måndag 8 september 2014

Tränar inför Vallhundsprovet


Jag skriver alltför lite om vallning, trots att det upptar så stor del av vårt liv...


Vi har börjat att träna Lime inför vallhundsprovet

För tillfället håller vi på att träna Lime inför vallhundsprovet, vi har nämligen anmält henne till start i Piteå om några veckor. Egentligen hade vi inte tänkt oss ett vallhundsprov med henne i höst, men så kom så en tävling med både en IK2 och ett VP och då blev det frestande att anmäla Fame och Lime.


Här vallar Lime på ett fyrtiotal tackor...

En fördel med att anmäla sig till tävling/vallhundsprov är att man blir lite extra sporrad att träna, man har ett datum framför sig att träna emot och det är bra. Vi brukar visserligen alltid säga att vi skyndar långsamt med våra hundar och är väldigt noga med att grundträna dem noggrant innan vi utsätter dem för svåra uppgifter och långa avstånd. Vi vill att de ska vara trygga med att röra sig kring flocken och kunna föra sig med fåren, att visa på god djurhantering.


Lime vallar ett gäng med bagglamm

Vi har grundtränat Lime noga... och vi gillar verkligen vad vi ser i henne. Hon är så mycket den typ av vallhund som vi tycker om att jobba tillsammans med. Hon påminner mycket om Fame, men som någon alldeles nyligen uttryckte sig, som såg Lime valla... Nog är det allt lite Gimmie i Lime... :))


Det finns allt lite Gimmiegener i Limpan... :))

För att berätta lite kortfattat om vallhundsprovet och dess moment så består det först och främst av hämtet på hundra meter... Därefter 100 m fösning, 200 m drivning, fålla in och fålla ut. Hämtet är en stor och viktig del i ett vallhundsprov, både på grund av att om inte hunden fixar att hämta fåren så kan de ju inte gå den övriga banan och dessutom så måste man minst få hälften av hämtpoängen, 25 poäng av 50, för att bli godkänd, det spelar ingen roll hur fint du och din hund går den övriga delen av banan om ni inte har minst hälften av poängen kvar i hämtet.


En fantastiskt fin dag att träna vallning på...

Vi tränar numera Lime ute på åkern, jag hjälper Danne genom att ställa ut fåren med Fame till dem. Det är bra att träna med utställare eftersom det alltid är en sådan, med hund, på tävlingar och prov. Lime har utgångarna i sig, vi får absolut inte "köra ut henne", då skulle hon riskera att bli för vid i sina utgångar och det vill vi inte. Hon visar många fina och naturliga egenskaper. Hon blickar in mot djuren i utgången, för att behålla kontakten med dem och skulle tappa dem ur blickfånget, så slår hon ut igen naturligt när hon ser dem. Det är sådana egenskaper man vill se hos sin hund.


Bernt och Mike hämtar tackorna från skogen...

Danne tycker väldigt mycket om att träna Lime. Fame vallar fint med mig, men eftersom Danne mestadels har samma kommandon på Lime som på Fame så får jag upprepa Fame ligg, Fame stanna kvar, Fame ligg, Fame stanna, hela tiden som Danne kommenderar Lime i upptagen och framdrivningarna... :)) Som tur är lyssnar hon på mig och jag är säker på att hon förstår att det är Lime som hennes husse kommenderar.


Fame vallar fint med mig när vi hjälper Danne och Lime att träna hämt...

Efter ett par veckors kvalitativ träning så fixar Lime numera att hämta fåren på 150 meter och Danne står kvar vid stolpen. Hon är kylig nog att stanna i upptaget och hon kan ta ett riktningskommando efter stoppet, men det går fortfarande lite fort i framdrivningarna. Fördelen är att hon naturligt parerar upp fåren i draget. Men detta är hemma, på trygg mark med kända får, det blir en helt annan sak att komma på okänd mark och på okända får, när man är ung och oerfaren.


Lime är så duktig på storflocken med ett fyrtiotal tackor...

I helgen hade vi dock möjligheten att få träna på en bekants får och marker, det blev en jättenyttig träning och erfarenhet för lilla Lime och hon skötte sig med bravur. Hon fixade att fösa ett tjugotal baggar och hon hämtade ett fyrtiotal tackor på hundra meter, hon var mycket duktig och vi var väldigt stolta över henne.

Vi vill träna Lime lite svårare än vad ett vallhundsprov kräver, mycket på grund av att då känns provet inte så svårt. Hon är jättefin, lilla Limpan och Danne trivs så bra att arbeta med henne, hon har nästan lika stor lust till samarbete som sin mor, Fame, vilket är så värdefullt, för det är mycket det som vallning går ut på... samarbete mellan förare och hund för att flytta djur på ett sätt som visar på god djurhantering. Det är dit vi vill komma!!!


gardsbacken@telia.com


2 kommentarer:

 1. I am just thrilled that Lime and Danny will compete in October! I believe in my heart that she is going to be a brilliant sheepdog, and will find pure enjoyment in it. This is just a sense that I have. Can't go wrong with the Gimmie-Lime DNA.

  Wow, Piteå is way up there, isn't it?

  Hugs to all! K.

  SvaraRadera
 2. Ja någon tränar vallning, och någon tränar på att inte kissa inne, det är mycket man måste lära sig båda som hund och ägare. Lycka till med Lime, hon är en mycket vacker hund, vilken färg.
  Albin hälsar

  SvaraRadera