fredag 6 april 2012

Gårdsbackens Gäss

Glad Påsk på er!
Antar att ni käkar ägg och smaskar godis :)) Det gör vi också :))

I dagens inlägg ska jag berätta för er om våra gäss.


Det är nu ett par år sedan jag och Danne räddade vår gåspappa från grytan. Det var nämligen så att vi var på jakt efter en liten flock gäss och det var inte så lätt att få tag på gäss här omkring där vi bor. Efter lite rundringningar så hamnade jag tillslut hos en kvinna i Järvsö, som precis hade planerat att låta vår gåshane hamna i grytan. Han gick nämligen inte ihop med de andra gåshanarna på gården, och hamnade oavbrutet i dispyt med dem.

-Hade jag inte varit förkyld hade han redan legat i grytan, men ni kan få köpa honom och en hona billigt, om ni vill, sa kvinnan med gässen.
-Han är lite tuffsig... fortsatte hon...
-Vi tar dem, sa vi och bilade söderut för att hämta våra två gäss. När vi kom fram till gården och kvinnan hämtade vår gås blev vi lite chockade... Trots att hon berättat att han varit i gåsslagsmål så hade vi inte trott att han skulle se så tilltuffsad ut som han gjorde :(( Han hade inte många fjädrar kvar och dom få han hade kvar stog åt alla håll.

Vår första gåshona
 Nåväl, för att korta ner historien så åkte vi då hem med vårt gåspar. De hade varit hos oss i två dagar när honan byggde rede, la sex ägg, ruvade och kläckte ca trettio dagar senare fram fyra små söta gässlingar. Så vårt gåspar förökade sig :)) Nu har honan byggt bo igen och i det ligger sex ägg. Hon har inte lagt sig helt sur ännu, men idag när vi släppte ut dem var hon inte lika ivrig att följa med ut. Det som är bra när hon byggt bo i hagen i ladugården och inte utomhus, som hon gjorde i fjol, är att då kan inte Gårdsbackens skator och kråkor plundra boet. :((


Honan har nu lagt sex ägg och gömmer
dem djupt ner i boet när hon lämnar dem.

Jag tycker nog att gässen är väldigt trevliga, inte ohyra som vår granne bonden kallar kandagässen ;)) Största nackdelen är väl att de är fasansfullt högljudda när det kommer folk. Då måste de prata högre än alla andra och "i näbben" på varandra ;))  Är det bara vi hemma så hör vi dem aldrig. Fördelen är att ingen kan smyga sig in på vår gård obemärkt. Gässen ser allt!!!Det är alltid minst en av gässen som spanar och ser allt som rör sig omkring dem.
De måste ha en fantastisk syn. Jag har hört eller läst att de använde
gäss i krig just som spanare... De skulle hålla koll på horisontlinjen efter fartyg.


Gässen får gå omkring i trädgården och hittar lite gräs och dyligt som de kan tugga i sig. Vi har fortfarande väldigt mycket snö kvar, men de hittar fläckar som blivit snöfria. Att gegga i små vattenpölar som dom hittar är favoritsysslan :))Vi håller lite koll på gässen när de går lösa i trädgården så inte Mr Fox kommer på besök.
Vi kan hittad dem på alla möjliga och omöjliga stället... :))

Fame och Gimmie hjälper till att valla in gässen på kvällen. Då brukar de vara nöjda för dagen och går snällt in... Väl inne får de krossad havre och färskt vatten.


Fame vallar in gässen på kvällen...

Vi bjuder på en bild på våran Famen...


Och till sist för idag vill vi på
Gårdsbacken önska er en riktigt
Glad Påsk!!!
Njut av några dagars ledighet,
det ska vi göra!!!


Tack Goda Vänner,
Duken fick vi av Kjerstin
Blommorna fick vi av Bodil
Ljusstaken fick vi av Maja
<3Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199

 
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))

2 kommentarer:

 1. Vilken fin historia om gässen. Finfina bilder:-) Glad Påsk till er alla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :))

   Hoppas ni haft en Glad Påsk!

   /Paula

   Radera