måndag 5 september 2011

Rakel, hundägarcoachen

Vi har en kär vän som heter Rakel. Rakel är hundägarcoachen. Hon är verkligen jätteduktig på det här med hundar. Hon håller diverse hundkurser för alla raser. Ni får gärna titta in på hennes egen hemsida och kolla runt lite där, så ser ni vad hon har att erbjuda. Ett genomgående drag med Rakels kurser är att hon gärna vill byta miljö inför varje träningstillfälle. Det ena kurstillfället kan hållas "mitt i stan" för att sedan bytas till träning på landet. Det händer att vi upplåter vår gård till Rakel och hennes kursare när hundarna skall tränas i lantlig miljö. Så var fallet två dagar den här veckan. På två dagar besöktes gården av 48 hundar och 65 hussar/mattar. Fantastiskt! Man skulle kunna tänka sig ett fasligt hundliv men inte med Rakel och hennes medhjälparcoach Malin hållandes i trådarna...


Hönsen sköter sig exemplariskt...


De 48 hundarna var deltagare i fyra kurser. Första utmaningen för hundarna med sina hussar och mattar blev att uppföra sig med höns som störning. Hönsen som är så vana vid hundar beter sig som att de inte ser hundarna. De går i sin egen värld  och kuttrar samtidigt som de pickar i gräset efter mask. Hundarna får först sitta stilla och lugnt vid sidan om sin husse alt. matte. Man pockar och lockar lite på uppmärksamhet och berömmer när hunden visar kontakt.Även hundarna uppför sig perfekt...


Efter att tränat så en stund och visat hundarna att det är helt okej med fjäderfän runt fötterna så försvåras övningen och hundarna ska nu gå fint/fot i en cirkel med hönsen i mitten. Här gällde det att jobba med sin hund för att behålla kontakten. Oj, vad alla gjorde det bra! Visst behövdes lite extra goda godsaker för en del som belöning, typ korv/köttbullar, men om de föredrog det framför kyckling så var ju vi glada :))

Ett bra sätt att förklara för sin hund  att situationen är okej är att
sätta sig bakom sin hund som "en  ryggsäck" som Rakel uttrycker sig,
och klappa och prata lugnande med sin hund.

Alla besökare ombads stänga dörrar och bakluckor på sina bilar för att inte få med några oönskade besökare  inför hemfärden då hönsen och tupparna efter ett tag även började utforska parkeringen :))
Gässen hölls i sin betes hage och var mest bara allmän störning, i form av oväsen!!!
Efter hönsen fick kursarna bege sig till fårhagen för att träna att gå fint/fot med lite större djur som störning.
Återigen skötte sig hundarna kanon! Eloge även till hussar/mattar som tränar så duktigt med sina hundar.Järngrindsfållan till fåren hade gjorts stor så att fåren
inte skulle stressas med hundar och folk inpå sig.
Vi informerade även folk att inte röra sig rakt mot djuren
med sina hundar för att stressa dem i onödan.


Danne visar med Fame lite grunder i vallning.

Vi har lite egennytta med dessa träningskvällar också då vi visar och berättar lite om vallning för kursarna. Vi tycker det är ett perfekt tillfälle att få informera lite om Border Collien och dess medfödda instinkt och litegrann om hur vi tränar dem. Många har aldrig sett vallning förut. Fame är duktig och tycker det är jättekul att få visa upp sig :))Gänget samlat vid hundhuset för att äta körv!!!


Alla som besöker Gårdsbacken vet vid det här laget att här bjuds det alltid på endera fika eller mat! Det hör liksom till! Dessa två kvällar bjöd vi på korv med bröd, och kaffe och kaka.  Vi hade dukat upp korvgrytan på altanen till hundhuset. Det är så trevligt att samlas en stund med en kaffekopp och prata lite hundträning. Man kan lägga upp träningspasset och utbyta träningstips med varandra.
Hundägarcoachernas hundar, Gaia, Vic och Bolt i bakgrunden,
De förtjänar en plats på bloggen de också...
Observera korvpåsen som ligger med öppningen mot hundarna och de tittar inte ens på den :))Efter störningen med fåren så begav sig hela gänget ut på åkern för att träna inkallningar och möte med andra hundar. Rakel och Malin kompletterar varandra jättebra så träningen blir väldigt effektiv för kursdeltagarna.
Det myllrade av hundar på åkern och Gimmie och Fame
hade massor att nosa av på åkern efteråt :))


Jag blir lite sugen på att träna Famen igen i lydnad. Men som det ser ut nu så finns det inte mycket tid till det. Det är vallningen som kommer i första hand. Men framöver, när snön har kommit så kanske vi kör igång lite lydnad igen. Hon känns synnerligen lite ringrostig ;))
Rakel och Malin med snygga "coachvästar"
vilka gör att de syns bra :))

Jag vill verkligen rekommendera Rakel om ni är sugna på att gå kurs med er hund. Hon är en sprudlande glad tjej som är duktig på hund. Hennes kurstillfällen blir aldrig tråkiga då hon är väldigt spontan. Jag kan nog bestämt säga att hon har inte haft två kurstillfällen som sett likadana ut. Har ni något hundproblem så engagerar hon sig i er och era hundar och gör allt hon kan för att lösa problemen. I början på inlägget finns en gulmarkerad länk till hennes hemsida om ni är intresserade.Veckan i övrigt har varit hektisk...
...mycket handlar om får, vi har varit i Umeå och hämtat fårgrindar vi har inhandlat, vi har putsat baggbetet, vi har stängslat om till tackorna och så vallat såklart. Vill återigen berömma er som kommer och vallar hos oss. Ni är så duktiga!

Till sist har vi och hundarna haft besök av trädgårdsintresserad vän med fyra fina hundar...
Ni kan tro att det gick undan ut på åkern när alla satte iväg i full galopp...
Jag med min brytabenidiketsomhundenintesågfobi gjorde att jag nästan fick magsår.
Men trevligt hade vi, och inga brutna ben :))

Vi har dåligt samvete över kaninvallningsfilmen som vi utlovat
och som vi aldrig tar oss tid att redigera.
Men, jag har sagt det förut , den kommer...
Håll ut!!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar