måndag 30 april 2012

Mjölkgård till salu


Cirka en mil från Sollefteå ligger Järn-Pärs Gård.

En gård med full aktivitet är till salu.

Den vackra gjutjärnskylten vid infarten till gården

Gården ägs och drivs av ett par som lever för sina djur och det är riktigt intressant att få en rundvisning på den stora mjölkgården, där djuren är riktigt välskötta och välmående.Gården ligger vackert belägen...

Paret, som i nuläget äger Järn-Pärs Gård, har köpt en fårgård i Hälsingland och planerar att flytta dit med sina får. De kommer alltså i fortsättningen "bara" att hålla får, så gården med mjölkkor är nu till salu. Ladugården är byggd för att kunna hålla ett hundratal mjölkkor.Jag tycker kor har så snälla ögon...

Danne och jag fick som sagt en guidad rundvisning på gården. Man blir inte dummare av att få se hur bönder jobbar. Järn-Pärs Gård har en mjölkgrop med plats för åtta kor för mjölkning samtidigt. I dagsläget mjölkas drygt sextio kor och det tar ca två timmar att mjölka dessa.Jag blev förtjust i denna vackra ljusbruna kossa. Fin va?

Det är så fridfullt och harmoniskt i en lagård tycker jag. När djuren har ätit sig mätta och ligger och idisslar på maten så finns det ett lugn och ro därinne som är väldigt trevlig. Än så länge är det väl inga andra djur än vi Homosapiens som använder armbandsur och som konstant har en tid att passa, vad jag vet... :))

På gården finns en fantastiskt fin fårbesättning också, men den åker med till Hälsingland när paret flyttar.
De är noga med att väga lammen och de ger lammen så gott som fri tillgång på kraftfoder.Lilla söta lammet...
De skiljer på tackor som lammat ett och två lamm från de som lammat tre och fyra lamm, så att de kan ge dem kraftfoder efter vad de behöver till sina små. Fåren håller till i en stor "maskinhall" som numera är bra inredd för fårhållningen.


Byggnaderna är fräscha och en del relativt nybyggda...

Med så många djur som finns på gården så går det såklart massor av foder.
Här är en ensilagetub precis påbörjad...
Ett enormt ensilagetorn finns på gården.
De påstår att utsikten är magnifik däruppifrån,
och visst jag tror dem och behöver inte överbevisas :))

Många olika maskiner och tillbehör till dessa behövs på en gård.

En mjölkgård är verkligen en hel industri...

Vi hade en riktigt trevlig dag på Järn-Pärs Gård och vill tacka både för supergott fika och all fakta om en mjölkgård som vi lärde oss. Jag hoppas verkligen att paret hittar en värdig köpare till sin fina gård. En köpare som är entusiastisk nog att driva gården vidare med alla vackra, duktiga mjölkkor som den infattar. Om det är någon som läser detta och skulle vara intresserad av gården och kanske vill veta mer så mejla mig på mejladressen nedan så vidarebefodrar jag ert mejl till paret.

Jo men just, jag får inte glömma bort Ken. Järn-Pärs nye arbetskollega, en nio veckors BC-valp. Han har varit på gården en vecka nu och är redan helt hemtam. Pappa Max, finns på gården sedan förut.Lille söte Ken...

När vi var på besök fick Ken följa med till fåren för första gången... Oj, vad han tyckte det var spännande :)) Tuff var han också, inte rädd för fåren här inte :))


Med försiktiga kliv närmade han sig fåren...

Lite långa halsar på både valp och lamm ;))Sköna maj, Välkommen!!!
Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199


 
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))
2 kommentarer:

 1. Lina och Fly3 maj 2012 22:03

  Hejsan! Allt bra med er? Var så länge sen man hörde ifrån er? Har eran gås fått några små gässlingar? Jag har fått en liten gässling nu ikväll så söt fast stor :) Kan de vara så att ni kanske har något över det är en kompis till mig som ska ha den här å då det bara vart en skulle hon vilja köpa en eller två stycken till? MVH/Lina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lina!

   Vår gåshona har inte legat tiden ut ännu och om det skulle bli några gässlingar så kommer de att få gå med gåsmamman minst hela sommaren.

   Ha det så bra!
   /Paula

   Radera