torsdag 28 juni 2012

Tävlingsdebuten i år avklarad, IK1 i Söderala.

Nu ska jag för er berätta om när Danne och Fame gjorde årets debuttävling i fårvallning.

Danne och Fame väntar på sin tur att starta tävlingen.

Tävlingen var i Söderala, strax utanför Söderhamn och arrangerades av X-läns Vallhundsklubb. Fårbesättningen var en flock Ryafår som vi hade hört talas om skulle vara lite lättfotade, svåra att dela och ha relativt starkt drag till fårstallet som inte låg alltför långt ifrån tävlingsplatsen. Inte alltför lätta djur med andra ord. Men, det är detta som är en del av tjusningen med vallhundstävlingar. De olika typerna av får, om det är mer eller mindre starkt drag, om fåren inte är vana att hanteras i mindre flockar och så vidare, och så vidare.


Ryafåren i Söderala.
Men är det någonting man har lärt sig med erfarenheten utav vallning så är det att aldrig skylla på fåren. Alltför ofta hör man folk som skyller på att just dom fick en osedvanligt svår flock att tävla med, och visst kan grupperna vara olika varandra, men det är väl inte alls konstigt. Får är också individer och hundarna ska kunna klara av alla varianter. Så se det som en utmaning istället, att er hund prövas på olika variationer av får.


Domargenomgången

Vi kom till tävlingsplatsen vid nio-tiden på morgonen. Fame blev "undersökt" i den obligatoriska veterinärbesiktningen och fick klartecken att starta. Hon tycker det är så roligt att komma till tävlingen, hon känns laddad till tusen och vi kan se på henne att hon stortrivs med miljön runt omkring. Kanske känner hon av att husse tycker det är superkul med tävlingar :))Danne fiskar efter stalltips av tävlingsledare Mats ;))
Fame på hugget...

Banan var uppsatt på ett fantastiskt plant och fint fält. Domare för dagen var Lisbeth Iller Jonsson.


Lisbeth som domare, Linda Wallin, domarsekreterare

Danne och Fame gick ut som tävlingsekipage fjorton...

-Ja, men hur gick tävlingen nu då? Undrar ni.
Det var det jag skulle berätta :))

Danne går ut till startpinnen och ställer upp Fame för ett högerhämt. Han känner samtidigt som han ställer upp henne att det kanske är lite tidigt för detta då utställaren inte är klara med fåren ännu. Han börjar fundera... skulle han ställa om henne, eller... nä, hon får stå kvar och vänta, och vänta... det tar en stund innan domaren ger klartecken att starta...

...men så kommer klartecknet och han skickar Fame som startar nästan rakt på...? men slår sedan ut i en fin båge åt höger. Det blev en konstig start som genast straffade sig med några tappade poäng :(( Nåväl, resten av utgången var fin... men upptaget trångt och resulterar i att framdrivningen blir alltför snabbb till en början. Utan speciell bra djurhantering går framdrivningen till de första framdrivningsgrindarna på tok för fort, men kommer jag ihåg rätt så gick de iallafall genom dessa...


Emma med Kelliegårdens Finn,
slutade på en fin fjärde placering för dagen...

Tyvärr så har jag inga bilder på tävlingen med Danne och Fame för att jag filmade istället... Danne tycker det är kul att titta på det i efterhand, för att se vad han gjorde för fel, och självklart även vad som var bra... Men... nu är saken den att jag åkt på lite ovett för min filmning, för att det jag filmade var inte Fame och Danne utan... gräs... himmel... skog... fötter... ja ganska mycket olika faktiskt... utom vallning!!! Så vi har varken tävlingsrundan på bild eller film :))


Gunnels snygga väst :))

Tillbaka till tävlingen... Fame kommer med fåren till Danne, de har lite för högt tempo på grund av Fames alltför trånga upptag och lite snabba framdrivning. Danne styr Fame så att hon rundar stolpen snyggt med fåren. Här hade många problem då dragningen var stark åt höger. Fösningen mot första fösningsgrinden är okej och crossen riktigt fin... fåren är nu mycket lugnare och kommer i fin rad mot Danne som drar sig mot tratten. Tävlingsledningen har bestämt tratt istället för delning. Jag ser hur snyggt fåren närmar sig tratten och tänker att de kommer att promenera igenom som på ett snöre. Vad fel jag tänkte :)) Danne tar upp Fame lite för mycket åt vänster och en av tackorna i flocken gör en tvärvändning och drar med sig de andra. Alla viker av och de  hamnar i ett svårt läge på sidan om tratten istället... stora välförtjänta poängavdrag :)) Sedan ordnar de upp situationen ursnyggt och får alla genom tratten och fortsätter drivningen mot det sista momentet, fållan.


Fame direkt efter tävlingsrundan...

Fame med sin fina djurkänsla har lugnat ner fåren och alla ställer sig i öppningen av fållan och ska bara ta det där sista klivet in när Danne tar fram Fame... för långt!!! Och vips, sprätter hela gänget ut på sidan istället. De för börja om och vid andra tillfället går de in, lugn och fint... men fler försök kostar poäng :((

Danne och Fame får 67 poäng vilket inte är högt, men poängen var över lag väldigt låga så de hamnar ändå på över medel i snittpoäng. De slutar på en elfte placering och vi är nöjda. Självklart grämer sig Danne över sina misstag men försöker se det som att han hela tiden lär sig av misstagen. Fåren var otroligt känsliga på hundens rörelser och det var det som var svårt. Flyttade man bara hunden några centimeter för långt, eller kort så gav det stora förflyttningar på fåren.

Nu var Danne otroligt revanchsugen... men... vi var bara med på lördagen, vi åkte nämligen vidare tíll Skinnskatteberg för att kursa med Derek Scrimgeour i två dagar... Makalöst trevligt och lärorikt!!!
Jag kommer att berätta mer om det och därifrån har jag även lite mer bilder :))

Till sist:
Självklart måste jag, som sig bör, tacka X-läns Vallhundsklubb för en väl arrangerad tävling. Tack även till djurägarna som låter oss tävla på sina djur. Detta kan inte nog uppmärksammas. Tack också till domare Lisbeth. 1000 tack!Bättre med dåligt minne än med dåliga minnen...
Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199


 
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))
2 kommentarer:

 1. Hi, Paula!

  I understood most of this through Google Translate, but I would really love to see Danne and Fame in action. Still thinking about my 2014 travel.... :)

  What good insight into the sheep you have and the challenge of dealing with their different personalities that may make the trial more difficult. But the challenge is the same for each dog and master/mistress so all is fair. Always a learning experience, I am sure!

  I think it is the same for our Miran Farm cows that are used for roping lessons. The cows that Fareed raises are all individuals! All well cared for, and living in wonderful fields with the horses. But I think some are quicker, some slower, some are more rowdy. There is even one - a cute brown one - who when he is a bit lazy will "play dead"! Then he'll leap up when he's found out and go back to work. So, it depends on the skill of the header and heeler and their horses to deal effectively and safely with each "moo moo".

  100 degrees F today (38 degrees C)! I had a barrel racing lesson at 0900 this morning indoors and even then we were careful to rest Hank and not overdo it.

  Sorry to write so much! Hugs to all! K.

  SvaraRadera
 2. wow, det låter såå häftigt. Jag måste ta mig tid o komma o kolla vovves vallning live. Kanske e ni hemma till veckan nån dag o tränar? Kram till duktiga Fame o husse. önskar er alla en trevlig vecka i solen.

  SvaraRadera