tisdag 11 oktober 2011

Premiärtävling för Fame



Tidigt på fredagmorgonen lastade vi i det sista av packningen i bilen och var sedan redo för vår tävlingsturné till Storstan. Jag vet inte om ni kommer ihåg att vi var tvungna att ställa in resan till Söderala där det var meningen att vi skulle göra vår premiärtävling med Fame.

Fame hade ju dagarna innan lyckats få ett "skräp i ögat" så det blev ju aldrig att vi åkte till Söderala, istället anmälde vi oss till ett par andra tävlingar längre fram och nu i helgen som var, tävlade vi alltså i Görväln, precis utanför Stockholm. Vi hade bokat två nätter på Scandic Star i Sollentuna. Tanken var att vi skulle ha hela fredagen på oss att bila ner och när vi kommit till Stockholm leta oss ut till tävlingsplatsen för att kolla att vi säkert hittade dit. Vi hade tidig start på lördagen, dessutom måste man ju vara på plats för att genomgå den obligatoriska veterinärundersökningen av hundarna. Tävlingsplatsen låg vackert till, precis vid Görvälns slott. Där har man i sommar spelat in årets version av stjärnorna på slottet, och även scener i filmen Ondskan har spelats in där. Eftersom hundarna och vi själva suttit i bilen ett x antal timmar så behövde vi verkligen en rejäl promenad, och denna slottsmiljö var fantastiskt vacker att promenera i.

Efter en synnerligen god natts sömn på tjusigt hotell så hängde vi på låset till hotellfrukosten. Vi tuggade i oss en mumsig frukost, bad att få termosen uppfylld, bredde några extra mackor med lyxigt pålägg som vi packade ner för att ta med ;)) Tack Scandic Sollentuna för mackorna och vänligheten att få fylla termosen :))



Det är så himla bra att man kan beställa hundrum. Man betalar lite extra för det blir ju lite mer att städa för hotellet, men det är det värt, för oss :))
Att det dessutom är rökfria hundrum toppar ju det mesta.
Famen lyxar med att ligga i sängen och det låter vi henne göra för att ladda riktigt inför lördagens tävling. Ni kan ju låta bli att tjalla för någon, att vi låter henne ligga i sängen ;))



När vi kom till tävlingsplatsen började vi med att låta arrangörerna kolla ID-märkningen. Chippet sitter kvar i nacken, det är ju bra att veta...
Efter detta är det alltså dags för den obligatoriska veterinärundersökningen. Den har fått väldigt mycket dålig kritik men jag förstår inte riktigt detta. Okej, det kostar pengar, men vilken hobby gör inte det? Nu betalade vi åttio kronor för besiktningen, det är väl inte så mycket? Fame ställdes upp på ett bord och veterinären kände igenom henne väl och slutligen fick vi springa "fram och tillbaka" för att checka av eventuell hälta...  Nej, denna besiktning har jag inget problem med. Jämför med vad min brors lillgrabbs hockeyhobby kostar dem...



Domargenomgången

Efter veterinärbesiktningen var det dags för domargenomgången. Domare för dagen var Nils Drakenberg. Han berättade hur banan var satt och lite annan kuriosa. Danne och Fame hade startnummer sex, ganska tidig start vill säga. Det var ett trettiotal hundar med på tävlingen. Vädret för dagen var bra, sol, men lite blåsigt, det blev kallt när man satt ner... Allt såg jättebra ut, fåren var en salig blandning av pälsfår, texel, det fanns någon rya och så vidare... De ägs av föreningen Görvälnlammet. Man kan säga att de var vana att bli hanterade av människor, men vi ska aldrig klaga på fåren!!! Hundarna ska klara dem, oavsett!!!

Det fanns dock ett litet moln på himlen :)) Hämtet såg ut att inte bli allt för lätt då åkern där tävlingen hölls var relativt liten och för att få ut 150 meter så blev det lite av ett dolt hämt för hundarna. Förarna kunde om de stod på pallarna som utplacerats se lite av huvudena på fåren, men såg ingenting av hundens upptag och början på framdrivning. Hunden såg ingenting av fåren. Hur skulle Fame klara detta? Vi har inte tränat dolda hämt... :)) Danne skickade Fame vänster, hon stack iväg i full fart... en bit... sen var det som om hon tvärstannade och funderade... -Vad är det egentligen jag ska hämta? -Ska det vara får här någonstans? Danne ger henne några extrakommandon... -Vääänster!!! Fåren hade nu börjat röra sig i framdrivningsriktningen och vi hade tur, Fame fick korn på dem och glider nu upp och bakom dem. Poängen i utgången, upptaget och framdrivning rasade rejält... Det blev endast elva kvar av femtio! Egentligen skulle man kanske ha klivit av här men nu var inte vi ute efter poängen så enormt utan ville att Fame skulle få med sig goda minnen från tävlingen avsett hur många poäng vi lyckades skrapa ihop, så Danne och Fame fortsätter banan. Fösningen blev klart godkänd, 15 poäng av 20, drivningen 9 av 10, delningen var svår, många hade problem med denna. Danne och Fame klarar efter ett antal försök av att dela men med minimalt med poäng kvar. De får iallafall möjlighet att göra fållan och klarar även den efter ett antal försök. SÅ, de klarar sig igenom hela banan och får göra alla moment men poängen är bedrövliga... Men, so what? Fame tyckte iallafall att hon hade varit skitduktig och det var ju det viktigaste :))  Dessutom var det en svår tävling. Fame fick en nittondeplacering av trettio hundar. Det var elva hundar som bröt av olika anledningar, många tappade fåren då banan var trång och draget starkt till hanteringen. Här är en länk till resultatet.
Det låter kanske konstigt, men vi är jättenöjda med lördagens tävling i stort trots katastrofala poäng.

Efter tävlingen bilade vi in till Stockholms slott, men det tänker jag berätta om i kommande inlägg :))

Nu till söndagens tävling. Idag hade vi 24 som startnummer. Det innbar att vi kunde snooza några gånger extra i de sköna hotellsängarna och sitta och äta gofrukost i lugn och ro. Bara vi var på plats innan halv tio för att hinna med veterinärbesiktningen. Det hann vi. Återigen med fylld termos och goda mackor!!! Tävlingen hade precis börjat när vi kom på plats. Delningen visade sig vara lite kruxig även under söndagens tävling. Man hade dock vinklat om banan lite från lördagen och hade möjlighet att se lite mer av hunden i hämtet. Domare Drakenberg var hård men rättvis med poängen, man fick ingenting gratis och det ska man väl inte ha heller?..  Danne klurade lite på dagens runda, skulle han skicka vänster igen? Hur skulle han lägga upp delningstekniken? o.s.v

Det blev ett nytt vänsterhämt... Idag behövdes inget extrakommando, Fame susade iväg i en fantastiskt fin vänsterbåge, Danne blåser ner henne precis bakom fåren och hon börjar sitt upptag... Kvinnan som jobbade som utställare kom efter tävlingen och öste beröm över Fame, hon sa att hon aldrig stannade upp utan fortsatte lugnt gå framåt mot djuren hela tiden... Danne hade svårt att se hennes upptag och visslade framåt några gånger. Fåren hade nu ställt sig hos utställaren, Danne ger ett nytt kommando och fåren lossnar och kommer i fin rak linje genom framdrivningsgrindarna. Han tappar några poäng i upptaget då domaren tycker att fåren tas loss lite väl burdust från utställaren. Han har rätt! Fame är på hugget och lyder varje nytt kommado Danne ger. Nu rundar de pinnen och påbörjar fösningen. Iefterhand  kommer Danne på att han varit lite slarvig med linjen i början av fösningen, det straffar sig och poäng dras. I övrigt går fösningen fint, drivningen lysande och delningen fenomenalt. Dagens snyggaste!!! Det tog sex sekunder för Danne och Fame att dela de fyra tackorna i två grupper. 9/10 poäng. Nu riktas blicken mot fållan, Fame är fortfarande på tå och kommer snyggt med fåren till Danne som öppnat grinden på fållan. De ställer sig i grindöppningen, stilla... Fame ligger platt på marken för att ge så lite tryck som möjligt på fåren så att de ska våga vända sig om och gå in. Danne ber henne krypa mot fåren, de vänder sig om, går in en bit till och han kan stänga grinden. 9/10 i fållan!
Totalpoäng 77. Det räcker till en sjätteplacering, samma poäng som femman men med sämre hämtpoäng. Vi är himla nöjda med Fame och hennes tävlingsdebut. Hon fungerar så bra med allt på sidan om och hon fullkomligt älskar att tävla. Hon var taggad till tänderna...
Länk till söndagens resultat.



Danne tackar domare Drakenberg...


Så var det avklarat, debuttävlingen :))
Vi vill tacka Westmanlands VK för arrangemanget! Vi kommer gärna tillbaka nästa år. Miljön runt tävlingsplatsen var så vacker, tur bara att de lyckades få ut Highland Cattle tjuren som beblandat sig med tävlingsfåren :))



Arbetslaget under dagen, bra jobbat!!!




Fame fick lite extra gott efter tävlingen...




4 kommentarer:

  1. Gabriella och Indy12 oktober 2011 kl. 21:34

    Grattis syrran!!!!

    SvaraRadera
  2. Vilket härligt tävlingsreferat! Man känner spänningen och glädjen. Syster Milla just nu med mig i Storuman långt från storstan./Gunnar

    SvaraRadera
  3. Hej Gunnar!

    Kul att ni följer våra bravader :))

    Angående storstan kontra Storuman är jag
    säker på att ni har minst lika trevligt som oss...

    Må gott och klappa om Milla

    SvaraRadera