onsdag 28 december 2011

Julafton, jullekar, julmat, jultomtar, julklappar...


Jag har skrivit så mycket om förberedelserna inför jul att jag tycker det är på sin plats att jag skriver och berättar lite om självaste julafton också.

Danne och jag hade ställt klockan på tidigt på julaftonsmorgonen. Det gjorde lite ont att kliva upp då jag sov som en stock efter ett välgörande julbad och renbäddad säng. Mmmmysigt!!! Vi har som tradition att äta en rejäl julaftonsfrukost framför TV'n. Vi har ett program inspelat som vi tittat på säkert tjugo år på raken. Det är sista delen i en australiensisk TVserie där alla bekymmer ordnar upp sig i detta sista program. Av någon konstig anledning så blir vi mer och mer rörda till tårar för varje år. Det är lite svårt att käka frukost när man sitter med en klump i halsen... hela tiden :))Glöggbordet
 Kära familjen började droppa in någon gång mitt på dagen. Vi har ställt i ordning ett glöggbord med diverse godsaker som alla får plocka och äta som de vill utav. Barnen är uppklädda till öronen och söta som socker. De hinner knappt innanför dörren förrän de börjar fundera på när tomten kan tänkas komma till Gårdsbacken. Alla hjälps åt att bära in julklapparna och placerar dem under och runt granen, här kan vi tydligt se att det minsann finns flera som varit snälla under året. Julklappshögen är hög :))
Barnen är speciellt nyfikna på julklappsetiketterna på de stora paketen och vi hör små tjut av vällust när någon läser sitt eget namn på något av de största paketen. De mjuka paketen är det inga barn som rör :))

Vi har dessutom ordnat med lite aktiviteter. Först har vi en liten tävling som går ut på att försöka hitta alla polkagrisstavar som vi placerat ut på nedervåningen sedan tidigare. En tävling som är att rekommendera då alla kan vara med och tävla, ung som gammal. Varje deltagare får en bit papper och ritar ett streck för varje godiskon de hittar. Alla sprang runt och letade. De yngsta barnen var kanske lite väl högljudda när de av glädje hittade en godis och då fanns det någon av de äldre som hade stora öron och var snabbt framme och kollade.Polkagristävling

När det är en kvart kvar till Kalle avslutar vi leken, alla får lägga sitt resultat i kartongen och sen hjälps alla åt att plocka fram de gömda godisstavarna. Vi hade gömt 21 stycken och när alla tyckte att de hittat alla så hade de plockat fram 19 stycken. Två stycken fattades alltså. Då hjälptes alla åt att leta efter dem, vilka visade sig vara svårfunna så vi fick hjälpa till med att säga när det brändes och för vem... :)) Vi hade köpt lite fina vinster...

Medan barnen, och en del vuxna :)) tittar på Kalle börjar vi andra att ordna med julmaten. Nu sätts skinkan, syltan, sillen, fatosten, omeletten, västerbottenostpajen, pastejen, prinskorvarna och allt annat som hör ett Lundberg/Westmans julbord till...


Del av julmaten...

Vi sitter länge och frossar. Barnen har ett eget litet barnbord. Alla tar för sig av sina favoriter och det går en del dricka till kalaset. Vi brukar blanda julmust och sockerdricka 50/50. Det är en tradition från Dannes föräldrahem som vi hakat på. Vi vuxna tar en liten snaps till maten av Dannes hemkryddade julsprit, observera, ej hembrända, julsprit ;)) Vi sjunger några julsånger vid matbordet. Vi håller hårt i att inte dricka mer än en, högst två snapsar till maten. Den ska finnas där, julsnapsen, men vi vill absolut inte ha några berusade vuxna på julafton. Det är inga barn värda att behöva vistas bland. Julen är barnens högtid...


Gammeltomten med Nisse kommer till Gårdsbacken i år...


Och så äntligen!!!
Tomten kommer!!!
Och inte bara en utan två stycken... Gammeltomten har i år med sig en Nisse som hjälper honom med julklappsutdelningen. Han har börjat se så dåligt nu för tiden, gammeltomten. Nu får Nisse också hjälp, av barnen som gladeligen ger tomtarna en hjälpande hand.Här börjar ett kaos. Vi vuxna har betämt att vänta med våra julklappar och kolla in barnen när de öppnar sina för att, bland annat, ha lite koll på från vem, deras julklapparna är. Här går det undan. Julklapps papper, snören och kartonger flyger åt höger och vänster. Med jämna mellanrum hörs glädjetjut när de fått någonting de önskat sig... Ett av barnen ger en liten besvärad anmärkning då ännu ett av hans julklappar är mjukt :))

När barnen öppnat sina paket och vi städat bort julmaten hjälpligt så betämmer vi oss för att leka julklappsleken som blivit tradition hos oss när vi firar jul. Alla har i förväg köpt:
Vuxna, två julklappar var, ett för tjugo kronor och ett för femtio kronor.
Barn, två julklappar var, två för tjugo kronor styck.
Dessa julklappar placerar vi nu i en hög i mitten på bordet. Vi är tolv stycken med i leken och alla sitter samlade runt bordet. Vi har en tärning. Slår man en sexa får man ta ett paket, vilket man vill. Så håller man på tills alla paketen är valda. Slumpen gör att nästan alla har minst ett paket. Nu ställer man en äggklocka på tid. Jag valde att ställa den på tjugofem minuter, den tiden visste ingen annan om. Så fortsätter vi att slå tärningen. Slår man en sexa får man ta ett paket av någon och slår man nu en etta måste man ge ett paket från sig själv till valfri person. Här duggar komplimangerna tätt,för att eventuellt kunna påverka givaren :))
Under första ronden fick vi oss ett rejält skratt då familjens minstpojke slog en sexa fyra gånger på raken när det var hans tur. Helt otroligt!!!Turgubben nummer ett!!!
 Detta är också en fantastiskt rolig julaftonslek eftersom alla, i alla åldrar, kan vara med och leka. Det blir lite tjuv- och rackarspel då flera kan vara intresserade av samma paket som kanske har speciellt fint papper... För vår del hade vi en vanlig vit kartong med bland julklapparna. Den var inte inslagen. Alla trodde det var en "luring". Kanske var det den bästa julklappen i den kartongen. I slutändan när julklapparna öppnades visade sig att det inte var någon luring. Kartongen var tom!!! Troligtvis hade den hamnat där när barnen öppnade sina paket.

När vi vuxna öppnade våra paket var det helt okej för barnen. De var med och hjälpte till och tyckte det var roligt att se vad vi fick också. Mina bästa julklappar var foton av barnen, och ett smyckesträd som storpojken gjort själv. Faktum var att jag önskat mig ett smyckesträd och fick det allra vackraste!!!

Julafton är en lång dag som går alltför fort eftersom vi har så trevligt.
Var rädda om varandra och andra!!!Kontakta Gårdsbacken
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar