Gårdagen var så långt ifrån fredagsmys som man kan komma. Vi spenderade hela vår lediga fredag i lagårn, från tidig morgon till sen kväll... men då är det fint där nu också, för att inte tala om hur fina fåren är... :))
Fame hjälper till att dela av tackorna för klippning... |
Vi spenderade dagen till att storstäda åt gäss, röja upp i porten, städa åt höns och framför allt, klippa fåren. De njöt av att bli av med den tjocka ullen som visst fyller sin funktion under smällkalla vintern men som nu, varma vårdagar, är alldeles för varm för dem. Dessutom gör det att det blir fuktigt i fårstallet och det är inte bra!
Vår nya klippstol... :)) |
Kommer ni ihåg i somras när jag berättade hur vi hade tillverkat vår egen "klippstol" genom att ställa en pallkrage över ett par sjpallar? Nu har vi utvecklat den varianten lite och gjort den ännu bättre. Jag kollade på LG-produkter vad en klippstol kostar och priset är 3650.-, lika med alldeles för mycket för vår lilla fårflock.
Tackan står snällt och stilla medans jag klipper henne. |
Danne har kapat ett par sjpallar på bredden och lika så, pallkragen, därefter nubbar vi fast en masonit i botten som fåren står på. En gammal trasmatta läggs sedan på masoniten så att de inte halkar. Därefter spikade vi fast ett par bräder framtill på "klippstolen" där vi kilar fast fårens huvud. Sedan knyter vi fast dem i ett rep som sitter i det halsband de får ha på sig under klippningen... Simsalabim så har vi tillverkat en klippstol nästan gratis... :))
Danne är jätteduktig på att ställa in skäret på fårsaxen... |
Fame hjälper till att dela av tackorna som ska klippas. Hon älskar att jobba tillsammans med husse i trånga utrymmen och gör det mycket snyggt. Hon lyssnar till Dannes minsta kommando, eller handvisning på vad han vill att hon ska göra. Hon är van att jobba i dessa trånga utrymmen då hon ofta sorterar ut får som vi ska ta ut och valla på...
En fårsax med bra skär är super att klippa får med. |
Fårens vinterull är tjock och man ser på dem att de tycker det är skönt att bli av med den. Det finns ett gammalt talesätt som säger; "Klipp gärna ullen men lämna kullen". Med kullen menas ullen mitt uppe på huvudet. Varför man ska lämna den vet jag inte riktigt, är det någon av er som vet?
Med vår klippstol så gjorde det att Danne inte behövde stå och hålla i fåren hela tiden under klippningen, nu kunde han syssla med annat under tiden. Men det är alltid Danne som verkar fårens klövar. Han gör det så bra. Han är modigare än mig att våga klippa och sedan är klövarna ganska hårda så det krävs lite kraft för att klippa dem också...
Klövarna blir långa vintertid när de går på den mjuka fårdongen och inte nöter dem naturligt. |
Klövarna blir lätt långa vintertid när de går på den mjuka fårdongen och inte nöter ner dem naturligt. Jag läste någonstans att gammalt tillbaka så byggde de gärna fårhuset över en stor sten så då kunde de nöta klövarna även på vintern.
Titta så fina de blir... :)) |
De allra flesta tackorna, står som väl är ganska stilla ändå och låter sig klippas, det är bara några av ungtackorna som blir lite skraja av hanteringen och trilskas en del, men de lugnar också ner sig efter en stund...
När klippningen är klar så skuttar tackan själv glatt ur klippstolen och tillbaka till de andra... |
När de kommer tillbaka till de andra tackorna och är nyklippta så måste de nosa av varandra noggrant och kontrollera så att det är någon de känner och inte någon "utifrån"
Den nyklippta tackan måste nosas av noggrant av de andra... |
Jag skulle lätt kunna påstå att, att klippa får är det minst glamorösa man kan göra. Där står man i fulaste overallen, man fryser om fötter och man är stel om fingrarna. Man är smutsig och har små "ullstickor" fulla kläderna. Man är skitig om händer och man snörvlar från kylslagen näsa och man tampas med yrsiga ungtackor... Man vill inget annat än att man snart ska vara klar med sista tackan...
Sedan ullen är klippt ser man hur hullet är på tackan... |
Egentligen är det väl lite "överkurs" men jag brukar ta en rotborste och klia dem uppe på huvudet och borsta bort en massa "höfröer" som samlas uppe på huvudet. De tycker det är mycket skönt. Har de dessutom lite "skabb" uppe på ryggen som de fått av den varma ullen så njuter de av att borstas där också. Det brukar dock försvinna snabbt i samband med klippningen...
De njuter av att borstas på huvudet med rotborste... |
Trots avsaknaden av glamor under själva fårklippningen så får man belöningen efteråt, när man är klar. Då kan man stå länge och bara njuta av att se de välmående djuren som är utan sin tjocka, varma, skitiga ull. Nu kan de istället lätt komma åt att klia sig och de lider inte av värmen. Vi bär in en bal med det allra finaste höet och ströar under dem. De väljer att mumsa i sig detta med god aptit och de får dom självklart göra...
Nyklippta och fina... |
Så var fårklippningen gjord för den här gången, nästa gång brukar vara i slutet av augusti, när värsta mygg, knott och bremsperiden är över, men det är ju ett tag dit... :)) För i tiden, när de tog reda på all ull och den var viktig för hushållen, så klipptes fåren fyra gånger per år... Jösses, vad drygt!!!
Gårdsbacken
Paula Lundberg & Dan Westman
# +46 706597199
En liten fråga, vad gör ni med ullen? Är ju en sticknörd så det är klart att jag undrar... Kram Elisabet i Björna
SvaraRadera
RaderaMen hallo Elisabeth!
Vad kul att du tittar in... :))
Ullen ja, faktum är att vinterullen kastar vi tyvärr. Den är ju ganska smutsig och full av höstrån. Nu hörde jag av någon att vinterullen skulle vara den bästa att till exempel tova av, men jag kommer inte ihåg varför det skulle vara så.
Sommarullen bytte jag förr bort till en kvinna som just tovade mot ett kaffepaket, vilket så klart var jätteeroligt att den kom till nytta.
Jag har själv gått en tovingskurs och testat det litegrann men det är inget jag kommer att fortsätta med. Lite väl söligt för min del... ;)) Men det blir fina grejer!
Är du intresserd av lite ull är det bara att säga till så kan jag lägga undan en hög till dig vid nästa klipping.
Tack för titten!
Kram!
/P
Se där, flitens lampa lyser på Gårdsbacken. Ni e duktiga ni! Enkla lösningar e oftast de bästa, o ullingarna verkar ju uppskatta spa behandlingen. Duktiga Fame!!! Kram på er.
SvaraRadera
Radera:))
Att klippa fåren är en sån där syssla som man drar på att göra, men som är helt underbart skön att ha gjort!
Och belöningen är som jag skriver i inlägget också när man efteråt ser hur bra de mår och hur mycket de uppskattar sin nya klippning... :))
Kram!
/P
Wow, that was a fabulous post, Paula! You and Danne are so skilled at this. I can see how satisfying it must be to finish what is very hard labor, and know the sheep are much more comfortable and happy. Your new "barber chair" is brilliant.
SvaraRaderaI know a farrier who, besides horses, also trims the hooves of sheep and goats; smaller flocks, like yours I think. He explained while he was trimming Hank one day exactly as you described: when the sheep are not able to roam freely on hard surfaces, their hooves do not wear down naturally.
I wonder, do you shear from front to back, or top to bottom?
Kramar till dig! K.
Hi K!
SvaraRaderaI start to cut the head on the sheep and after that the neck and the front of the ewe. When I'm done with that Dannne helps me to get the sheep in to the "barber chair". Then I continue cuting the upperback and I cut from the front to the back. Then I have taken me to the back of the ewe I cut her back finished and then I take the sides from the top to the bottom and then finially the stomach.
I hope you understand how I mean... :))
Sköt om dig!
/P
Oh, yes, that was a perfect explanation.
SvaraRaderaTack! K.
Tack för den fina beskrivningen, både av tekniken och klippstolen. Jag håller på att lära mig klippa, skaffade får i höstas, och suger åt mig alla tips jag kan hitta!
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaVill bara tacka för att ni delade med er av eran smarta klippstol när man har en liten besättning, nu står det även en sådan här hemma.
Iris