söndag 19 juni 2011

Promenad i Skuleskogen

En dag den här veckan hade vi friluftsdag på jobbet!!! Ja, ungefär som man hade i skolan. Fantastiskt lyxigt tycker jag. Morgonen började lite gråmulen men väderleken hade lovat uppehåll från mitt på dagen och mycket riktigt, när vi samlades på parkeringen vid entré nord till Skuleskogens Nationalpark, slutade det regna. Hela personalstyrkan gjorde sig redo för att inta nationalparken och dess underbara vandringsled.Vi gick alltså en del av Höga Kusten leden. Vi utgick från entré nord och började med att gå ungefär fyra kilometer till Näske fäbodar där vi åt en god lunch tillsammans. Vi hade förmånen att få ta med hundarna, de var såklart överlyckliga av få följa med.

Vi måste rekommendera er att gå Höga Kustenleden. Leden är så fantastiskt vacker. Stora delar av stigen är mycket jämn och fin, men man får också vara beredd på mycket rötter och mycket stenar.

Vissa partier är heltäckta av klappsten.
Vissa klappstensfält är ganska breda
 men relativt lätt att gå på ändå tycker jag.

Höga Kustenleden är ca 13 mil lång om man skulle vilja gå hela :)) Det finns tre entréer till Skuleskogens Nationalpark. Entré syd, nord och väst. Det är ungefär lika långt till Slåttdalsskrevan om du går ifrån entré syd eller ifrån entré nord. Det är ungefär 4,5 kilometer. Efter vår trevliga lunch tillsammans fick de som ville gå upp till skrevan. Det ville vi såklart!
Här har vi kommit fram till skrevans mynning. Det är ganska mycket uppför på vägen till skrevan, men det är en bedårande utsikt man får på köpet. Leden är väl utmärkt med målade stenar och träd, dessutom har så många gått leden att man tydligt ser var man ska gå. Det är ingen överdrivet dramatisk vandring, den kan varmt rekommenderas även för de som inte är alltför äventyrslystna :))
En stor spricka längs en av klippblocken.Skrevan är ca 100 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred.
Det ligger mycket sten på marken så man får hela tiden titta
var man sätter fötterna men det är inte svårgått ändå.
stenarna är relativt stora.Här har vi gåttt igenom hela skrevan.
Den sista biten är ganska brant
men det finns en trappa att använda.Utsikten är magnefik.Man passerar några tjärnar när man går leden.
Perfekt för hundarna som får passa på att dricka
eller svalka sig med ett dopp.


Som jag tidigare nämnde, vi kan varmt rekommendera er att gå leden, eller delar av den. Det är en mycket vacker natur man går i. Orörd skogsmiljö med bl.a. kullfallna träd, ormbunkar, porlande bäckar och små vattenfall. Men se till att ha bra skor på fossingarna. Eftersom vissa partier består av mycket rötter och klappstenfält så är det viktigt att ha bra skor så man inte vrickar fötterna. En vattenflaska är också att rekommendera att ha med sig. Vi fyllde upp flaskan vid bäckarna och drack av det vattnet som var riktigt kallt och gott!

Här kan ni se leden när den är som mest ojämn!Innan vi var tillbaka på parkeringen igen hade vi gått ungefär en och en halv mil. Både vi och hundarna var nöjda, men vi längtar redan tillbaka.
Det kommer garanterat att bli fler promenader efter leden i sommar :))
Till sist för dagen...
Mina gula lökar växer och frodas, men en lök har fattat helt fel, den växer upp och ner... Helknasigt!
Vi får följa den i fortsättningen och se vad som händer :))Kolla vilken knaslök!!!
Kom ihåg att värma upp din hund,
innan fysisk ansträngning...

2 kommentarer:

 1. Vilken häftig lök ska bli kul å följa den å se hur den blir hehe :) Vill gärna ha receptet på den goda tårtan ja fick hos er skicka iväg den i ett mail med alla bilderna som knäpptes på Fly här framöver :) MVH/Lina
  Ska ni till Drömme den 28de?

  SvaraRadera
 2. Gårdsbacken22 juni 2011 06:18

  Hej Lina!

  Precis vad jag tänkte... :))
  du får receptet med bilderna.

  Ses
  //Paula

  SvaraRadera