onsdag 14 januari 2015

Slut på färg...


Vaktlarna har från i höstas fått vistas tillsammans med hönsen fram till nu... det har fungerat bra.

Hönsen har inte brytt sig om Virriga Vida, Vilda Vera och Vackre Valter så överdrivet mycket, de har fått springa omkring lite som de velat. Vi har haft en liten trälåda som de har kunnat krypa in i om de känt för det, men jag tycker inte att jag sett dem utnyttja den tillflyktsorten...

Eftersom de har börjat värpa igen så har de fått flytta tillbaka till sitt eget bur, då jag är rädd att hönsen ska tro att äggen, som vaktlarna värper varhelst på marken, går att äta. Det gör de visserligen, men vi äter de hellre själva än bjuder hönsen på dem... :)) Vaktelägg är verkligen en delikatess, mmmmm!!!


Tydligen räckte färgen endast till ett vaktelägg idag...

Vakteläggen är vanligtvis vackert spräckliga, förmodligen som kamouflage,, så att de inte ska synas så väl eftersom de kan värpas var som helst på marken... ibland kan vi dock få ägg som är helt vita, det är som om kamouflagefärgen inte räckt till... :))

gardsbacken@telia.com2 kommentarer:

 1. Dom är ju så himla vackra! Hur smakad dom jämfört med vanliga ägg? (Sen jag blev hönsägare tycker jag att äggen mina höns ger är en delikatess jämfört med köpägg;))

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vaktelägg är verkligen en delikatess, dom är ju små, men naggande goda. Gulan är krämigare än vanliga hönsägg, vitan är väl ganska likvärdig, hönsäggen, kanske lite hårdare i koncistensen. Om vi har många vaktelägg brukar vi steka dem och lägga dem på mackan men lite majonäs och tryffelsalt, det smakar fantastiskt gott. Nackdelen med vaktlar är väl att de inte lever så länge, typ ett par år bara, men de är väldigt produktiva, de värper vissa dagar två ägg per höna. Hönorna börjar värpa när de ca sex veckor... :))

   Jag såg någonstans att 12 vaktelägg kostade 99:-...!!!

   Kramar till er!

   Hemägg är godast <3

   Radera