå, hur ni känner er.
  Kramar till alla helt ifrån Danmark

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina alltid så vänliga ord, Gitte!

   Lime har varit SÅ duktig hos veterinären. Hon låter sig stickas om och om igen utan att röra en fena eller ge ifrån sig ett enda litet pip. Hon är lika klok som sin mor... Jag är övertygad om att hon förstår att vi gör det för att hjälpa henne.

   Kramar till Danmark

   Radera
 7. Oh, dear hearts! Such a scare. But you are so right: you are not at all accustomed to such hot weather and could not have realized the danger. And with border collies, well! Their boundless energy can be deceiving.

  We have learned to be extremely careful in the very hot and humid Northern Virginia summers. We even have a formula posted at the barn incorporating temperature and humidity and if the conditions are safe to ride in (both horse and rider). And water is not enough for hydration! Many people cause more harm by overloading on water and they are actually diluting out their precious electrolytes.

  BIG hugs to all of you and especially Lime! Tell them I'm saving up my airline miles to come see them :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Thank you for your concern, dear friend. Everyone on the farm have enjoyed the hugs and were thrilled to hear about your savings....maybe Gimmie the most... ;)

   Thank you for caring <3

   Kram

   Radera
 8. Lilla Lime! Det gör ont i ett mattehjärta att läsa detta.
  Men det bekräftar oxå att detta med att va "hönsmamma" inte alltid är dåligt. Jag är väldigt nojjig för värme med min hund, och kommer så fortsätta vara, inte minst efter att ha läst detta.
  Jag körde sök i onsdags under de varmaste timmarna. Men så är vi alla på hundarna hela tiden och kollar så att de ser bekväma ut. Jag har sedan länge en termometer på hundens bur, mycket bra investering! Det råder jag alla att ha!
  Man behöver inte vara orolig om det står 25 grader i skuggan, men står det 30, ja då är det dags att göra nåt.

  Jag vet inte om detta hjälper nån, men jag brukar kyla min hund när vi ska eller har tränat i sån här värme. Jag spolar henne under trädgårdsslangen i 5-10 minuter, inte minst under hunden, och i tassar. Men ja, hela hunden. Att spola länge kyler hunden, den måste oxå stå still, vilket den inte gör om man åker å simmar dom.
  Hon får även blodpulver på sitt färskfoder, och ca 1-2 dl vatten på maten, så att hon är ordentligt uppvätskad redan på morgonen. Blodpulvervatten har varit bra flera gånger! Hon dricker mycket mer då!
  Sen har jag även en sprayflaska med kallvatten, den sprayar jag på tandköttet försiktigt, så att hunden måste börja slicka i sig vattnet. Min hund vet att denna är till för att dricka ur, så det funkar bra för oss. Men det är ett smidigt sätt att tvångsvattna hunden. Jag har en hund med lite skägg (pumi), så jag håller lätt i mustachen så hon måste dricka och inte kan gå undan. Elakt? Behövs det så behövs det. Bättre det än en trip till vetten.
  Sen tycker just min hund att rinnande vatten är godare än stillastående, även om det stillastående är färskare. Så då ser jag till att hon får chansen att dricka rinnande vatten oxå (hälls ur en flaska, trädgårdsslang tex.) Det är uppenbarligen bättre att dricka rinnande vatten som hälls i min hand, än att dricka samma vatten ur en skål. Ja, men då får hon väl dricka ur min hand då.

  Det var mina tips för att få hunden mycket vatten när det behövs. Hoppas det kommer till nån nytta, till vem som än läser detta.
  För det du skriver är en mardröm för mig, som jag tänker mycket på sånna här dagar.

  Mina ögon tårades när jag läste ditt inlägg, jag hoppas innerligt att dom får henne på fötter igen. Lilla vovven!

  Massa kramar från nån du givetvis inte känner, men matte som man är så kan man inte låta bli att bli berörd. Kramar

  SvaraRadera
  Svar

  1. Tack snälla, snälla Sanna för dina tips och råd i ämnet... Jag uppskattar det verkligen och jag är säker på att många andra också läst och uppskattat dina kloka och läsvärda ord! För du är verkligen klok som förstått hur känslig värmen kan vara för våra fyrfota vänner.

   Tack igen och kram!


   Radera
 9. Usch så otäckt! Håller tummarna för att hon piggar på sig. Min ena hund råkade ut för något liknande i förrgår. Det är verkligen läskigt hur snabbt det går. Mitt problem är också att hundarna inte är kloka nog att dricka spontant och att hålla sig i skuggan. Nu matar jag dom med vattenmelon och har kokat vätskeersättning som du fick tips om längre upp. Fast jag kokade en lever och tog det vattnet. Nu dricker de mer än vad de behöver. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omtanken och precis som du skriver så kanske inte alla hundar känner efter och undviker solen och tänker på att dricka. De har dessutom inga pucklar som kamelen har, att ta reserver ifrån, när "systemet" är tomt.

   Tack för din kommentar!

   Radera
 10. Ett enkelt sätt att få hundar att dricka massor i värmen är följande: koka ett paket ( 500gram ) kycklinglever i ca 3 liter vatten. När levern är mjuk tag upp den och mixa. Häll tillbaka levergeggan i vattnet och blanda om. Frys in i plastburkar t.ex. små glassburkar. Sen är det bara att tina upp en om dan och blanda 1 dl med 4-5 dl vatten i vattenskålen några gånger om dan. Hundarna älskar denna smaskiga leverdrink och dricker mycket mera än vad de skulle gjort annars! Kan också rekommenderas om hunden matvägrar, då kan man hälla nån dl på maten så blir den genast så mycket godare!

  SvaraRadera
  Svar

  1. Superbra... Tack för tipset... kan tänka mig att det är oemotståndligt i en hunds smaker... :))

   Radera
 11. Lilla Limpan! Hoppas hon får komma hem snart!

  Goy blir väldigt lätt varm, även under den kalla årstiden. Så jag försöker hålla honom stilla sådana här varma dagar. Det är lättare sagt än gjort :) Och vi har Mies 6 mån valp på kollo, så det är en utmaning för matte :)

  Goy skickar en krya-på-dig-kram till syrran! ♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annelie!

   Trevligt att pratas vid...
   Klokt av dig att låta hundarna ta det lugnt under denna värmebölja.

   Ha nu ett par sköna semesterveckor, hoppas de blir lata och sköna

   Kramar till dig och hundarna!

   Radera
 12. Vilken grej att råka utför. Hoppas Lime är snart kry igen.
  Kram Nancy

  SvaraRadera
  Svar

  1. Ja, nu är vi en erfarenhet rikare...

   Tack för din omtanke!

   Kram!

   Radera
 13. Synnöve från Finland27 juli 2014 15:48

  Jag har också använt mig av samma blandning som Annika. Fick receptet av min första veterinär som sa att det är fungerar bra och är lätt att komma ihåg och så finns ju ingredienserna färdigt hemma.
  Hoppas ni annors har det bra i värmen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Synnöve!

   Tack för din kommentar! Nu har vi något svalare temperatur och hundarna behöver inte vistas i källaren idag. Annars har de fått tillbringa dagens varmaste timmar där nere i 18 gradig rumstemperatur. Det har de tyckt om!

   Kramar till Finland!

   Radera