fredag 10 juni 2011

En kulinarisk resa...

Att äta och dricka gott när man är på semester är verkligen en av höjdpunkterna. Det man nästan pratar mest om när man kommit hem och tillbaka i vardagen är de kulinariska höjdpunkterna man fick uppleva på resan. Jag tänkte med ord och bild berätta lite om våra mat/dryckupplevelser i bl.a. Luxembourg från vår senaste tripp.

Danne är förtjust i whisky, och med förkärlek till single malt whisky. Kenneth tipsade om en "spritbutik" i utkanten av stan, Maxi vins. En relativt liten butik med ett enormt utbud av whisky. Drygt femhundra olika whiskysorter fanns uppradade på hyllorna. Ägaren till butiken var en trevlig man som gärna tog sig tid att disskutera whiskysmaker med kunderna. Ville man provsmaka gick det bra, och det ville man;))Han hade säkerligen närmare tvåhundra öppnade flaskor
 av olika sorter för provsmakning, och fanns inte den variant
du ville prova öppnade han gärna en flaska av den också.


Vi hade varit i butiken i en och en halv timme då Danne och Kenneth bestämde sig att det fick vara nog:)) Då hade de provsmakat sex olika sorter, och så klart av de allra finaste. Mannen som ägde butiken bara fortsatte att hälla upp i glasen, så länge man inte sa stopp. Kan det ha varit ett försäljningsknep, månne?Några nya sorter inhandlades

Många hyllmeter whisky.Fortsätter vi i ämnet dryck så finns det många vinodlare i Luxembourg. En av dagarna åkte vi runt och tittade på vinodlingarna. Vi åkte bl.a. efter Moselfloden som gränsar mellan Luxembourg och Tyskland. Här växer vinplantor i oändliga rader och här ligger också några vinproducenter. Vi besökte Bernard-Massard.Förra gången vi var på besök i Luxembourg gick vi en guidad tur här, så denna gång nöjde vi oss med att kika lite i butiken. Vi köpte med oss några flaskor, bl.a. till vinlotteriet på jobbet:))Jag åt nog det godaste jag någonsin har ätit. Den här dagen då Kenneth och Sonny firade sin ettåriga bröllopsdag. De hade bokat bord på en resturang i utkanten av stan, i Bertrange. Restauranten heter Elch, som jag tror betyder älgen??? Hur det nu kommer sig? Vi hade kanonväder och satt ute på terassen under förrätten. Hummerfylld "hemgjord" ravioli!!! som låg i hummersås. Det serverades ett gott bröd till detta och Kenneth beställde in restaurantens finaste vita vin. Mmmmmmm!!!

Makalöst gott! Kan man anställa kocken, månne?

När solen gått ned, fick vi ett trevligt bord inne i resturangen. Här kommer varmrätten! Oxfilé toppad med gåslever. Till detta beställde vi in POTATISMOS! Jo, ni läste rätt. Potatismos! MEN, såklart inte vilken mos som helst, denna var smaksatt med tryffel! Med på tallriken fanns också perfekta grönsaker och en sensationellt god viltsås. Det här var så gott så man njöt av varje tugga och ville aldrig att maten skulle ta slut. Självklart drack vi det finaste röda till detta:)) Vi kommer att prata lääänge om den här smaksensationen.
Jo, vi åt efterrätt också... slurp!:))En annan av kvällarna åt vi på Stones Steakhouse. På Stones beställer man in den köttbit på kon som man helst vill ha. Köttbiten får man in rå, tillsammans med en het sten. Förrätten var jätteräkor och hummer som man även dessa stekte själva. Fattar ni att vi pratar hummer VARJE dag! Hummer som vi annars äter en gång per år, på nyår:)) Stones bjuder på en jättetrevlig matstund där man får vara aktiv hela tiden när man tillagar sin mat. Till detta, potatisgratäng/pommes, goda dippsåser, peppersås och fräch sallad. Inte fel alls:))


Lundberghini tycker portionerna är LITE för stora!!!!


Danne och jag strosade på stan ett par av dagarna medan Kenneth och Sonny jobbade. Vi åt lunch på stora torget, Place d´Armes. Torget är absolut fyllt av resturanger. Hela torget är ett hav av bord och stolar och under lunchtid fylls så gott som varje stol. En av dagarna åt vi på Chi-Chiz, en mexikansk resturang. Danne beställde in en utsökt chili con carne och jag en sallad. Efter maten satt vi kvar länge i solen och njöt av var sin strawberry marguarita.


Salladen låg i en tallrik gjord av tunt bröd. Ljuvligt god!


Dannes chili, självklart med en Corona till...

Så kall så det nästan gjorde ont att dricka den:))


Det kurrar i magen på mig när jag skriver om våra fantastiska matupplevelser. Jag ska inte fresta er mycket längre nu. MEN vi har en superrestaurant kvar att berätta om. Chez Bacano!!! Den här resturanten ligger också lite utanför stan. Här äter vi flamberade jätteräkor i en vitlökssky/sås.Kenneth, Sonny och jag utanför Chez Bacano.


Åker ni någonsinn till  Luxembourg så MÅSTE ni äta här! Nu pratar vi  megastora räkor, serverandes flamberade till bordet. Till detta äter man, hör och häpna pommes! Nej, jag kan inte berätta hur gott det är, det måste upplevas!Det blev inget kvar!


Smaklökarna njöt i fulla drag resan igenom. Vi vill åter igen tacka Kenneth och Sonny som tog oss med och bjöd så stort på allt detta goda. TACK! I övrig på resan försökte vi prova diverse lokala rätter. Vi år schnitzel, Bratwurst och våfflor i Tyskland och i Danmark åt vi pölse. Dessutom får vi inte glömma Joel och Peries fantastiskt goda tillagade middagar som de bjöd på. Imponernade!


Man betäller in extra det man vill ha på våfflan.
Vi tog glass, bär och ägglikör på våra.
Till sist, inte ett ord om vallning i dagens blogg, men nästa gång berättar vi om ett besök vi gjorde.
Lägger in en bild på ett ovanligt ekipage. Vem kan det vara, månne?
Ledtråd... många fina meriter i vallning...


Alla idéer är bra...


Unna er någonting gott idag!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar