torsdag 31 juli 2014

Vallhundstävlingar på Gotland


Danne och Fame var anmälda till vallhundstävling i IK2, lördag och söndag. Tävlingarna hölls i Hamra som ligger nästan längst ner på södra Gotland.

Efter en god natts sömn och en lika god frukost på pensionat Grå Gåsen så begav vi oss de få kilometrarna till tävlingen. Vädret var inte lika soligt och varmt den här dagen, faktiskt så blåste det en del ifrån havet och det kom en och annan regnskur också. Men om man får välja så föredrar man nästan mulet och regn framför soligt och varmt. Både hundar och får sliter mindre ont... Och vi som har vårt Royal Canin tält har inget problem med en och annan regnskur... :))Det här var vår trivsamma frukostmiljö...

Tävlingarna på Gotland skulle bli vår sista chans att komma med till SM-kvartsfinalen. Vi hade 7 poäng sedan tidigare och det behövs tio poäng. Vår tävlingssäsong med Fame blev ju som ni säkert kommer ihåg abrupt avslutad på grund av hennes lunginflammation i höstas. Så nu var det alltså sista chansen för att komma med på årets SM. Dock ska tilläggas att hela vår resa till Gotland såg vi som en semestertripp och varje tävling som Danne och Fame medverkar i gör att de blir lite mer erfarna av att just tävla. Många gånger så tävlar man emot förare som har mååååånga gånger fler starter än oss och mycket, mycket större erfarenhet...


Danne och Fame laddar inför tävlingen...

Ulf Eng var domare för helgen och banan var utställd på en åker som var plan, välslagen och bara hur perfekt som helst. Inga dolda hämt eller svackor där hunden tappar fåren här inte... :)) Svårigheterna skulle eventuellt vara att hanteringen var helt synlig i bakkant av utställningen, det var relativt starkt drag till höger om banan, då fåren går på bete där och att domaren satte tiden till åtta minuter vilket är väldigt ont om tid. Jag tyckte inte riktigt om det, då ekipage som förde sina hundar med perfekt djurhantering och dessutom delade relativt snabbt ändå inte hann med att göra fållan. Nej, en minut till i alla fall borde tävlingsekipagen ha fått, då hade det varit realistiskt att genomföra banan med fin djurhantering och hinna med alla momenten. Fördelen dock med att tiden är kort satt är att dagen flyter på snabbt. Nåväl, det är trots allt lika för alla... :))


Här visar Danne upp registreringsbevis och
vaccinationsintyg på Fame innan start...

På lördagen så gjorde Fame en utgång som gav full poäng, upptaget däremot blev lite snett och de tappade tre poäng. Framdrivningen okej, förutom att fåren slank precis utanför grindarna och det blir så klart dyrt, tolv poäng kvar i framdrivningen. Fråndrivningen var inte så bra, det blev några stopp, någon krok och en missad grind där också och de hade 18 poäng kvar av 30. När Danne och Fame kom till delningen ser jag att Danne tittar på klockan och tyvärr så ser jag att han stressar, men trots att han inte delar så lugnt och fint som han brukar så lyckas han få till en lucka... Han visar dock Fame lite otydligt vilken flock han vill att hon ska ta och de tappar hälften av delningspoängen på grund av det. Någon fålla hanns inte alls med, som för så många andra.


Fråndrivningen var rak och fin men Danne visslar högerkommando till Fame
en bråkdels sekund för tidigt och fåren slinker utanför... :((    (söndagens IK2)

Danne och Fame slutade dagen med en 14:e plats och vore det inte för de efterlängtade tre poängen så skulle vi ha varit väldigt nöjda med den placeringen. En klart godkänd tävlingsdag kan jag tycka.
http://vallreg.svak.se/t_calendar.php?MENUSELECT=3&TAVLING=6031&RESULT=1

Gårdsbackens Bowmore, Jamie, med husse och matte kom och hälsade på oss på tävlingsplatsen på lördagen, hur skoj var inte det... Jag tänker återkomma med bilder på honom tillsammans med Fame och Lime.

Lördagskvällen avslutade vi tillsammans med ett trettiotal tävlande och arrangörer på en krog i närheten av tävlingsplatsen. Det var trevligt. Jag hamnade bredvid en kille vid namn TorBjörn som tydligen tävlade i fårklippning och hade varit med på årets VM i fårklippning på Irland. Det blev intressanta samtalsämnen vid bordet kan jag tycka... :))

Nu återstod då bara en tävlingsdag innan kvalperioden var slut och Danne och Fame var taggade. De hade en rätt sen start så efter en lugn och trivsam frukost på pensionatet så städade vi ur rummet och packade sedan in oss i bilen och bilade söderut, så långt söderut du kan komma på Gotland. Där är mycket karg och vacker natur, får och rabbisar betar markerna så där är inte så grönt och frodigt. Nu har det ju dessutom varit en lång period med värme och torka så det gör ju inte att marken blir frodigare. Men det var trevligt att köra och titta lite på omgivningarna. Vi parkerade vid Hoburgsgubben, den rauk som liknar ett mansansikte, men jag tycker nog att den är lite överreklamerad... :)) Man får ha väldigt bra fantasi för att se gubben. Fast det ä vackert där vi havet, med eller utan Hoburgsgubbe... Jag återkommer med ett inlägg med bilder ifrån vår tripp till allra sydligaste Gotland. Nu tillbaka till tävlingen...


Fame är så laddad innan start!!!


Danne och Fame gjorde söndagens bästa hämt, av alla tävlande, full poäng på utgången, fullt på upptaget och endast fyra poäng bort på framdrivningen Superbra!!! De tog fåren fint runt stolpen och började fråndrivningen spikrakt, det såg verkligen jättefint ut. Precis när fåren skulle ta det sista steget genom grindarna så blåste Danne Fame åt höger för att göra en snäv sväng åt vänster, direkt efter grinden... men skräp... han blåste hundradelen för tidigt så fåren vek av precis innan grindarna och det blev en missad grind helt i onödan... :(( Nåväl, Danne var rädd att fåren skulle få vittring på får som betade i en hage bredvid banan så han ville vara uppmärksam och skicka Fame innan fåren drog mot de andra. De hade 18 poäng kvar i fråndrivningen vilket är okej, de prickade den andra grinden.


Här håller Danne på att hitta en position för att kalla in Fame och dela bort
två får från fyra...
 
Så till delningen... Den såg ut att bli klockren och jag som stod på sidan om tittade på delningen genom kameran och gav till ett hurrarop, men såg endast ett får komma mot mig genom kameralinsen... Vad nu??? Danne berättade i efterhand att delningen blev superbra, man ska dela av två får av fyra och hunden ska sedan ta kontroll över dessa, men ett av dessa två vill inte delas av utan hoppar över!!! Fame och tillbaka till de andra två... jag menar hur ofta händer det? Har den snällt fogats sig så hade poängen räckt till SM-kvalet, SÅ nära var det!!! Nu fick de göra några fler försök för att klara delningen och tappade onödiga poäng... :(( Fållan i slutet gick sådär, de klarade den och fick sex poäng.
 
 
Danne och Fame vid fållan, domare Ulf Eng dömer...
 
...och där trycker Fame in dem...
 
Slutpoängen blev 72 poäng och helt klart godkänt.
http://vallreg.svak.se/t_calendar.php?MENUSELECT=3&TAVLING=6034&RESULT=1
De hamnade på en 14:e plats vilket inte räckte till för att komma till SM-kvalet, men det var ytterst nära. Tyvärr tyckte vi att vi hade lite stolpe ut, men det beror förmodligen på för lite tävlingserfarenhet, så vi får istället glädjas åt att vi var nöjda med Fame och tävlingarna. Hon lyssnar bättre och bättre för varje tävling och jag tycker inte det var länge sedan jag tyckte att fråndrivningarna var SÅ långa men nu fixar hon dem utan problem. För att inte tala om hämten. Och att göra det bästa hämtet av alla tävlande på söndagenstävling, det var bara superbra!!!

Så detta var alltså sista chansen att komma med till SM-kvalet för detta år och vi tog den inte... :(( Men vi är trots det väldigt nöjda med säsongen, på grund av att vi missade flera tävlingar i höstas när Fame fick lunginflammation, vi har inte haft så många tävlingar på oss under våren/sommaren fram till nu. Så vi var absolut inte bitter när vi lämnade södra Gotland och tävlingarna där. Vi tackar Gotlands VK för väl arrangerade tävlingar i dagarna två. Banan var superfin... Det var som att valla på en nyklippt fotbollsplan, utställningen flöt på ypperligt och fåren, som vanligt, perfekta! Det enda minuset var tiden som var satt för de tävlande, den var för kort satt tycker jag... Bara åtta minuter. Visst det är lika för alla, men ett solklart exempel är när Kristian Åmark med sin Race tävlade. Han körde sin hund på ett ypperligt sätt och visade stor hänsyn till god djurhantering hela banan. Han gjorde en fin snabb delning men hann ändå inte fållan, tiden tog slut innan han ens tagit i snöret... :((

Nu kör vi vidare mot nya mål i sikte... Vi ska hälsa på en bloggläsare utanför Visby, en ny hjärtlig bekantskap....

gardsbacken@telia.com


1 kommentar:

  1. I am proud of all of you! It takes such patience, such perseverance, to prepare and perform in each competition, gaining success and confidence with each one.

    Fame has come back beautifully from the pneumonia, thank heaven, and bit by bit the expertise will come. Of course, there must be joy in it too which I know there is.

    I do love the photo of Danny and Fame looking out over the field, totally comfortable and peaceable in each other's company.

    Stora kramar, alla! K.

    SvaraRadera