tisdag 27 maj 2014

Betessläpp


Det är verkligen med blandade känslor som vi flyttar ut djuren på grönbetet.


Finaste fårflocken i kvällssolen...

Vi vill att de ska få komma ut i friska luften, till gröna fräscha vårbeten och att gärna en av vårens regnskurar skall duscha av dem det värsta av vintersmutsen i ullen... De brukar bli så fint vita efter ett par regnskurar. De har visserligen ett regn/vind/solskydd i sin hage där de gärna går inunder, vid just regn...


Fåren med en underbart vacker solnedgång i bakgrunden...

Med tudelade känslor så blir det fasansfullt tyst i lagårn. Borta är "skriket" från kraftfodersfixerade tackor och det betydligt gulligare bräkandet ifrån lamm som lite osäkra kommit lite för långt i från sina mammor. Jag gillar att stå kvar ett tag i fårstallet sedan alla är utfodrade och nöjda, det är så fridfullt.


Fåren trivs i sin nya miljö...

Men visst vinner fördelarna med att släppa ut dem på grönbetet, versus låta dem stå kvar i fårstallet, med milslängder. När temperaturen stiger på dagen så blir det alldeles för varmt för dem inne i fårstallet och flugorna börjar gör entré. De måste bara få komma ut i friska luften och få tugga i sig de första gröna grässtråna som vuxit upp...


Det är smidigt att frakta fåren i hästfinkan...

Våra tackor med lamm har gått ute i några dagar nu, hemma på Gårdsbacken. Tackorna bör med fördel få mumsa i sig lite försiktigt av gröngräset och lammen ska vänjas med elnäten. Man måste ha uppsikt över dem den första tiden innan alla har varit in i näten, oftast då med nosen, och börjar lära sig vad som gäller... De får ganska fort respekt för näten.


Fame med kvällssolen skinande genom pälsen...

Vår flock med ett tiotal lamm och tillhörande tackor äter ganska mycket och det var idag dags att flytta dem hem till mina föräldrars by, Långviksmon, några mil från oss, på sommarbete. Vi hade sedan tidigare stängslat klart där de ska gå, så idag räckte det att lasta dem i hästfinkan och köra iväg de få milen hem till min barndoms by.


Vackra, vackra kväll i Långviksmon

Solnedgång över sjön...

Så vackert!!!

Väl framme, så fick de kliva av transporten och börja utforska markerna, vi såg på dem att de kände igen sig sedan tidigare och deras blick lät säga att de var helt klart nöjda över situationen. Nu blir det spännande att se hur länge deras bete räcker till... Jag skulle tro att vi snart får stängsla ut. De käkar en hel del, tackor med lamm... :))


Fina fåren som äntligen har fått komma ut i friska luften efter många månader
inne i fårstallet...
 
 
 
 
 
 
 


2 kommentarer:

  1. :-) Livskvalite för både människor o djur ...tänk om alla får (djur) hade det så. Hälsn Arne

    SvaraRadera