måndag 4 juli 2011

Inte speciellt glamouröst...

Vi hade tidig lamning i år. De första lammen kom redan i slutet av februari. Lammen är alltså fyra månader nu och det var dags att dela ifrån bagglammen från tackorna. Vi brukar alltid klippa dem i samband med att vi delar av lammen och gjorde så även i år. Egentligen är lite tidigt att klippa dem nu, tycker vi. Ullen skyddar dem från knott, mygg och brems. Men vi klippte dem iallafall, ullen växer ju ut relativt fort och det blir ju inte lika varmt för dem i solen när de är klippta.Vi bygger några hanteringsfållor som underlättar klippningen.


Klockan var ganska mycket när vi började att klippa dem. Tidigare på dagen var det så varmt att vi ville vänta till solen stod lite lägre. Vi brukar vara noga när vi klipper dem på sommaren, vi kollar dessutom deras tänder, juver, öron, klipper klövar o.s.v. Allt flöt på bra, men det blev rätt sent. Där stog man i shorts och linne, skitig av fett från ullen, fårskit och dyligt. Oljan som man doppar saxen i med jämna mellanrum kändes som man själv var insmord med :)) Småknotten levde loppan på kroppen och knoppen. Det var bara att bita ihop och jag konstaterade för Danne att detta var så långt ifrån ett glamouröst liv man kunde tänka sig :)) Men det är ju trots allt så här vi vill leva...Kolla på snyggingarna nu... avklädda in på bara skinnet...


Vi använde en Suffolkbagge på våra tackor i höstas, Lammen blev jättefina...

När jag klippte en av tackorna så klippte jag bort någon form av "fettknöl" som hon hade på sidan av magen. Såg den inte innanför ullen. Hon fick ett litet blödande sår, stort som en krona. Ganska omgående hittade flugorna dit :(( Usch!!! Tyvärr hade vi ingen sårspray hemma, inte grannen heller... Jag kan säga att plåster fäster inte på ull. Vad göra??? JO, gasbinda funkade utmärkt. Vi lindade några varv och gjorde en söt rosett under magen och vips så hade vi överlistat flugorna. Ja, dagen efter införskaffades Jodopax :))


Vi klipper även lammen. Vi är övertygade att de växer bättre om de är klippta. De äter mer. Sedan tycker de att det är ganska skönt att bli av med den varma ullen. Lammen är dessutom väldigt lättklippta och står oftast stilla när man klipper dem. På bilden nedan är lammen som precis ska gå av transporten och bli serverade ett frodigt bete. Tackorna däremot får nöja sig med ett urätet bete ett tag för att fortare sina.


Några vardagsbilder från Gårdsbacken

Vad sa ru???
Fårdongen utkastad och fårstallet skurat... Skönt!Lena Westman och sexton blöta tassar :))
Cukids Joplin på besök på GårdsbackenEfterlysningen gav resultat, lekkompis funnen :))
Det är Walkabout Lakrits som anmäler sig frivilligt...
Snacka om att invitera till lek.

Till sist...
Vad är det som döljer sig på bilden nedan?
Vardagsbild från Gårdsbacken. Den som först gissar rätt vinner pris  :))Sol ute, sol inne, sol i hjärta, sol i sinne


9 kommentarer:

 1. Jag gissar på en tupp. :-D

  SvaraRadera
 2. Jag gissar att det är några av dom jättegoda äggen med riktigt gul äggula, smarriga att äta till frukost och göra sockerkakor av!! :-)
  Syns kanske inte riktigt pga att det ligger en höna i vägen!

  SvaraRadera
 3. Lina och Fly5 juli 2011 16:43

  Det är en fin svart höna som ligger å ruvar fram små kycklingar :)

  SvaraRadera
 4. Lina och Fly5 juli 2011 16:45

  eller så är hon brun svårt att se men en svart eller brun höna eller lite spräcklig som ligger på ägg som ska bli kycklingar :)

  SvaraRadera
 5. Gårdsbacken6 juli 2011 11:39

  Tävlingen avgjord!

  GRATTIS CATHRINE!!!
  Priset finns att avhämta på Gårdsbacken
  när det passar :))

  Tröstpris till Lina som så exakt beskrev den svart spräckliga hönan som ligger på nio ägg som förhoppningsvis blir kycklingar om tio dagar.

  Ha en bra dag på er alla så hörs vi!

  //Gårdsbacken

  SvaraRadera
 6. Lina och Fly6 juli 2011 21:12

  okey vad är tröstpriset då??? :P

  SvaraRadera
 7. Tröstpriset är en äggkartong :))

  Första priset, en tupp...

  //Gårdsbacken

  SvaraRadera
 8. Lina och Fly7 juli 2011 21:42

  Hehe okey låter ju jättebra det! Komma å hämta det någon dag framöver å valla lite med Fly i samma veva kanske??

  SvaraRadera
 9. Fint!
  Sist jag vann något var vinsten en röd apa, så en tupp måste ju vara ett steg i rätt riktning??
  ;-)

  SvaraRadera