onsdag 6 juni 2012

morötter, spenat & gubbar...


Ibland funderar jag på att minska ner mitt trädgårdsland.
Det tar ju trots allt ganska mycket tid om man ska sköta det riktigt...



Årets frökuvert.

Men... så funderar jag... vad kan jag minska ner på? Den gula, röda och vita löken måste jag bara ha kvar, morötterna är min favorit på hösten när man kan gå och plocka dem direkt ur landet och äta dem helt färska, kålrötterna och rödbetorna vill mamma ha. Kålrötterna till hennes magiska köttsoppa och hennes inlagda rödbetorna vill vi inte heller var utan. Dillen och persiljen är perfekta att frysa in och då har vi så vi klarar oss hela vintern. Ärtorna är toppengoda att tugga i sig direkt från landet. De olika salladsvarianterna är roliga att servera till middagar och så lätta att odla själv. Spenat otroligt nyttigt! Snittblommorna blir så vackra i landet när de blommar och lika vackra i en vas inne.
-Nej, vet ni vad? Jag sår nog trädgårdslandet som jag brukar i år också...


Vitlöksklyftorna planterades i höstas
och har redan kommit upp rejält.

Att handla fröer är en konst... Nej, det blev fel... att handla fröer i rätt tid är en konst... Jag tänker alltid när jag ser att affärerna sätter upp sina fröställ;
-I år ska jag vara ute i god tid och köpa mina fröer.
Det är alltså så jag tänker, men inte riktigt gör, varje år!!! Fast jag tycker nog att jag är relativt bra ute i tid, men trots det är alltid slut på många sorter. I år blev jag utan isbergssallad, den sockerästort jag ville ha och sommarmorötterna. Men vadå? Jag klarar mig, eftersom det finns tjugo andra salladdsvarianter, vintermorötter och så vidare.

När jag sedan ska betala kalaset kan jag först tycka att det är lite dyrt. Över tjugo kronor för ett litet kuvert med små, pyttesmå salladsfröer, men så tänker jag vad jag får ut av ett sådant litet kuvert och tänker om. Av dessa pytte, pyttefröer så blir det ett helt land med vackra salladshuvuden, då är det inte så dyrt längre...


Projekt jordgubbsland...

Gårdsbackens jordgubbsland hade sett sina bästa dagar, så det var i stort behov att förnyelse. Båda vad gäller jord och plantor. Jag grävde upp de plantor som jag tyckte såg okej ut och satte över dem i hinkar, sedan grävde jag bort, flera skottkärror, ogräsjord och kärrade istället på fårgödsel. Danne fräste landet noggrannt och därefter la vi på en plastfolie som är tillverkad för ändamålet. Sedan skär man hål i folien och planterar jordgubbsplantorna.


Jordgubbsplanta Toscana,
69.- för sex små plantor...

Så nu är jordgubbslandet som nytt. Hoppas plantorna kommer att trivas och ge oss många solmogna jordgubbar :)) Det är verkligen sommar tycker jag. Nyplockade gubbar med glass och grädde... mmmmmm!!!


Fame övervakar mitt arbete i trädgården...

När trädgårdslandet är planterat och klart återstår en sak. Fårnätet runt landet. Då är jag inte främst orolig att få förrymda får i trädgården utan mer Gårdsbackens åtta hundtassar som absolut måste springa runt just där :))




Heja Sverige!!!
Friskt humör... :))

 


Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199


 
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))




2 kommentarer:

  1. What a wonderful garden you will have, Paula! There's nothing better than fresh strawberries except for fresh carrots. My dad's favorite lettuce has always been Black-Seeded Simpson and there are certain varieties of tomatoes he prefers, Big Boy is one, I think.

    I am back from Ireland and the 6-day ride was FANTASTIC! Evidently I am in better shape than I realized. I'll post pictures soon.

    Hope all is well with you! K.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi K!

      I'm glad that you are back :))
      I have missed you ;)
      I can understand that Ireland was wonderful and I'm looking forward to see the pictures...

      All the best!
      /P

      Radera