tisdag 9 augusti 2011

Gårdsbackens Gås Mästerskap 2011...

... och Tjejernas vallande schäfrar
Helgen har verkligen gått i vallningens tecken.
Från tidig morgon till sen kväll har det kunnat höras vallningskommandon till höger och vänster på gården :))
På lördagen hade vi äran att få besök av min kära kusin Gisela med sambo Ulf och deras uppfödare av schäfer Tjejernas. Gisela har varit hos oss tidigare och släppt sina schäfrar på får. Speciellt Pava visade stort intresse för får och började balansera redan första gången. Riktigt imponerande.Gisela med Tjejernas Pava

Vi brukar alltid börja med att placera fåren i en mindre järngrindsfålla första gången vi släpper hundarna. Vi håller alltså fåren i fållan och hundarna får röra sig fritt utanför. Då kan vi se hur pass intresserad hunden är och vilken kontakt föraren har med hunden. Ser det bra ut kan vi sätta fåren i en lite större fålla och släppa in hunden tillsammans med dem. Vi går självklart även själv in i fållan. Vi är noga med att se till att inga får kommer till skada och försöker i största mån att stressa dem så lite som möjligt. Vi berättar även att det är viktigt med en god djurhantering!


Tjejernas kennel har för dagen tre fantastiskt fina schäfrartikar och den ena efter den andra gör oss imponerade i vallningsfållan. Alla visar stort intresse! Observera att detta är lite äldre tikar som aldrig vistats bland får förrut. Tjejernas Titti och Gunilla tycker det är häftigt att se sina hundar arbeta med djuren.


Tittis, Tjejernas Pysa, börjar ganska omgående röra sig i balans,

Efter en liten snabblektion i "vallningsteknik" förstår Tjejerna hur de ska röra sig i förhållande till hunden och får själva prova att valla med sina hundar. Med lösa djur hjälper Danne däremot till eftersom det ofta går lite fort med nybörjarhundar och det är svårt att hänga med för hussar/mattar.Lägg märke till den arbetande svansen på Pysa :))

Vi filmade lite och vill gärna visa upp en filmsnutt när Tjejernas Qrascha vallar på lösa får för första gången. Qrascha är fyra år. Tyvärr filmade jag inte när vi sedan släppte hundarna på helt lösa djur och Danne tillsammans med Qrascha går en drivning genom en grind :)) Man får känslan att hundarna tycker att det är fantstiskt roligt och när man avbryter vallningen så vänder de sig med fokus mot fåren och skulle inte tveka en sekund att gå in och jobba lite till... :))

Vi hade en fantastiskt trevlig dag tillsammans!!!
Gårdsbackens Gås Mästerskap 2011
På söndagen hade vi bjudit in några kära vänner för att umgås, valla, prata hund och fika och äta gott :))
Dessutom överraskade vi med att ha byggt en tävlingsbana för att valla gäss. Den första tävlingen i Gårdsbackens Gås Mästerskap 2011 inleddes. Nio hundar ställde upp. Gimmie var föråkare och Fame var med utom tävlan. Do Encostas Ferry  var först ut och satte ribban högt för resten av gänget. Man fick börja med att ta ut gässen ur en fålla, sedan var det totalt fem grindgenomgångar. Man var tvungen att minst få en gås igenom grinden annars blev det tio sekunders tidstillägg. Tappade man en gås på vägen blev det också tidstillägg. Gässen är inte vingklippta så risken var stor att någon flög iväg om de inte behandlades väl. :)) Man skulle fösa eller valfritt driva gässen upp för gårdens uppfart mot huset och där göra en tvär vänstersväng för att mota gässen över stenkanten, där var också målgången.Ferry som aldrig tidigare vallat gäss fattar fort galoppen...


Gässen står precis på målsnöret, ett steg till av Ferry och de är i hamn...


Det skulle bli en test i att se hur gässen skulle hålla ihop och vara med på det hela. De är fantastiskt bra att valla på så länge de behandlas snyggt av hundarna, då håller de ihop i en fin liten flock. Det gjorde de också tävlingen igenom.


Andra hunden i tävlingen är Johns Taff.


Leif med Öbetes Lyn gör en snygg avslutning.

Tävlingar kräver också hanteringspersonal med hundar.
I gåsmästerskapet var det Leif med den dansk-svenska Gårdshunden Lisa
som hanterade djuren mellan starterna :))

Nu var det så att ingen av hundarna fick prova att valla gässen innan tävlingen så det var skarpt läge från första sekund. Många av dem hade aldrig vallat gäss förut så med tanke på det så gjorde de det verkligen bra. Cathrine och Leifs valpar och Johns valp fick också deltaga. För allas, inte minst gässens trevnad så satt ett koppel mellan förare och hund under racet :)) De löste uppgiften brilljant...Cathrine med Everics Thea med full fokus framåt...
Checka in gässens coola stil :))Johns Everics Rowena föser gässen målmedvetet framför sig...


Bodil med Tai har lyckats få gässen på rad :))Fame får köra tävlingsbanan men är som hemmahund utom tävlan...Bodil med Kep gör en fin start på tävlingen...


Vinnare i Gårdsbackens Gås Mästerskap 2011 blev Do Encostas Ferry som gjorde ett fantastiskt snyggt lopp. Prisutdelningen skedde efter efterrätten... :))
Planer finns på att ordna ett nytt Gås Mästerskap nästa år med nya annorlunda utmaningar.
Så sätt gång att träna redan nu ;)) På hösten brukar ju kanandagässen flocka sig på åkrar och ängar...
Kör hårt och väl mött nästa år!
Självklart blev det lite riktig träning för hundarna också.


Återigen en riktigt trevlig dag tillsammans med vänner.
Och äntligen fick tuppen komma hem till Björksjön, och han fick en höna med sig...
Danne tar Fame och några får med sig på skogspromenad...
Här föser Fame fåren över Långbrobäcksbron.

Till sist:
Fame får presenter för klarat vallhundsprov.
Ett ben med lammsmak, hmmm, så stort att hon knapt orkar lyfta det.Detta får inte morsan lägga beslag på... ;)


-Vi har en kelsjuk gås också...
-En umgås...


3 kommentarer:

 1. Tack så jättemycket för att vi fick komma och
  spendera lördagen hos och med er, det var verkligen en fantastisk upplevelse.
  Minnet av den dagen kommer vi att bära med oss och glädjas åt för lång tid framöver.
  Stor kram till er båda från oss!

  SvaraRadera
 2. Leif och Cathrine9 augusti 2011 15:32

  Vi tackar för söndagens aktiviteter också.
  Gårdsbackens Gåsmästerskap och den mycket goda maten. Ett bestående minne blir ju filmen med den vallande kaninen också! :-)

  Leif och Cathrine

  SvaraRadera
 3. Tack själva...

  Vi hade en riktigt trevlig dag tillsammans med er :))
  Dessutom var det en upplevelse att få se så duktiga vallande schäfrar.
  Ni är hjärtligt välkomna tillbaka.

  Söndagen var lika trevlig den!
  Det är alltid lika roligt att umgås med goda vänner.
  Det här får vi göra om!

  Kramar till er!

  SvaraRadera