måndag 24 september 2012

Pärupptagardagen

Idag har vi tagit upp pärern.


Asterix var en ny sort för i år.

Vi har ett ganska stort pärland... och på grund av just detta så blir vi väldigt glada när kära mor och far erbjuder sig att hjälpa till att ta upp knölarna ur jorden. Ja, och inte nog med det... dogsen stjälpte också till ;))


Gimmie och Fame är överlyckliga för att få stjälpa till med pärupptagningen.

I strålande sol grävde vi så pärgrävena gick varma... och vi med :)) I år hade vi köpt in lite nya sorters sättpotatis för att testa vilka sorters som växer bäst i vår jord. Fem olika potatissorter hade vi satt, däribland Gårdsbackens egen, Tjärnpäran.


Gårdsbackens Pärern...
Det visade sig att alla varianterna hade gett bra ifrån sig. Man brukar säga att om sättpäran ger tiofalt tillbaka är det bra och det gjorde nog fyra av våra fem sorter i alla fall. Trots att vi för ca. femte året i rad har måsta skära bort blasten tidigt, på grund av bladmögel.


Denna riska gav niofalt av fina potatisar :))

Vi är mer än nöjda med årets skörd och visst känns det bra att återigen få fylla jordkällaren med färsk egen potatis. Här ska kokas, mosas, stekas, ungsbakas, gratineras... you name it!


Asterixpotatisen är ganska röd i sitt skal...

Skottkärran gick varm med potatissäckar :))

Det är verkligen en fröjd att odla egen potatis när det blir så många, fina potatisar.Vet ni förresten vilket land potatisen kommer ifrån?
svaret hittar du längst ner på inlägget...


Vår älgko med nya tvillingkalvar...

En tidig morgon när jag satte mig upp på sängkanten och tittade ner utöver åkrarna och sjön i vanlig ordning så fick jag syn på vår älgko. Minns ni bilderna jag la ut i vintras när hon gick över isen med sina två kalvar? Dessa har hon nu stött bort och återigen gett liv till två nya kalvar. Hon är verkligen en duktig älgmamma. Tänk att klara de små från trafiken, jägare och björnen. Duktig morsa!!!Gilla Gårdsbacken på facebookGårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))Rätt svar på gåtan: potatislandet2 kommentarer:

 1. Vilken otroligt fin bild i 'rubriken'.

  Men det där med päron tycker jag e konstigt, varför gräver ni ner dom i marken?? Jag plockar potatis i grönsaksdisken på ICA:-) *fniss,jag e ju 08:a*

  Flitens lampa lyser som vanligt på Gårdsbacken och egen potatis måste va det bästa för då vet man ju exakt var/när/hur den kom till köket. Smakar säker ljuvligt. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Bilden på Fame tog jag i sommras uppe vid Lindbäcken, vårt vackra lilla vattenfall, som vi har i utkanten av byn. Jag tycker själv om bilden, kanske främst bakgrunden och Fames blick... :))

   Jo du, egen potatis är någonting alldeles extra. Det är otroligt gott att ta upp en riska färskpotatis och till det käka lite sill, hemägg, färsk gräslök och en klick creme fraiche.
   Jag tycker det är förhållandevis lite jobb med ett potatisland om man tänker på vad det ger. Grejen är väl att ha någonstans att förvara potatisen vintertid och där har vi vår jordkällare som håller perfekt temeratur.

   Kram!

   Radera