onsdag 18 april 2012

Könsneutrala hen, höna på engelska???

Nu måste jag ventilera med er igen...
Jag tycker att det går till överdrift, detta med jämställdheten mellan män och kvinnor.Typiskt kvinnligt?

Självklart har alla människor lika värde, vare sig man är man eller kvinna. Och lika självklart borde vara att lika arbete betalas med lika lön vare sig du är man eller kvinna. Men om det var kvinnan det var synd om för x antal år sedan så tycker jag att det numera är mest mannen som är lidande. I jämställdhetens årtionde så kräver vi av mannen att han ska laga mat, städa, tvätta, passa barnen och alla andra hushållssysslor. För vi har ju heltidsjobb vi kvinnor också... Jo, det är sant! Men jag kan ärligt säga att jag aldrig någonsin hört att det krävs av oss kvinnor att vi ska byta däck/olja på bilen, eller meka med den om det behövs, renovera köket, snickra, såga ved, byta tak på huset, klippa gräset, trimma häcken, rengöra avloppet och så vidare. Nej, det verkar som om de typiskt manliga sysslorna ska få fortsätta att vara typiskt manliga medan hushållssysslorna numera ska skötas precis lika mycket av männen som oss kvinnor...Typiskt manligt?

Jag har en bestämd åsikt att vi kvinnor och män många gånger har olika fallenheter (självklart finns det undantag). Det är lite enklare för oss kvinnor att veta hur mycket vatten en ormbunke behöver, hur man lättast  stryker en skjortkrage, hur man syr i en knapp och så vidare... Det finns liksom i generna tror jag... Likväl som det finns naturligt i mannen att såga en bräda, spika i en spik, skruva i en skruv, ha kraften i händer att få upp bultarna när däcken ska skiftas och så vidare. Ska jag såga en bräda så blir den snedsågad åt alla håll och kanter. Alltså absolut så sned den kan bli och lånar jag skruvdragaren för att skruva i en skruv så blir det också snett och vint. Procenten på att jag ropar på Danne är väldigt hög, ska jag medge... Det finns varken i mitt intresse eller fallenhet att såga en bräda. (Jag upprepar mig, jag vet att det finns undantag.)


Typiskt kvinnligt?
 Jag tycker så här,
Gör precis som ni tycker känns bäst i er familj. Strunta i om det är typiskt manliga eller kvinnliga sysslor, gör som sagt, det som passar er bäst! Jag är vansinnigt glad att Danne är en klippa på att rasta våra hundar på morgonen. Han tar alltid första promenaden med dem samtidigt som han "gör bort lagårn". Dessutom gnäller han aldrig... Då är jag kvar inne och kokar havregrynsgröt och plockar i köket. Vi har hittat vilka sysslor som passar oss bäst i vår vardag och mina sysslor är ofta de vanliga "kvinnliga" sysslor och Danne gör oftast de "manliga". Man och kvinna, perfekt matchning tillsammans... <3Typiskt manligt?

Jag är fullt medveten om att jag generaliserar, en man kan vara den bäste kocken och en kvinna den bästa möbelsnickaren, men poängen som jag vill delge är att inte dela in sysslor i manligt och kvinnligt utan vad som passar er bäst i er vardag.


Typiskt kvinnligt?

Nu har ett nytt ord tagits in i Nationalencyklopedin i jämställdhetens Sverige. Det nya ordet är "hen", som ska vara könsneutralt. Hen förresten, betyder inte det höna på engelska? Honkön på ägggivande fågel... Var det speciellt genomtänkt? Nej, vi ska inte överdriva i vår kamp mot jämställdhet, låt oss vara kvinna och man som vi är födda till. Låt oss sedan bedriva vår vardag som vi själva vill och har fallenhet till...
Utan min man, är jag bara halv...
<3
Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199


 
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))
3 kommentarer: