onsdag 5 oktober 2011

Lovordar baggselen!!!

Baggsele på!!!
En fantastisk uppfinning!

Innan vi köpte oss en baggsele så var det inte enkelt att veta när våra tackor skulle lamma,
efter vi skaffat baggselen så vet vi att tackorna lammar med plusminus en dag från det att de blir märkta.

Innan vi köpte baggsele så klev vi upp typ i två-tre veckors tid, ibland under ännu längre tid, och kollade om någon tacka var på väg att lamma. Efter vi skaffat baggselen så räcker det i principip med en eller två nätters vak.

Innan vi köpte baggselen var vi aldrig säker på när baggen gjort "sitt jobb" och det hände flera gånger att han inte hann betäcka alla tackor förrän vi tog honom ifrån tackorna. Efter vi skaffat selen så vet vi exakt när han är "klar".

Jag vet att en del tycker att baggselen sitter fast dåligt men då undrar jag om dom kanske inte satt fast den på rätt sätt? Om baggen är nyklippt kan den också sitta dåligt, men man ska väl helst inte klippa en bagge nära inpå betäckning? Det sägs att de kan få skavsår av selen, men på alla år som vi har använt oss av baggsele har vi aldrig fått några skavsår på någon bagge, och då brukar vi hålla koll på just detta.

I måndags fick årets bagge på Gårdsbacken tillträde till tackorna som ska betäckas. Dagen efter hade han betäckt den första tackan. Därefter har de resterande tackorna blivit betäckt varannan dag. Så det kommer att bli relativ tidig lammning nästa år också... Kanske lite tidigare än vi hoppasts på...
Tack vare baggselen vet vi med säkerhet när var och en av tackorna ska lamma.

LGprodukter säljer baggselar för 165.- och kritor till selen för omkring trettio spänn styck. Väl värda pengar. Bilden är tagen från LGprodukters hemsida, hoppas det är okej?
Texten nedan är kopierad från lammproducenternas hemsida och analyserar lite varför man inte ska klippa baggen nära inpå betäckning:

Baggen är ett kapitel för sigHan ska vara på topp inför betäckningarna, och detta är han inte om han klipps precis innan han ska in till sina lekkamrater. Spermierna tar 2½ månad på sig från det att de börjar produceras tills de är klara för befruktning. Tackorna påverkas lättare till brunst om baggen som kommer in till dem luktar mycket, vilket en bagge med hår på ”bröstet” gör mer än en slätrakad. En baggsele som sätts på en alldeles nyklippt bagge kan dessutom skava ganska rejält i huden. Detta innebär att den optimala klipptiden för baggen är ca 3 månader före betäckning. Baggen är dessutom mer intresserad av nyklippta tackor, då de doftar mer spännande p.g.a. stresshormoner och ”klippningslukt”.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar