lördag 2 juli 2011

Milla, fästingar och ananaspaj...

På vägen tillbaka till Norrland passade det ypperligt för oss att svänga in hos våra kära valpköpare från Umeå med Milla. De har nämligen en stuga strax utanför Uppsala. Så när kursandet med Derek var över så avslutade vi kvällen med trevlig samvaro tillsammans med Gunnar och Kjerstin... och Milla såklart :))
Tänk vilka fantastiska människor vi har bekantat oss med på grund av valparna.En söt liten stuga belägen i en vacker naturträdgård.
Jag fick en liten planta av ett bokträd, undrar om den överlever i våra breddgrader?
Milla och Fame hade lugna lekar för sig i trädgården.
Nosade rätt på någon insekt, tuggade lite på en pinne o.s.v.I den här lilla fina gäststugan spenderade vi natten.

Vi kände oss riktigt välkomna. Kjerstin hade plockat blommor í en liten vas som var så söta. De hade även tänkt på hundarna och placerat hundfiltar på golvet för dem att sova på. Vi sov så gott och vaknade till en dag med strålande sol och mer trevligt umgänge :))

Tack, Gunnar och Kjerstin,
för gästvänligheten!!

Fästingplåga... :((

Vi brukar alltid behandla hundarna med någon variant av fästingmedel när vi åker söderut, men av någon anledning så hade vi totalt missat att göra det denna gång. Vi fick höra av folk söderifrån att det var värre än vanligt med fästingar i år. Jag fick en känsla av att folk ofta använder sig av fästingmedel av någon variant så på sina hundar. Fästinghalsbanden verkar vanliga. Vi är ju så lyckligt lottade att vi har ju ytterst lite fästingar här uppe. Visst, man säger att de blir vanligare, men i fjol sommar hittade vi totalt tre fästingar på våra två hundar, och förr om åren efter att ha haft hund i snart sjutton år har vi inte plockat fem ens... Hörde av en tjej som bilat ner till Skåne med sina två hundar och som plockat ett femtiotal fästingar på dem under tiden!!! Hon hade inte heller behandlat dem med något. Vilken "fästingskrämma" är bäst att använda? Eller minst dålig? Vi gjorde iallafall så att när vi kom hem, spolade vi rent plastunderlägget i bilen, tvättade hundfiltarna och duschade hundarna med stark vattenstråle (vi pratar inte högtryckstvätt ;))

Dessutom är ju jag en fan av Grumme tvättsåpa!!! Vi har badat våra hundar i såpa i många år nu och inte en gång sedan dess har vi haft skabb eller andra parasiter på våra hundar. Deras päls är blank och fin och jag upplever den inte fet på något vis. Jag kommer att hålla mig till såpan så länge jag inte hittar något som motbevisar att det inte skulle vara bra. De doftar ju så gott efter ett såpabad också :))
Jo, vi har hittat tre fästingar på Fame och en på Gimmie sen vi kom hem. Det är väl ganska bra trots att de var obehandlade :)) Bilden på såpan har jag plockat från Grummes hemsida.


Liten söt tjej på besök på Gårdsbacken...Folsberga´s Delightful Edna, Alias WynjaVi hade besök av lilla Wynja i vecka, en liten bedårande Austalian Shepherdvalp på tretton veckor. Wynja hälsade på tillsammans med "storebror" och matte. Eftersom det var stekande sol tog vi en promenad ner till Oxnäset så hundarna vi svalka sig i sjön. Efteråt vallade vi lite, men det var jobbigt för hundarna på grund av värmen. Wynja introducerades i vallningskonsten. Först fick hon springa lite löst och ledigt tillsammans med matte runt fållan med gässen, sedan tillsammans med en vallande Fame. Lite intresserad var hon allt...
Jag sökte lite på nätet om vallande aussie och hittade denna sida där man kan läsa lite mer ingående om Aussiens sätt att valla.
Länkar till Australianshepherdklubben.
Jag tycker att det var en bra beskrivning av dess vallningsegenskaperna där.


Wynja är klart intresserad av gässen.

Fame och brorsan Tallis vallar tillsammans...


Fame tillsammasn med bror Tallis

En kväll den här veckan besökte vi Chatrine och Leif. Våra valpköpare till Gårdsbackens Talisker följde med. Vi skulle ha en träningskväll tillsammans. Träningen började med ett glas läskande saft, koppar med kaffe och en förträffligt god ananspaj, serverad med glass!!! Nåväl, det blev vallning också. :)) Fame fick träna hämt med Chatrine och Ferry som utställare. Jättenyttigt. Vi har tränat väldigt lite hämt med utställare. De två första hämten stannade Fame upp och vallade mot Chatrine. Hon fick ögonkontakt med henne och tyckte väl att hon såg helt okej ut att valla med :)) Som väl är lyssnar hon bra och Danne får henne att placera sig i balans och göra en hyfsad framdrivning. Riktigt bra träning.

Do Encostas Ferry V1555/2002
tyvärr med ett grässtrå över ögat ;)


Chatrines Ferry är en ståtlig herre och har gjort många fina resultat på vallhundstävlingar, bland annat kommit till final på SM. Han hjälpte till under kvällen att hålla ordning på fåren. Fåren ja, var inte så lätta... Inte för nybörjare som Annelie och Tallis. Ett gäng rya med några pälsfår som hellre ville ligga under björkarna och lukta på blommorna... ;)) Men trots detta gick det emellanåt bra för dem, det är ju mycket att tänka på, och innan man tänkt klart har fåren hunnit långt... :))Danne, Annelie och Tallis i fårhagen

Danne vallar med Tallis

Tallis är trots att han vallat så lite, riktigt duktig. Det är mycket att lära sig som nybörjare, både för hund och människa. Vi brukar bjuda på lite lustiga historier från vår debut i vallhundsvärlden. Få se om jag skriver om det i något inlägg framöver kanske. Vår första kurs på tio gånger slutade alltid med grönska på byxorna p.g.a. att vi oftast fick kasta oss efter vår dåvarande tik, Luckie. Kursledaren fick dra omkring Danne i armen för att han skulle gå åt rätt håll :)) alla tio gångerna... Det finns som sagt lite historier :)) Men det är trots allt detta som är lite tjusningen med vallning, man blir aldrig någonsin fullärd.


Annelie och Gårdsbackens Talisker V1495/2009

Till sist...
Vad gör man om man inte har sårspray hemma vid fårklippning??
Läs kommande inlägg...ledtråd


Övning ger färdighet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar