onsdag 19 oktober 2011

Vi är inte speciellt skrockfulla, ändå...

... har vi hittat på massor av saker som måste vara på plats och utföras innan tävling :))

Typ:

1. Tjockfåret från Fåret Shaun måste hängas upp i backspegeln på bilen...
2. Taylor Swifts senaste cd måste spelas minst en gång på väg till tävling...
3. En Skagenbaguette måste ätas på Café Rutiga Duken i Härnösand...
4. Hundarna måste rastas på den perfekta rastplatsen vid Alebosjön i samband med att vi dricker kaffe...
5. Boxkepsen måste vara nerpackad för att plockas fram lagom till start...
6. o.s.v...

Och vi har precis börjat tävla med Fame, var ska detta sluta? :))Tjockfåret i Fåret Shaun, vår maskot :))

Det har ju visat sig att det går jättebra när vi ser till att allt detta är på plats, som t.ex. nu, helgen som var. Vi drog söderut efter jobbet på fredagen. Tävlingen var anordnad av Stockholm Uppsala Läns VK och hölls utanför Norrtälje, i Velända. Min bror med familj bor i Furusund så det passade perfekt att umgås med dem samtidigt som vi tävlade i två dagar. Från dem var det inte långt till tävlingsplatsen.


Supergoda Skagenbaguetter på Rutiga Duken i Härnösand

På lördagen hade vi startnummer sexton av 28 startande hundar. Det var ett bra startnummer, då har man möjlighet att kolla in får och hundar i god tid innan man själv skall börja värma upp hunden. Veländas får är en korsning mellan pälsfår och Suffolk och de var rejält flyktiga om hundarna pressade på lite för mycket. Det gällde att våga vara cool och blåsa ner hundarna i upptaget och ta det väldigt lugnt i framdrivningen, annars fick man ett gäng galopperande antiloper med sig resten av tävlingen ;)). Skämt åsido, som alltid är det hunden som gör fåren.


Kaffepaus... ett måste ;))

Fame var för dagen taggad inför tävlingen. Det är så kul att vi ser på henne redan nu, efter att precis har börjat tävla, att hon tycker det är himla kul. Hon har redan förstått rutinerna inför tävling. När vi kom till tävlingsplatsen såg vi ett stort fint fält där banan var uppställd. Vi såg också att hämtet såg fruktansvärt långt ut... gulp!!! Skulle Famen klara detta? Det måste absolut varit längre än 150 meter. Denna gång var det iallafall inga problem för varken hund eller förare att se fåren. I övrigt var det en bra uppsatt bana med delning och ränna som slutmoment.


Fame och Dannes sponsorer...

Helgens tävlingar dömdes av Lisbeth Iller Jonsson.
Okej, så var det då dags för Danne och Fame. Danne ställer upp Fame vid hämtstolpen för ett vänsterhämt. Hon ställer sig i hukande,
-jagärdefinitivtredoatthämtaställning, och när Danne ger henne vänsterkommando, sticker hon i väg i sån fart att grästuvor flyger... efter en relativt kort bit ser Danne att hon dras in mot banan istället för att hålla sin fina vänsterbåge och blir tvungen att kommendera stanna, för att snabbt ge henne ett nytt vänsterkommando... nu slår hon igen ut i en fin båge och kommer perfekt upp bakom fåren. Hon tvärnitar på Dannes stannakommando. Framdrivningen blir rak och i schysst tempo för fåren. De prickar framdrivningsgrindarna. Bågen runt hämtstolpen är bra och fösningen och drivningen går närapå felfritt. Danne gör sitt jobb och ser till att fåren går på rak linje utan stopp. Delningen däremot blir spännande. Fåren visar sig inte gärna vilja dela på sig och med Dannes orutin på just delning blir det inte lätt... Jag är rädd att tiden ska ta slut, Lisbeth har för dagen satt tiden till tio minuter. Precis när jag tänker att nu säger domaren till, så lyckas Danne och Fame dela!!! Kanon!!! Nu får de ju också göra rännan... Men tiden är knapp, Danne har koll på klockan och vet att han måste skynda sig. Han ber Fame hålla fåren och går mot rännan, när han positionerat sig tar han sakta framåt Fame som kommer med fåren på ett lysande sätt. De rinner bokstavligen genom rännan och de får full poäng på den.
Poängen blir totalt 86 poäng och Fame och Danne ligger då tvåa efter Sven Sognevik, 2008 års SMvinnare, men för dagen med en ny stjärna. Han och Mick leder med 89 poäng. Dessutom får Fame första pris då gränsen för detta är 85 poäng!!! När alla hundar gått slutar Danne och Fame på en fjärdeplacering. Det kommer två hundar på slutet som slår dem, men vad gör det? Vi är ju totalt helnöjda!!!
Här kan ni kika på lördagens resultat om ni vill...
Gällande utgången i hämtet och att Fame drogs in i banan så skedde det i en svacka när hon inte såg fåren. Tydligen är detta lätt hänt för orutinerade hundar när de tappar fåren ur sikte i just utgången. Då är det väldigt lätt hänt att de dras in för att kunna se dem igen... Detta slutar de med när de får rutin..

Jag hade så gärna lagt ut lite bilder från tävlingen men minneskortet i kameran har pajat... surt!!!

Återkommer om söndagens tävling...
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar