torsdag 25 september 2014

Hönskurs på Gårdsbacken


Hur trevligt kan man inte ha på hönskurs???

Nu har vi haft vårt första kurstillfälle med tiotalet hönsintresserade kursare och detta första tillfälle tillbringade vi i hönshuset tillsammans med höns, tuppar och kycklingar... och Champis... :))

På gamla pinnstolar i olika kulörer utställda inne i hönshuset så bänkade vi oss tillsammans med våra kursare.


Ett gäng pinnstolar står och väntar på kursarna... :)) En surhöns ligger och i ett
rede och har koll på oss...

Vid det här första kurstillfället började vi att berätta om oss själva, om vårt älskade Gårdsbacken och hur vi blev med höns för en si så där femton år sedan. Vi berättade även om våra svenska lantraser och kanske främst Hedemoran och om hur vi bevarar dem genom att behålla dem rasrena och föra rapport och statistik på rasrena flockar.


Hönshuset fullbelagt... Surhönan ligger kvar i sitt rede...

Vi tillbringade nästan två timmar där i hönshuset, till en början så såg vi mest bara till kycklingarna och Champis, men ju mer solen gick ner bakom trädtopparna och det började skymma så började hönsen och tupparna, dra sig in till oss. De hade lite svårt att förstå varför det var så fullbelagt med folk och folket gjorde att det blev lite krångligt för dem att hoppa upp på sittpinnarna som var ovanför våra huvuden. Men de tog mod till sig och därefter sats och lyckades hoppa och sedan landa på sittpinnarna, några hoppade upp i redena.


Hönsen får kalasa på sallad från trädgårdslandet...

För att bereda plats till hönsen och låta dem sova i fred så drog vi oss in i stugvärmen och fikabordet. Jag hade bakat blåbärspaj med "hemmagjord" vaniljsås och nu var vi fikasugna... :)) Kacklet fortsatte runt fikabordet och det var så roligt att höra så många hönsentusiaster fundera på sittpinnar, hönsraser, reden, foder och en massa andra funderingar kring höns...

Jag längtar redan till nästa tillfälle...

gardsbacken@telia.com


OM du också skulle vara intresserad av att gå Skaffa hönskursen hos oss på Gårdsbacken så titta in och anmäl dig här, en andra kurs håller på att fyllas...
Anmäl dig här!!!


5 kommentarer:

 1. Oj, så roligt ni måste ha haft! Blir riktigt avundsjuk. En mer perfekt kurslokal med tillhörande ledare kan man inte hitta!
  Om det är någon som funderar på Bjurholmshöns så har jag ungdjur till salu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi hade jättetrevligt! Tack för snälla ord i övrigt..
   Okej, du har BJurholmshöns, intressant! Jag har läst lite om dem, så de har tagit sig så passa att det finns djur ute till försäljning nu, vad bra! Påminner de om Hedemoran? Jag ska absolut berätta för kursarna om att de finns hos dig. Har du Hedemoran kvar också? Genbanksansvarig berättade att din och min Hedemorabesättning är de två äldsta i norra Sverige.

   Ha det så bra i Grannäs!

   Radera
  2. Med tanke på att jag vill kunna ha mina höns lösa på gården så valde jag att sälja mina Hedemora till en familj utanför Bjurholm.

   Radera
 2. This is so great, that people want to learn more about the chickens and their proper care. And how clever to set up chairs in the chicken coop! Perhaps the roosters and hens will organize next time and have a lecture about humans :)

  The fika also sounds wonderful...

  Big hugs! K.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, it is so nice och so fun that so many people are interested in geting hens. That makes me very happy to Think about. :)

   Wish you were here together with us :)

   Kelly the Hen wants to meet you again.

   Kram!

   Radera