torsdag 16 augusti 2012

Att montera en lina på en torkvinda :))


Jag tycker att det är skoj att skriva och berätta för er om små incidenter som sker i vår vardag på Gårdsbacken. Idag skulle jag vilja berätta för er om tvättlinan vi monterade på mamma och pappas torkvinda.


Rörets Tvättlina

Mamma hade bett oss om hjälp att byta ut linan på hennes torkvinda. Den gamla hade definitivt sett sina bästa dagar och slakade rejält efter att burit tvättade brallor, tröjor, sockor och skurade trasmattor. Vis av erfarenhet visste hon att pappa inte var att tänka på att få hjälp med detta. Hans tålamod är nämligen inte rillräckligt för tvättlinebyten.
-Inga problem, sa däremot Danne och jag, det ordnar vi.

Jag handlade en torklina av bästa kvalité och denna tog vi med hem till mor och far. Självklart började besöket med en kopp kaffe, det gör det alltid :)) Jag plockade fram påsen till torkvindan och gav förslaget att läsa monteringanvisningen vid kaffebordet, innan vi tillsammans gick ut för att byta linan, då skulle vi ju veta hur man gjorde. Det tyckte alla var en bra idé... till en början...

Jag citerar, direkt från påsen;

Monteringsanvisning
Tag bort eventuell plast eller mässingsbussning som finns i det yttersta hålet på de tre armarna, ej den arm som har dubbelhål. Första hål du trär i, är hål nummer två på arm med dubbla hål. Efter en runda är du tillbaka vid samma arm och då låter du linan gå igenom det yttersta hålet, varefter du slår en knut i linans ände. I detta skede har du de tre mässingbussningarna på plats. Dessa ska ersätta dem du eventuellt tagit bort. Tag så den andra änden på linan och trä den i nästa hål, inåt räknat, på arm med dubbla hål och du trär nästa runda i motsatt riktning från det första varvet. Så håller du på, växelvis varv efter varv, tillsa du når mittenstången. När alla hål är trädda återstår att spänna linan. detta sker bäst genom att man drar i linan som sammanbinder varven på arm med dubbla hål. När du kommer till centrum, knyter du linan om en arm. Rikta därefter upp armarna så att vindan blir fyrkantig. Därefter sker en synnerligen viktig sak, att låsa armarna genom att med en tång platta till förlängningen på mässingbussningarna du tidigare satt ditpå yttersta hålet på tre av armarna. Platta till dem så hårt att inte linan kan glida i bussningarna. Hasta inte på, utan följ anvisningarna under arbetes gång. OBS! Kontrollera att de nya bussningarna passar, om inte måste hålen borras upp till 8 mm.

-Om vi blev klokare? Knappast! Vi fick oss däremot ett riktigt gott skratt...
-Vad bra gjort! Att kunna skriva en monteringsanvisning så krångligt.
Vi blev lite fundersamma på hur svårt det skulle vara att byta en lina på en torkvinda. När kaffet var uppdrucket tog vi mod till oss och begav oss ut för att ge oss på tvättlinebytet.Trasslet

Efter att först ha klippt bort den gamla, nötta, spröda linan så började vi...
Jag hann inte mer än öppna påsen till linan så tjorvade den nya linan ihop sig... det uppstod ett enormt trassel... :((
Jag slår vad om att linan bara väntade på att påsen skulle öppnas och i precis samma ögonblick så var det som om linan fick eget liv och började ögonblickligen trilskas med oss. Men vi höll humöret uppe :)) Vi var ju fyra personer... åtta händer... nog borde vi väl kunna överlista en trasslig tunn, blå torklina?Vad är upp och vad är ned?

-Hasta inte, stod det på påsen. Nåväl, vi hade inte hela dagen på oss... Vi hittade i alla fall armen med de två hålen och knöt där fast änden på linan i det andra hålet ;)) So far so good...Armen med dubbla hål

Därefter började vi jobba, vi trädde, vi drog, vi skrattade och log, vi svor, vi trädde och vi drog...
Efter sinom tid så började det likna något och vi förstod att vi klarat uppdraget. Torkvindan blev som ny.


Många meter tvättlina måste dras igenom...-Om vi följde monteringsanvisningen?
-Nej, inte alls...


Gårdsbacken blog is written by Paula Lundberg & Dan Westman
Please contact Gårdsbacken
# +46 706597199
You people, who visit our blog and want some information about Champis -the herding rabbit, Please write "Champis" in the box, in the upper right corner of the page. and you will find information about this Big little rabbit  :))

4 kommentarer:

 1. Haha, men hjälp vilken beskrivning, förstod ni ens när ni hade torkvindan framför er? Ibland är det bara enklast att använda vanligt sunt förnuft. Det är märkligt att trådar och sladdar alltid lever ett eget liv när man ska hålla på med dom ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är helt övertygad att slangar och kablar ser när man närmar sig dem och börjar därmed omedelbart trilskas.
   Danne säger att det är mig det är "fel på" med jag vet inte ja...
   Finns det minsta lilla grej en kabel eller slang kan fastna i så gör dom det. För att inte tala om trassel som kan uppstå. :))

   Kram!

   Radera
 2. Hej hej, hamnade här av en slump, på jakt efter just en sådan där blå tvättlina som jag letat mig fördärvad efter! Får man möjligen fråga var man kan få tag på den där?
  Mvh från en icke-nolaskogsare :-)

  SvaraRadera
 3. Hej där!

  Jo du, världen är liten... :))
  Om jag kommer ihåg rätt så hade vi köpt den på Coop, så kolla med dom. Den heter alltså Rörets tvättlina. Vi tror också på den då många andra blir så sköra efter ett par år.

  Och du... kom ihåg att läsa monterinsanvisningen noga ;))

  /P

  SvaraRadera