måndag 3 december 2012

Champis håller sig varm i vinterkylan

Hoppas att ni har haft en lugn och skön första adventshelg med mycket glögg och många pepparkakor... :))

Här på Gårdsbacken har det som "överallt" annars pyntats med stjärnor, stakar, dörrkransar, ljusnät och annat som hör advent till. Det är helt otroligt egentligen, vad folk pyntar och står i. I var och vartannat fönster kan man hitta endera en stjärna eller en stake, för att inte tala om alla andra ljuskäglor som uppfunnits i den hysteriskt kommersiella värld vi lever... ljusbollar, snöflingor med ljus, snötomtar med ljus, snögubbar med ljus och så vidare och så vidare...

Jag kommer ihåg när jag var liten och det var första advent. Mamma och pappa plockade högtidligt fram vår enda adventsstjärna, den var orange och gjord av papper och de hjälptes åt att sätta upp den. Vi barn stog nästan i givakt, tystas som ljus och tyckte att det blev vackert. Den hängdes upp i mamma och pappas sovrum och den fick lysa hela nätterna... Ni kan ju förstå, om vi, hela barnaskaran trängdes i deras säng och låg och tittade på den oranga pappersstjärnan och vi visste att snart var det jul.

Adventshelgen har varit kall. Vi har klarat oss från snöoväder och har endast ett snötäcke som knappt täcker marken. Danne kan fortfarande träna vallning med hundarna. Jag har kunnat följa övriga Sverige genom vänner på facebook så jag har förstått att många har fått hemska mängder snö, ungefär så mycket som man annars nöjer sig med att få under en  hel vinter. Nu är jag inte speciellt orolig att inte snön kommer till oss också, men ju längre den dröjer dessto bättre... :))

På första advent har vi en trevlig tradition tillsammans med mina föräldrar. Vi bokar julbord på någon av stans restauranger och vi provar ett nytt ställe varje år. Denna tradition har vi haft i sju år nu. Vi betygsätter sedan efter utbud, service, smak, miljö och så vidare. I år hade vi bokat bord på Veckefjärdens golfbana, Peter Forsbergs bana, ni vet?


Champis håller värmen...


Varmt och skönt!!! :))

Även om vi klarat oss från snöoväder så har det varit köldrekord, i helgen, på Gårdsbacken, för denna vinter. Vi har haft ner emot -17 grader. Självklart slår kylan in i lagårn och vi var lite fundersamma på Champis och hur han skulle klara kylan... Men... Ni kommer säkert ihåg att jag berättat för er förut, om hur Champis ofta funderar och hittar på saker. Vi hade inte behövt vara oroliga över honom, han klarar sig alltid eftersom han är en så smart liten kanin. Han söker givetvis värme och var hittar man den i ett fårstall? Jo, bland fåren... och gärna tätt intill dem. Så när vi kommer in i lagårn så hittar vi honom, kungen av Gårdsbacken som han är, högst uppe på en av tackorna och tar del av den värme hon utger.


Seden med adventsstjärnor är från 1880-talet.
Då hängdes den första adventsstjärnan upp i
Tyskland, ca femtio år senare hos oss i Sverige.

  

Gilla Gårdsbacken på facebookGårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199About Champis
You people, who visit our blog and want some information about 
Champis -the herding rabbit,  Please write "Champis" in the box,
in the upper right corner of the page. and you will find information
 about this Big little rabbit  :))8 kommentarer:

 1. Han är för smart den lille Champis! Ja det där med barndomens advent kommer jag ihåg. Min mamma julpyntade julveckan och före det var det bara stjärnor och nån elljusstake som fick vara framme. Nu är det all in på en gång och sedan bort med allt så fort nyåret är förbi!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har faktiskt plockat fram ovanligt många tomtar hemma hos oss... redan nu, för ovanlighetens skull. Jag tycker mer om att njuta av julrött och tomtar några veckor innan jul, och skulle kunna plocka undan dem redan på juldagen. Jultomtarna kom fram natten mot julafton hemma hos oss. När vi barn hade gått till sängs så var mamma och pappa uppe och julpyntade. Snacka om att det var med stora ögon vi barn tassade upp på julaftonsmorgonen och det var tomtar "överallt" :)) Fina minnen!!!

   Kram!
   /P

   Radera
 2. Champis should do an advertisement for the wool industry! What a clever bunny. And that woolie is thinking "How nice to have a furry heating pad on my back".

  Kram, K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Champis is clever!

   And yes, maybe the ewe get something good about it too. :))
   Furry heating pad!!! :))

   Kram!
   /P

   Radera
 3. Naaw, vad gulligt, en alldeles egen värmedyna!-)

  SvaraRadera
  Svar

  1. Att det är gulligt.. ja!

   Kanske du kan använda Charly som detsamma?

   Kram!
   /P

   Radera
 4. Gun Bergenfelz5 december 2012 13:29

  Hej! Följer med stort intresse lille Champis äventyr. Vi har också haft en liten hermelinkanin och han klurade också ofta på saker. Han lärde sig öppna sin bur, hoppa uppför trappor, hoppa upp på lillmattes mage när man sa till honom att väcka matte, mm, mm. Vi brukade säja att Dixi inte var en kanin utan en människa. Liten älskad ninis som till slut blev gammal och trött och fick somna in 12 år och 8 månader gammal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gun!

   Vad roligt att följer Champis och hans äventyr på Gårdsbacken :))

   Dixi måste ha levt ett fantastiskt kaninliv hemma hos er då han blev så gammal som nästan 13 år. Helt otroligt! Jag hoppas verkligen att Champis blir så gammal också. Vi försöker att sköta om honom på bästa sätt.
   Intressant det du skriver om Dixi och sakerna han hittade på. Jag har sagt det så många gånger att jag är övertygad att kaniner är underskattade! De är definitivt inte dumma.

   Tack för din berättelse.

   Kram!
   /P

   Radera