onsdag 29 juni 2011

På kurs med Derek Scrimgeour

Vilken underbar midsommar vi har haft.
Tidigt på fredagsmorgonen startade vi färden söderut, mot Pensionat Udden, för att fira midsommar och gå kurs med Derek Scrimgeour. Pensionat Udden drivs av Allan och Eva Andersson. Vill ni läsa mer om pensionatet klicka på bilden nedan så länkas ni vidare till deras hemsida. Detta är fjärde gången vi bor på Udden. Man blir väl omhändertagen och ordentligt bortskämd med god mat och dryck. Rummen är riktigt fina och sängarna är ljuvliga. Nog kan man ha det sämre på vallhundskurs. :))


Vi åkte som sagt ner redan på fredagen för att fira midsommar tillsammans med gänget på Udden. På resvägen stannade vi till på Elsa Anderssons konditori. Konditoriet startade 1916 och byggnaden andas 1700-tals miljö. Det ligger i Norberg och det passade oss perfekt med en räkmacka och lite annat gott :))


Har ni vägarna förbi Norberg MÅSTE ni stanna till på
Elsa Anderssons Konditori för en kopp kaffe...


På fredagen pågick en kurs med Derek i tävlingsteknik. Vi stannade till på pensionatet och sa hej till Allan och Eva sedan åkte vi och kollade lite på avslutningen av den kursen. Vi tycker den såg intressant ut, kanske kan det vara något till nästa gång ;)) Efter att vi installerat oss på rummen samlades vi ute på verandan på baksidan av pensionatet. Här kunde vi få oss en kall öl och ett glas vin, och med trevligt sällskap och bedårande utsikt över sjön mådde vi riktigt bra :))Derek bjöd på sig själv och berättade många intressanta saker...Till midsommarmiddag dukades den traditionella sillen och potatisen fram, dessutom fick vi västkusträkor, färska kräftor och mycket annat gott. Vi hade en riktigt trevlig midsommarafton tillsammas på Udden. Tack Allan och Eva för den goda maten och tack Leif och Lisbeth för räkor och kräftor...  Vi fick hålla igen lite på firandet för att kunna vara skärpta på lördagen när kursen körde igång. :))Klockan åtta på morgonen samlades hela gänget till frukost. Vi var åtta stycken som gick kurs. Jätteroligt att träffa nytt trevligt folk.


Alla lyssnar intresserade på vad Derek har att lära ut.
Lördagen startade med lite regn i luften men efter bara drygt en timme drygt blev det uppehåll. Egentligen var det idealiskt väder. Det är ju så mycket jobbigare för hundar och får om det är för varmt. Det är förberett med stolar och ett litet tält finns uppsatt. En termos kaffe finns redo och lite goda kakor om man blir sugen.

Marianne agerar hund som rör sig som Derek säger :))


Derek började kursen med en genomgång om hur han grundtränar sina hundar. På ett tydligt och pedagogiskt sätt förklarar han hur han går till väga. Här på bilden ovan har han placerat ut en stol i mitten som ska symbolisera fåren och Marianne Sjögren får agera hund. Vi är väldigt förtjusta i Dereks sätt att träna hund. Det går lugnt tillväga. Med relativt små medel visar han hunden vad han vill att den ska utföra. Han använder rösten i STOR utsträckning och kan variera sitt ligg i ungefär fem olika tonlägen och där varje ligg har olika betydelser.Danne och Allan lyssnar på Dereks genomgång.
Ett annat av Dereks signum är att han "bränner marken" där hunden inte ska röra sig. Detta är däremot lite komplicerat att förklara med enkla ord så jag rekommenderar er att läsa hans böcker istället :)) Som jag förstått det ska han ha givit ut en bok relativt nyligt. Måste kolla upp det själv :))
Derek har dessutom givit ut ett par filmer som är klart sevärda.
Danne får tips av Derek hur han kan träna...

Efter genomgången fick var och en av deltagarna förklara för Derek vad de ville ha hjälp med. Danne ville bland annat ha lite tips på hur man tränar hunden att gå sakta. Vi behöver få in ettans växel på Fame :))
Vi anser att Derek är en av världens främsta vallhundsinstruktörer och
vi tycker mycket om hans sätt att träna hund.
Kurshunden Lark V1354/2007. Marianne Sjögrens tik är koncentrerad
och redo om hon skulle behöva rycka ut och hämta får på rymmen...


Efter var sitt pass på lördagsförmiddagen åkte vi tillbaka till Udden för lunch och en liten stunds vila för oss och hundarna. Efter lunch körde alla återigen ett pass. Jag tycker alla hundarna var riktigt duktiga. Tomas och Fanny med sina unga hundar, var jätteduktiga, Sture med en nybörjarmatte var kanonläcker, Jette från Danmark vallade på Dereks vis tyst och lugnt och metodiskt, Maria fick jätteberöm av Derek för sitt träningspass o.s.v.
Danne och Fame lyssnar och lär :))


Vi satt uppe länge på kvällen efter maten och pratade hund. Derek bjuder verkligen på sig själv och sitter uppe tillsammans med oss hela kvällen. Han tvekar inte att ge goda råd och berättar öppet och hjärtligt om livet som fårfarmare i England. Hans engelska uttal är enkelt att förstå. Det som var extra roligt för oss är att han blev riktigt förtjust i Fame. Han radade upp många saker med henne som han tyckte mycket om...
Han använde beskrivande ord som nästan känns genanta att skriva ner, vi behåller dem nog för oss själva. Han sa även att han gärna skulle vilja köpa henne. Men inte säljer vi Famen inte!!! Sådana pengar finns inte!!! Men erkännas måste att vi blev omåttligt stolta över att få ett sådant betyg av mr Scrimgeour himself... :))
Nu gäller det bara för oss att kunna förvalta hennes egenskaper på ett bra sätt och fortsätta träna och öka på hennes erfarenheter.


På söndagen hade vi STOR sol.
Aningen för varmt, men hellre det än regn.
Gimmie fick se och lära. :))


Besök av FinaIndy

I vår valpkull efter Öbetets Pearl, "Gimmie" blev det sex valpar. Två av dessa var brun/vita. En är våran Fame, den andra chokladbiten är Indy. Indy och hennes familj kom och hälsade på oss.


Indy känner nog igen gammelhusse. Här med två av sina småhussar :))


Pensionat Udden ligger i Skinnskatteberg och Västerås ligger inte långt därifrån. Familjen som köpte Indy bor där och de kom och hälsade på oss på söndagen, där ut på åkern. Det var så roligt att få träffa dem igen även om det blev lite splittrat eftersom vi var mitt uppe i kursen. Gimmie blev som vanligt, när hon träffar sina valpar, omåttligt glad. Hon svänger som en ostkrok samtidigt som hon hoppar upp i luften. Jag är helt övertygad om att de känner igen varandra och känner för varandra. Så där gör hon aldrig annars.


Oj vad roligt att de fick återses igen. Båda två har nyligen fällt ur pälsen rejält. Fame har möjligtvis börjat pälsa på sig lite mer än Indy :)) Nog är de fina tillsammans!!! Indy har en egen blogg. Nej förresten, inte helt själv, det finns nämligen två BC till i familjen. Nicki och Lava. Titta gärna in hos dem. Bloggen kallas 8tassar.
Tack till Eva och Allan, och Derek

Vi vill tacka Eva, Allan och Derek för dessa fantastiska dagar. Jag kommer ihåg att när vi första gången besökte Pensionat Udden så berömde vi deras initiativsförmåga att hålla dessa vallhundskurser och att göra det på ett lyxigt sätt. Jag minns särskilt chokladbiten som låg på kudden. Detta var man inte van vid i vallhundssammanhang. Jag minns att ni svarade att ni ville skapa något som ni själva skulle velat uppleva.
Ni har lyckats!!!
Derek i samspråk med kursdeltagaren Marie.

Tänkte att detta kunde vara en passande avslutningsbild av kursen.
Rejält trötta hundar i bakskuffen på bilen. Hundarna hör hemma på Finnbogården
Till sist...
På vägen hem stannade vi till hos våra kära valpköpare till Milla. De bor i Umeå men har en liten stuga utanför Uppsala så det passade perfekt att stanna till där på hemvägen. De var vänliga nog att erbjuda oss deras gäststuga. Skriver lite om det i nästa inlägg...


Vi ska ha en skön semester!!!

3 kommentarer:

 1. Underbart!!! Trevlig semester på er!!!

  SvaraRadera
 2. Takk for hyggelig hilsen og et trivelig kurs. Fin side dere har! Vi får ta en tur forbi om vi kommer nordover en gang!

  Thomas & Fanny

  SvaraRadera
 3. Hejsan! väntar med spänning på alla bilderna på Fly och receptet på tårtan :)

  SvaraRadera