måndag 1 april 2013

Tillökning på Gårdsbacken


Jag får be om ursäkt för den dåliga uppdateringen, men det har varit lite hektiskt under några dagar på Gårdsbacken, av förståliga skäl, valparna ville nämligen komma ut...:))

Ni som har haft koll på Fames dräktighet vet säkert att hennes 63:e dag skulle ha varit nu på torsdag, men nu visade det sig att de här valparna ville inte behaga stanna inne så länge.


Lilla Famen ser en aning valpsjuk ut...:((

Vi tempade Fame på lördagkväll och hon hade då lite låg temp och under natten väckte hon mig några gånger, vilket aldrig händer i vanliga fall, men det var ändå inte mer än att hon tittade på mig och la sig sedan igen utan protest. Jag nämnde för Danne på morgonen att jag tyckte att hon varit lite orolig under natten...



Här har precis alla småttingar hittat ut...

När vi tempade henne på söndagmorgon så hade hennes temp sjunkit rejält, nu låg den på låga 36.5 grad vilket var ett tydligt tecken på att valparna bestämt sig för utgång. Fame var nu inne i öppningsstadiet. Jag stannade inne med Fame hela dagen, hon var lugn och sov mycket. Hon accepterade nu valplådan utan protester, i vilken hon inte legat många minuter tidigare. Vi kunde även se att Fame hade flytningar och det rådde nu inget tvivel om att det var valpar på gång.



Valparna får ligga på värmedyna medan Fame tar hand om de nyfödda...

Lite abrupt blev det ändå för oss, vi var helt inställda på valpning i slutet av veckan, nu kändes det som om vi blev tagna på sängen. Vi hade, i god tid, tänkt kolla upp vilken veterinär vi skulle kontakta om något gick fel i valpningen. Nu var det bara att kasta sig på telefonen och vi började att kolla med Djursjukhuset här i Örnsköldsvik. Nu kunde vi inte ha mer tur än att bästa Veterinär Elsa svarade när vi ringde, och visade sig ha jouren just den här natten. Med sitt fantastiskt trevliga bemötande kunde vi inte bli annat än lugna när hon förvissade oss om, att skulle något krångla så stod hon till vår tjänst, då skulle hon snitta... 1000-tack, snälla Elsa för ditt engagemang, det var guld värt!



Valparna var ganska små eftersom de föddes några dagar tidigt...


Själv förberedde vi oss med det vi kunde. Vi plockade fram en trubbig sax och kokade bomullstrådar om vi skulle vara tvungna att klippa och knyta någon navelsträng, vi förberedde med plasthandskar, jodopax och vaselin, rena handdukar och värmedynan. Vi blev mer och mer förberedda för en valpning. Fame däremot fortsatte att vara lugn, hon låg lugnt och stilla i valplådan och endast en gång klev hon upp och krafsade lite bland tidningarna. Gimmie gjorde en hel bunt med tidningar till pyttesmå bitar strax innan hon skulle valpa.



Vi gjorde iordning en bricka med lite prylar som kan komma att behövas,
som väl var så behövde vi inget av grejerna...


Nu blev det kväll och ingen större förändring syntes hos Fame förutom att temperaturen hade börjat stiga igen. Hon ville glatt följa med ut och rasta sig men föredrog visserligen att snabbt gå inomhus igen. Danne och jag fixade lite mat till oss själva som vi åt i vardagsrummet framför en bra film. Fame låg nu på sin pläd brevid Danne i soffan. Visst, han tyckte att hon var lite orolig och ändrade ställning oftare än vanligt men inget gnäll och inga synbara värkar.  Tiden gick och klockan passerade midnatt och jag kände John Blund tynga mina ögon och somnade sött på soffan... till jag...väcktes abrupt av Danne...
-"Paula, vakna, det ligger en valp i soffan!"
-"Vadå, har hon valpat?" fick jag ur mig och studsade upp för att kolla och mycket riktigt, där i soffan, under Fames svans låg en liten brun och vit parvel.



Detta är lilla tösen som föddes i soffan...

Fame hade alltså, trots att Danne var vaken, helt obemärkt krystat ut valpen där i soffan. Nu blev det fart på oss och vi bar försiktigt valpen till valplådan i köket och Fame följde så klart med. Hon var så mån om den lilla och vi visste att hundarna kan vara lite ovarsamma när de biter av navelsträngen så vi höll god uppsikt på Fame. Hon gjorde det så fint, och hon fortsatte slicka torr den här första lilla valpen och efter bara en liten stund så märkte vi på hennes ryggrad att den drog ihop sig och så plopp... kom nästa valp ut! Med mellanrum på valparna på sju minuter till en kvart så födda Fame fyra små valpar. Den första valpen i soffan var en tik och de övriga tre hanar.



Fame nära den förste hanen som föddes...


Nu var allt lugnt och småttingarna låg och diade hos en nöjd tik. Det passerade en timme innan vi återigen såg hennes ryggrad krökas och valp nummer fem var på gång. Vi plockade undan de övriga valparna till värmedynan och plopp, så kom det en till... en hane... Fame månade om honom lika mycket som alla de övriga men bäst hon låg och slickade honom...plopp... en till...en hane! Nu hade alltså Fame fött fem hanar och en tik, hmmm, stort överskott på småpojkar... :)) Så till sist ploppade en sista liten valp ut och hon gjorde fördelningen lite bättre.



Kolla in honom längst till vänster...:))
-Här inne bor jag!

Självklart så är det allra viktigaste att alla valparna var välskapta och pigga och det är dom verkligen. Fame månar om dem allt hon kan och gör så här långt ett jättejobb. När hon reser sig upp gör hon der sakta så alla valparna skall hinna lossna från spenarna och inte följa med henne ut ur valplådan. När vi rastar henne vet hon inte hur hon fort nog ska hinna in till valparna igen och hon ger oss en blick som säger, "Kan ni inte skynda er lite, va?"



Fame tillsammans med nyfödd valp...

Hon ligger just nu  i valplådan och njuter av sina valpar, hon blir lite ängslig om någon av valparna kommer på sidan och gnäller, men det kommer förmodligen att "gå över", när hon får lite mer erfarenhet. Hon är jättenoga med att slicka de små i rumpan så det kan göra sina behov. Hon verkar vara en bra mamma, som väl är... :)) Fame födde alla sin sju valpar oerhört smidigt, inte ett gnäll och knapt en krystning, det sa bara plopp... varje gång en valp ville komma ut... :))



Cathrine, vad säger man om dessa öron? :))

Gimmie då? Hon höll sig själv undan hela valpningen och närmade sig efteråt valplådan med försiktiga steg. Fame lyfte på huvudet och tittade lite på henne och Gimmie tittade tillbaka och nosade lite på valparna över valplådan. Sedan gick hon undan igen och visar inga som helst tecken på att besvära Fame och valparna... Vi visar en liten videosnutt på Gimmie och Fame och valparna, håll till godo!


Gimmies glädje över valparna...:))







Till de allra bästa valpintressenter!!!
Anledningen till att vi väntat med att lägga ut någonting om valparna är att vi först och främst har velat ringa runt till alla valpintressenter. De förtjänade att bli kontaktade först av alla. Tyvärr så har vi måsta gjort några väldigt besvikna, medans andra har blivit superglada. Detta är det svåraste med valpuppfödning, att inte kunna tillgodose alla fantastiska valpintressenter med var sin valp. Intresset för Fame och Fox valpar har varit jättestort och det är så många trevliga människor som har hört av sig. Vi hoppas att ni som inte fick någon valp, ändå kommer att fortsätta följa oss och hundarna på bloggen och kom jätte gärna och hälsa på oss om ni har vägarna förbi... Tack för Ert engagemang och för att ni brytt Er om så mycket, vi är ledsna att behövt göra er besvikna...:((





Gårdsbacken
Paula Lundberg & Dan Westman
# +46 706597199





43 kommentarer:

  1. Jag blir varm i hjärtat över hur bra det verkar ha gått för er. Jag sa ju det sist jag va förbi och vallade. Ni hade två gravida kvinnor i huset då :-)
    Och hur otroligt söt är inte Gimmie då? Bli sådär glad över små liven.
    Jag önskar hela flocken glädje och grattis till dom små. Pussa Fame en extra gång på nosen så hoppas jag att vi ses snart.
    Varma Kramar!!!

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej Emma!
      Tänk vad rätt du hade...:))
      Tack för lyckönskningarna och lycka till själv. Ni har väl inte så långt kvar nu va? Spännande!

      Kram!
      /P

      Radera
  2. Å vilka jättesöta små valpisar :) Så roligt med brun/vita och att alla mår bra :) Måste kika förbi då dom blitt lite större å mysa lite

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej Lina!

      Att dom är söta!
      Tänk dig dessa när de är några veckor...:))

      Välkommen!
      /P

      Radera
  3. Viktigt att låta mamma och valpar vara i ett enskilt rum dom första 3-4 veckorna och inte låta dom andra hundarna träffa mamma valparnan innan dom 3-4 veckor har gått

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej Anonym!

      Tack för informationen...:))

      Kram!
      /P

      Radera
  4. Åhh, de är helt ljuvliga! Som små praliner :) Underbara foton. Längtar tills jag får träffa er alla!

    Varma grattiskramar från Annelie, Tilly & Nelmi

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej Annelie!

      Vi ser verkligen fram emot ditt besök :)
      Valparna är underbara och Fame är så rädda om dem!

      Kram!
      /P&D

      Radera
  5. Sooooooo sweet! All the best! Hug! Nastassja

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hi Nastassja!

      Sweet as suger...<3

      Thank you!
      Kram!
      /P

      Radera
  6. Stort grattis! Oj vilken överraskning!

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej Ewa!

      Tack!
      Det blev ett lite udda uppvaknande ja...:)) Men lika överraskande för Danne som satt alldeles brevid henne och var valpvakt...:))
      Kul med jämngamla valpar framöver!

      Kram!
      /P

      Radera
  7. ÅÅåååå vad ni är underbara och helt fantastiska mot Fame på alla sätt! Vad mysigt att få följa allt på håll.
    Kram / Rakel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Rakel!

      Vad gullig du är..:))
      Vi försöker att göra det vi kan för henne, hon ger oss så mycket tillbaka. Roligt att du vill följa oss.

      Kramar till dig!
      /P&D

      Radera
  8. Ännu en gång, ett stort grattis till de fina valparna <3 Ska bli spännande att följa dem framöver:) Många kramar från Fox och mig!

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej AnnSofie!

      Tack för gratulationer!
      Vi är också väldigt nyfikna på valparna och vad det ska bli av dem. De är i alla fall oemotståndligt söta...:) men vad kan man annat vänta sig med såna föräldrar...;)

      Hälsa familjen och klappa om Fox
      Kram!
      /P&D

      Radera
  9. Härligt! GUNNAR MILLA KJERSTIN

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej Gunnar, Milla :) och Kjerstin!

      Vi är så glada att allt gick bra med valpningen. Det gick oförskämt bra, då Fame knappt behövde krysta för för att dom skulle komma ut.

      Vi håller kontakten, sköt om er!

      Kram!
      /P&D

      Radera
  10. Oj oj vi har tårar i ögonen. Fantastisk att få vara med på ett hörn.
    Det känns stort för oss.
    Hoppas att ni får lite sömn.
    Pok
    Hans och Gitte

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hans & Gitte!

      Vad gulliga ni är! Kul att ni känner er delaktiga...:))
      Inatt har vi sovit bra eftersom det endast blev ett par timmar i skift natten innan. Jag sov bredvid Fame vid valplådan i natt och hon låg lugnt och fint hela natten. Det var endast ett par gånger som någon av valparna gnydde på grund av att de hamnat lite utanför. Just därför är det så bra att ligga valpvakt, för att rätta till valpar som hamnat fel, så dom inte blir kalla...

      Kramar till Er!
      /P

      Radera
  11. Oh, I saw the puppies and I just burst into tears! I am so happy everything went well. Seven healthy and beautiful pups and Fame coming through so wonderfully. And the amazing Gimmie!

    So proud of all of you, congratulations!

    Hugs, K.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi K!

      Thank you so much for your nice words and it is so sweet of you to care about us.
      One bitch is gonna stay with us at Gårdsbacken so you will meet her this summer. That will be super!!!

      Lot of hugs to You!
      /P&D

      Radera
  12. Svar

    1. Hej Christina!

      Tack för gratulationerna...:))

      Kram!
      /P

      Radera
  13. Underbart, bästa Fame och de små underverken! All lycka till er från oss och moster Indy!

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej Gabriella!

      Nu är lådan full med små chokladpraliner och de är så klart otroligt söta! Alla är pigga och har för tillfället mest mat i huvudet. Fame ligger konstant och diar dem. Hon är en mycket bra mamma, som ömmar om sina små. Hon viker framtassen när hon ska flytta sig i lådan så hon inte ska sätta tassen på valparna, hon är så försiktig med dom.

      Kramar till Er och klappa om "moster Indy"
      /P&D

      Radera
  14. Va kul...GRATTIS...o vilken duktig tjej. Kanske lite bra med fler killar "på gårn" så att Dan inte känner sig så ensam :-)
    Arne
    "Kusin Enzo" hälsar

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej Arne!

      Ja, vi hade ju tuppen, Champis och Danne sedan tidigare så du har rätt i att det blivit mer jämnfördelat nu. samtidigt hat könet inte någon betydlelse, huvudsaken är att de är välskapta och pigga...

      Tack för gratulationerna!
      Enzo kanske vill komma och leka nån dag...:))

      Kram!
      /P

      Radera
    2. Jo jag är "rädd" för det (haha) ....han har ju liksom "lätt" för att komma in i valp/bus stadiet igen..man kan ju bara tänka hur det skulle se ut.
      Fast valparna skulle kanske tycka han va en kul prick....o vad TRÖTT han skulle bli :-)
      Hälsn Arne

      Radera
  15. ÅH STOR grattiskram till duktiga Fame!! Härligt att allt gick bra. Lycka till med allt! KRAM till er alla.

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej Nonne!

      Tack för grattiskramen!
      Ja, det känns jätteskönt att valpningen är avklarad och att allt gick bra och att Fame nu är så otroligt mån om sina små och sköter om dom så bra!
      Vi får höras!

      Kram!
      /P

      Radera
  16. Grattis till alla valpar! Öronen är med beröm godkända:-)))Duktig Fame.

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej Cathrine!

      Tack så jättemycket!
      Jag tänker på dig varje gång jag ser dessa uppåt stående öron och ler lite...:))
      Jag ska hälsa till Fame från dig...:))

      Danne funderar på om man kan åtgärda dem med tejp?

      Kram!
      /P

      Radera
  17. Ååååååhh vilka gulliga fina valpar Fame har fått. Duktig flicka som klarade valpningen utan bekymmer :)
    Jag kommer bli valpsjuk sen när jag får se bilder på dem om några veckor. Tur ni bor sååå långt bort från mig annars hade jag nog flyttat in i valplådan ;) Bruna bc, finns det nå finare??
    Kram från Åsa.

    SvaraRadera
    Svar

    1. Näää, de slår nog det mesta i sötväg...:))

      Det vore väl trevligt att ha Fame och valparna och en Åsa i valplådan ;)

      Jag lovar att lägga ut mycket bilder framöver.

      Kram!
      /P

      Radera
  18. Grattis till valparna! Är lite avundsjuk på er som slipper vänta. Dag 63 på torsdag här också och den här sista veckan är så seg...

    SvaraRadera
    Svar

    1. Tack!
      Ja, så här i efterhand var det inte så dumt ändå, man hann som inte fundera så mycket, dessutom gick ju valpningen så otroligt smidigt. Valparna var iofs ganska små, men förmodligen var det endast en fördel för valpningen.
      Fast jag tyckte nog om väntan lite också... jag tyckte det var så mysigt att hålla handen på Fames mage och känna valparna därigenom... :))

      Stort Lycka till inför en ny kull For The Win-valpar!

      Kram!
      /P

      Radera
  19. Vackra små underverk :) Massa grattiskramar från oss!

    SvaraRadera
    Svar

    1. Tack snälla Rebecca!

      Klappa om Billy och självkklart Peppe från oss...:))

      Sköt om dig!
      Jättekramar!
      /P

      Radera
  20. Grattis vilken fin påskhelg ni har haft som fått tillökning och skönt att det gick bra. Verkar vara en superduktig tik på alla sätt eran Fame!

    SvaraRadera
    Svar

    1. Tack Annelie!

      Du kan tro att vi har haft några underbara dagar under påsken, kryddad med en kull Famevalpar. Det kan inte bli bättre...:))

      Ha det bra på Höjden!
      /P


      Radera
  21. Vilka härliga små valpar hon har fått, fina duktiga Fame! -jag var aldrig orolig att hon inte skulle fixa det...! ;) Stort grattis och lycka till igen och NJUT av den underbara tid ni får tillsammans med de små!!
    (och tack för de fina orden, de värmde verkligen!)
    Kram från Elsa & Aska

    SvaraRadera
    Svar

    1. Hej Elsa!

      Tack för gratulationerna och vi ska verkligen njuta av tiden vi får tillsammans med småttingarna.

      Vi menade varje ord...:) Vi kände oss lugna och trygga efter att ha pratat med dig!

      Kramar till dig och klappar till Aska!
      /P&S



      Radera