fredag 27 april 2012

Björksav

Jag har en stark tro på att många av naturens växter är väldigt nyttiga. För tillfället tappar vi Gårdsbackens björkar på sav och fryser in liter efter liter...


Det är en perfekt tid på året just nu för att tappa björken på sav. Vi tar en borr på ca 8 mm och borrar några centimeter in i bjöken. Därefter trycker vi in en plastslang i borrhålet och stoppar slangen i en plastflaska. Vi gör även hål i korken på flaskan så att man kan skruva på den riktigt, då hamnar inte skräp och insekter i flaskan. Vi tömmer flaskorna, som rymmer en liter, två gånger om dagen. Man kan få mycket mer ur en björk men vi tappar den på ca två liter om dagen.

Jag kan läsa på nätet att björksav ansågs som ett viktigt vitamintillskott på vårvinter förr i tiden, dessutom innehåller saven kalium, kalcium och magnesium. Man ansåg den bra mot förkylningar, kolik och njursten. Man använde den som hostmedicin, som laxermedel och savens naturliga beståndsdelar sägs även motverka cancer. Min morfar tappade alltid björkarna på sav.Bara några sekunder efter vi borrat in slangen börjar saven rinna i slangen.Vi fryser in saven i kraftiga plastflaskor.
Vi fyller dem inte helt fulla så att saven kan
expandera i flaskan när den fryser.

Vi tycker saven smakar riktigt gott och försöker dricka minst ett glas om dagen. Konsistensen är precis som vanligt vatten och första klunkarna smakar också som vatten men sedan får man en god eftersmak i munnen som håller i sig länge. Det smakar ganska sött. Jag såg att man sålde björksav på blocket för 50 kronor liter! :)) Jag läste dessutom vad en person skrivit, som varit väldigt pollenallergisk. Denne person drack björksav och blev mycket bättre i sin allergi. Läs mer  här om ni är intresserad av det.


Till sist:
Hello Thailand!!!
Roliga grejer händer gällande Champis. Jag är lite hemlighetsfull för tillfället men jag hoppas jag kan berätta för er snart. Skickar en hälsning till alla Thailändare som för tillfället besöker bloggen och tittar på Champisfilmen. Roligt att ni hittat hit :))
Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199


 
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))


1 kommentar:

  1. Mmmmm, that birch water sounds refreshing, Paula! Although I don't drink pop (soda), I have always liked birch beer, which is not beer but soda flavored from birch bark. There are red and white birch beers, as far as I remember. It is more of a northeastern United States drink.

    You are so good about keeping up with your wonderful blogs! I have 2 fun ones coming soon.

    How I wish I could buy that dairy farm! You are right, cows have such kind soft eyes. And I love how they smell.

    Hugs to all! K.

    SvaraRadera