onsdag 3 augusti 2011

Ingen vila, moster Kim och olika vallhundsraser

Det känns verkligen jättebra att Fame klarade vallhundsprovet. Vi upplever det som ett riktigt stort mål med de BC vi har haft att en dag kunna godkänna dem som vallhundar. Det ligger så klart mycket träning bakom men mycket kan hända under provet så självklart är det med viss spänning man gör vallhundsprovet. Vi hade planer på att låta Fame vila hela den här veckan, men det sprack med en gång...


Fame, lilla knytet, då kunde vi bara
hoppas att hon skulle bli en duktig vallhund

Istället har vi haft en väldig aktivitet på Gårdsbacken av vallhundar. Eftersom vi har så fantastiskt bra möjligheter med bland annat vår träningshage så har vi öppnat gården för vallhundsträning med diverse olika vallhundsraser. Det är jätteintressant att följa dessa hundar i deras träning. Vi vill ge en eloge till alla duktiga hussar och mattar som kämpar tappert med hundar och får och ibland även våra gårdsgäss. Ni är duktiga!!! Vi har lite tankar att lägga ut någon/några av dessa hundar, givetvis med hussar och mattars medhåll, och göra typ, veckans vallhundsprofil. Att under ett träningspass följa en av hundarna med text och bilder. Men detta är bara på funderingsstadiet ännu... :))


Gaia med full fokus på fåren.


Vi tycker även att det är intressant med andra vallhundsraser än BC. Till exempel schäfrar överraskar varje gång med sitt intresse för fåren. Nog är det underligt att det finns så mycket instinkt kvar i dem fast det inte avlas på den "genen" längre. Vi försöker att inte jämföra för- och nackdelar med raserna utan istället utveckla de bra egenskaperna som varje ras har. Det kanske är svårt att få många av dessa hundar att göra hämt på flera hundra meter men det kanske inte är målsättningen heller?
Jag brukar alltid säga att det är vallningsinstinkten som gör BC'n till den unika ras det är, med sin lättlärdhet, sin lyhördhet, sin skönhet... (ja, det där sista kanske inte kommer från instinkten?)
Om man inte vårdar den här instinkten kommer med tiden deras egenskaper att förändras, och knappast till det bättre...så jag kan inte annat än vädja, hjälp till att bevara BC'n som den fantastiska vallhund den är.
Är det någon som är intresserad av att se hundar i arbete så får ni gärna höra av er och komma på besök på vår gård.


Bjuder på en ännu en valpbild,
Liten har blivit stor...


Jag kommer säkert att återkomma med inlägg om andra vallhundsraser som vallar.
Det har alltså inte blivit så mycket vila för Fame ännu, men hon tycker inte det gör så mycket för hon älskar verkligen att jobba. Hon är alltid positiv när hon förstår att det vankas arbete eller träning.

En dag den här veckan fick vi besök av Gimmies syster Kim och hennes matte Anne från Sandviken, vilket var jätteroligt. Det var intressant att se henne valla och visst kunde man se att de är av samma linjer. Somollis Vicki är tiken och Kim är från en parning med Mosses Roy. Hon var riktigt fin, vi tycker ju mycket om den här typen av hundar.
De ligger i hårdträning för vallhundsprovet om några veckor och vi håller självklart tummarna för dem!
Gimmie har syrran på besök...
Öbetes Kim V1327/2008Till sist...
En länk till Fames resultat...

http://vallreg.svak.se/t_calendar.php?MENUSELECT=&TAVLING=5217&RESULT=1


Man måste våga för att vinna

1 kommentar:

  1. Ja det låter bra det där med vallhundbild å så det får ni gärna göra för min del iallafall inga problem alls :)

    SvaraRadera