torsdag 23 juni 2011

I Hjärtat av Höga Kusten


Det finns en liten by i hjärtat av Höga Kusten... I denna lilla by bor ett par som heter Nils-Erik och Greta. De har en fantastiskt fin Ryafårsbesätting. Jag tror mig veta att det iallafall har varit Sveriges största Ryafårsbesättning. Nils-Erik och Greta är väldigt måna om sina djur och de har lyckats avla fram den allra finaste typ av Rya. Vi hade förmånen, ett år, att få vara med när besättningen mönstrades. Det var intressant och lärorikt. Det är en ära för oss att få besöka dessa fantastiska människor och en dag som dem är underbar...

...Att sedan få fika av Gretas utsökt goda kaka, där man dessvärre bara kan drömma om att få receptet, och äta lunch som Bodil tillagat, är en höjdare :))Nils-Erik och Gretas hus skymtas i bakgrunden genom en portal av humle, och vackert röda pioner. Greta har nämligen en vacker trädgård med många olika sorters rosor, träd, perenner, mm. Lillemor och jag njuter av att bli guidade runt i hennes trädgård. Denna gång fick jag skott av Olvon som blir spännande att driva upp.Någonting annat som Nils-Erik och Greta har, är en kanin. Egentligen tillhör kaninen ett av barnbarnen, Hanna Grönlund, men den får bo hos morfar och mormor. Kaninen heter Champis och är inte som vilken annan kanin som helst. Den här kaninen vallar får!!! Ja, ni läste rätt, Vallar får!!! Vi hade med oss vår filmkamera för att föreviga Champis när han vallar och vi har filmat ca tjugo minuters vallning med honom, Vi kommer att lägga ut en film på youtube så småningom. Det kommer att bli häftigt, se fram emot det! Vi kommer att länka från vår blogg :))
Den vallande kaninen Champis


Här bor Champis. På vintern huserar han tillsammans med fåren,
men ni kan tro att det är han som bestämmer!


Man försöker förstå vad som pågår i hans hjärna
och varför han är så intresserad av fåren?

Fåren har en väldig respekt för honom,
för de vet att, om de inte flyttar sig så går han emot och
biter dem i nos och framben :))

Genom att springa runt, runt fåren  håller han ihop dem.

Här vallar John med honom. John lägger in kommandon som höger, vänster o.s.v.
och vi tror inte våra ögon/öron :))

Champis springer, springer och springer...

Vi såg honom göra drivningar, fösning, delning... :))

Champis vallar får!!!

Det tar på för en liten kanin att valla får. Återhämtning gäller...

Efter den fantastiska uppvisningen av Champis var det hundarnas tur att få valla. Fårbesättningen är på drygt hundra djur och hundarna får jobba hårt för att bemästra flocken på ett bra sätt. Som jag tidigare skrev är det underbart att få komma hit. Naturen är så vacker och det är inte på många ställen i våra hemtrakter där det är så kuperat.


Här håller Bodils Kep storflocken medan vi delat av en mindre flock
som Danne tränar fösning med med Fame.
Ni kan skymta dem som små prickar i bakgrunden. Inget teleobjektiv här inte...

Kep är lugn och fin med djuren.

John vallar med sin drygt ettåriga Navalls Jinx. V1199/2010
Jättetrevlig tik som vallar på ett moget sätt.

Bodils, Dombäcks Kep V1736/2007
Är han inte tjusig?


Johns nyförvärv Everics Rowena
Tänd på får!!! Såg jättefin ut!!!

Det är så intressant att se hundarna valla på så här stor fårflock, och det ger dem bra erfarenhet. Många av tackorna har klockor så det kan vara lite svårt för hundarna att höra kommandon. Att vissla med pipan är därför att föredra.Danne och Bodil med Kep och Fame.
Lillemors unga tik ligger i bakgrunden.Grabbarna poserar under ett vackert Gullregnsträd :))


Nils-Erik och Greta tillsammans med Bodil och Danne

 Vi kan inte nog tacka Nils-Erik och Greta för deras gästvänlighet. Det är en av sommarens höjdpunkter att få komma till detta trevliga par. Självklart är Bodil en stor del i det hela också.

<3 TACK <3


Avundsjuka jag på Lillemors fiiiina kamera!!!
Det är humlor som fotograferas, inte humle :))


Till sist... Vi ser fram emot helgen :))

Glad midsommar på er alla!!!

4 kommentarer:

 1. Hej Paula och Danne! Det var jättetrevligt att träffa er på Udden. Lycka till med sommarens träning och tävlingar. Jag ska försöka skicka över lite bilder på Fame när jag får tid.

  SvaraRadera
 2. jättehärliga bilder. Hoppas jag får se kaninen valla live någongång :) Men nu får ni allt ta och lägga upp lite bilder sen i helgen!

  Många kramar från oss!

  SvaraRadera
 3. Hej! Nu hoppas jag att jag lyckas med kommentaren. Härliga bilder i bloggen och kul med kurs i helgen. Hoppas att den gått bra! Jag är intresserad av att vara med på träningskvällar. Skulle vara riktigt kul så hör gärna av er då det blir av! :)

  SvaraRadera
 4. The picture of Champis flying at the feet of the sheep is my favorite on your entire blog! What a cute and special bunny. Thank you for sharing him with the world.

  Stacie Tamaki
  San Jose, California

  SvaraRadera