fredag 14 september 2012

Surt säger vi... :((


Varför var de tvungna att ändra reglerna till Unghundscupen just nu?
Ifjol fick hundar som fyllde tre under året vara med på unghundscupen, i år ändrades intagningsreglerna och från och med i år heter det att hundar som redan fyllt tre år när cupen hålls inte får vara med.


Fame på våra ungbaggar

Fame fyllde tre år i maj och får därmed alltså inte vara med, trots att detta är hennes första tävlingssäsong och hon skulle vara kvalificerad med råge. Du kan som mest ha 40 poäng på rankinglistan, Fame har 36 poäng. De fyra bästa tävlingarna räknas, 1:a plats ger 10 poäng, 2:a plats ger nio och så vidare... Fame har en första plats, två andraplaceringar och en tredje som toppresultat.En spikrak framdrivning på tävling

Vi bestämde tidigt att vi skulle "skynda långsamt" med Fame. Vi ser inga som helst bedrifter med att "ta fram" en hund tidigt. Jag vet inte vart resonemanget tog vägen att man skulle vara försiktig med med fysiken på unga hundar, det måste ha försvunnit någonstans på vägen genom åren. Jag hör aldrig nu för tiden att unga hundar inte ska ansträngas hårt fysiskt och det är inte ovanligt att hundar startas i vallhundsprov i mycket låga åldrar och man vet ju hur mycket träning det ligger bakom ett vallhundsprov.Fame delar av två får på tävling

Vi startade Fame i ett vallhundsprov i fjol höstas, då var hon två år och tre månader, enligt oss, perfekt i tid. Hon var väl tränad för att klara vallhundsprovet även om det skulle visa sig vara svårt. Danne minns att han tyckte att de kom nog så nära med fåren när de ställdes ut. :)) Fåren hade starkt drag mot ladan och många fick bryta men Fame klarade provet galant.Fame och Danne gör ett perfekt fållintag

Vi startade henne därefter i ett par IK1 tävlingar, mest för att se om hon skulle vara en tävlingshund. Om hon skulle tycka det var kul på tävling. Det gjorde hon! Förmodligen för att hon känner att Danne tycker det är så roligt :)) Målsättningen då var att det skulle vara positiva tävlingar för Fame, sedan att det dessutom gick bra gjorde ju inte ont :)) Hon fick till och med ett första pris med 86 poäng i Norrtälje. Vi var mer än nöjda med hennes debutsäsong.Fame driver på  ungbaggarna

Denna sommar har vi varit ute på ett antal tävlingshelger, som ni har läst om, om ni följer vår blogg. Vi har varit på fem olika tävlingar och det har gått riktigt bra. Vi har bara tävlat i IK1, i första hand för att både Danne och Fame ska få tävlingserfarenhet. Det handlar åter igen om att skynda långsamt. Att låta Fame få rutiner inför och runtomkring tävlingar och vi är mer än nöjda med hennes tävlingssäsong hittills i år.

Fames fyra i-topp resultat i år:
1:a plats 91 poäng, 1:a pris i Sandviken
2:a plats 87 poäng, 1:a pris i Lövånger (lördag)
2:a plats 89 poäng, 1:a pris i Lövånger (söndag)
3:e plats 92 poäng, 1:a pris i Sollefteå

Dessa placeringar skulle alltså ha givit henne 36 poäng till *unghundscupen, om det vore ifjol, i år anses hon för gammal :(( Too bad... det hade varit roligt att fått vara med...Fame har singlat ut en av baggarna

Men säsongen är inte riktigt slut för vår del ändå, nu tränar vi Fame för fullt för att provstarta i en IK2 -tävling i höst. Sedan andra skörden tagits har vi så mycket bättre möjligheter att träna på långa avstånd och hon gör nu hämt på över 250 meter utan problem. Det känns kul att prova en IK2 innan vinteruppehållet, så vi ser vad hon behöver träna på inför nästa tävlingssäsong.

*Svenska Unghundscupen är den tävling som utser bästa unghunden på får under en säsong, och skall verka som stimulans för att ta till vara och utveckla de bästa svenskfödda hundarna.
Lycka till önskar vi på Gårdsbacken,
 alla som tagit sig till Unghundscupen

Söndagen 23 september 2012

Gilla Gårdsbacken på facebookGårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))4 kommentarer:

 1. Fy vad tråkigt, Fame är ju bland de bästa!!! Hon är SÅ fin tjejen! Kram från oss.

  SvaraRadera
 2. Oh, that's very unfortunate timing for a major rule change. Fame, of course, has many wonderful years ahead of her for competition but it's too bad to miss out on any.

  There are not many local sheepdog trials here throughout the year; most are several hours away (this is in the state of Virginia). There used to be annual trials at Oatlands Plantation, which is only 2 miles from Miran Farm, and we would go to those.

  Perhaps I will see Fame in person some time...? She has probably not been cheered for in American English yet. :)

  Kram, K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. True, Fame has hopefully many years ahead... but... :)) ...it would have been fun to compete in this young dogcompetition.

   Thank you for telling us about trials where you live and Fame would love to have a person, or two :)) to cheere for her, in Americab English.

   Take care.
   Sköt om dig!

   /P

   Radera