onsdag 8 juni 2011

En tanke slog mig......vi måste ta valpar på Fame!
Ja, nu är hon ju inte ens godkänd vallhund ännu så det måste vi ju klara av först. Men vi måste absolut ha en valp efter henne! För tänk om någonting skulle hända henne.
Vi har funderat hit och dit om vi skulle ta någon fler kull efter Gimmie. Det är mycket jobb och kanske svårast av allt, att hitta seriösa valpköpare. Men mer och mer väger det över till att vi kommer att ta en kull efter Fame istället, och då delvis för att vi själva absolut vill ha en valp efter henne.


För att få registrera Border Collie valpar så måste båda föräldrarna vara godkända vallhundar.
De måste vara höftledsröntgade och det rekommenderas starkt att de ska ha fria höftleder, A- el. B-höfter. Man bör dessutom ögonspegla föräldradjuren innan parning då det förekommer ögonsjukdommar, dock i liten utsträckning. Tyvärr ser man relativt ofta att folk annonserar ut vad de kallar sällskapsborder. Många av dessa har inte godkända vallhundar som föräldrar och valparna får alltså inte registreras i SKK, och räknas då som blandraser. Vissa förstår inte detta innan köpet, utan tror att de köper en BorderCollie.
Har t.o.m. sett att folk skriver renrasiga BC trots att föräldrarna ej är godkända vallhundar.
SÅ, var på er vakt! Självklart har dessa BC också vallningsinstinkt i sig. OCH det är ju denna instinkt som gör BorderCollien till den unika hundras den är. De som skaffar sig en Border Collie och inte vårdar denna instinkt tycker vi tar russinet ur kakan.


Skaffa gärna en BorderCollie MEN låt dem utöva det som de är födda till, att valla djur!!! Ni kommer att upptäcka att det är väldigt fascinerande. Få saker aktiverar hunden så mycket, både fysiskt och psykiskt. I vallningsträning belönas inte momenten med hundgodis, där är det själva vallningen som är belöningen:))Självklart förekommer MÅNGA olika funderingar på hurvida man skall låta vallhundar valla om man inte tänker använda dem praktiskt eller för tävling. Vår filosofi är att det inte är någon fara att låta dem få valla. Vi anser tvärtom, att om man låter dem tändas på djur och visa dem att det är dessa det är tänkt att de ska valla, så undviker man intresset för cyklar, barn, bilar mm. mm... Vi anser att instinkten finns där ändå och får den inte användas på djur så väcks intresset för annat istället. I vår vallhundsklubb florerar många BC och det är ytterst sällan man hör om hundar som vallar annat. Det är sällan något problem för någon som aktivt vallar med sin hund.Goa, rara Fame. Vi öser ofta superlativ över henne:))


Sunnangårdens Luckie
Vi sålde inte våra valpar endast till djurägare. Vi var det inte heller när vi köpte vår första BC, Sunnangårdens Luckie. När vi köpte henne bodde vi i lägenhet. Vi lovade vår uppfödare att hon skulle få valla, aldrig anade vi väl då hur intresserade vi skulle bli av detta. Vi åkte till vår uppfödare för att tända henne på får och vi blev precis lika tända på vallning som hon blev:)) Vem vet hur vårt liv sett ut om vi inte skaffat Luckie den där dagen för drygt sjutton år sedan. Då kanske vi inte suttit här på vår kära gård, med hundar och andra djur omkring oss.


Alla våra valpköpare låter sina hundar valla. Det har varit jätteintressant att följa dem, och vi tycker att alla ser kanonfina ut. För oss är det lätt att jämföra dem med Gimmie, valparnas ömma moder. Har tänkt att skriva mer om detta en annan dag:))


Det är lätt att sväva iväg i ämnet vallning...
...men tillbaka till Fame.
Är det så att hon klarar av vallhundsprovet i sommar/höst så kommer vi med all sannorlikhet att ta en kull valpar på henne. Fyra av sex valpar i hennes kull är både valpögonspeglade och höftledsröntgade utan anmärkning.
Tänk er en valplåda full av chokladbitar:))
Så till sist, en tokhungrig skatunge har hoppat ur boet idag, och skuttar omkring i vår fårhage:))


maaaaask!!!


Om du möter en människa utan leende,
ge henne ditt:))<3


1 kommentar: