måndag 23 september 2013

Det verkar ha gått troll på vedbacken...


Vi värmer vårt hus i första och största del av jordvärme, vi har också en vedspis i köket och en braskamin i vardagsrummet...


På vedbacken...

Att installera jordvärme är någonting vi inte ångrar att vi gjorde, då allting bara sköter sig själv. Jag frågade vid tillfälle männen som installerade jordvärmen om inte pumpen skulle servas någon gång emellanåt, men då skakade de bara på huvudet och sa att det är meningen att den bara ska fungera...Det har definitivt gått troll i veden... ;))


Innan vi installerade braskaminen eldade vi ganska flitigt i vedspisen i köket, men i den kan man bara lägga in ett par, tre klabbar så är det fullt och spisen blir glödhet. Den ger visserligen fin värme men sedan vi installerade braskaminen tror jag inte vi har eldat i vedspisen en enda gång... Visst den kan vara bra att ha om vi blir utan el en tid... då kan jag laga mat på vedspisen... och baka... :)Eftersom klyven behagade krångla hela tiden så har vi nu massor av klabbar
som väntar på att klyvas...

Braskaminen däremot... Åhhh, underbara!!! Gårdsbacken blev inte komplett förrän den stod där, mitt i huset, på ett podium och första brasan var tänd. Vi eldar nästan varje dag under hösten och vintern.Noterar ni någonting rart?... <3

Detta gör förstås att det går lite ved under en vinter, inte mycket men ändock att vi måste kapa och klyva några kubik. Vi brukar ordna det på våren men i år passerade både våren och sommaren och vi hade fortfarande inte tagit itu med vedkapningen. Så sent omsider, var vi tvungen att göra slag i saken...Jag trodde att Danne hade sågat ett hjärta till mig men ack vad jag bedrog mig...
det hade hamnat där av slumpen, kan det vara trollen tro???

Kap och klyv ställdes fram och arbetet började... Vi hade tidigare burit in vinterns ved i vedboa i lagårn så nu var det bara att börja fylla upp igen. Vi hann kapa och klyva fem skottkärror innan kedjan gick av på klyven... :((  "Troll nummer ett"Här under brygga på lagårn förvarar vi veden under vintern så den får torka...

Att laga den var inte så enkelt skulle det visa sig... Det var dessutom helg. Som tur var hade pappa ett kedjelås så efter att åkt och hämtat det så gav sig Danne i kast med att laga kedjan. Det tog sina timmar men tillslut så var den fixad och vi kunde återta arbetet med veden. Vi hann göra några skottkärrlass innan det blev mörkt.

Dagen efter hann vi återigen göra lite ved, men sedan blev Fame sjuk och den historien vet ni. Det gick många dagar innan vi kunde fortsätta vårt arbete på vedbacken... "Troll nummer två"

Nu var vi på gång igen... Jag tycker det är jättekul att arbeta på vedbacken. Danne och jag hjälps åt, först kapar vi upp en stor hög med vedklabbar och sedan klyver vi. Bäst vi står och kapar, allting går jättebra... tills... En vedklabbe får eget liv och flyger som en projektil genom luften, slår till mig över händerna så ett par naglar ryker, därefter i världens fart rakt på mitt vänstra knä... Ajjjj!!!Ett blått och svullet uppåner knä!!!

Jag hoppar av smärta och tänker på att ta djupa andetag... Jag tittar försiktigt på mina händer och konstaterar att inga fingrar är borta men det blöder under naglarna... Ajjj!!! Jag böjer mitt knä, det gör ont men går ändå... :)) Dagen efter är knäet rejält svullet och vackert blått... :)) "Troll nummer tre"

Bit ihop och kom igen då... Vi fortsätter kapa och kly..., rackarns... kedjan går av igen... :( Nu hade pappa inga fler kedjelås och det var återigen helg och det är ungefär där vi är nu... "Troll nummer fyra". Vi bestämde oss för att kapa upp alla stockar i alla fall, så att det är gjort. Nu ligger det en ansenlig hög där på vedbacken och väntar... Inga fler troll tack!!!Medan vissa jobbar på vedbacken får andra ligga på sofflocket... :))


Kontakta Gårdsbacken
gardsbacken@telia.com

3 kommentarer:

 1. Owwwww! Your poor knee, Paula! I'm glad you didn't actually lose any working parts, but wow! The heart that Danny the Troll carved was very sweet...what a lovely man....

  As my grandma Greta would have said, "That's a good job done" with the woodpile. You must keep warm and toasty and have the comfort of good firelight in the cold, dark months ahead.

  Stor kramar från Fripp Island, South Carolina! We walk and nap and read....I will take horseback riding lessons, imagine that! And I will have time to study my Swedish and German. Next summer, a little trip to the Black Forest to visit new German friends I met in Ireland last year. Hmmm....Tyskland är inte långt från Sverige.....stor kramar från strand! K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhh, finally you went on your trip to Fripp Island. That must be absolutely wonderful. I feel a Little bit jealous when I think about you guys on the beach in the Lovely sun. When I was raking leaf this day I thought about how wonderful it would have been to go to the beach and take a swim in the ocean, the summer is to short. Even if the autom is nice with all the beautiful colurs I really dont want the summer to end right now. Take good care of yourself and have some really nice, calm days on your vacation. Say hello to Jer!

   Kramar till stranden!
   /Paula

   Radera
 2. Aj aj aj vilken massa otur. Det var nog inte tänkt ni skulle hålla på med veden just nu. Men trollen visade iaf sin kärlek, trots rackartyg;-)

  Vi har oxå jordvärme och det är väldigt varmt & mysigt och mycket underhållsfritt!!!!<3

  SvaraRadera