onsdag 25 mars 2015

Beaver Trap Trail 2015


Jag tycker om att göra små utflykter och när Danne berättade att Nina Plesner Dannevall och Egil Ellis skulle vara med i Beaver Trap Trail och dessutom delta i SM i Sp8 så kändes det skoj att åka och titta. Dessutom var vår goda vän Mia också på plats.
Vi var uppe i ottan för att hinna fram i tid till starten, klockan 06.00 lämnade vi Gårdsbacken för en heldagsutflykt till Norråker i Jämtland och Beaver Trap Trail 2015.


En katastrofdålig bild men den visar på en av ett antal renar efter vägen... :))

Ninas hundsläp...

De flesta har släpvagnar där de fraktar hundarna...

Vid strax efter nio på morgonen så var vi framme, det skulle verkligen bli intressant att få vara med och titta på en helt annan hundsport än vår egen. Vi letade oss till startområdet och hade turen att springa på Mia och Nina ganska omgående. Vi ville inte störa Nina, Egil och Helen alltför mycket då de som bäst höll på att förbereda sig och hundarna inför starten.


Vi ville inte störa Helen och Egil inför starten...

Det var spännande att få stå där, mitt i laddningen inför start. Hundarna var enormt taggade att få komma iväg, nu skulle de bara få sina selar och övrig utrustning på plats. Danne och jag tog häl på Mia som visste en bra plats att stå på för att se starten.


Här har Egil precis startat loppet den sista dagen...

Egil med sina fina Scandinavian Hounds...

Heja Egil...!!!


Egil var först ut, han låg i täten inför tredje och sista dagens tävlingar. Helen hjälpte till med att få allt klart inför start. Tydligen är de tvungna att få hundarna stilla en stund innan starten går, ankaret hjälper till att hålla hela ekipaget i stillhet... Så går starten, jag känner att jag blir lika rörd som när jag tittar på travhästar live, jag blir rörd av i detta fallet, hundarnas vilja att vara till lags och springa allt de bara kan för sin förare. Många av hundarna är galet ivriga inför start, de kan inte fort nog komma iväg och börja springa...

Egil susar fram i spåret bredvid oss, vi hejar på honom och hans hundar. Spåret är inte alltför enkelt, det är hårt och ganska isigt, det krävs en del för att hålla släden i balans i spåret, men Egil kan sin sak och styr sina hundar proffsigt och elegant . Vi håller hårt våra tummar att de ska göra ett bra lopp...


Här har Nina Plesner Dannevall precis startat...

Nina med sina, för dagen sju Siberian Huskeys

Nina är en härlig personlighet med nära till skratt... :))

Några spann efter Egil så står Nina i starten. Hon har Siberian huskies, ett spann på sju hundar. Vi hejar på henne när hon susar förbi framför oss... Heja Nina...!!! Hon kommer inte att ha någon chans i tätstriden, Siberian Huskies är inte lika snabba som de hundar som eliten avlat fram. Dessa hundar kallas Scandinavian Hounds och däribland kan du hitta raser som Pointer, Vorsteh och Alaskan huskey.

Det går nog så fort med Ninas Siberian Spann på sju hundar. När vi tittat på både Egils och Ninas starter så begav vi oss med bil till målområdet nere i byn, Norråker. På vägen mot parkeringen så får jag mig en liten beskrivning av en släde av Mia. Hon visar mig ankaret, som måste finnas med i utrustningen för att ens ha en liten chans att hålla kvar hundarna på plats när ekipaget ska stå stilla. Vi tittar även på bromsar och dylikt. Slädarna är ganska avancerade och jag förmodar att de kostar en slant.


Mia visar mig några detaljer på en draghundssläde...
Bland annat det viktiga ankaret...

Nere i byn Norråker så är det marknad. Solen skiner och hjälper till att göra dagen fantastisk. Det är mycket folk på byn och här säljs lite smått och gott... Kolbullar, rullrån, korv, franska ostar, tunnbröd, tovade vantar, renstek, älgkorv och mycket mer...


Marknaden i Norråker har dragit mycket folk...

Några coola gamla skotrar visas upp, här en Ockelbo Turist från 1964...

Marknaden och målgången av slädhundsracen samsas i byn...

Målgången av Beaver Trap Trail... Royal Canin som stolt sponsor...

Här handlar jag en liten limegubbe av en tovad tant, en limegubbe som ska bli
vår turmaskot till Limes tävlingar...

Vi beger oss nu till målområdet, vi vill se Egils och Ninas målgång. Vi går upp en bit i spåret och vi har inte stått där länge förrän vi kan höra Egil mana på sina hundar och strax efter så kommer ekipaget i full fart förbi oss och in i mål, med en bra tid, jag startar stoppuret för att ha koll på nästa ekipage som jagar Egils tid... men tiden går, ingen hinner ikapp och Egil Ellis vinner SM...!!!


Här är Nina på väg in i målgången... STORT grattis Nina och dina fina hundar
till SM-bronset...!!!

Nina poserar framför sina fina meriter...

Jag tycker det var väldigt intressant att få titta på en helt annan hundsport än vår. I slädhundsporten så har många deltagare många hundar och de har släpvagnar eller stora vanbilar för att få plats med sina hundar.

Det var mycket intressant att höra, bland annat Nina, berätta om deras rutiner i samband med tävling men även om våra hundsporter är väldigt olika varandra så finns det en par saker som förenar oss... Ett, vi jobbar med hundarnas medfödda instinkt... Två, vi utfodrar våra hundar med Royal Canin.


Många och långa var tungorna på hundarna vid målgången... :))

Det var intressant att se hundarna samarbeta i spannen...


Vilken dag vi fick... Vi tackar Nina, Egil och Helen för ett mycket trevligt sällskap och STORT tack för en inblick i er hundsport. Även tack till Mia, Royal Canin, som var vår guide för en stund... :))

Jag hoppas att vi kan bjuda igen någon gång.

Gardsbacken@telia.com

2 kommentarer:

 1. Hej
  Va kul att få läsa om något helt annat med hundar. Jag tittar på lilla Albin och skrattar, tänk så mycket, man kan ha hundar till, det är verkligen en fantastisk skapelse, som man bara måste älska.
  Tack för det intressanta inlägget Paula.
  Kramar från Skåne

  SvaraRadera
 2. Wow, to see the joy on Egil's and Nina's faces and the enthusiasm of the dogs is quite thrilling! I sent a link to your site to our friend Charlton down in South Carolina, who has three fabulous rescued Siberian Huskies who are named Stormy, Jack and Maya.

  I'm starting to think I must wangle an invitation from you to plan a visit around one of these special winter events (including a Modo game). Speaking of which, my cousin Lynne and I are going to D.C. tonight because the Devils are playing the Washington Capitals and Bri has tickets reserved for us. Tommy Albelin (a countryman of yours and two-time Stanley Cup winner with the Devils, currently one of their coaches) always stops to say hello on his way to their bus because I'm wearing my Modo jersey!

  Big hugs to all! K.

  SvaraRadera