söndag 23 oktober 2011

Boll- & pinntokiga

Vi försöker i minsta möjliga mån att kasta bollar och pinnar till våra hundar. Det är så otroligt lätt att få dem, som man kallar det, boll och/eller pinntokiga.

Jag tycker inte om blicken i hundarnas ögon när de fixerar på saker som kastas, rullas eller sparkas iväg och som de sedan jagar efter. För det är en jakt för hundarna det handlar om. Det räcker med ett fåtal upprepade kast så finns fixeringen där. Nästa gång räcker det med att man närmar sig en boll eller pinne så går hunden direkt igång på föremålet. Den ser det som en sysselsättning att jaga ifatt föremålet och blir snabbt stessad för att hinna med jobbet/jakten.Danne, Tim och hundarna


Den enda gången vi tillåter hundarna att springa efter pinnar, eller rättare sagt simma efter pinnar, är i samband med vatten. När vi kastar pinnar ut i vattnet får de sedan simma efter dessa. Vi kastar kanske fyra till fem gånger, sedan lägger vi bort pinnen och avslutar med ett säga... -det räcker! Nu har vi en ras som kanske är speciellt lätta att göra just boll- och/eller pinntokiga efter som de är så arbetsvilliga, men vi har iallafall fått våra hundar att förstå att när vi säger, -det räcker, så blir det inga fler kast.
Tim gör sig redo att kasta pinnen till hundarna...


Ett, två och så... tre....


Gimmie är alltid snabbast iväg..


När vi går promenader med hundarna uppmuntrar vi dem aldrig att leta pinnar, om de däremot själva plockar upp en pinne får de göra det. Oftast så bär de dem en stund, eller kastar de upp pinnen i luften för att locka till lek, men ganska snart lämnar de den kvar bakom sig. Promenaderna ska vara lugna och harmoniska utan stess av att måsta jobba/jaga efter pinnar...Troligtvis årets sista dopp för hundarna, brrrrr, säger jag!!!

Okej, att kasta något, typ en liten boll i samband med att man tränar lydnad och att man har det som belöning, brukar fungera hyfsat. Oftast så kanske man tränar på en plan och då lär sig hundarna att denna typ av belöning förknippas bara i samband med lydnadsträningen. Det finns små bollar som sitter fast i ett långt elastiskt snöre som jag själv tycker är att föredra. Då blir det inte så mycket jakt för hunden.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar