tisdag 30 september 2014

Vaktlar och pelargoner flyttar in...


Etersom graderna kryper ner under nollstrecket på nätterna så har både vaktlar och pelargoner fått flytta in i lagårdsvärmen...

Tyvärr var jag inte redo på den första köldknäppen så mina pelargoner fick verkligen känna på lite väl mycket kyla för sitt eget bästa. Jag hoppas att de klarade minusgraderna så att jag får njuta av dem nästa sommar igen...


Jag har klippt ner pelargonerna lite och förvarar dem numera i lagårn...

Det som känns lite tufft är att man måste flytta in dem i lagårdsvärmen när de är som allra vackrast, precis som de är just för tillfället, de blommade för fullt och hade även massor av outslagna knoppar, vår sommar är för kort...!!! så är det bara...!!! Jag klipper ner dem lite och flyttar över dem i planteringskrukor...

Vaktlarna Virriga Vida, Vilda Vera och Vackre Valter har också fått flytta in. Dagarna är visserligen solig och fina men nätterna känns lite för kall för de små. Så denna vecka har de fått flytta in de också. Jag tror att det var uppskattat. Jag har placerat deras bur precis vid fönstret så att de får dagsljus.


Vida, Vera och Valter har fått flytta in i lagårdsvärmen...

Vida och Vera värper fortfarande minst ett ägg per dag och höna, de är verkligen produktiva. Lite nu och då kan vi lyxa med vaktelägg till frukost. Mmmm!!!


gardsbacken@telia.com




Godis til hönsen...


Vi fick två kartonger äpplen hemlevererade till Gårdsbacken och både vi och hönsen jublade...


Jag tillverkade lite aktivering till hönsen av äpplena...

Vi har inget äppelträd på gården, så de var uppskattade... :)) Två plommonträd har vi dock och det var första året som de gav riktigt bra med frukt, och goda är dom!!! Är det något som har någon bra idé vad man kan göra med plommonen? Något bra recept?


Våra plommonträd gav fina och mååånga plommon!



Härligt goda plommon!

Jag tror att vi mest tar det för givet men tänk egentligen vad fantastisk vår natur är, som ger oss så mycket, visst är det fascinerande???

gardsbacken@telia.com





Mycket Morötter...


Sedan trädgårdslandet skördades så har jag gott om morötter i kylen.


Det blev bra med morötter...


Därför bakar jag morotskaka och gör morotssoppa..


Jag skalar ett gäng morötter...
Jag river dem...
Bryner på dem med en rejäl klick smör...

Låter dem koka med lite fiskbuljong...

Jag blandar i räkost, creme fraiche, och lite fräscha räkor, låter det hela få koka upp och så blir det en så god soppa...


Mmmmorotssoppa!!!

Jag gillar att laga mat av egna råvaror, och det smakar gott...


gardsbacken@telia.com




fredag 26 september 2014

Världens bästa bloggläsare!!!


WOW... Gårdsbackens blogg har passerat 400 000 läsare!!!

Ni är bäst, fortsätt gärna att titta in  <3

Kram!!!





torsdag 25 september 2014

Hönskurs på Gårdsbacken


Hur trevligt kan man inte ha på hönskurs???

Nu har vi haft vårt första kurstillfälle med tiotalet hönsintresserade kursare och detta första tillfälle tillbringade vi i hönshuset tillsammans med höns, tuppar och kycklingar... och Champis... :))

På gamla pinnstolar i olika kulörer utställda inne i hönshuset så bänkade vi oss tillsammans med våra kursare.


Ett gäng pinnstolar står och väntar på kursarna... :)) En surhöns ligger och i ett
rede och har koll på oss...

Vid det här första kurstillfället började vi att berätta om oss själva, om vårt älskade Gårdsbacken och hur vi blev med höns för en si så där femton år sedan. Vi berättade även om våra svenska lantraser och kanske främst Hedemoran och om hur vi bevarar dem genom att behålla dem rasrena och föra rapport och statistik på rasrena flockar.


Hönshuset fullbelagt... Surhönan ligger kvar i sitt rede...

Vi tillbringade nästan två timmar där i hönshuset, till en början så såg vi mest bara till kycklingarna och Champis, men ju mer solen gick ner bakom trädtopparna och det började skymma så började hönsen och tupparna, dra sig in till oss. De hade lite svårt att förstå varför det var så fullbelagt med folk och folket gjorde att det blev lite krångligt för dem att hoppa upp på sittpinnarna som var ovanför våra huvuden. Men de tog mod till sig och därefter sats och lyckades hoppa och sedan landa på sittpinnarna, några hoppade upp i redena.


Hönsen får kalasa på sallad från trädgårdslandet...

För att bereda plats till hönsen och låta dem sova i fred så drog vi oss in i stugvärmen och fikabordet. Jag hade bakat blåbärspaj med "hemmagjord" vaniljsås och nu var vi fikasugna... :)) Kacklet fortsatte runt fikabordet och det var så roligt att höra så många hönsentusiaster fundera på sittpinnar, hönsraser, reden, foder och en massa andra funderingar kring höns...

Jag längtar redan till nästa tillfälle...

gardsbacken@telia.com


OM du också skulle vara intresserad av att gå Skaffa hönskursen hos oss på Gårdsbacken så titta in och anmäl dig här, en andra kurs håller på att fyllas...
Anmäl dig här!!!


onsdag 24 september 2014

Ståtlige ulltuppen Gulldus


Den här sommaren har gjort Gulldus väl, han har, tillsammans med några höns, fått rå sig själv, utanför hönsgården...

Jag vet inte om ni kommer ihåg i våras, då de andra tupparna gick lite hårt åt honom, de ryckte stjärtfjärdrar av honom när han försökte uppvakta någon höna. Och med sin dåliga fjäderkvalite så hann det aldrig växa ut några nya stjärtfjädrar på honom...

Därför fick han flytta ut till gåshagen istället, som ensam tupp till ett par tre höns så har han vuxit på sig och så här i slutet på sommaren så ser han riktigt vacker ut... Eller hur?





Här nedan ser ni skillnaden på en vanlig tupps fjäder och en fjäder från Gulldus, det är inte så konstigt att han inte ser ut som de andra... :))


Den nedre fjädern är från Gulldus...

Nu är bara frågan var Gulldus ska bo i vinter. Jag kan inte gärna sätta tillbaka honom till Stortuppen och hans deputy, det skulle inte stjärtfjädrarna må bra av, nu när han äntligen har fått några. Just nu har han och en höna redan fått flytta in i hönshuset i lagårn, men snart flyttar ju resten av gänget in också, vad ska jag då göra av Gulldus?

Hur ska jag lösa detta??? Någon???

gardsbacken@telia.com



måndag 22 september 2014

Höst på Gårdsbacken


Nu är det bara att inse det ofrånkomliga och gilla läget, hösten är definitivt här och vintern närmar sig...


Mmmmorötter!!!

I natt kommer termometern att visa på grader under noll och jag har precis varit ute och burit in flera av mina krukor med pelargoner. Jag lade några värmande filtar över de större krukorna för att skydda blommorna från den kyliga natten... Jag försöker att förlänga sommaren så länge det går... :))


Persiljan går perfekt att klippa smått och frysa in i burkar...

Dagarna är jättefina, vi har haft en underbar höst, det har inte varit många regndagar. Morgondimman brukar ligga som ett täcke över byn, men spricker upp i samband med att solen stiger och graderna med den. I morse var faktiskt första dagen nu i höst, som jag drog på mig långkalsongerna under brallorna och de behövdes verkligen.


Hönsen får kalasa på det sista som är kvar av salladen...

Med dessa långkalsonger under brallorna har jag skördat trädgårdslandet. Jag har tagit upp morötterna, rödbetorna, den gula och den röda löken, persiljan och hönsen fick kalasa på det sista av salladen... Idag fick jag alltså lönen för mödan från att i våras så små, små fröer och under sommaren fått se hur dessa har grott och utvecklats till vackra grönsaker.


Rödbetor...

Jag plockade även in ett par underbart vackra buketter av bland annat rosenskära, dessa ska jag nu njuta av några dagar sedan min vackra rosenbukett numera hänger upp och ner i tvättstugan för att torkas.


Rosenskära

Eftersom det är fullkomligt omöjligt att få sommaren att stanna kvar så gäller det bara att gilla läget och välkomna hösten. Träden har bara inom några få dagar förvandlat sina gröna löv till ett färgspektrum innehållandes många vackra nyanser av höst.


Gul och röd lök är nästan det jag tycker bäst om att odla, den blir så fin!!!


Jag är bara lyckligt lottad som får bo mitt i denna vackra idyll... <3


gardsbacken@telia.com


söndag 21 september 2014

Höftledsröntgen


Våra valpar i Famekullen börjar närma sig ett och ett halvt års ålder och har då rekommenderad  ålder inne för att höftledsröntgas...

Två av valparna är redan röntgade, Gårdsbackens Caol Ila och Tobermory och båda två röntgades med A-höfter vilket känns otroligt glädjande för oss. För att avla seriöst med Border Collie så ser man att både tik och hanhund har "fria höfter". Men trots detta så finns ingen garanti för att valparna ska få perfekta höfter, därför känns det ytterst spännande för oss, nu när valparna har åldern inne för att röntgas.


Gårdsbackens Caol Ila var först ut att röntgas i kullen...

Vi har beställt tid för att röntga Limes höfter nu i oktober och vi kan inte göra annat än att hålla alla tummar och tassar för att hon ska ha fina och friska höfter. Ni får gärna hålla en tumme ni också... :))



Sötnöten Toby röntgades med A-höfter.

Jag tänker inte skriva mer ingående om höftlederna på Border Collien eftersom det finns så mycket redan dokumenterat på nätet, så om ni är intresserad att veta mer får ni gärna kika in här... Border Colliens sjukdomar


gardsbacken@telia.com







Ännu en ros...


Jag får en vacker rosenbukett utökad med ännu en ros... <3





I år är det jubileum!!!


gardsbacken@telia.com



onsdag 17 september 2014

Tack!


 
Jag fick en SÅ fin present!!!




 
Tack så hjärtligt!!!
 
 
 
 
 

En halv valpträff...


På fredagen förra veckan lastade vi bilen full av hundar och styrde kosan söderut... :))


Gårdsbackens Knockando, Billy... <3

Destinationen var vackra Hälsingland och lördagen och söndagen var inbokad med tävlingar med Fame. IK2 i Forsa.


Det var SÅ roligt att få träffa Billy och hans familj igen... <3

Vår valp från Gimmiekullen, Gårdsbackens Knockando, Billy, bor i närheten, därför passade det ypperligt med ett besök hos honom och hans familj. Det var ett tag sedan vi träffade honom och glädjen var stor när vi fick återse honom. Och jag kan nog lova att han blev glad att se oss också.


Här hämtar Billy hans flock får...

Extra skoj, när vi hade Milla med oss i bilen och därav blev det en återförening av halva Gimmiekullen. Fame, kullsyster Milla och kullbror Billy...


Här vallar Rebecca med Billy.

Billy och hans familj bor på en liten gård i en vacker liten by. Han bor där tillsammans med hunden Peppe,  husse, matte och lillhusse John och en flock Hedemorahöns. Några får finns också på gården.  Innan solen gick ner så passade vi på att valla lite... Vi fick se Billys matte Rebecca valla med honom och de passar så fint ihop. Billy har skön stil i vallningen!!!


Billys lillhusse John.

Jag vet inte varför men jag fotade på tok för lite under hela helgen, men några bilder kan jag dela med mig i alla fall...

Gimmie blev också glad att träffa Billy igen, vi kan absolut se på henne att hon känner igen honom, hon blir som valp på nytt och är så avslappnad och himlastormande glad att träffa honom. Tyvärr började det att skymma när vi precis hade tagit bilderna på alla tillsammans, det blev bara några suddiga bilder på Gimmie och Billy när de busar... :((


Gimmie så blir så himlastormande glad att träffa sin valp igen

Än fast jag fotade lite så lyckades vi i alla fall fota Gimmie med tre av sina "valpar" och det blev ett fint familjefoto. Lime fick så klart också vara med.


Lime, Fame, Milla, Gimmie och Billy.

Kullsyskon, Milla, Fame och Billy... <3

 
Tack för ett kärt återseende... <3




gardsbacken@telia.com




tisdag 16 september 2014

Tänka sig!!!


Det finns limegröna höstblommor... Jag har handlat!!!


Jag tror att det är någon typ av krysantemummer... ;))


gardsbacken@telia.com




måndag 15 september 2014

Valet i Sverige...

Vi bilade hem ifrån vår tävlingsweekend igår eftermiddagkväll och hade endast radion att tillgå för att följa valet, vi blev dock mer och mer frustrerade när det aldrig började någon sändning från valet. Det som sändes var ett program om Mona Sahlin och Tobleroneaffären, What...!!! Hur utraderat är inte det??? Konstigt bara att man aldrig hör Mona Sahlin säga någonting självkritiskt... Jag känner inte för att betala hennes Toblerone eller blöjor för den delen. Och verkligen inte hennes cigaretter. Gör ni? Småsaker säger många, men det är just att det är småsaker, säger jag. Ja just det, det var ju utraderat!

Till slut kom i alla fall en sändning som gav oss en första hint om resultatet och det blev väl ungefär som man befarat, men Sd's höga röstsiffror och vid en första prognos så lät det som FI, skulle få 4.0% var väl lite överraskande (och skrämmande)...

När vi sedan kommit hem så slog vi på tv'n och lyssnade lite på sändningarna där och deras övervakning från de olika partiernas valvakor och det är egentligen därför jag vill skriva ett inlägg. Jag blir lite skärrad, då jag får en känsla av kaos, rörigt, barnsligt, odemokratiskt och så vidare och så vidare... Jag blir skärrad när jag från:

V's valvaka ser folk visa finger, och skrika hotfulla ramsor och hytta med nävarna när Jimmy Åkesson håller sitt tal i sin vallokal. Hur illa man är tycker om SD så är ingen förtjänt av spott och spe...

Vid FI's valvaka ses en person i bakgrunden riva en bild av Fredrik Reinfelth i tusen bitar...

Jag tycker att MP's båda språkrör håller ett barnsligt tal, där spydiga kommentarer om alliansen nämns...

Detta handlar absolut inte om min egen röst, utan att vi måste respektera demokratin, vare sig folk röstar blått, rött, grönt eller något annat, vi är alla olika och vi lever i så olika förhållanden att alla kommer aldrig någonsin att rösta rött och inte blått eller någon annan färg heller för den delen.

Vi är på väg i från demokratin om vi inte respekterar vad andra röstar på... OM vi inte gillar vad andra partier står för, så måste vi jobba hårdare med att övertyga folk att ens egna parti är så mycket bättre, inte kasta skit, inte håna, inte spotta på...

Nu får vi hoppas att vi får en trygg och klok regering som kan styra Sverige på bästa sätt, gärna över block/partigränserna för  min del, bara det blir så bra som möjligt för alla oss som bor i Sverige.


 
Sverige är vårt tillsammans!!!
 
 
 
 
 






söndag 14 september 2014

Vilken helg!!!


Helgen har tillbringats i vackra Hälsingland!

Ett besök hos Gårdsbackens Knockando och hans flock... och på vallhundstävlingar i dagarna två. Just nu är klockan sent, och vi är tillbaka på Gårdsbacken, jag återkommer och berättar mer sen.

 
Haresåbrasålänge!!!




 

torsdag 11 september 2014

Dags att vingklippa, kanske???


Vi vallar gässen från deras natthage till en beteshage varje dag, hundarna hjälper oss att flytta dem...

Gässen är har nu lärt sig rutinerna och när kvällen kommer och de ska vallas in så flyger de nästan in i hagen...


Fame vallar in gässen i beteshagen...







gardsbacken@telia.com


Hej Husse och Matte... Milla här...


Visst saknar jag er, men jag har det bra här på Gårdsbacken...


Gårdsbackens Auchentoshen, Milla

De är ganska morgonpigga här på gården, hade jag fått bestämma så hade jag nog sovit lite längre, men samtidigt är det spännande att se vad den nya dagen ska innehålla för skoj saker...

Jag har blivit bästis med lilla Lime, jag tror att hon gillar mig och ser upp till mig, för det spelar nästan ingen roll vart jag går så hakar hon på... Ibland känner jag att det skulle vara skönt, om hon inte vore lika förtjust kanske. Å andra sidan är det rätt skoj att busa runt med henne.


Här hämtar jag och Lime andan efter lite bus...

Ikväll sa matten på gården, att vi skulle ta det lite lugnt, när vi var inne på vårt, typ sjunde varv runt huset, hon sa också att det blir en jaktstig i gräsmattan, vilken hon inte uppskattade så mycket. Fött..., jag menar tassarna blir så smutsiga och då sa hon också att det räckte med att dammsuga huset två gånger om dagen, hon orkade inte fler... så sa hon, Konstigt va???


Jo, det är sant... vi blir lite smutsiga om tassarna...

Om ni är oroliga för om jag äter bra så behöver ni inte vara det. Jag får mat två gånger om dagen och äter tillsammans med de andra och äter jag inte upp maten direkt så tar någon annan den... och det vill jag ju inte.


Det är bäst att äta sin mat, annars blir man lätt av med den...

Vi är ute mest hela dagarna, vi har så mycket att göra. Jag och de andra dogsen stjälper till med att klippa gräset, utfodra djuren och massa såna saker. Matten säger att det är svårt att få något gjort när hon har så många vänner i vägen, men hon säger också att vi är dom allra finaste och att hon tycker jättemycket om oss, som ni brukar säga...typ!


Jag och Lime med vacker kvällshimmel i bakgrunden...

Ibland lämnar vi gården, då stuvas vi in i bilen och då ryms nästan inte hussen och matten, men det blir ju helt fel om dom måste vara hemma, så då säger dom... Finns det hjärterum så finns det stjärterum... <3 och så åker vi!

Snart ses vi igen... dagarna går fort när man har roligt, så alldeles snart träffas vi igen. Ha det så roligt ni med, hur ni nu ska kunna det när inte jag är där... och Dinnkatt.

Nospussar och kramar från Milla

gardsbacken@telia.com





onsdag 10 september 2014

tisdag 9 september 2014

Lite märkligt kan jag tycka...


Tidigt imorse... klockan var strax efter sex, så ringde telefonen...

Det är klart att man hajar till, när någon ringer så tidigt på morgonen, Danne jobbar eftermiddagsskift så han kommer hem sent och hade inte sovit många timmar...

Det var grannen, bonden i byn som ringde...
"Ni har era får här i vår trädgård" "De står i rabatten"

Okej, nu blev jag plötsligt klarvaken... Vi är alltid noggranna med att se att våra stängsel är intakta och att strömmen alltid är på, hur hade detta gått till???

Jag ruskade i Danne och berättade vad som hänt... Han rusade upp, klädde på sig och ropade på morgontrötta Fame, som gäspade stort och förstod inte hur husse kunde sätta henne i arbete så här tidigt på morgonen.

När Danne kom ut så han hur fårnätet var raserat och väldigt trasigt. Stolparna låg som plockepinn på backen och av ren förvåning så tänkte sig inte Danne för utan tog nätet med händerna och fick sig en rejäl stöt av strömmen. Det raserade nätet var alltså dessutom belagt med full ström. Nu vaknade han till ordentligt i alla fall...

Det var bagglammen som sprungit igenom, helt klart jagade av någon/något, det finns inte en chans i världen annars att de frivilligt skulle spinga, hela flocken, rakt igenom ett nät med ström.

Med Fame till hjälp så hämtade Danne hem bagglammen som såg allmänt skärrade ut och Fame fick jobba bra med att samla ihop de skrämda lammen, de vallades tillbaka till fårhagen och ordningen var återställd, så när som på ett rejält trasigt nät.

Vad hade jagat lammen genom nätet??? Efter ett par timmar så hörde vi en jakthund med ståndskall och förmodligen så hade den passerat Gårdsbacken, tidigare under morgonen, hoppat in i fårhagen, och jagat våra lamm ut igenom nätet med ström, vi får bara vara enormt tacksamma får att inget får fastnade i nätet, då hade de med all säkerhet dött. Förhoppningsvis så fick sig jakthunden en stöt av strömmen från nätet när den jagade efter fåren så att de hade en chans att springa undan. Kanske blev hunden skrämd och gav upp sin jakt.

Ett av bagglammen haltade på ett bakben, men annars kunde vi inte se något kroppskada, som väl var, men det känns olustigt att veta att medan vi låg och sov så blev våra djur jagade av någon...

Visst, vi kan inte med hundra procents säkerhet veta att det var hunden med ståndskall som var boven, men det känns ändå rätt logiskt... De fick kanske skjuta älgen som hunden ställt och de klappade säkert om sin hund för en bra bedrift, men de är säkert helt ovetandes om vad hunden gjort tidigare under morgonen...

För oss däremot, så innebar det ett tidigt samtal från missnöjd granne, ett rejält trasigt nät, som kostar tusen kronor att köpa och värst av allt, ett skadat bagglamm... :((

Konstigt att man inte behöver ha ansvar över vad sin jakthund hittar på under släppet...

Märk väl att jag absolut inte skyller på hunden, what so ever... jag är fullt medveten att detta ligger i dennes natur, även om hussen/matten säkert inte vill att den ska jaga tamboskap. Jag vill bara skriva av mig lite funderingar...

 
Ha en bra vecka!!!



gardsbacken@telia.com


måndag 8 september 2014

Tränar inför Vallhundsprovet


Jag skriver alltför lite om vallning, trots att det upptar så stor del av vårt liv...


Vi har börjat att träna Lime inför vallhundsprovet

För tillfället håller vi på att träna Lime inför vallhundsprovet, vi har nämligen anmält henne till start i Piteå om några veckor. Egentligen hade vi inte tänkt oss ett vallhundsprov med henne i höst, men så kom så en tävling med både en IK2 och ett VP och då blev det frestande att anmäla Fame och Lime.


Här vallar Lime på ett fyrtiotal tackor...

En fördel med att anmäla sig till tävling/vallhundsprov är att man blir lite extra sporrad att träna, man har ett datum framför sig att träna emot och det är bra. Vi brukar visserligen alltid säga att vi skyndar långsamt med våra hundar och är väldigt noga med att grundträna dem noggrant innan vi utsätter dem för svåra uppgifter och långa avstånd. Vi vill att de ska vara trygga med att röra sig kring flocken och kunna föra sig med fåren, att visa på god djurhantering.


Lime vallar ett gäng med bagglamm

Vi har grundtränat Lime noga... och vi gillar verkligen vad vi ser i henne. Hon är så mycket den typ av vallhund som vi tycker om att jobba tillsammans med. Hon påminner mycket om Fame, men som någon alldeles nyligen uttryckte sig, som såg Lime valla... Nog är det allt lite Gimmie i Lime... :))


Det finns allt lite Gimmiegener i Limpan... :))

För att berätta lite kortfattat om vallhundsprovet och dess moment så består det först och främst av hämtet på hundra meter... Därefter 100 m fösning, 200 m drivning, fålla in och fålla ut. Hämtet är en stor och viktig del i ett vallhundsprov, både på grund av att om inte hunden fixar att hämta fåren så kan de ju inte gå den övriga banan och dessutom så måste man minst få hälften av hämtpoängen, 25 poäng av 50, för att bli godkänd, det spelar ingen roll hur fint du och din hund går den övriga delen av banan om ni inte har minst hälften av poängen kvar i hämtet.


En fantastiskt fin dag att träna vallning på...

Vi tränar numera Lime ute på åkern, jag hjälper Danne genom att ställa ut fåren med Fame till dem. Det är bra att träna med utställare eftersom det alltid är en sådan, med hund, på tävlingar och prov. Lime har utgångarna i sig, vi får absolut inte "köra ut henne", då skulle hon riskera att bli för vid i sina utgångar och det vill vi inte. Hon visar många fina och naturliga egenskaper. Hon blickar in mot djuren i utgången, för att behålla kontakten med dem och skulle tappa dem ur blickfånget, så slår hon ut igen naturligt när hon ser dem. Det är sådana egenskaper man vill se hos sin hund.


Bernt och Mike hämtar tackorna från skogen...

Danne tycker väldigt mycket om att träna Lime. Fame vallar fint med mig, men eftersom Danne mestadels har samma kommandon på Lime som på Fame så får jag upprepa Fame ligg, Fame stanna kvar, Fame ligg, Fame stanna, hela tiden som Danne kommenderar Lime i upptagen och framdrivningarna... :)) Som tur är lyssnar hon på mig och jag är säker på att hon förstår att det är Lime som hennes husse kommenderar.


Fame vallar fint med mig när vi hjälper Danne och Lime att träna hämt...

Efter ett par veckors kvalitativ träning så fixar Lime numera att hämta fåren på 150 meter och Danne står kvar vid stolpen. Hon är kylig nog att stanna i upptaget och hon kan ta ett riktningskommando efter stoppet, men det går fortfarande lite fort i framdrivningarna. Fördelen är att hon naturligt parerar upp fåren i draget. Men detta är hemma, på trygg mark med kända får, det blir en helt annan sak att komma på okänd mark och på okända får, när man är ung och oerfaren.


Lime är så duktig på storflocken med ett fyrtiotal tackor...

I helgen hade vi dock möjligheten att få träna på en bekants får och marker, det blev en jättenyttig träning och erfarenhet för lilla Lime och hon skötte sig med bravur. Hon fixade att fösa ett tjugotal baggar och hon hämtade ett fyrtiotal tackor på hundra meter, hon var mycket duktig och vi var väldigt stolta över henne.

Vi vill träna Lime lite svårare än vad ett vallhundsprov kräver, mycket på grund av att då känns provet inte så svårt. Hon är jättefin, lilla Limpan och Danne trivs så bra att arbeta med henne, hon har nästan lika stor lust till samarbete som sin mor, Fame, vilket är så värdefullt, för det är mycket det som vallning går ut på... samarbete mellan förare och hund för att flytta djur på ett sätt som visar på god djurhantering. Det är dit vi vill komma!!!


gardsbacken@telia.com