måndag 1 augusti 2011

Gårdsbackens Dalwhinnie, Godkänd vallhund

Fame, Gårdsbacken Dalwhinnie, godkänd vallhund,
den 30:e juli 2011, med 87p, i Jäderfors...
Det blev alltså inte Jädrafors :))
Vi tar det ifrån början...

Vi hade bokat hotell på Scandic strax utanför Gävle.
Först hade vi tänkt bila ner på morgonen men när vi började räkna efter, insåg vi att vi hade måstat åka riktigt tidigt för att hinna ner i god tid, så detta uteslöt vi ganska snart. Och det är ju aldrig fel med en natt på hotell och en frukost på hotellet. Scandic har bra hundrum som dessutom är rökfria...
Man betalar 100.- extra för hundrummet eftersom det blir lite extra städning för personalen på hotellet.
Vi startade vår tur söderut direkt efter jobbet. Stannade till på Rutiga Duken mitt i Härnösand och åt där en sen lunch innan vi åkte vidare söderut. Kan varmt rekommendera deras skagenbaguetter.
Vi kom ner till Gävle i bra tid, åt middag på hotellet och sedan gick vi en lång promenad med hundarna som vistats länge i bilen. Sedan hade vi en myskväll på hotellrummet och laddade lite inför morgondagen... :))
Ställde två alarm för att vara säker på att inte försova oss...
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Vaknade utvilade.
Klockan nio, en timme ungefär innan domargenomgången ville vi vara på plats. Vädret var perfekt. Rätt så mulet men det kändes ändå inte som det var regn i luften. Det var lite svala vindar. Hundarna hade det bra i bilarna. Skönt! Vi fick ett väldigt trevligt bemötande av X-läns vallhundsklubb som stod som arrangörer. Allting var bra organiserat. Våra underbara valpköpare från Umeå med Milla och från Leksand med Linn kom och supportade oss. AnnaKarin från Leksand kommer ju att gå vallhundsprovet med Linn på samma gård om ca tre veckor så hon tyckte det var bra att få kika lite på hur det gick till och så vidare...


Systrarna Gårdsbacken och morsan i sina respektive bilar...

Det var Nils Agebjer som var dagens vallhundsprovsdomare. Han samlade som sig bör ihop alla som skulle gå provet under dagen på en genomgång om hur han ville att det skulle gå till. Här fick alla chansen att fråga om det var någonting som var oklart.Nisse har genomgång med vallhundsprovsdeltagarna.

Det var tolv stycken förare med sina hundar som skulle göra provet den här dagen. Efter domargenomgången begav sig utställaren iväg mot hanteringen och plockade fram den första gruppen får. Första tjej ut hette Lotta, hennes hund Lerkulan Tyra-Elisabeth. Vi hade stått och pratat lite innan om nervositeten inför provet. Konstigt att man ska behöva ta det så allvarligt... Skulle man misslyckas så får man väl hem och träna och sen prova igen... Men det är klart man vill ju så gärna att det ska gå bra!
Grattis förresten Lotta, hon klarade provet med sin hund.


Sedan gick det sämre för några nästkommande hundar. Fåren var finullsfår. Grupperna var jämna, men fåren hade dragning åt alla möjliga håll och var väldigt lyhörda på hundarna. De accepterade inte att bli behandlade illa. Hundarna var tvungna att hålla en fin båge i utgången och gärna stanna i upptaget för att sedan ta det lugnt i framdrivningen. För hundar som var för hetsiga blev det svårt. Många tappade djuren mot fårhuset som låg en bit bort. Sex hundar bröt på raken. Men observera att jag absolut inte skyller på fåren, det är ytterst få tillfällen som man kan anklaga dem för att inte "vara bra". Sköter sig hundarna, sköter sig oftast fåren.
På bilden här brevid står Danne och Fame och väntar på sin tur.Här är Danne och Fame på väg ut för att gå vallhundsprovet.


Danne skickade Fame på ett högerhämt, i draget mot fårhuset. Fame gick ut i en vid fin båge. Flocken av får började röra sig innan Fame påverkat dem så utställaren skickar sin hund och visslar sedan i sin pipa för att hans hund skall lägga sig. Då har Fame hunnit upp i upptaget och lägger sig för tidigt, eftersom hon lägger sig på hans vissling. En stoppsignal låter ju nästan alltid likadan. Danne får skicka henne lite höger igen, men Fame är ju bra på att lyssna så hon tar hans högerkommnado. Nu har hon fått grepp på fåren som kommer i led mot Danne. Fame lägger sig på hans liggkommando i framdrivningen. Hon har fram till nu tappat två poäng av femtio i hämtet. När fåren kommit ner till hämtstolpen som skall rundas skickar Danne Fame vänster och hon gör en vid fin båge och kommer upp perfekt för fösningen. Vi har pratat efteråt om hur hon jobbade under provet och vi är väldigt nöjda med att hon vågade hålla så bra avstånd till djuren. Annars brukar det vara ganska vanligt att när orutinerade hundar kommer på okända får så blir de oftast ganska tajta mot djuren vilket gör att de stressar dem.


Linn och Danne studerar hur ett vallhundsprov går till.

Men Fame behöll modet och skötte sig galant. De fick en perfekt start på fösningen och det gick som på ett snöre och de kammade hem full poäng även där. När fåren passerat fösningsgrindarna skickar Danne Fame åt vänster för att plocka upp fåren och komma med dem för att gå drivning. När fåren kommit på linjen lägger Danne Fame och vänder henne ryggen och går. Dragningen är nu stark mot fårhuset och fåren får upp farten. Nu tittar Danne efter Fame, lite för sent, han hinner inte skicka henne för att vända fåren mot drivningsgrinden utan de slinker utanför... de tappar fem poäng... för att han inte var uppmärksam.
Nu inser han själv att han måste vara lite mer skärpt och resten av drivningen blir exemplarisk. Nu återstår fålla in och fålla ut. Fåren närmar sig fållan efter att de fått en fin resa, de närmar sig grinden på fållan, Danne öppnar den, alla fåren går mot ingången, alla fåren går i....nte in. En j..kel slinker utanför. There´s always one brukar man säga och det stämmer så bra! Efter två försök till får de äntligen in fåren i fållan. Eftersom alla momenten måste genomföras för att bli godkänd så är ju hela provet spännande. De tappar sex poäng i fållan och Danne tar på sig även detta misstag. Han rörde Fame lite för mycket framåt och gav fåren för lite tid. Hade han gjort det hade alla säkert gått in första försöket. Nåja, nu var de inne iallafall och skulle nu bara ut. Vadå bara! Här ställer sig först en sedan två tackor emot Fame som ligger ca en halv meter ifrån tackan. Danne ger henne tid, Nils kliver upp och närmar sig fållan för att se bättre vad som händer. Danne säger kryp till Fame som försiktigt närmar sig tackorna. Hon spänner blicken i dem och försäkrar dem om att hon minsann inte tänker vika sig. De flyttar sig inte nu heller. Danne säger kliv upp till Fame och hon klipper till strax framför nosen på tackan som nu vänder om och tar med sig de övriga ut ur fållan. Fame tar kontroll över flocken och föser dem mot hunden i hanteringen som tar över. Fame är nu godkänd vallhund!


Fame precis efter det att hon gått vallhundsprovet.
Syrran Linn i bakgrunden tillsammans med matte AnnaKarin.


Danne stannar upp hos Nisse som berättar att hon klarat provet med bravur. Fame med sin fina djurkänsla lyckades klara av dessa relativt svåra får. De fick 87 poäng totalt vilken är jättebra. Danne tar på sig poängavdragen i drivningen och fållan, men han är ju väldigt ringrostig då det gäller tävling. Och vad spelar det för roll!!! Några poäng hit eller dit! Famen har ju nu en vacker stämpel i registeringsbeviset som säger att hon är en godkänd vallhund, något som alla Border Collies borde få...


Resultattavlan


Vallhundsprovet hade arrangerats på ett lysande sätt. Det fanns t.o.m. en liten servering med kaffe och kaka, eller korv med bröd om man ville ha det. Vi är så tackamma för att folk med större fårbesättningar upplåter sin gård och sina djur så att vi kan ha prov och tävlingar på dem. Ni är guld värda!!!


Diplomutdelningen

På grund av att så många bröt gick tävlingen ganska fort. Efteråt åkte vi tillsammans med våra vänner till Högbobruk och åt lunch innan vi skiljdes åt. Det var roligt att få träffa Linn igen. Det är längst mellan gångerna som vi träffar henne. Hon såg så jättefin ut!
De har verkligen en plats i ens hjärta, alla "valparna". <3
Nu håller vi alla tummar och tassar för henne när det blir hennes tur att gå provet.


Till sist:
Vi passade på att fota lite på Högbobruk där det är så vacker natur...
Bjuder på några bilder av Danne och Fame, dagens huvudpersoner!


Domarkommentaren på protokollet:
Stor kapacitet, bra samarbete
bra djurhantering, EN PÄRLA!


11 kommentarer:

 1. Gabriella &amp; Bruce1 augusti 2011 07:45

  Grattis!!!!!!!!

  SvaraRadera
 2. Har följt er blogg i sommar! Ni verkar ha riktigt bra hundar, sen är jag ju ganska svag för brunt;) Stort grattis till Godkänt VP! Finns det på film?
  Jag håller på att träna för fullt inför ett VP i höst, första border collien och vallning är det svåraste man kan hålla på med, men även det roligaste;)
  Ska bli spännande att läsa när och med vem ni ska para Fame med, man kan inte annat än att sukta efter en till vallningsidiot;)

  SvaraRadera
 3. GRATTIS GRATTIS!! Till godkänt på vp. :-D Bra jobbat! Kraam

  SvaraRadera
 4. Jättebra jobbat! sa ju att ni skulle klara det :) Vi syns på torsdag!

  SvaraRadera
 5. Tack alla!

  Till Matilda!
  Vad skoj att du följer vår blogg och ja, vallning är verkligen jätteroligt.
  Beträffande Fames framtida partner ;) tar vi gärna emot förslag... Vi får skriva ett blogginlägg längre fram om kvalitéerna vi och Fame önskar på honom :)) så får vi se om vi får något napp...
  Men visst borde han vara brun va?
  Lycka till med ert vp, se till och träna duktigt:))
  Har ni vägarna förbi oss på Gårdsbacken någon gång så kom hit och träna.

  Vänliga hälsningar från oss på Gårdsbacken

  SvaraRadera
 6. Jenny, Anette &amp; Sid1 augusti 2011 23:22

  Å så skoj, GRATTIS. Till godkänt VP.
  Efter all träning så blir detta karamellen. Duktiga lilla Fame

  SvaraRadera
 7. Grattis, grattis till godkänt vp! Jättekul och bra jobbat! =) Kram

  SvaraRadera
 8. Congratulations from Luxembourg! We send 12 points for this great job!
  Greetings and kram from Kenneth&Sonny :-)

  SvaraRadera
 9. Thank you for your support :))
  12 points, that's a LOT!
  Maybe we've got same points because of the cap?

  Thank you for calling, Luxembourg

  Kram
  //P&D

  SvaraRadera