lördag 8 mars 2014

Klippta dräktiga tackor


Det börjar närma sig lamning på Gårdsbacken...


De börjar bli ganska runda om magarna, tackorna...

Det är ungefär en månad kvar till lamningen och då passar det bra att klippa de dräktiga tackorna. Dessutom så blir det lite fuktigt i fårstallet eftersom det är så milt väder ute och tackorna blir fuktiga i ullen, det är inte så bra och ännu en anledning till att klippa dem.


Ett stycke ryatacka, klippning nödvändig... :))

Så snart de var klippta så blev det mycket torrare i fårstallet. Det är verkligen nödvändigt att klippa ullen, de blir rena och fina och lammen kommer lätt att kunna hitta juvret och spenarna på tackorna. Om de istället har en massa tjock ull så blir det svårare för lammen att hitta rätt och de kan också börja suga på en ulltuss, istället för på en spene.



Klippstolen fyller sin funktion...
 
en liten filmsnutt... :))




En annan bra anledning till att frisera dem är att man ser hullet och dräktighetsstatusen så mycket bättre utan ett tjockt lager ull. Alla tackorna visade sig se jättefina ut, runda och trinda, alla såg ut att ha tagit lamm...


Tackorna har en tjock vinterull...

Under ullen är tackan väldigt varm...
 
Tackan njuter av att få ullen klippt...Hon står lugnt och stilla...

Det går jättebra att klippa dem, Danne är duktig på att ställa in klippskäret på klippmaskinen och han verkar även fårens klövar. Det är nödvändigt att verka dem innan tackorna blir alltför tunga på grund av dräktighetsmagar, så att de kan stå riktigt på fötterna.


Definitivt dräktig...

En säck med ull...

Belöningen för dagens slit blir att stå och titta på tackorna, när de nyklippta, rena och fina, fick frossa i en bal med torrhö. Champis hände med oss under dagen och vi filmade och fotade honom också...

Se kommande inlägg...

gardsbacken@telia.com


4 kommentarer:

  1. You are so expert at clipping, Paula! I really appreciated the video. What satisfying work that must be, and tiring too, but you can tell the ewes are so relieved! I think it's neat that Danny does their hooves, another very important job.

    I hope they all have a gentle birthing, and lots of nice happy lambs running around next month!

    Hugs to all!

    P.S. I gave a lecture at the laboratory about equine diseases, using examples at our barn (nothing sad - Duke, Ty Ty and Kiddo all recovered). And the picture I showed at the very end was the one Paula took of me with the neighbor's (Ellie?) mare who was flashing a big smile. Everyone just burst into laughter and wanted to know about her and North Swedish horses.

    SvaraRadera
    Svar
    1. No Kelly, I'm not an expert... I clip them quite slow, but I'm gentle and careful so that I dont hurt them.

      I love that Picture, I put it on Gårdsbackens facebook page, maybe I shall show our readers at the blog the great Picture as well... <3 I Think the name of the mare is Lemonade

      Kram!

      Radera
  2. Hejsan!
    Joda de syns väldigt väl på tackorna att dom är dräktiga :) Mitt får har även hon fått 2 bagglamm jättesöta är dom du kanske har sett dom på min facebook? :) Hare så bra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lamm är bland det sötaste som finns. Lagårn lever upp i samband med lamningen. Nä, jag har inte sett dina bagglamm, får la kolla på dem... :))

      Kram!

      Radera