måndag 23 juli 2012

Vallhundstävlingar i Sollefteå

Danne har tävlat med Fame i vallning igen. I dagarna tre har X-läns vallhundsklubb arrangerat vallhundstävlingar strax utanför Sollefteå.


I tre dagar hölls det vallhundstvälningar utanför Sollefteå

Klockan var ställd på ytterst tidigt på lördagmorgonen för att vi skulle hinna packa bilen med hundar, vallhundsstav, regnkläder, kamera, mackor och annat för en tidig avgång mot Sollefteå och tävling där i IK1, i fårvallning. Trots att det först var IK2-tävling med 40 starter innan IK1 så måste man vara på plats inför veterinärbesiktningen som endast pågår mellan klockan sju och åtta. Den får man inte missa, skulle man göra det får man inte deltaga i tävlingen. Så med uppgång tidigt i ottan och en handfull grus i vardera ögat begav vi oss mot Sollefteå.



En grillvagn fanns uppställd på tävlingsplatsen där kaffe,
supergoda chokladbollar, korv med bröd och lunch fanns att handla.

Väl på plats tar Danne med sig Fame och visar upp registreringsbevis, arrangörerna kollar chipmärkning och veterinären lyssnar på hjärta, känner lätt igenom kroppen och så får man springa en bit fram och tillbaka för att veterinären ska kunna kolla eventuell hälta på hunden. Fame klarar besiktningen galant :))



Leif Larsson var domare under alla tre dagarna...

Det var kul att kika på IK2-tävlingen. Det var länge sedan vi var på en sådan tävling, de tävlingar vi varit på med Fame har endast varit IK1-tävlingar. Vädret var tyvärr blåsigt, kyligt, regnigt och kallt så tjocka kläder var på plats, men för hundarnas och fåren välbefinnade så föredrar vi ändå sådant väder före stekande sol. Själv kan man bylta på sig lite extra kläder för att inte frysa.



Lisbeth Iller Jonsson delar med Joc, på lördagens Ik2-tävling

Danne och Fame hade startnummer fjorton på lördagen. Fame kändes taggad. Jag vet att jag skrivit det förut men hon tycker verkligen det är störtskoj att vara på vallhundstävling. Hon känns extrataggad och på extra bra humör! Efter att numera ha några tävlingar i ryggen så börjar Danne få lite rutiner med Fame innan start. Banan var uppsatt på ett enormt stort fält och tyvärr gjorde det att det var svårt att se hundarna som tävlade.



Ulf Nordebo är klar med sin runda och skyndar sig av banan med fåren,
allt för att tävlingarn skall flyta på...

Hämtet är ovanligt långt för ett IK1-hämt, uppskattningsvis på 180 meter. Det tycker vi bara är bra då vi tror att sådant bara gör att hundarna utvecklas på ett positivt sätt. Vi tycker att Fame har varit lite trång i upptaget och ibland stannat lite tidigt och det var också vad som hände på lördagen. Om det beror på utställare/utställarhund/orutin eller annat är svårt att veta. Danne får ge henne ett extrakommado till vänster och det tar hon utan problem som tur är, men det kostar ett par poäng på protokollet. Även i upptaget dras en poäng. Framdrivningen går utmärkt, endast en pinne noteras under avdrag, så 46 poäng på hämtet tycker vi är helt okej.


Vid fårbyte efter trettio startade "kör Carina"
med hund ner fåren tillbaka till hanteringen...


Danne tar fåren snyggt runt pinnen med hjälp av Fame och påbörjar fösningen. Allt går lugnt, rakt och snyggt och de prickar dessutom båda fösningsgrindarna. De tappar endast en poäng på hela fösningen. Tjusigt! Drivning; full pott! Delningen svårare men efter ett par försök så lyckas de med detta också och har då tappat tre poäng. Sista momentet, fållan går som en dans och här blir det full pott!!! Tio poäng!!!



Grattiskram av AnnaSara vid prisutdelningen på lördagen...

Totalt 92 poäng av 100 och självklart är vi jättenöjda med de poängen. Trots så höga poäng så är de inte bäst för dagen. Anders Wikström med Ax gör en näst intill felfri runda och får suveräna 99 poäng. Det är bara att gratulera till en magnifik runda. Även Gunnel Boström med Myllin Dax, slår Danne och Fame med ett par poäng. Men en tredje placering är vi såklart jättenöjda med!!! Vi tycker fortfarande att det finns massor att lära och för varje tävling så blir vi lite mer rutinerade och man får alltid ett och annat bra tips av andra att lägga till erfarenheten. Länk till lördagens resultat... Här!!!



Vi hade trots allt relativt tur med vädret båda dagarna,
här går regnbågen ner inte långt ifrån startstolpen :))


Dagen var mycket lyckad och vi avslutade den med grillfest tillsammans med goda vänner. Fick ett bra recept på en god och enkel röra som passade utmärkt till grillat kött. Blanda i ädelost tillsammans med creme fraiche och krydda med lite pepparmix, supergott!!!



Fotar du mig, fotar jag dig...


Söndagens morgon kan man säga blev en repris på lördagens. Klev upp ur sängens värme på Gårdsbacken lika okristligt tidigt med om möjligt ännu mera grus i ögonen. Men efter veterinärbesiktningen så vred vi tillbaka sätena i bilen en bit och somnade och sov en bra stund. Välbehövligt och skönt!!!



-Jag kan ta dig på promenad om du vill...

Även på söndagen var det tävlingar i IK2 med 40 starter innan IK1-tävlingen. I dag hade Danne och Fame startnummer fem. Nu kom jag på... jag måste berömma fåren, fantastiskt fina djur. Grupperna var otroligt jämna och det var ytterst få gånger som något enstaka djur utmärkte sig. De svarade utmärkt på hundarna men kunde vara lite kruxiga att dela vissa gånger. De gick gärna in i fållan alt. tratten om de behandlades snyggt. Fåren ägs av Carina Björkman och Roland Lindberg och vi tackar dem såklart mycket, för att de är vänliga nog att arrangera tävlingar på sina djur.



Domargenomgången på söndagen

Tävlingarna arrangerades av X-läns vallhundsklubb som jag upplever som en väldigt aktiv vallhundsklubb som anordnar flera tävlingar varje sommar. De har många aktiva medlemmar som är med och hjälper till vid tävlingrna. Leif Larsson var domare under och gjorde verkligen ett kanonjobb genom att hela tiden hålla sig skärpt. Han dömde 170 ekipage under dessa tre dagar!!! Imponerande!!!



En kupp...
En medlem till ska koras i 4H- klubben

Det menas att du är...

AnnaSara överlämnar tröjan med ett leende... :))

Hur gick det då för Famen och Danne? Riktigt bra... till en början... Hämtet med utgång, upptag och framdrivning var verkligen klockrent och domaren hittade ingenting att dra på. Full pott med andra ord!!! Även försningen och drivningen gick superbra, en pinne bort på dessa två moment. Så med endast två poäng bort när bara delningen och tratten återstod såg det riktigt bra ut... men... svårdelade får och när Danne och Fame tillslut lyckades få isär två och två av fåren så var tiden tyvärr slut och de hann inte med tratten :(( Fyra poäng återstod i delningen.


Danne tackar domare Leif för dagens tävling
och Fame ställer in sig... ;))

Slutpoäng 82 och placeringen en åtta. Vi vet att de kan mycket bättre men alla moment måste stämma samtidigt för att man ska få till en riktigt bra runda. Återigen är vi jättenöjd med Fames insats, hon har efter tio starter inte en enda brytning och det är riktigt bra. :))



Ulf N lyfter upp sin hund, innan hämtet, för att han ska se fåren långt där borta...


Yvonne Karlberg  jobbar för att placera sin hund och fåren inför intag i öppen fålla...


Man vill gärna gömma sin hund innan start så den inte
fokuserar på fåren som precis har gått och sedan tas ut i hanteringen...


Rutinerade Håkan Hägglund har precis påbörjat fråndrivningen...



Fåren vid fårbytet ser ut som ett pärlband...

Talar för sig själv...

Släggmannen är inte att leka med... :))


Tack X-län för en välarrangerad tävling, tack domare Leif Larsson för att du orkade vara skärpt i tre långa dagar och tack allt vallhundsfolk för trevligt umgänge! :)) ...och tack Fame för att du är våran...




Tack Yvonne!
Dina vänliga ord om min blogg,
värmde verkligen!!!
<3




Till sist:
Har man varit duktig så lönar det sig...








Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199







You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))





2 kommentarer:

  1. Vad kul! Ni är så duktiga! Synd att de hittade en annan vet - hade varit roligt att träffas och få se Fame jobba :)
    Mvh Elsa & Aska

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för snälla ord!

      Ja, det hade varit roligt att träffas, vi får se till att det blir snart :))

      Kram!

      Radera