lördag 8 september 2012

Hedemoratuppar, genbank, till salu


Det finns många uttryck i vår vardag som kommer ifrån hönsens och tupparnas värld. Man pratar bland annat om att även blinda hönor hittar korn och att man inte ska göra en höna av en fjäder.




Vi känner till uttryck som hönsmamma, hackkyckling, hönshjärna, ungtupp och så vidare :)) Man kan vara uppe med tuppen och man kan vara stolt som en tupp och inte nog med det... man kan även sätta en tupp i halsen... hur det nu kan gå till :)) Kanske bäst att hålla munnen stängd när man går in i hönsgården.



Lite kuttrasju... :))

Uttyrcket, att trilla av pinn, är ett annat uttryck som tupparna bokstavligen kan göra när de ger upp sin post som regerande stortupp. Kommer det en yngre tupp som lyckas ta över styret i hönsgården så kan gammeltuppen bokstavligen "trilla av pinn". Det har hänt under de år vi har haft höns att vi från ena dagen till den andra fått bevittna när en ungtupp tagit över och vi dagen efter hittat gammeltuppen död på marken i hönsgården. Han ger upp och finner ingenting att leva för och trillar därför av pinn... :(( Ibland kan han få behålla ett par höns och då fortsätter livet men betydligt mer tillbakadraget.



Gårdsbackens Hedemorahöns i olika färger

På Gårdsbacken har vi en flock med genbankade Hedemorahöns. Att de är genbankade betyder att de är garanterat rasrena och att vi har en hönshållning som motsvarar de krav som finns för genbanksdjur. Bland annat får man inte sälja kycklingar förrän de är åtta veckor om man inte säljer hönsmamman tillsammans med kycklingarna. Det är dessutom maskinkläckningsförbud på genbankade Hedemoror.



Tre dagar gamla kycklingar

En av våra hönor har precis ruvat fram några kycklingar. Hon låg på nio ägg och det blev fem småttingar :))
Relativt sent på sommaren för kycklingar kan man tycka, men hönan är en riktig hönsmamma och tar väl hand om sina små. Blir det för kallt om deras små fötter så kryper de in under henne.



Jag tycker mig nästan, redan nu
kunna se att det blir en tupp :))

Vi har några tuppar för många i vår hönsgård. Tupparna är snälla med varandra men jag tycker egentligen inte att man ska ha för många tuppar tillsammans. Eftersom vi förmodligen nu också får en eller ett par stycken till så kan det vara på sin plats att ett par av stortupparna får flytta hemifrån till egna gårdar, om ni är intresserade av en tupp eller vet någon som letar en ny chef bland sina höns så hör av er.



Tupparna till salu,  har rostbruna och grå fjärdrar

Ni får givetvis ett genbanksintyg med tuppen och han kostar etthundrafemtiosvenskakronor... Det finns hur mycket som helst att läsa om Hedemorahöns på nätet om ni är intresserade av rasen. Jag tycker att det är en väldigt lugn och trevlig ras. De ligger gärna och solar när det är varmt ute och de är alltid snälla med varandra.


Stolt som en tupp!



Vi har för många tuppar i hönsgården,
hönorna tuppar nästan av...





Gilla Gårdsbacken på facebook



Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199




You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))




1 kommentar:

  1. Those are beautiful chickens and roosters, Paula! You know, I Googled Henemora chickens and found a wonderful website - in our sunny state of Florida! Their Hedemora flock "winters" in Florida (like the rich people do!) and then they spend the summer our west in Montana. It sounds like they love their chickens, too.

    http://greenfirefarms.com/store/category/chickens/hedemora/

    Our words for the day are kycklingar...and flock ;)

    SvaraRadera