måndag 25 juni 2012

Har hundar tandvärk?

Hoppas ni har haft en glad midsommar... Det har vi :))  Vädret har varit superfint, linne- och shortsväder, nu börjar det likna något :))

Gårdsbackens blogg har varit lite tråkig den senaste tiden vilket ni säkert märkt. Jag har endast pytsat in lite bilder, mest på hundarna, de senaste inläggen... Detta beror på flera saker, för det första har vi inte varit hemma under några dagar och för det andra, så har vädret varit kalas, så då är det utomhus som gäller här på gården. På sin höjd käkar vi frukost inne, sedan är vi utomhus från tidiga morgonen till sena kvällen :)) Man vill verkligen ta till vara på dessa underbara dagar med sol.Gimmiegumman

Dagens inlägg ska handla om tänder, eller rättare sagt hundars tänder. Jag skrev i tidigare inlägg att vi varit hos veterinären och kollat Gimmies tänder. De rekommenderade att dra en hörntand i överkäken och en liten framtand i nederkäken som såg ful ut. Dessutom att ta tandsten med ultraljud eftersom Gimmie ändå måste sövas för att dra ut de båda tänderna. Gimmie är åtta år nu. Vi tycker inte att vi har märkt någonting på henne av att hon skulle ha ont av sina fula tänder. Hörntanden har hon slagit av i arbete för en tid sedan. Däremot vet jag själv hur fasansfullt det är med tandvärk. Det är faktiskt ibland helt outhärdligt och man ringer snarast tandläkaren om en tid för att åtgärda tandvärken... Hundar kan inte boka tid hos tandläkaren... men tänk om de har samma förskräckliga värk som vi människor när något är fel med deras tänder? Jag frågade runt lite hos folk jag känner med hund.
-Har ni varit med om tandvärk hos hund?
-Nää, svarade alla!

Hundars tänder ser rätt ofta lite tråkiga ut, de har tandsten, de luktar illa ur munnen och så vidare... men tandvärk? Nej, som sagt, de var inte många som hade erfarenhet av detta. En annan sak jag funderade på var hur Gimmie skulle klara sig utan sin ena hörntand. Jag ringde upp min trevliga kusin som relativt nyligt blivit utexaminerad veterinär och kollade med henne vad hon trodde.
-De klarar sig bra med bara en hörntand, var hennes konkreta svar, och hon är ju ingen apportör. Jag köpte hennes svar och vi bestämde oss för att låta Gimmie dra sina tänder. En annan sak som vägde in var att även om vi inte tyckte att Gimmie hade några problem av sina fula tänder i dagsläget så är det inget som säger att hon inte kan få problem vid senare tillfälle. Blir tänderna inflammerade så kanske det måste till en operation då istället och de blir inte yngre våra älskade vänner...

Klockan åtta en tisdag morgon för ett par veckor sedan lämnade vi henne hos veterinären. De ville behålla henne hela dagen, eftersom hon måste sövas. Att dra ut hörntanden är lite mer komplicerat, de snittar upp tandköttet och borrar ut tanden ur käkbenet. Det blir ett rejält "hål" som sedan sys ihop.

Vi hämtade Gimmie strax innan klockan tre på eftermiddagen. Hon mötte oss med vingliga ben och skev blick men viftade trots detta frenetiskt på svansen som är så typiskt för henne. :)) Veterinären berättade att allt hade gått bra. Hon höll fram de båda tänderna som de dragit ut, vi fick behålla dessa om vi ville. Hon berättade att vi skulle ge Gimmie smärtsillande i tio dagar och hålla koll på "hålen" där tänderna tidigare suttit. Vi fick tid för ett återbesök efter några dagar. Jag köpte koksaltlösning och en plast spruta på apoteket som vi använder för att spruta rent "såret". Det har fungerat jättebra. Gimmie förstår att vi vill henne väl och låter oss "gräva" henne i munnen utan protester :))


Här är Gimmie fula, trasiga hörntand.
Se så stor del av tanden som ligger under tandköttet...
Den blanka vita delen är det som var kvar av tanden.

Jag vill passa på att ge Veterinär Monica på Domsjö Veterinärpraktik en ros för vården av Gimmie. Förutom att de drog dessa två tänder har de gjort ett riktigt snyggt jobb med att ta bort tandstenen. Gimmies tänder är nu vita och fina. 1000 Tack!Gimmie sprudlar av glädje!!!

MEN, nu kommer vi till det mest spektakulära!!! Vi har fått en ny hund!!! Ja, inte bokstavligen då, men... Vi sa innan operationen att vi inte kunde märka på Gimmie att hon skulle ha tandvärk, men nu efteråt...hon är mycket gladare och vill hela tiden vara med och hon utstrålar ett lugn som vi inte sett hos henne förut. Flera gånger varje dag kommenterar vi hennes glädje. Hon har visserligen alltid varit en snäll, glad och social hund men nu visar glädjen inga gränser. Hon söker upp oss, hela tiden, och viftar på svansen, hon är glad på ett helt annat sätt än förut. Någonting har definitinvt blivit annorlunda, kanske var det så ändå, att hon hade ont i sina tänder?

Jag kan bara säga att jag numera verkligen tror att hundar kan ha tandvärk!!! Jag är så glad att vi valde att dra bort dessa fula tänder!!!


Tandköttet har nu läkt så pass bra att det är okej med pinnar.
I övrigt är enda gångerna vi kastar pinnar till våra hundar, i vattnet...Småle och smila en smula :))
Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199


 
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))
6 kommentarer:

 1. Skönt att allt gick bra med tänderna! Jag tror defenitivt att hundar kan ha tandvärk. Samma sak hände våran Nicki. Efter de fula tänderna försvann, mera glad och mycket bättre aptit. Kram till er alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att höra...
   Å andra sidan, varför skulle inte hundar kunna ha tandvärk, som oss människor? Vi kanske ska vara lite mer uppmärksamma på deras "fula" tänder. Kruxet är väl att man oftast inte får ut på försäkringen när det handlar om hundarnas tänder, så det gör kanske att många drar sig för att gå till veterinären med just tandproblem.

   Ett tips, avsätt en liten slant i månaden på märkt konto, för oförutsedda kostnader för era hundar, ungefär som många öppnar ett körkortkonto för barnen när de är små :))

   Roligt att höra från dig, Gabriella
   Kramar till er med!

   /Paula

   Radera
 2. Hi, Paula!

  We had Matty's right canine removed because it got broken, probably just rough housing with the other border collies at the shelter! Our very kind vet Dr. Jones and my favorite vet tech Kyla assured us he'd be fine without it. I was afraid to put him through the trauma of the bigger root canal procedure in the big veterinary specialty hospital center since he was so new and afraid of many things. So he spent the day at our regular vet and had the tooth pulled (and all the other ones cleaned) and he is fine without it!

  We have Matty and Bright Spot's teeth cleaned about every year; Jer saves money each month for them for food, routine vet visits and some for emergency, too. Our vet is only a mile away, too! I also brush Matty's teeth and both he and Kitty eat food that helps clean their teeth. Even Hank gets his teeth checked every year and you won't believe it but it is a lot less expensive to do his than Matty and Kitty's!

  My brother and sister-in-law have an adopted cat with chronic teeth issues and Barbara can tell when Tully needs dental care because he's not himself. It is not so much toothache as his gums that hurt.

  Love to all and we also hope dear big little Champis' leg is better. K.

  SvaraRadera
 3. Hello K!
  It seems like Matty went through the same thing as Gimmie did. I must say it again, and I have said it before, I'm so glad that Matty had the opportunity to move in with You and Jer.
  You and Jer seems to take care of your animals teeth in a examplary way, we have a lot to learn from You.
  Thank you very much for sharing your routines about this matter. It's interesting to read.

  Hope to hear from you soon again :))
  /P

  SvaraRadera
 4. Sådan glädje e betalning nog. Tänk om fler hörsammade sina telningars ev tandbekymmer, de kan ju som sagt inte berätta hur det känns. Lyckliga djur e lyckliga ägare!-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var fint formulerat :))

   /Paula

   Radera