tisdag 4 september 2012

En månskensbondes dag


Månskensbonde är en person som bor på en lantgård och ägnar sig åt lantbruk på deltid, men som har ett annat arbete på dagtid. Personen är alltså bara bonde på kvällstid, i månskenet.”Kornet snart moget att skörda...

Väckarklockan ringer halv sju, vi fick sova ganska länge idag med andra ord. Jag plockar lite i köket och kokar havregrynsgröt. Den står man sig länge på. Danne går ut tillsammans med hundarna. Han släpper ut hönsen, byter deras vatten och ser till att de har mat. Ruvhönans ägg har börjat kläckas och jag hörde att det pep under henne när vi kom hem från jobbet igår. Vi sätter upp ett nät för redet så att inte kycklingarna ramlar ner då redet sitter högt upp. Hönan får ligga ett par dagar till i redet innan vi ordnar ny bostad till henne med sina små.En söt liten kyckling tittar fram och jag hör fler pipa under henne.

Gässen skriker... -byt vårt badvatten!!! Det måste göras ett par gånger om dagen.  Idag behöver vi inte flytta deras hägn då de fortfarande har bete kvar men om några dagar är det dags att flytta dem på nytt bete igen. De äter en del. Jag har hackat potatis som vi ger dem som komplement till både gräset och kornet.Morgonbadet...och fjädrarna putsas noga efteråt.

Danne kommer in och vi äter frukost tillsammans. Hundarna får också mat. Idag ska vi hinna dela av fåren och en del ska vi köra tillbaka till deras sommarbete, där det fortfarande finns gott om mat för dem. Medan vi äter frukost funderar vi på vilka vi ska köra dit och vilka vi ska behålla hemma på Gårdsbacken.Tackorna med lamm

Efter frukost går vi ut. Danne backar fram hästsläpet och jag börjar göra en fålla där vi ska sortera in de får som ska vara kvar. Danne tar Fame till hjälp för att sortera ut fåren. På fem minuter har de tillsammans delat av de får som vi köra iväg från de andra, utan att Danne har behövt tagit i ett enda får.  Fame är så duktig! Hon avslutar med att fösa in fåren i hästtransporten.Fame föser lugnt in fåren i transporten.

Vi åker iväg och släpper av dem på betet. Vi ser till att de får en ny saltsten, att det är rent och fint i regnskyddet, att de har vatten och att stängslet är helt. Vi byter batteri så att det är bra med ström på nätet.
Danne vallar med Fame en stund, de tränar lite fråndrivning med mera.Hönsens utegård.

Vi åker hem igen. Snart måste vi åka på jobbet. Baggarna måste tittas till... de går nere vid sjön. Gimmie får också ett vallningspass. Hundarna följer med oss på jobbet och vi vill att de ska vara väl aktiverade innan vi åker. Danne tar lien och slår rikligt med gräs till hönsen.

-Är strömmen på till gässen?
-Fick ruvhönan mat?
-Jag måste plocka vinbären snarast, de börjar vara nog så mogna...
även trädgårdshallonen måste plockas...
-Är hundarna riktigt rastade?Hallonen är fullt mogna och måste plockas!

Vi jobbar!
Vi kommer hem igen!

Det regnar... Tackorna går i träningshagen och har dåligt med regnskydd... vi släpper ner dem till granskogen. Gässen måste ha mat, även hönsen. Vi ser fortfarande inte hur många kycklingar hönan har under sig. Hon ligger hårt på dem och vi rör henne inte.  Hundarna måste rastas riktigt innan vi tar in dem för kvällen. Väl inne får de mat. Gimmie har en fästing bakom örat. Vi tittar igenom båda hundarna riktigt, hittar inga fler. Vi börjar bli trötta, djuren också. Vi släcker ner... och somnar...vi sover...gott...!!!Det har slutat regna och är månsken!Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar