tisdag 17 april 2012

Schapendoes vallar får

Nu har vi haft ett lite ovanligt besök på Gårdsbacken.
En cool Schapendoeskille har varit här på gården och vallat får.

Vi informerar alltid hussar/mattar som hör av sig till oss, med andra vallhundsraser än BC, att det är Border Colliens sätt att valla som vi främst har erfarenhet utav. Folk är välkomna till oss, efter överenskommelse, och prova sin vallhund under, självklart, kontrollerade former och se om det finns något vallningsanlag i just den speciella hunden. Vi berättar om Border Colliens medfödda instinkt som vallhund och ser många andra vallhundsraser med liknande instinkt...


BamBam, i egen hög personlighet :))

En dag ringde Sandra...
-Jag har en Schapendoeskille och jag skulle gärna vilja att han fick prova på vallning, för det är ju en vallhund han är. Han kom till mig som ett-åring, är nu drygt två och ett halvt och han har massor av energi...
När en sådan tjej ringer och berättar om sin hund med värme i rösten och väldigt engagemang kan man inte säga nej...
-Självklart måste din hund få prova på att valla, det är ju en vallhund...Han var väldigt tänd på fåren...

Så nu skulle det bli en ny bekantskap på gården, någon Schapendoes har inte varit på besök förut :))
Vi gjorde lite efterforskningar på rasen innan besöket men tyvärr hittade vi inget speciellt om Schapendoes sätt att valla på de svenska sidor vi läste. Rasstandarden på SKK är alltid intressant och där kunde vi bland mycket annat läsa detta, om Schapendoes:
Jag citerar:
"Rasen måste vara en typisk vallhund till temperament, kroppskonstitution och själ"
 Men rasen används inte att valla med??? Rimmar dåligt tycker jag...BamBam visar att han visst har vallningsanlag kvar i generna...


 I övrigt kunde vi läsa att det är en Holländsk vallhund som är besläktad med bland andra Bearded Collien, Briaden och Bergamascon. De användes av Holländska herdar då de ansågs vara outtröttliga, väldigt lättlärda, rörliga och snabba. BamBam visade verkligen att det också var så. Sandra fick börja med att gå med BamBam runt en järngrindsfålla med fåren instängda, redan första varvet runt fållan vände BamBam upp i balans :)) Efter att ha rört sig så några varv så fick han komma i en lite större fålla med lösa får. Här visade han stor intensitet och väldig vilja till att valla. Inte en gång stannade han upp för att till exempel nosa. Han var definitivt tänd på fåren. Självklart är han för nära fåren och måste tränas att hålla bättre avstånd för att visa god djurhantering mot fåren.Intensiv och snabb...


Det var en intressant upplevelse att få lära känna BamBam med matte litegranna, och vi blev en erfarenhet rikare. Vi slutar aldrig att förvåna oss över hur många av dessa olika vallhundsraser som har mer eller mindre vallningsanlag kvar, trots att det inte längre avlas på de egenskaperna. Och det som förvånar mig mest kanske är att människor med dessa raser inte vet hur mycket vallningsinstinkt de har i sina vallhundar.

En gång ringde en person med en Australian Shepherd till oss. Vi pratade lite om rasen och kvinnan med hunden berättade för mig att Aussien var en agilityhund. Hon sa det på ett sätt som om hunden var född med en instinkt att hålla på med agility... Märk dock väl att jag har absolut ingenting emot agility :)) Många gånger tycker jag att hundar som både vallar och kör agility är så duktiga på att hålla isär kommandon och dyligt. Absolut en eloge till dessa hundar!!!
Må så gott, till nästa gång...

Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199


 
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))
2 kommentarer:

 1. Hi, Paula!

  I have never seen a Schapendoes! What fun.

  That was an interesting thought from the Aussie mom about Aussies being bred for agility. I think that working dogs, given their natural instinct for work, are adept at agility trials because the "work" interests them and gives their agile minds something fun to do!

  I think agility is huge here in the USA. We've seen some agility trials, mostly as part of sheep dog trials or working horse shows. Check out this link:

  http://www.usdaa.com/aboutUs.cfm

  Wow! It seems like a great pastime for folks who want to own a working breed especially but can't actually work the dog at herding - and are wise enough to know the pup must have an interesting and active life! It is surely funny to see little poodles and other eensy little dogs sailing through the course and enjoying it, too.

  I think Gimmie and Fame have the best life of all, though (and dear Champis, too).

  Very rainy today, but we need it badly because of the mild winter...

  K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi K!

   I really appriciate your comments Kelly! It makes my blog alive ;))
   Take real good care of yourself and the people and animals that is cloose to you.
   <3

   /P

   Radera